Τεχνικός Πολιτισμός

Δεκ 20198
cf84ceb5cf87cebdceb9cebacebfcf83-cf80cebfcebbceb9cf84ceb9cf83cebccebfcf83

Τεχνικός Πολιτισμός

Το πρόβλημα που σκοπεύω να εξετάσω σίγουρα είναι το πιο σοβαρό που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος. Τι πρόκειται να γίνει το άτομο σε έναν τεχνολογικό πολιτισμό ; Ύστερα από μια περίοδο κρίσης πρόκειται να μετατραπούμε σε αυτοματοποιημένα ρομπότ ή θα απελευθερωθούμε τελικά ;

  1. Αλλοτρίωση
  2. Αύξηση ελεύθερου χρόνου
  3. Τυποποίηση
  4. Ανθρωπιστικό Έλλειμμα

Δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι η ανάπτυξη της τεχνολογίας έκανε δυνατή τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου μεγάλου αριθμού ανθρώπων , την ανακούφιση πολλών φυσικών δεινών, την απελευθέρωση του ανθρώπου από τις δυσάρεστες εργασίες και την παράταση της ανθρώπινης ζωής. Πολλοί οικονομολόγοι  ισχυρίζονται ότι η τεχνολογία ξυπνάει το πνεύμα και διεγείρει την πρωτοβουλία και τη δημιουργικότητα. Από αυτή την άποψη η τεχνολογία είναι ελευθερωτής. Εκτός αυτού, η ανάπτυξη της τεχνολογίας επιτρέπει το σημαντικό περιορισμό των εργάσιμων ωρών και την επέκταση του χρόνου ανάπαυσης, κατά τον οποίο κάθε άτομο θα ασκεί τη δραστηριότητα που προτιμάει. Πάνω από όλα η τεχνολογία θα βοηθήσει να γίνουν οι κοινωνικές σχέσεις πιο φιλικές και θα οδηγήσει στην κοινωνική δικαιοσύνη και την ισότητα.

     Δυστυχώς, όμως, ο άνθρωπος έχει καθαγιάσει την τεχνολογία. Αντί να θεωρείται σαν μέσο για να κάνει τη ζωή πιο ανθρώπινη, έχει γίνει αυτοσκοπός. Έχει δημιουργήσει μια νέα ηθική. Η τεχνολογία μπορεί να μην είναι βλαβερή και ακόμα να είναι ωφέλιμη, όταν χρησιμοποιείται από ανθρώπους απελευθερωμένους από τα πάθη τους. Όταν όμως χρησιμοποιείται από αλλοτριωμένους ανθρώπους , τότε απειλείται η ύπαρξη του ατόμου, του πολιτισμού και του ίδιου του ανθρώπινου γένους. Το πραγματικό πρόβλημα είναι να μάθουμε κατά πόσο είναι δυνατό να μπορέσουν να εκφραστούν μια μέρα ολόπλευρα οι δυνατότητες της ελευθερίας και της δημιουργικότητας, που υπάρχουν σε νάρκη στον καθένα μας, και κατά πόσο μπορεί ο άνθρωπος να γίνει τελικά άνθρωπος. Αν η τεχνολογία γίνεται μέσο κι όχι σκοπός , αν εξυπηρετεί τον σημερινό άνθρωπο, γίνεται και πάλι ανθρώπινη και μπορεί να δημιουργήσει ένα ανθρώπινο σύμπαν.

Ματίλντ Νιέλ (Διασκευή)

Τεχνικός Πολιτισμός (περισσότερα) 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

Ιστορικό



Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων