Μάι 11 2016

Γαλλόφωνο Πρόγραμμα eTwinning 2015-16″Το Νησί των θησαυρών/L’île aux trésors : Twincontes»

Για τρίτη συνεχή χρονιά, στα πλαίσια του μαθήματος της 2ης ξένης γλώσσας, το σχολείο μας συμμετέχει σε ένα νέο γαλλόφωνο διαθεματικό έργο eTwinning με τίτλο «Το Νησί των θησαυρών», σε συνεργασία με μαθητές από άλλα ευρωπαϊκά σχολεία.

(Για τη δράση αυτή, οι μαθητές μας έλαβαν τις δυο προηγούμενες χρονιές την Ευρωπαϊκή Ετικέτα ποιότητας και το Ευρωπαϊκό Βραβείο γαλλικής γλώσσας 2015, δες  σχετικό άρθρο)

Φέτος, οι μαθητές του τμήματος γαλλικών  του Β3, θα εμπνευστούν από τους μύθους της αρχαιότητας, και μέσα από δραστηριότητες δημιουργικής γραφής ενταγμένες στο Αναλυτικό Πρόγραμμα διδασκαλίας του μαθήματος, θα επινοήσουν συνεργατικές ιστορίες φέρνοντας στη σύγχρονη εποχή τους μυθολογικούς ήρωες.

Στο έργο θα συμμετέχουν διαθεματικά και εκπαιδευτικοί άλλων ειδικοτήτων του σχολείου μας, η κα Χρυσοβαλάντη Διαμαντή (Αρχαία Ελληνικά από Μετάφραση) και η κα Ευσταθία Αγγελή (Καλλιτεχνικά) οι οποίες θα προσεγγίσουν το αντικείμενο του προγράμματος από την σκοπιά της ειδικότητάς τους.

Στο τέλος της χρονιάς, οι δημιουργίες όλων των σχολείων θα δημοσιευθούν σε ένα κοινό ηλεκτρονικό βιβλίο. Επίσης οι μαθητές θα δραματοποιήσουν ορισμένα επεισόδια της επιλογής τους  και θα τα παρουσιάσουν σε βίντεο ή ζωντανά στο θέατρο του σχολείου.

Ο  ιστότοπος με το τελικό προϊόν του προγράμματος.

  • ΓιαNOUVEAUlogo περισσότερες πληροφορίες, δείτε στην  ιστοσελίδα  του σχολείου μας, στην ηλεκτρονική τάξη  http://eclass.sch.gr/courses/G1618173/
  • καθώς και στη συνεργατική πλατφόρμα του έργου

https://www.etwinning.net/fr/pub/profile.cfm?f=2&l=fr&n=115741

  • Όλες οι δραστηριότητες υλοποιούνται κατά τη διάρκεια του μαθήματος των γαλλικών και μόνο.
  • Δεν απαιτείται η χρήση του διαδικτύου από τους μαθητές στο σπίτι.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΜΑΣ

ΒΗΜΑ 0

Στο αρχικό Βήμα του έργου, τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο, οι μαθητές μας  για να γνωριστούν με  τους εταίρους τους μαθητές, παρουσιάζονται, ανταλλάσουν μηνύματα και παρουσιάζουν τη χώρα μας στη συνεργατική πλατφόρμα Twinspace : présentation Collège Zanneio, le Pirée. Ο ηλεκτρονικός τοίχος  με την παρουσίαση των αξιοθέατων της χώρας μας. Οι μαθητές παρουσιάζονται ζωντανά στους εταίρους τους : εδώ

ΒΗΜΑ 1

1η δραστηριότητα :Παράλληλα με την προσέγγιση των χαρακτήρων της Οδύσσειας και της Ιλιάδας στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών από μετάφραση από την κα Διαμαντή, κάναμε διαδραστικές δραστηριότητες ευαισθητοποίησης (σταυρόλεξο και κουίζ) στην τάξη των γαλλικών γύρω από τους μυθολογικούς ήρωες.  Δημιουργία   εικονικού τοίχου  (padlet) με τίτλο «Ποιό μυθολογικό ήρωα προτιμώ ;» με κείμενα των μαθητών, στον οποίο συνέβαλαν και εταίροι μαθητές.

2η δραστηριότητα : παρουσιάσεις, συζητήσεις στην τάξη «Έχουμε ανάγκη από ήρωες σήμερα ; Ποιά προβλήματα και προκλήσεις θα είχε να αντιμετωπίσει ένας ήρωας στην εποχή μας, και με ποιούς τρόπους ;» Διαβάστε τα κείμενα των μαθητών

3η δραστηριότητα :  “Εργαστήριο κατασκευής Ηρώων/La fabrique des Héros», (9/2/16)  παρουσίαση στη τάξη των 7 σύγχρονων ηρώων που επινόησαν οι μαθητές στη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων, εμπνεόμενοι από τους μυθολογικούς ήρωες .

ΒΗΜΑ 2 :   διαδικτυακή έκθεση με παρουσίαση των ηρώων μας

ΒΗΜΑ 3 :

1η δραστηριότητα : οι μαθητές κάθε τάξης  επινοούν την αρχή μιας περιπέτειας των ηρώων (από 12/2).

2η δραστηριότητα : Επιπλέον, οι μαθητές μας, στο μάθημα των Εικαστικών με την κα Ευσταθία Αγγελή, χωρισμένοι σε ομάδες, εικονογράφησαν τις περιπέτειες που είχαν γράψει (6-17/3/16).

3η δραστηριότητα : συνεργατική συγγραφή περιπετειών των ηρώων που επινόησαν οι μαθητές όλων των σχολείων που συμμετέχουν στο έργο.   δες εδώ και εδώ

4η δραστηριότητα : δημιουργία του βίντεο “Héros/Ήρωες” για το 1ο Φεστιβάλ μαθητών Γαλλικής Γλώσσας Πειραιά (16/3-15/4/2106)

ΒΗΜΑ 4 : ολοκλήρωση και τελική επεξεργασία των συνεργατικών ιστοριών στο Twinspace.

Δημοσίευση του ηλεκτρονικού βιβλίου με τις 18 συνεργατικές ιστορίες που έγραψαν μαθητές από 8 σχολεία από Κροατία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Τυνησία και Τουρκία.  e-book

 

 

 

ΒΗΜΑ 5 : αξιολόγηση του προγράμματος από τους μαθητές  reponsesElevesZANNEIO

Présentation sans titre (60)

   Παρουσίαση του προγράμματος στο 1ο μαθητικό Φεστιβάλ Γαλλικής Γλώσσας Πειραιά το Σάββατο 16 Απριλίου 2016 

 

 

 

 

Παρουσίαση του προγράμματος στο σχολείο στο τέλος της σχολικής χρονιάς (11 Μαϊου 2016)

ο εικονικός τοίχος  με την παρουσίαση της 11/5/16

IMG_2436

 

 

 

 

 

8 απαντήσεις μέχρι τώρα




8 σχόλια προς “Γαλλόφωνο Πρόγραμμα eTwinning 2015-16″Το Νησί των θησαυρών/L’île aux trésors : Twincontes»”

  1.   Παναγιώτα Υποδηματοπούλουστο 11 Μάι 2016 στις 22:09

    Un vrai trésor! Bravo à tous!

    Απάντηση

RSS Σχόλιων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *