Ημερολόγιο

Απρίλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Το blog της Φυσικής!! – Ένας ιστότοπος για τη Φυσική!!

Μετατροπή του υδρογόνου σε δευτέριο από δεκατετράχρονο

Ο Taylor Wilson – γεννηθείς το 1994 στο Αρκανσο των ΗΠΑ – έφτιαξε στο γκαράζ του σπιτιού του την πρώτη του… βόμβα όταν ήταν 10 ετών, τον πρώτο του πυρηνικό αντιδραστήρα σύντηξης όταν ήταν 14, τον πρώτο «ανιχνευτή πυρηνικών» στα 16 του και έκτοτε έγινε δεκτός ως φοιτητής Πυρηνικής Μηχανικής!

Ο Taylor Wilson όταν ήταν δέκα ετών, κρέμασε τον Περιοδικό Πίνακα των Στοιχείων στον τοίχο του δωματίου του και – αφού απομνημόνευσε τα πάντα από αυτόν – στράφηκε στη Βιολογία: Έστησε στο γκαράζ του σπιτιού το βιοχημικό του εργαστήριο και… πήρε δείγματα αίματος απ’ όλο το σόι, για να διεξαγάγει «συγκριτικά γενετικά πειράματα».

Στα ενδέκατα γενέθλιά του ο Taylor έλαβε δώρο από τη γιαγιά ένα βιβλίο που εξιστορούσε το πώς ένας νεαρός είχε επιχειρήσει να φτιάξει έναν πυρηνικό αντιδραστήρα. Από τότε ο Taylor ξέχασε το μεγαλύτερο μέρος του Περιοδικού Πίνακα και εστίασε την προσοχή του στις τελευταίες δύο σειρές του: τα ραδιενεργά στοιχεία. Άρπαξε την ευκαιρία μιας σχολικής εργασίας για να δανειστεί έναν μετρητή Geiger και ξεκίνησε τον εντοπισμό ραδιενεργών ουσιών στα πιο απίθανα μέρη.

Το ίδιο καλοκαίρι η γιαγιά του Taylor έχασε τη μάχη με τον καρκίνο των πνευμόνων. Ο μικρός έπεσε σε περίσκεψη και ζήτησε από τη μαμά του μια χάρη: Ένα παλαιό δείγμα ούρων της γιαγιάς, όπου βάλθηκε να  μετράει την ακτινοβολία του με τον μετρητή Geiger. Τότε του ήρθε η ιδέα: Αν μπορούσε το κάθε νοσοκομείο να παράγει τα δικά του ραδιοϊσότοπα, χωρίς να βάζει τους ασθενείς του σε λίστες αναμονής, πολύ περισσότερα θύματα του καρκίνου θα είχαν ελπίδες να τον νικήσουν. Αλλά πώς θα γινόταν εφικτή μια τέτοια «τοπική παραγωγή»; Μόνον αν μπορούσε να έχει κανείς τον «προσωπικό του ήλιο». Δηλαδή, αν μπορούσε να κάνει σύντηξη πυρήνων, όπως γίνεται στον Ήλιο και στα υπόλοιπα άστρα του Σύμπαντος…

Λογικά, εδώ ένας λογικός αναγνώστης αρχίζει να γελάει διότι μετά την πρώτη επίδειξη πυρηνικής σύντηξης – με την έκρηξη βόμβας υδρογόνου, το 1952 – η ελεγχόμενη πυρηνική σύντηξη έχει γίνει το άπιαστο όνειρο της ανθρωπότητας. Διεθνείς προσπάθειες (όπως ο ITER) εδώ και χρόνια ξοδεύουν πακτωλούς χρημάτων στην προσπάθεια να κατασκευάσουν αποδοτικούς αντιδραστήρες πυρηνικής σύντηξης, υποσχόμενοι να λύσουν τις μελλοντικές ενεργειακές ανάγκες του πλανήτη.

