Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Αγαπητοί γονείς,

Από σήμερα ξεκινά η λειτουργία της δανειστικής βιβλιοθήκης η οποία φέτος λόγω ειδικών συνθηκών θα γίνει ηλεκτρονικά. Παρακάτω θα είναι αναρτημένη μια ιστοσελίδα με ebook όπου θα μπορείτε να μπαίνετε και να διαλέγετε ένα βιβλίο κάθε φορά. Επίσης μπορείτε να διαβάσετε ένα βιβλίο που έχτε ήδη στο σπίτι.

Θα ήθελα να αναφερθώ στους σκοπούς για τους οποίους γίνεται αυτή η προσπάθεια. Πρώτα, πρώτα να γνωρίσουν τα παιδιά το καλό παιδικό βιβλίο και να το αγαπήσουν. Ακόμη, ένα καλό βιβλίο μπορεί να τα βοηθήσει να αναπτύξουν το λεξιλόγιο τους, να καλλιεργήσει τα συναισθήματά τους και να τα οδηγήσει να ασκήσουν την φαντασία τους.

Ο δικός σας ρόλος είναι πολύ σημαντικός για να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι. Αφιερώστε στην ανάγνωση του παραμυθιού και στο παιδί σας κάποιο χρόνο που θα είστε και οι δύο χαλαροί και δε θα έχετε άλλα πράγματα στο μυαλό σας. Πριν την ανάγνωση δείξτε στο παιδί σας το εξώφυλλο και εντοπίστε τον τίτλο και τον συγγραφέα, τις εκδόσεις και τον εικονογράφο. Ο καθένας έχει έναν πολύτιμο ρόλο στην ετοιμασία ενός βιβλίου. Μπορείτε να ρωτήσετε ακόμη αν αναγνωρίζει κάποια γράμματα ή λέξεις. Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης δείξτε του με το δάχτυλό σας τη φορά της ανάγνωσης και της γραφής( από αριστερά προς τα δεξιά) Κατά τη διάρκεια της ιστορίας κάντε ερωτήσεις για να διαπιστώσετε ότι καταλαβαίνουν την ιστορία, παροτρύνετε τα να σχολιάζουν και εξηγήστε όπου χρειάζεται κάποια έννοια ή τυχόν απορίες.

Στο τέλος μπορούν να συμπληρώσουν το φύλλο εργασίας όσο θέλουν και όσο μπορούν. Το φύλλο αυτό, συμπληρώνεται αυστηρά από το παιδί και επιστρέφεται στο σχολείο κάθε Δευτέρα για να το συζητήσουμε όλοι μαζί και να μας μιλήσει ο καθένας για το βιβλίο που διάβασε. Σημασία έχει, το παιδί να προσπαθήσει και να εμπλακεί στη διαδικασία και όχι το τέλειο αποτέλεσμα.

Είναι πολύ σημαντικό να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αποκτήσουν αναγνωστικές εμπειρίες… Ας μη ξεχνάμε το βιβλίο είναι πάντα ένας καλό φίλος!!!

Ευχαριστώ για τη συνεργασία

Η Νηπιαγωγός

Πατήστε ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ για να διαλέξετε ένα βιβλίο

(Για κάποια από τα βιβλία θα χρειαστεί να έχετε εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας  το Firefox ή την εφαρμογή Flash Player Pro 6.01.)

Ευχαριστούμε την Ειρήνη Ματθαιάκη για το padlet της ψηφιακής βιβλιοθήκης.