Οι αρχαίοι Έλληνες προσπάθησαν να εξηγήσουν όλα τα φυσικά φαινόμενα με μύθους. Παρακάτω είναι η εξήγησή τους για την δημιουργία του κόσμου. Στην αρχή υπήρχε το χάος, ένα άδειο διάστημα. Από το χάος γεννήθηκαν η Γη , η νύχτα και η μέρα. Από την Γη γεννήθηκαν τα βουνά, η θάλασσα, και ο Ουρανός, ο πρώτος θεός. Από τον Ουρανό και την Γη γεννήθηκαν 13 παιδιά, οι τιτάνες. Επειδή ο Ουρανός φοβόταν πως μια μέρα, ένα από τα παιδιά του θα του πάρει τον θρόνο, μόλις γεννιόταν, ο Ουρανός, τα έριχνε σε μια βαθιά σπηλιά. Ένα από τα παιδιά του ο Κρόνος, ο νεώτερος, ήταν πολύ έξυπνος και αποφασιστικός. Δραπέτευσε και με την βοήθεια της μητέρας του πήρε τον θρόνο από τον Ουρανό. Μετά ελευθέρωσε τους αδελφούς του και τις αδελφές του και με την βοήθειά τους έγινε ο κυρίαρχος του κόσμου.
Ο Κρόνος φοβόταν πως τα παιδιά του θα του έκαναν το ίδιο πράγμα που έκανε αυτός στον πατέρα του. Έτσι όταν η γυναίκα του η Ρέα, γεννούσε, ο Κρόνος καταβρόχθιζε το κάθε παιδί. Αφού κατάπιε τα πρώτα 5 παιδιά του, η Ρέα προσπάθησε να γλυτώσει το έκτο της παιδί. Τον έλεγαν Δία-Ζευς. Η Ρέα έδωσε του Κρόνου μια πέτρα τυλιγμένη σε σπάργανα για να την φάει και πήρε τον μικρό Δία στην Κρήτη. Εκεί σε μια σπηλιά πάνω σε ένα βουνό, μια γίδα τον έτρεφε με το γάλα της, και οι νύμφες τον φρόντιζαν.
Όταν ο Δίας μεγάλωσε, πήρε τον θρόνο από τον Κρόνο και τον ανάγκασε να βγάλει τους αδελφούς του και τις αδελφές του από την κοιλιά του. Ένας μεγάλος πόλεμος άρχισε τότε μεταξύ του Κρόνου και του Δία. Ο Κρόνος είχε με το μέρος του τους Τιτάνες και ο Δίας τα αδέλφια του. Ο πολεμος κράτησε 10 χρόνια. Ο Δίας με την βοήθεια τριών γιγάντων που είχαν 100 χέρια ο καθένας, νίκησε και έγινε ο κυρίαρχος του κόσμου. Η μάχη αυτή είναι γνωστή ως Τιτανομαχία.
Μετά την Τιτανομαχία ο κόσμος χωρίστηκε σε τρία μέρη, μεταξύ των τριών αδελφών, του Δία, του Ποσειδώνα και του Άδη ή Πλούτωνα. Ο Δίας πήρε τον ουράνο, ο Ποσειδώνας την θάλασσα και ο Άδης τον κάτω κόσμο, που επίσης ονομάζεται Άδης. Η στεριά και ο Όλυμπος δεν δώθηκαν σε κανέναν. Ο Δίας ήταν ο πιο ισχυρός μεταξύ των θεών. Τα αδέλφια του, οι αδελφές του και τα παιδιά του πήραν διαφορετικές θέσεις στον Όλυμπο. Υπήρχαν πολλοί θεοί και θεές. Οι πιο σημαντικοί όμως, ήταν οι έξι θεοί και οι έξι θεές του Ολύμπου που ονομάζονται επίσης Ολύμπιοι θεοί.
Πρόσφατα σχόλια