Παρά το χειρόφρενο της κοινής λογικής, ο Taylor βάλθηκε να πετύχει το αδιανόητο: Μέσα στο γκαράζ του πατέρα του θα έφτιαχνε έναν πυρηνικό αντιδραστήρα σύντηξης! Δεν είχε σκοπό να λύσει το ενεργειακό μας πρόβλημα, καθόσον ο αντιδραστήρας του δεν θα απέδιδε περισσότερη ενέργεια απ’ όση απορροφούσε. Θα κατόρθωνε όμως να συντήκει πυρήνες υδρογόνου και να τους μεταστοιχειώνει σε δευτέριο. Για την κατασκευή του ο Taylor θα ακολουθούσε τα σχέδια του εφευρέτη Philo T. Farnsworth (en.wikipedia.org/wiki/Fusor). Αλλά πού θα έβρισκε τα αναγκαία εξαρτήματα;

Η απάντηση βρέθηκε εμμέσως, μέσω της εγγραφής του σε ένα ολότελα «διαφορετικό» σχολείο, το Davidson Academy – ένα πρότυπο δημόσιο γυμνάσιο για ιδιοφυΐες, δίπλα στο Πανεπιστήμιο Nevada-Reno. Όταν πρωτοανέφερε στους καθηγητές του τον στόχο του, εκείνοι τον «έκραξαν»: «Είσαι ένας 13χρονος και θες να παίξεις με χιλιάδες ηλεκτρονιοβόλτ και θανάσιμες ακτίνες Χ;». Σταδιακά όμως η μαθησιακή του δεινότητα τους κατέκτησε και τους κατέστησε «συνενόχους» στο εγχείρημα. Λίγο μετά τα 14α γενέθλιά του, έθεσε τον συναρμολογημένο αντιδραστήρα σε λειτουργία και οι μετρητές κατέδειξαν στην έξοδο την παρουσία νετρονίων. Ήταν ο 32ος άνθρωπος στον πλανήτη που είχε πετύχει πυρηνική σύντηξη και ο πρώτος σε αμούστακη ηλικία!

Όσο ακόμη πειραματιζόταν με τη συσκευή του, ο Taylor διάβασε για το πρόβλημα των αμερικανών τελωνείων να ελέγχουν αποτελεσματικά όλα τα εισαγόμενα φορτία για κρυμμένα όπλα μαζικής καταστροφής. Σκέφτηκε τότε την αντιστροφή του ρόλου της συσκευής του: Αν την έστηνε στην πλάστιγγα απ’ όπου διέρχονταν τα φορτηγά, θα τα «βομβάρδιζε» με νετρόνια, τα οποία θα επέφεραν σύντηξη. Σε περίπτωση που στο φορτίο εμπεριέχονταν πυρηνικά, θα μετρούσε στην απέναντι πλευρά εκπομπή ακτινοβολίας γάμμα, ή αν εμπεριείχαν νιτρώδη (όπως συμβαίνει με τα κοινά πυρομαχικά) θα μετρούσε άζωτο.

Υπέβαλε τα σχέδια της συσκευής ανίχνευσης στον διεθνή διαγωνισμό επιστήμης και τεχνολογίας της Intel, ISEF, και απέσπασε το πρώτο βραβείο. Η συσκευή του, κόστους μερικών εκατοντάδων δολαρίων, αποδείχθηκε «μία γενιά μπροστά» από τις αντίστοιχες συσκευές της NASA που κοστίζουν πάνω από ενάμιση εκατομμύριο δολάρια η καθεμία! Τα επόμενα τρία χρόνια κέρδισε άλλα εννέα διεθνή βραβεία, που του αποκόμισαν 100.000 δολάρια.

Επίσης, ο ίδιος ο πρόεδρος Ομπάμα τον συνεχάρη για το επίτευγμά του και το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (Department of Homeland Security) ζήτησε τη συνεργασία του στην ανάπτυξη τέτοιων συσκευών ανίχνευσης. Αλλά, εν τω μεταξύ, ο Taylor έπρεπε να φέρει εις πέρας και τις μαθητικές υποχρεώσεις του, γιατί είχε να πάρει το απολυτήριο Λυκείου και ταυτόχρονα να αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο! Ο ίδιος δεν ανησυχεί: «Ξεκίνησα με την ιδέα να φτιάξω έναν ήλιο στο μπουκάλι και κατέληξα να γνωρίσω τον πρόεδρο των ΗΠΑ» λέει με κέφι. «Αλλά, από ιδέες, άλλο καλό, έχω τόσες που δεν μου φτάνει μια ζωή!»

Δείτε το βίντεο της συνέντευξή του: https://www.youtube.com/watch?v=9B0PaSznWJE

Πηγή:  tovima.gr

Δημοσιευμένο στην κατηγορία  Χωρίς κατηγορία 23 Ιανουαρίου 2017 Ματακιάς Σωτήριος

CERN: Opening the Abyss

Δημοσιευμένο στην κατηγορία  Χωρίς κατηγορία 23 Ιανουαρίου 2017 ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΔΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΑ

Τι είναι η Πίεση;;

Είναι γνωστό ότι οι χιονοδρόμοι φορούν ειδικά φαρδιά χιονοπέδιλα ώστε να μπορούν να βαδίζουν στο χιόνι χωρίς να βουλιάζουν. Θα έχετε επίσης παρατηρήσει ότι τα μεγάλα και βαριά οχήματα έχουν μεγάλα και φαρδιά ελαστικά ή ότι τα μεγάλα και βαριά ζώα έχουν επίσης φαρδιά πέλματα ώστε να μη βουλιάζουν στο έδαφος καθώς περπατάνε.Επίσης παρατηρούμε ότι αν καταδυθούμε μέσα στη θάλασσα, όσο βαθύτερα πηγαίνουμε, αισθανόμαστε τα αυτιά μας να πονάνε. (περισσότερα…)

Δημοσιευμένο στην κατηγορία  Χωρίς κατηγορία 23 Ιανουαρίου 2017 ΤΟΠΟΓΛΙΔΗ ΕΛΕΝΗ

Μια νότα μαθηματικών στον κόσμο της Φυσικής!!

Ας παίξουμε σχεδιάζοντας κανονικά πολύγωνα!!

Μετάβαση στο scratch.mit.edu.

Δημοσιευμένο στην κατηγορία  Χωρίς κατηγορία 23 Ιανουαρίου 2017 ΤΟΠΟΓΛΙΔΗ ΕΛΕΝΗ

Σχέση ταχύτητας και Δύναμης

Οι δυνάμεις προκαλούν μεταβολή στην ταχύτητα των σωμάτων στα οποία ασκουνται. Η ταχύτητα είναι διάνυσμα και επομένως η μεταβολή μπορεί να είναι:
1. Μεταβολή στο μέτρο (αύξηση, μείωση, μηδενισμός)
2. Αλλαγή της κατεύθυνσης της
Για την καταννόηση των παραπάνω ας δουμε το παρακάτω video:

1 σχόλιο Δημοσιευμένο στην κατηγορία  Χωρίς κατηγορία 23 Ιανουαρίου 2017 ΤΟΠΟΓΛΙΔΗ ΕΛΕΝΗ

Τι είναι η πυκνότητα των σωμάτων;

Δημοσιευμένο στην κατηγορία  Χωρίς κατηγορία 2 Δεκεμβρίου 2016 ΤΟΠΟΓΛΙΔΗ ΕΛΕΝΗ

Η Φυσική στο 2ο Γ/σιο Καλλίπολης

index

Κίνηση Υλικού σημείου

View this document on Scribd

Για περιγράψουμε την κίνηση ενός σώματος χρειάζεται να ορίσουμε τα εξής:

  • Σημείο αναφοράς
  • Θέση
  • Μετατόπιση
  • Διάστημα
  • Χρονική στιγμή
  • Χρονική Διάρκεια
  • και τέλος την Ταχύτητα του κινητού

Μετατόπιση ορίζεται η μεταβολή της θέσης ενός υλικού σημείου. Ημονάδα μέτρησης της μετόπισης στο SI είναι το 1m. Το φυσικό μέγεθος της μετατόπισης είναι διανυσματικό.

Η ταχύτητα (περισσότερα…)

Δημοσιευμένο στην κατηγορία  Χωρίς κατηγορία 2 Δεκεμβρίου 2016 ΤΟΠΟΓΛΙΔΗ ΕΛΕΝΗ

Καλημέρα κόσμε!

Καλωσήρθατε στο Blogs.sch.gr. Αυτό είναι το πρώτο σας άρθρο. Αλλάξτε το ή διαγράψτε το και αρχίστε το “Ιστολογείν”!

1 σχόλιο Δημοσιευμένο στην κατηγορία  Χωρίς κατηγορία 2 Δεκεμβρίου 2016 ΤΟΠΟΓΛΙΔΗ ΕΛΕΝΗ



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση