Πάσχα ευλογημένο

8 Απριλίου 2019 ΕΞΑΡΧΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΠΙΔΑ

Το Πάσχα πλησιάζει δύο εβδομάδες μας έμειναν. έτσι λοιπόν οι τελευταίες μας ενασχολήσεις θα είναι για το Πάσχα. 

Αρχικά μιλάμε για την ιστορία του Πάσχα μας και μέσα από εικόνες ξετυλίγουμε τα γεγονότα της Μ. Εβδομάδας.

Στη συνέχεια δίνουμε στα παιδιά την ευκαιρία να αφηγηθούν την ιστορία  βάζοντας στη σειρά της εικόνες. Τα παιδιά χωρισμένα σε ομάδες ζωγραφίζουν από μία εικόνα της ιστορίας του Πάσχα και τη παρουσιάζουν στους συμμαθητές τους.

Χριστούγεννα στο Νηπιαγωγείο Πυθαγορείου

28 Δεκεμβρίου 2018 ΖΕΡΜΠΙΝΗ ΑΓΛΑΙΑ

Κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια υποδεχόμαστε τα παιδιά τα Χριστούγεννα με μια ταινία. Το ποντικάκι που ήθελε να αγγίξει ένα αστεράκι. Πρόκειται για ένα παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά σε κινούμενα σχέδια και πραγματικά είναι πολύ ωραίο και αρκετά σύντομο.

Μπορείτε να το βρείτε εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=wnqH47WAEpU&list=PLvnajsU105hr6s5Xz7pKEpdQYcGGSvygE&index=2

Ο χιονάνθρωπος

4 Δεκεμβρίου 2018 ΕΞΑΡΧΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΠΙΔΑ

Διαβάστε όλο το άρθρο »

Ανακύκλωση

4 Δεκεμβρίου 2018 ΕΞΑΡΧΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΠΙΔΑ

Μέσα στα πλαίσια του προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης θα ασχοληθούμε με την ανακύκλωση. σύνδεσμος

🙂

 

AI and Machine Learning Demystified by Carol Smith at Midwest UX 2017 from Carol Smith

Η γέννηση του Χριστού.

3 Δεκεμβρίου 2018 ΕΞΑΡΧΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΠΙΔΑ

Σήμερα παρακολουθήσαμε τη γέννηση του Χριστού. Είδαμε το παρακάτω video και συζητήσαμε την ιστορία. 

Επίσης παρακολουθήσαμε τη διαδικασία της γέννησης του Χριστού και από την παρακάτω παρουσίαση.

Η γεννηση του χριστου from Sofia Chreppa

Χριστούγεννα στο νηπιαγωγείο

27 Νοεμβρίου 2018 ΕΞΑΡΧΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΠΙΔΑ

Η γέννηση του Χριστού

 Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος  έφτασαν οι γιορτές των Χριστουγέννων . Φυσικά στο νηπιαγωγείο ετοιμάζουμε το θεατρικό μας αλλά και πολλές κατασκευές . Εμείς φέτος θα φτιάξουμε Φάτνη, αγγελάκια και κάρτες με ευχές.

 

Όλα αυτά τα εμπνευστήκαμε από συναδέλφους και από το pinterest.

Το θεατρικό μας φυσικά θα αναφέρεται στη γέννηση του Χριστού.

Η γέννηση του Χριστού- Θεατρικό

Παίζοντας σε ομάδες.

27 Νοεμβρίου 2018 ΕΞΑΡΧΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΠΙΔΑ

Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΟΜΑΔΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ….

Στο πάρκο, στην παιδική χαρά ή ακόμα και στην παραλία, με τα παιδιά της γειτονιάς, τα ξαδέρφια στο χωριό ή τους καινούργιους φίλους στον προορισμό των διακοπών, το παιδί σας μπορεί να διδαχθεί πολλά από το ομαδικό παιχνίδι!

Τόσο το ατομικό όσο και το ομαδικό παιχνίδι, το καθένα με τα δικά του οφέλη, επηρεάζουν σημαντικά την εξέλιξη του παιδιού. Και τα δύο είναι αποτέλεσμα της έμφυτης τάσης για παρατήρηση και κοινωνικοποίηση και θεωρούνται αναπόσπαστο κομμάτι της ανάπτυξης των παιδιών. Μέσα από το ατομικό παιχνίδι, το παιδί αναγνωρίζει την ατομικότητα του και την προσωπική του αξία. Καλλιεργεί την εφευρετικότητα και τη δημιουργικότητα. Από το τρίτο έτος και μετά το παιδί μπορεί να συνυπάρχει με άλλα παιδιά διαμορφώνοντας μία μικρή ομάδα συνομήλικων που παίζουν διάφορα κοινωνικά σενάρια. Έτσι γίνεται η εισαγωγή του στο ομαδικό παιχνίδι. Τα ομαδικά παιχνίδια, πέρα από συμβολικά, μπορεί να είναι και κινητικά, όπως το κρυφτό και το κυνηγητό. Το ομαδικό παιχνίδι, προσφέρει στο παιδί τα οφέλη της ψυχικής επαφής με άλλα άτομα. Κινητοποιεί τις σωματικές και ψυχικές του δυνάμεις, αναπτύσσει το θάρρος, την υπομονή, την ανοχή στο διαφορετικό και τη συντροφικότητα. Το παιδί μαθαίνει να λειτουργεί με κανόνες, να σέβεται το αποτέλεσμα της πλειοψηφίας, την αξία της συνεργασίας προς όφελος της ομάδας.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΟΜΑΔΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ
Πιο αναλυτικά, τα ομαδικά παιχνίδια ενθαρρύνουν και ενισχύουν:

 • ΤΉ ΦΙΛΙΑ
  Με τη συμμετοχή σε ένα ομαδικό παιχνίδι αυξάνεται η πιθανότητα να γνωρίσει το παιδί νέα άτομα και να αναπτύξει φιλικούς δεσμούς μαζί τους. Τα παιδιά μέσα από την ομάδα γνωρίζουν διαφορετικούς χαρακτήρες και προσωπικότητες, με αποτέλεσμα να μαθαίνουν να προσαρμόζονται και να αποδέχονται την διαφορετικότητα του άλλου, έτσι ώστε να συνεργαστούν μαζί σαν ομάδα. Έτσι καλλιεργούν την κοινωνικότητα τους, μαθαίνουν την αξία της πραγματικής φιλίας και της αποδοχής των άλλων και αποκτούν κοινωνικές δεξιότητες που θα φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες στο μέλλον.
 • ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΟ
  Ο σεβασμός αποτελεί απαραίτητο »συστατικό» για την διευκόλυνση και την ομαλή λειτουργία και τη συνεργασία των παιδιών στο πλαίσιο της ομάδας. Τα παιδιά, όταν βρίσκονται σε μία ομάδα, δεν είναι παθητικοί δέκτες. Παρατηρούν τα δυνατά στοιχεία και χαρακτηριστικά του άλλου παιδιού και μαθαίνουν να εκτιμούν και να σέβονται τα ταλέντα και τις αδυναμίες των άλλων. Επιπλέον, ο θετικός και υγιής συναγωνισμός που προκύπτει μέσα στην ομάδα ενισχύει τη σχέση των μελών της και ωθεί το κάθε μέλος να κάνει ότι καλύτερο μπορεί.
 • ΤΗΝ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ
  Τα ομαδικά παιχνίδια αποτελούν ένα σημαντικό μέσο για την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησης των παιδιών. Μέσα από αυτά μαθαίνουν τα πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες τους με αποτέλεσμα να ενισχύεται η αυτοπεποίθηση τους. Επίσης, καλλιεργούν την αυτονομία και τη λήψη αποφάσεων και μαθαίνουν να έχουν θάρρος και εμπιστοσύνη στον εαυτό τους. Παράλληλα όμως, μέσα από την ομάδα, αρχίζουν να αναγνωρίζουν τις αδυναμίες τους και να προσπαθούν να βρίσκουν λειτουργικούς τρόπους ώστε να τις αποδεχτούν και να λειτουργήσουν προς όφελος της ομάδας.
 • ΤΗΝ ΕΠΙΜΟΝΗ
  Η ήττα, η αδικία και η απογοήτευση είναι μέρος του παιχνιδιού και τα παιδιά διδάσκονται βιωματικά μέσα από το ομαδικό παιχνίδι ένα πολύ βασικό κανόνα: ότι δηλαδή δεν μπορούμε να κερδίζουμε πάντοτε στη ζωή. Η συνειδητοποίηση αυτού του άγραφου – αλλά πολύ σημαντικού- κανόνα ενδυναμώνει τα παιδιά καθώς αποκτούν τη δύναμη της θέλησης, μαθαίνουν να έχουν επιμονή και αντοχή για να ξεπεράσουν τις δύσκολες στιγμές. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι μαθαίνουν να μην εγκαταλείπουν ποτέ την μάχη και να μην κρίνουν την απόδοση τους μόνο από το αποτέλεσμα αφού κατανοούν ότι συχνά μία ειλικρινής προσπάθεια αξίζει περισσότερο από τη νίκη.

Πηγή: http://www.happymom.gr/article/357028/i-axia-toy-omadikoy-paixnidioy.aspx
(Της Φλώρας Κασσαβέτη, με τη συνεργασία των Ανθή Κοκκώνη και Έλλη Κοκκώνη Περικλέους, Ειδικών Παιδαγωγών του Πρότυπου Κέντρου Λόγου και Μάθησης »Λεξιμάθεια».

Μερικά ομαδικά είναι :

 1. Το κυνηγητό
 2. Η Τυφλόμυγα
 3. Το κρυφτό

 

Προτείνουμε παιχνίδια σε ομάδες.

https://blogs.sch.gr/elexarcho/files/2018/11/11παιχνίδια-του-δάσους-Μαύρο-Άσπρο.pdf