ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ: Γνωρίζω τους θεούς του Ολύμπου και τα αρχαία μνημεία της Ελλάδας

eab1c74c c63a 4070 bc20 e5f885f54ce5 dfc259e1 f75a 447a b9da d53a1feb36f1 1636b5cd 73c5 4b65 b366 f68556f35cd5 20240524 123010 20240524 1229017f504aae cdec 412a beff cc4f6ba6aed1

Το τέταρτο και τελευταίο σχέδιο δράσης που υλοποιήθηκε τη φετινή σχολική χρονιά στην Γ΄τάξη στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων αφορούσε τον θεματικό κύκλο: “ Φροντίζω το περιβάλλον” και την υποθεματική: “Παγκόσμια και Τοπική πολιτιστική κληρονομιά”.

Ο τίτλος του προγράμματος ήταν:

Γνωρίζω τους θεούς του Ολύμπου και τα αρχαία μνημεία της Ελλάδας

και διήρκησε 2 μήνες (Απρίλιο 2024 – Ιούνιο 2024).

Οι μαθητές/τριες επιδιωκόταν:

  • Να γνωρίσουν την αρχαία ελληνική μυθολογία ως πνευματικό αγαθό διαχρονικό που διδάσκει και διασκεδάζει
  • Να γνωρίσουν τους θεούς του Ολύμπου και τα γνωρίσματά τους
  • Να αναπτύξουν αφηγηματικές δεξιότητες
  • Να μάθουν περισσότερα πράγματα για τον τρόπο διενέργειας των εκλογών
  • Να αναπτύξουν δεξιότητες συνεργασίας και επικοινωνίας στα πλαίσια συνεργασίας σε ομάδες
  • Να αναπτύξουν τη δημιουργική και κριτική τους σκέψη
  • Να μάθουν μέσω ενός δημιουργικού τρόπου που περιλαμβάνει το παιχνίδι
  • Να γνωρίσουν αρχαία μνημεία της Ελλάδας και να μπορούν να τα εντοπίζουν στον χάρτη
  • Να ενταχθούν οι νέες τεχνολογίες στη διδασκαλία

Εργαστήριο 1:

Γνωρίζω τους θεούς του Ολύμπου

Οι μαθητές/τριες αφού είδαν εικόνες των θεών του Ολύμπου από το βιβλίο της Ιστορίας τούς ζωγράφισαν. Κλήθηκαν να προσδώσουν σ’ αυτούς τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα που είχαν και τους παρουσίασαν στην τάξη.

Εργαστήριο 2:

Ποιος/α είναι;

Οι μαθητές έπαιξαν ένα παιχνίδι παντομίμας όπου παρίσταναν έναν θεό ή θεά του Ολύμπου και οι υπόλοιποι προσπαθούσαν να τον/την βρουν. Όποιος/α τον/την έβρισκε σηκωνόταν και παρίστανε εκείνος/η τον/την επόμενο/η θεό/ά. Έτσι, μέσω ενός διασκεδαστικού τρόπου αφομοίωσαν περισσότερες πληροφορίες για τους θεούς του Ολύμπου.

Εργαστήριο 3:

Οι θεοί και οι θεές κατεβαίνουν στις εκλογές!

Οι μαθητές κλήθηκαν να οργανώσουν τις εκλογές όπου υποψήφιοι ήταν 10 από τους 12 θεούς του Ολύμπου. Κάθε μαθητής/τρια ανέλαβε να γράψει την προεκλογική ομιλία του θεού ή της θεάς που είχε αναλάβει και την παρουσίασε στην τάξη.

Εργαστήριο 4:

Ετοιμάζουμε τα ψηφοδέλτια και πάμε να ψηφίσουμε!

Οι μαθητές/τριες ετοίμασαν τα ψηφοδέλτια των θεών και πήγαν να ψηφίσουν. Αναδείχθηκε ο ρόλος που έχει ο/η καθένας/καθεμία στις εκλογές (δικαστικός/ή αντιπρόσωπος, γραμματείς, εφορευτική επιτροπή, ψηφοφόροι). Στο τέλος, αναλύσαμε τα εκλογικά αποτελέσματα και καθένας/καθεμία προσπάθησε να τα ερμηνεύσει. Οι εκλογές των θεών έλαβαν χώρα την εβδομάδα πριν από τις Ευρωεκλογές και ως εκ τούτου αναλύθηκαν με τα παιδιά εκλογικοί όροι, εξηγήθηκαν κι έτσι η εκλογική διαδικασία έγινε περισσότερο κατανοητή στο σύνολό της.

Εργαστήριο 5:

Αρχαία μνημεία της Ελλάδας

Οι μαθητές/τριες σ’ αυτό το εργαστήριο προτείνεται να μάθουν πληροφορίες για σημαντικά μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας που ήταν αφιερωμένα σε θεούς του Ολύμπου ή αποτελούσαν λατρευτικά κέντρα και ναούς αυτών. Μπορεί να επιλεχθεί ένα από αυτά και να κληθούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτό και να το παρουσιάσουν.

Εργαστήριο 6:

Πού βρίσκονται τα μνημεία;

Προτείνεται τα παιδιά με τη βοήθεια του Google Earth να εντοπίσουν τα μνημεία στον χάρτη της Ελλάδας.

Εργαστήριο 7:

Αναστοχασμός

Οι μαθητές/τριες μέσα από ερωτηματολόγια μπορούν να αυτοαξιολογηθούν και να αξιολογήσουν και τη δράση στο σύνολό της. Μπορούν να προτείνουν αλλαγές και να επισημάνουν τα σημεία που τους άρεσαν περισσότερο.

Αναστοχασμός

20240609 205300

Ο αναστοχασμός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας και οι κάρτες αυτοαξιολόγησης των μαθητών/τριών συμβάλλουν σε αυτό τον σκοπό. Βοηθάνε στο να αντιληφθούν οι μαθητές/τριες όσα έμαθαν, τις δεξιότητες που απέκτησαν και αξιολογώντας τον εαυτό τους θέτουν νέους στόχους και αυτοβελτιώνονται.

Πάντοτε βέβαια επιτελείται και η αξιολόγηση της ίδιας της δράσης από τους μαθητές/τριες όπου τονίζουν τα στοιχεία που τους άρεσαν ή μη και προτείνουν τρόπους διάχυσης της πληροφορίας στη γενικότερη εκπαιδευτική κοινότητα.

Ανάγκες για μια καλή ζωή

20240529 112933 20240529 112907 20240529 112902 20240529 112855 20240529 112805

Στα πλαίσια του μαθήματος της Γλώσσας στην Ενότητα “Όλοι μια αγκαλιά” και στο μάθημα “Του κόσμου τα παιδιά” κάναμε μία ομαδική δραστηριότητα. Οι μαθητές/τριες  χωρίστηκαν σε ομάδες των 4 ατόμων και κλήθηκαν να καταγράψουν 10 πράγρατα που θεωρούν απαραίτητα και αναγκαία για τη ζωή. Στη συνέχεια, τους ζητήθηκε να αφαιρέσουν τα 5 από τα 10 που είχαν γράψει και να καταλήξουν σ’ αυτά που θεωρούσαν τα πιο σημαντικά.

Τα παιδιά παρατήρησαν ότι αυτό ήταν μία δύσκολη διαδικασία, καθώς από την αρχή είχαν γράψει πράγματα που θεωρούσαν υψίστης σημασία για μία καλή ζωή, όπως φαγητό, νερό, ειρήνη, μόρφωση, αγάπη, παιχνίδι κ.α. Προβληματιστήκαμε, λοιπόν, για το πώς είναι να ζει κανείς χωρίς να καλύπτονται οι βασικές ανάγκες του που τον οδηγούν σε μία καλή ζωή και προτείναμε τρόπους που θα μπορούσαμε εμείς να βοηθήσουμε ανθρώπους που έχουν ανάγκη και στερούνται βασικά αγαθά.

Ακόμα, μελετήσαμε το έργο σημαντικών οργανισμών, όπως της Unicef, της Actionaid, των Γιατρών χωρίς σύνορα κ.α. που κάνουν σπουδαίο έργο και βοηθάνε έμπρακτα όσους έχουν ανάγκη. Ας γίνουμε εθελοντές/ντριες για να συμβάλλουμε κι εμείς σε αυτό!