Μουσική στην Αρχαία Ελλάδα: Ενότητα Μουσικής Στ΄Τάξης Δημοτικού
Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2018, 16:26  Με ετικέτα ,
Από: ΠΡΙΤΣΑ ΕΛΕΝΗ | Κάτω από: Εκπαιδευτικές ενότητες΄Α,Β,Γ

Μουσική στην Αρχαία Ελλάδα: Ενότητα Μουσικής Στ΄Τάξης Δημοτικού

 

Εφόρμηση μαθήματος:

Έγινε αναζήτηση (μηχανή αναζήτησης google) σε εικόνες και video, έχοντας ως παιδαγωγικό στόχο οι μαθητές να σχολιάσουν

  • τόσο την μουσική πράξη όσο και τα μουσικά όργανα που απεικονίζονται
  • τη συχνότητα απεικόνισης της μουσικής σε αγγεία και αγάλματα από το οποία διαφαίνεται η θέση της μουσικής τόσο στην εκπαίδευση όσο και στην καθημερινότητα των αρχαίων Ελλήνων.
  • Την μουσική εκπαίδευση των νέων στην αρχαία Ελλάδα, έτσι ώστε να φτάσουν στο συμπέρασμα της εξέχουσας θέσης της μουσικής στην εκπαίδευση

Η παρατήρηση των μουσικών οργάνων ως παιδαγωγικό στόχο είχε οι μαθητές να μπορούν να σχεδιάσουν κάποιο από τα αρχαία ελληνικά μουσικά όργανα.

 

Η αναζήτηση βίντεο με μουσική από την αρχαιότητα έγινε με κριτήριο το συνδυασμό φωνητικής και οργανικής μουσικής, έτσι ώστε να σχολιαστεί το πώς τη μουσική ακολουθεί τον τονισμό του κειμένου και συγκεκριμένα του ποιητικού μέλους. Επίσης να δοθεί το έναυσμα να σχολιαστεί το γεγονός ότι η Μουσική, το Άσμα και η Όρχηση (συνήθως αλληλένδετα) ήταν οι χαρακτηριστικότερες εκφάνσεις της πολιτισμένης κοινωνίας και βασικοί παράγοντες – αλλά και δείκτες – ευζωίας, και τέλος, να τονιστεί το γεγονός ότι στην Αρχαία Ελλάδα, η Μουσική ήταν απόλυτα συνυφασμένη με την καθημερινότητα όλων των ανθρώπων, και σαν μια σύνθετη καλλιτεχνική και πνευματική έκφραση είχε ιδιαίτερη θέση σε όλες τις εκδηλώσεις της προσωπικής και της κοινωνικής ζωής. Ο σύνδεσμος του video είναι:

Λύραυλος:

https://www.youtube.com/watch?v=jDC2zjHERv4



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση