Σήμερα, Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018 η Α΄ και Β΄ τάξη του 19ου Δημοτικού Σχολείου Κοζάνης επισκέφτηκαν το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βελβεντού με σκοπό να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα «Ο Σιταράκης στου μύλου το δρομάκι». Αυτή αποτελεί και την πρώτη μας επίσκεψη στα πλαίσια του προγράμματος « Από το σποράκι στο ψωμάκι» με το οποίο θα ασχοληθούμε κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. «Πώς φτιάχνεται το ψωμί» και τόσα άλλα ερωτήματα των μικρών μαθητών/τριών θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε μέσα από αυτό το project.
Πρώτη στάση το ΚΠΕ Βελβεντού. Ακούσαμε για τον μύθο της Περσεφόνης και ασχοληθήκαμε σε θεωρητικό επίπεδο με τις εργασίες που απαιτούνται για να φτάσει το ψωμί στο τραπέζι μας. Επόμενη στάση και αφού απολαύσαμε μια μικρή διαδρομή στην πανέμορφη φθινοπωρινή φύση, ο νερόμυλος Μπαλού.
Εκεί μας περίμενε ο κύριος μυλωνάς, ο Μήκας. Με χαρά μας εξήγησε με λεπτομέρειες πώς γίνεται το σιτάρι αλεύρι. Μας έδειξε διάφορα εργαλεία, τις τεράστιες μυλόπετρες, τον χερόμυλο και έναν σύγχρονο ηλεκτρικό μύλο. Χωρισμένοι σε τρεις ομάδες: τα σιταράκια, τα κριθαράκια και τα καλαμποκάκια αλέσαμε τριών ειδών αλεύρι, με τα οποία στη συνέχεια ζυμώσαμε ψωμί. Το αφήσαμε να ξεκουραστεί στην πινακωτή κι ύστερα ο κύριος μυλωνάς με φουρνόφτυαρο έβαλε τα καρβελάκια μας σε παραδοσιακό φούρνο να τα ψήσει. Κάναμε μια βόλτα να δούμε από πού έρχεται το νερό και να παρατηρήσουμε τον μυλαύλακα. Μετά από λίγη ώρα, ήρθε η στιγμή που όλοι περιμέναμε. Το ψωμάκι ήταν έτοιμο! Βγήκε ζεστό ζεστό από τον φούρνο και το απολαύσαμε μαζί με τυρί κι ελιές στη φύση, εκεί από όπου προέρχεται. Τι πιο όμορφη αίσθηση από αυτή…
Ελένη Μπαλτά