Ταξιδεύοντας με τη Μουσική
22 Ιαν 2019

Εννοιολογικοί χάρτες – περιβάλλοντα wikis

Συντάκτης: Σισίκη Έλενα | Κάτω από: Εργασίες

Περιβάλλοντα Wikis

Ένα σενάριο αξιοποίησης περιβαλλόντων wikis που μου φάνηκε ενδιαφέρον είναι το «Δημιουργώ το δικό μου wiki», βρίσκεται στο αποθετήριο Αίσωπος και αφορά το μάθημα της Πληροφορικής στο Δημοτικό .

Εννοιολογικοί χάρτες

Μία απλή πρόταση  που απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού Γ και Δ τάξης είναι η δημιουργία εννοιολογικού χάρτη ρυθμικών αξιών στο Coggle it. Στόχος είναι να εμπεδώσουν οι μαθητές τις ρυθμικές αξίες με έναν πιο ενδιαφέρον τρόπο από την απλή αντιγραφή του σχεδιαγράμματος στο τετράδιό τους. Στους μαθητές θα δίνεται στον υπολογιστή τους φάκελος με εικόνες των ρυθμικών αξιών από το ολόκληρο ως το όγδοο (σε μεγαλύτερες τάξεις μπορεί να ζητηθεί η δημιουργία πλήρους σχεδιαγράμματος και να επεξεργαστούν οι μαθητές εικόνες με ρυθμικές αξίες) και θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν διαφορετικά χρώματα για κάθε ρυθμική αξία και να ανεβάσουν την εικόνα της σε κάθε κλαδί. Επιπλέον θα φροντίσουν όλες οι λέξεις να έχουν το ίδιο μέγεθος γραμματοσειράς. Ο χάρτης θα έχει περίπου την εξής μορφή.

Μία δεύτερη πρόταση που αφορά τους μαθητές Γυμνασίου είναι να δημιουργήσουν εννοιολογικό χάρτη της Μπαρόκ / Κλασικής / Ρομαντικής εποχής με τα σημαντικότερα μουσικά είδη και τους πιο αντιπροσωπευτικούς συνθέτες και αντιπροσωπευτικά μουσικά έργα ανά μουσικό είδος. Οι μαθητές θα δημιουργήσουν νέο φάκελο στο αρχείο του Cmaps όπου θα αποθηκεύουν εικόνες και άλλα αρχεία που θα χρειαστούν για τον εμπλουτισμό του χάρτη και θα δημιουργήσουν υπερσυνδέσμους προς video στο YouTube.

Τα σχόλια είναι κλειστά.