Η αξιοποίηση της τέχνης στην εκπαιδευτική διαδικασία δε συνιστά μόνο έναν αποτελεσματικό τρόπο προσέλκυσης του ενδιαφέροντος των μαθητών αλλά συμβάλλει πολλαπλά στην κατανόηση, τη δημιουργική προσέγγιση και την ουσιαστική κατάκτηση της νέας γνώσης.

Σ’ αυτό το πλαίσιο σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε διδακτικό σενάριο που αξιοποιεί έργα ζωγραφικής στη διδασκαλία του μαθήματος Έκφραση -Έκθεση της Β’ λυκείου και συγκεκριμένα της ενότητας Οργάνωση και Παρουσίαση της Είδησης.

Μεταξύ άλλων ζητήθηκε από τους μαθητές να γράψουν μια είδηση σε δύο εκδοχές, σχολιασμένη και ασχολίαστη, έχοντας ως αφετηρία έναν πίνακα. Οι εργασίες παρουσιάζονται παρακάτω:

Γεωργιάδου Γεωργία και Πολυχρονιάδου Ελένη

Lucian Freud, Girl with a Kitten, 1947

Είδηση χωρίς σχόλιο

Δολοφονία γατιών στο Συρράκο

Στο Συρράκο των Ιωαννίνων στις 27 Μαρτίου του 2019, ημέρα Τετάρτη, κάτοικοι ειδοποίησαν τις τοπικές αρχές θορυβημένοι από την δυσοσμία. Μετά από έφοδο της αστυνομίας στην οικία της Ε.Γ. ανακαλύφθηκε πλήθος νεκρών γατιών.

Κάτοικοι μαρτυρούν ότι η νεαρή Ελβετίδα κληρονόμος ήταν εσώκλειστη στο εξοχικό της στο Συρράκο και σπάνια έκανε εξόδους. Σύμφωνα με μαρτυρίες του υπηρετικού προσωπικού, η Ε.Γ. παρέμενε έγκλειστη μέσα στο σπίτι λόγω της χρόνιας σχιζοφρένειας από την οποία έπασχε. Από μικρή ηλικία δεχόταν ενδοοικογενειακή βία από τους γονείς της γεγονός που επιδείνωσε την ψυχική της κατάσταση. Μετά από αναγκαστική μεταφορά της σε νοσοκομείο της Ελβετίας εξαιτίας των σοβαρών τραυμάτων της ο παππούς της, Λ.Γ. ανέλαβε την κηδεμονία της. Ο Λ.Γ. για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει την κρίσιμη ψυχική της κατάσταση, αποφάσισε τη μετάβασή της στην Ελλάδα σε ένα ειδικά διαμορφωμένο σπίτι, εφοδιασμένο με ειδικευμένο προσωπικό από νοσοκόμες και γιατρούς.

Όσο μεγάλωνε η νεαρή γυναίκα, η τραυματική της εμπειρία σε συνδυασμό με την άσχημη ψυχική της κατάσταση την οδήγησε να εκδηλώσει το μίσος για τους γονείς της με το να σκοτώνει γάτες. Προσέλκυε αδέσποτες γάτες και τις φυλάκιζε σε κλουβιά στην αποθήκη του σπιτιού της. Με βάση την ιατροδικαστική έρευνα, χορηγούσε σ’ αυτές ψυχοφάρμακα, τις υπέβαλλε σε βασανιστήρια και ύστερα της έπνιγε. Όπως ισχυρίζεται η ίδια, επιθυμία της ήταν να τις λυτρώσει. Η έρευνα της αστυνομίας έδειξε ότι τα πτώματα φυλάσσονταν σ’ εκείνη την αποθήκη μαζί με όλα τα αποδεικτικά στοιχεία. Ανάμεσα στα ευρήματα της αστυνομίας βρίσκεται και μία σειρά από πίνακες, που είχε ζωγραφίσει η ίδια και την απεικονίζουν να κρατά στην αγκαλιά της το κάθε θύμα.

  Σε πρώτο βαθμό, το δικαστήριο αποφάνθηκε, μετά από εξέταση του θέματος, την εισαγωγή της σε ψυχιατρική κλινική.

Είδηση με σχόλιο

Γάτες για …ψυχοφάρμακα(;)

Στο Συρράκο των Ιωαννίνων στις 27 Μαρτίου του 2019, ημέρα Τετάρτη, κάτοικοι ειδοποίησαν τις τοπικές αρχές θορυβημένοι από την φρικτή δυσοσμία. Μετά από έφοδο της αστυνομίας, η οποία έσπευσε να διερευνήσει το θέμα, στην οικία της Ε.Γ., ανακαλύφθηκε πλήθος πτωμάτων…!

Κάτοικοι μαρτυρούν ότι η νεαρή Ελβετίδα κληρονόμος ήταν εσώκλειστη στο εντυπωσιακό εξοχικό της στο ιστορικό και ορεινό Συρράκο και σπάνια έκανε εξόδους. Σύμφωνα με μαρτυρίες του υπηρετικού προσωπικού, η Ε.Γ. παρέμενε έγκλειστη μέσα στο σπίτι λόγω της χρόνιας σχιζοφρένειας από την οποία έπασχε. Από μικρή ηλικία δεχόταν ενδοοικογενειακή βία από τους σκληρούς γονείς της γεγονός που επιδείνωσε την ψυχική της κατάσταση. Μετά από αναγκαστική μεταφορά της σε νοσοκομείο της Ελβετίας εξαιτίας των σοβαρών τραυμάτων της ο πλούσιος επιχειρηματίας παππούς της, Λ.Γ., ανέλαβε την κηδεμονία της. Ο Λ.Γ. για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει την κρίσιμη ψυχική της κατάσταση, αποφάσισε την ταχεία μετάβασή της στην Ελλάδα σε ένα ειδικά διαμορφωμένο σπίτι εφοδιασμένο με ειδικευμένο προσωπικό από νοσοκόμες και γιατρούς.

Όσο μεγάλωνε η νεαρή γυναίκα, η τραυματική της εμπειρία σε συνδυασμό με την άσχημη ψυχική της κατάσταση την οδήγησε να εκδηλώσει το μίσος για τους γονείς του με το να σκοτώνει αθώες γάτες. Προσέλκυε αδέσποτες γάτες και τις φυλάκιζε σε κλουβιά στη βρώμικη αποθήκη του σπιτιού της. Με βάση την ιατροδικαστική έρευνα, χορηγούσε στις γάτες ψυχοφάρμακα, τις υπέβαλλε σε ανελέητα βασανιστήρια και ύστερα της έπνιγε με στυγνότητα. Όπως ισχυρίζεται η ίδια, επιθυμία της ήταν να τις λυτρώσει…. Η ενδελεχής έρευνα της αστυνομίας έδειξε ότι τα σαπισμένα και κακομεταχειρισμένα πτώματα φυλάσσονταν σε εκείνη την αποθήκη μαζί με όλα τα αποδεικτικά στοιχεία. Ανάμεσα στα ευρήματα της αστυνομίας εντύπωση προκαλεί μία σειρά από πίνακες, που είχε ζωγραφίσει η ίδια και την απεικονίζουν να κρατά στην αγκαλιά της το κάθε θύμα.

Σε πρώτο βαθμό, το δικαστήριο αποφάνθηκε, μετά από εξέταση του θέματος, την εισαγωγή της σε ψυχιατρική κλινική. Ωστόσο, αναμένονται αντιδράσεις από τις φιλοζωικές οργανώσεις, οι οποίες σίγουρα θα απαιτήσουν την επιβολή υπέρογκων προστίμων.

 

Αγαπητού Κωνσταντίνα, Καφτάνη Ρωξάνη, Μούκου Μαίρη, Μωυσιάδου Μαρία

Βάλιας Σεμερτζίδης, Συνεδρίαση αυτοδιοίκησης στα Άγραφα, 1944-1955

Είδηση χωρίς σχόλιο

Διαμαρτυρία αγροτών

Συνεχίζεται μέχρι και σήμερα 23/3 η διαμαρτυρία αγροτών και κτηνοτρόφων ενάντια στα νέα μέτρα της κυβέρνησης. Οι ίδιοι απέκλεισαν τη διέλευση οχημάτων στην Ε.Ο Σερρών-Θεσσαλονίκης χρησιμοποιώντας στοίβες από στάχυα.

Ο λόγος που τους ώθησε να διαμαρτυρηθούν είναι η φορολογία που τους επιβάλλεται να πληρώνουν για την εξαγωγή των προϊόντων τους στο εξωτερικό. Γι’ αυτό παραμένουν και συζητούν τις επόμενες κινήσεις τους. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης παρουσιάστηκαν αντιπαραθέσεις για τον τρόπο έκφρασης της διαμαρτυρίας. Μια ομάδα αγροτών δήλωσε: «Διαφωνούμε καθέτως με το κλείσιμο των δρόμων ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Τα μέτρα δεν είναι υπέρ μας αλλά αυτό δεν μας δίνει το δικαίωμα να παρεμποδίζουμε τη μετακίνηση των συμπολιτών μας. Γι’ αυτό προτείνουμε στον Πρόεδρο άλλους τρόπους έκφρασης της δυσαρέσκειας μας». Ωστόσο απορρίφθηκαν όλες οι προτάσεις από τους εξοργισμένους αγρότες. Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτών Ελλάδος δήλωσε: « Δεν πρόκειται να μείνουμε άπραγοι απέναντι στα νέα μέτρα. Ο μόνος δρόμος είναι αυτός του αγώνα, της διεκδίκησης, της ανατροπής αυτής της πολιτικής που μας έφτασε στην εξαθλίωση, στο ξεκλήρισμα». Τις επόμενες μέρες αναμένεται κινητοποίηση και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας: Λαμία, Καρδίτσα και Πύργο Ηλείας όπως δήλωσαν οι επικεφαλής της ομοσπονδίας.

Είδηση με σχόλιο

Αγρότες: Οι άρχοντες του δρόμου

Συνεχίζεται μέχρι και σήμερα 23/3 η έντονη διαμαρτυρία των αγροτών και κτηνοτρόφων απέναντι στα δρακόντεια μέτρα της κυβέρνησης. Οι ίδιοι μαχόμενοι για τα δικαιώματά τους κατέστησαν δύσκολη τη διέλευση οχημάτων στην Ε.Ο Σερρών-Θεσσαλονίκης χρησιμοποιώντας τόνους από στάχυα και προκαλώντας έτσι θύελλα αντιδράσεων από τους διερχόμενους οδηγούς.

Ο λόγος που τους ώθησε στο ξέσπασμα είναι η δυσβάσταχτη φορολογία που τους επιβάλλεται να πληρώνουν για την εξαγωγή των προϊόντων τους στο εξωτερικό . Γι’αυτό παραμένουν και συζητούν τις επόμενες κινήσεις τους. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης παρουσιάστηκαν έντονες αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις για τον τρόπο έκφρασης της διαμαρτυρίας. Μια ομάδα αγροτών δήλωσε: «Διαφωνούμε καθέτως με το κλείσιμο των δρόμων ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Τα μέτρα δεν είναι υπέρ μας αλλά αυτό δεν μας δίνει το δικαίωμα να επεμβαίνουμε στη μετακίνηση των συμπολιτών μας. Γι’αυτό προτείνουμε στον Πρόεδρο άλλους τρόπους έκφρασης της δυσαρέσκειας μας». Ωστόσο απορρίφθηκαν όλες οι μετριοπαθείς προτάσεις από τους εξοργισμένους αγρότες. Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτών Ελλάδος δήλωσε με απόλυτο τρόπο: « Δεν πρόκειται να μείνουμε άπραγοι απέναντι στα νέα μέτρα. Ο μόνος δρόμος είναι αυτός του αγώνα, της διεκδίκησης, της ανατροπής αυτής της πολιτικής που μας έφτασε στην εξαθλίωση, στο ξεκλήρισμα». Τις επόμενες μέρες αναμένεται ανάλογη κινητοποίηση από εξοργισμένους αγρότες και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας: Λαμία, Καρδίτσα και Πύργο Ηλείας. Το ζήτημα ωστόσο είναι για πόσο ακόμη η κυβέρνηση θα παραμένει άπραγη σ’ αυτή την ταλαιπωρία που υφίστανται οι πολίτες εξαιτίας του αποκλεισμού των δρόμων.

 

Αλιατήμη Μαριτίνα, Βλάχου Αθανασία, Βλάχου Δέσποινα, Καλαθά Αλεξία, Κηπουρού Ελένη

John Everett Millais, Ophelia, 1851

Είδηση χωρίς σχόλιο

Νεαρή γυναίκα βρέθηκε νεκρή

Νεκρή βρέθηκε η δεκαοκτάχρονη Μαρία Γεωργίου στο ποτάμι της κοιλάδας των Αγίων Αναργύρων στις Σέρρες, το μεσημέρι της Κυριακής 24 Μαρτίου 2019.

Η σορός της άτυχης κοπέλας βρέθηκε από τρεις νεαρούς ποδηλάτες, στη διάρκεια της προπόνησής τους και όπως μας περιέγραψαν, η δεκαοκτάχρονη κείτονταν στο νερό του ποταμού σε άσχημη κατάσταση, κρατώντας λουλούδια στο  δεξί της χέρι.

Σύμφωνα με μαρτυρίες συγγενών και φίλων, η Μαρία βρισκόταν σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, καθώς, όπως μας αποκάλυψε στενή συγγενής της είχε πέσει επανειλημμένα θύμα βιασμού από τον θείο της. Η τελευταία επικοινωνία του θύματος με την εικοσάχρονη ξαδέρφη της ήταν το βράδυ του Σαββάτου 23 Μαρτίου κατά το οποίο η δεκαοκτάχρονη ήταν σε απόγνωση, αφού δεν μπορούσε πλέον  να ανεχτεί την κατάσταση που βίωνε τα τελευταία χρόνια.

Ο θείος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα και κατηγορήθηκε για το βιασμό της κοπέλας και της κόρης του, που όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων ήταν θύμα εδώ και πολλά χρόνια.

Είδηση με σχόλιο

Τραγικός θάνατος νεαρής γυναίκας στο ποτάμι

Συγκλονίζει ο θάνατος της δεκαοκτάχρονης Μαρίας Γεωργίου, η οποία βρέθηκε νεκρή στο ποτάμι της κοιλάδας των Αγίων Αναργύρων στις Σέρρες το μεσημέρι της παραμονής του Ευαγγελισμού και της Εθνικής μας εορτής, Κυριακή 24 Μαρτίου 2019.                                             

Η σορός της άτυχης νεαρής γυναίκας βρέθηκε από τρεις νεαρούς ποδηλάτες, οι οποίοι έκαναν την καθημερινή τους προπόνηση, ακολουθώντας όπως πάντα την ίδια διαδρομή. Σύμφωνα με όσα μας περιέγραψαν η δεκαοκτάχρονη κοπέλα κείτονταν σε ένα απόμερο μέρος, μέσα στα κρύα νερά του ποταμού, ανάσκελα, με ανοιχτά τα μάτια, κρατώντας ένα μπουκέτο λουλούδια στο δεξί της χέρι και έχοντας μία έκφραση απελπισίας στο όμορφο, παγωμένο της πρόσωπο. Οι ποδηλάτες υπέστησαν σοκ από το δυσάρεστο αυτό θέαμα και ενημέρωσαν αμέσως τις τοπικές αρχές.                                                                                       

Όπως μας αποκαλύπτουν οι μαρτυρίες συγγενών και φίλων, η Μαρία βρισκόταν σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, καθώς όπως μας φανέρωσε στενή συγγενής της, είχε πέσει επανειλημμένα θύμα βιασμού από τον θείο της. Η τελευταία επικοινωνία της άμοιρης νεαρής ήταν με την εικοσάχρονη εξαδέλφη της το βράδυ της παραμονής της μοιραίας μέρας, κατά το οποίο η δεκαοκτάχρονη ήταν σε απόγνωση, αφού δεν μπορούσε πλέον να ανεχτεί την τραγική κατάσταση που βίωνε τα τελευταία επίπονα χρόνια.

Ερωτήματα γεννιούνται για την επιλογή του τόπου αυτοκτονίας της νεαρής κοπέλας. Εικάζεται από τη μητέρα της, η οποία είναι συντετριμμένη από τον άδικο χαμό της αγαπημένης της κόρης, πως η Μαρία θέλοντας να ξεπλύνει τον ψυχικό και τον σωματικό πόνο που της προκαλούσαν οι αποτρόπαιες πράξεις του ανελέητου θείου της επέλεξε να δώσει τέλος στη ζωή της στα νερά του ποταμού. Ακόμη, η μητέρα της πιστεύει πως η κόρη της κρατούσε λουλούδια, ως σύμβολο της χαμένης της αθωότητας, κάτι που τάραξε την πληγωμένη της ψυχή.

Ο αναίσθητος και απερίσκεπτος θείος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για το βιασμό του θύματος, καθώς επίσης και της κόρης του, που όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, ήταν και η ίδια ένα από τα θύματά του, που ευτυχώς δεν κατέληξε όπως η δεκαοκτάχρονη.