Πρωτομαγιά

Πρωτομαγιά με έναν πίνακα ζωγραφικής….

Ένας πίνακας ζωγραφικής μπορεί να μας δώσει την ευκαιρία για συζήτηση με τα παιδιά. Ακολουθούν δύο πίνακες ζωγραφικής του Van Gogh με λουλούδια και εικόνες από τη φύση. Ποιά χρώματα χρησιμοποιεί ο ζωγράφος; Πού κάθεται και βλέπει αυτές τις εικόνες; Σε ποιά εποχή βρισκόμαστε; Είναι χαρούμενος ή λυπημένος ο ζωγράφος;

Ως επέκταση αυτής της δραστηριότητας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα πινέλα και τις τέμπερες για να ζωγραφίσουμε τον δικό μας πίνακα ζωγραφικής! Πολλές φορές δίνουμε στα παιδιά μια μικρή εικόνα ενός αντίστοιχου πίνακα και τα καλούμε να γίνουν μικροί ζωγράφοι. Ανάλογα με το επίπεδο και τη δημιουργικότητα των παιδιών μπορούμε να ιχνο-ζωγραφίσουμε την εικόνα για να ζωγραφίσουν τα παιδιά μέσα στο σχέδιο. Ένα παράδειγμα της παραπάνω περιγραφής είναι η δεύτερη εικόνα.

  

Πρωτομαγιά με στεφάνια και τραγούδια!!!

Λουλούδια ας διαλέξουμε

και ρόδα και κρίνα

κι ελάτε να πλέξουμε

στεφάνια από κείνα

 

Ρεφρέν

Στο Μάη που σήμερα προβάλλει στη γη

 

Τ’ αηδόνια συμφώνησαν

της γης αγγελούδια

και βρήκαν και τόνισαν

καινούργια τραγούδια

 

Η θάλασσα γίνεται

καθρέφτης και πάλι

το κύμα της χύνεται

κι ο φλοίσβος του ψάλλει

 

Χορεύει το πρόβατο

τ’ αρνάκι βελάζει

κι απ’ τον αγκαθόβατο

δροσούλα σταλάζει

Μια πολύ ωραία προσέγγιση του θέματος της πρωτομαγιάς υπάρχει εδώ. 

Μαθηματικές δραστηριότητες

Μια πολύ διασκεδαστική μαθηματική δραστηριότητα είναι το φυτό στη γλάστρα που βλέπουμε. Τα παιδιά αντιστοιχούν τον αριθμό στην ποσότητα.

Μια άλλη μαθηματική δραστηριότητα είναι η τοποθέτηση τόσων λουλουδιών πάνω στο στεφάνι όσο λέει και ο αριθμός. Μπορούμε να έχουμε ένα μαγιάτικο στεφάνι να τοποθετούμε τον αριθμό π.χ. το πέντε και τα παιδιά να καλούνται να τοποθετήσουν τόσα λουλούδια όσα λέει ο αριθμός. Αφού το παίξουμε με τα παιδιά μπορούμε να τους δώσουμε το παρακάτω φύλλο εργασίας.

Στα παρακάτω φύλλα εργασίας, στο πρώτο φύλλο εργασίας τοποθετούμε τα σχήματα στη σωστή θέση και στο δεύτερο τόσα λουλούδια όσα λέει ο αριθμός, δηλαδή 3.

Φύλλα εργασίας για την γλώσσα

Κατασκευές