Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύο διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης INSAFE (https://www.betterinternetforkids.eu), με στόχο την προώθηση της ασφαλέστερης και πιο υπεύθυνης χρήσης των οnline τεχνολογιών και των κινητών τηλεφώνων, ιδίως μεταξύ των παιδιών και των νέων σε όλο τον κόσμο. Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου θα εορταστεί στις 7/02/2023 σε περισσότερες από 180 χώρες στον κόσμο. Την ευθύνη οργάνωσης στη χώρα μας έχει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ. O πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός διοργανώνεται κάθε χρόνο από το 2016 μέχρι σήμερα στο πλαίσιο εορτασμού της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΕΘΙΣΜΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

Κίνδυνοι στην υγεία
ΦΥΣΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ: Ώμοι, αυχένας, πλάτη – Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Κακώσεις λόγω επαναλαμβανόμενης καταπόνησης-Κόπωση ματιών.

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ: Αποξένωση από τον πραγματικό κόσμο
Η αλόγιστη και πολύωρη χρήση του Διαδικτύου, δημιουργεί συναισθηματική απόσταση και αλλοιώνει την ποιότητα επικοινωνίας ανάμεσα στους ανθρώπους, κάτι το οποίο πολλές φορές οδηγεί στην αποξένωσή τους.

Τρόποι αντιμετώπισης της αποξένωσης είναι: η χρήση του διαδικτύου με μέτρο.η ενασχόληση με ομαδικά αθλήματα, χορωδίες, χορό και άλλες.ο έλεγχος από τους γονείς και ο περιορισμός του χρόνου που τα παιδιά ξοδεύουν στο διαδίκτυο.

Κοινές αιτίες παραβιάσεων της ασφάλειας των πληροφοριών

diadiktyo

Κοινές αιτίες παραβιάσεων της ασφάλειας των πληροφοριών περιλαμβάνουν:

Ηλεκτρονικό ” ψάρεμα ”

Το ηλεκτρονικό “ψάρεμα” είναι ένας τύπος απάτης στον οποίο οι απατεώνες εμφανίζονται με ψεύτικα στοιχεία για την απόκτηση ιδιωτικών πληροφοριών, όπως κωδικών πρόσβασης, πληροφοριών πιστωτικών καρτών κ.λπ. μέσω του διαδικτύου.

Διαδικτυακές απάτες

Πρόκειται για προγράμματα που εξαπατούν τον χρήστη με διάφορους τρόπους, προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν πληροφορίες του χρήστη. Οι απάτες στο Διαδίκτυο προσπαθούν να εξαπατήσουν το θύμα με πράγματα της προσωπικής ιδιοκτησίας παρά με προσωπικές πληροφορίες μέσω ψευδών υποσχέσεων, τεχνάσματα εμπιστοσύνης και πολλά άλλα.

Κακόβουλο λογισμικό

Το κακόβουλο λογισμικό , ιδιαίτερα το λογισμικό υποκλοπής spyware , είναι κακόβουλο λογισμικό που μεταμφιέζεται ως λογισμικό που έχει σχεδιαστεί για τη συλλογή και τη μετάδοση ιδιωτικών πληροφοριών, όπως κωδικών πρόσβασης, χωρίς τη συγκατάθεση ή τη γνώση του χρήστη.

Προσωπική ασφάλεια

Η ανάπτυξη του Διαδικτύου δημιούργησε πολλές σημαντικές υπηρεσίες προσβάσιμες σε οποιονδήποτε συνδέεται. Μία από αυτές τις σημαντικές υπηρεσίες είναι η ψηφιακή επικοινωνία . Ενώ η υπηρεσία αυτή επέτρεπε την επικοινωνία με άλλους μέσω του Διαδικτύου, επιτρέπει επίσης την επικοινωνία με κακόβουλους χρήστες. Ενώ οι κακόβουλοι χρήστες συχνά χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για προσωπικό κέρδος, αυτό μπορεί να μην περιορίζεται σε οικονομικό / υλικό κέρδος. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για τους γονείς και τα παιδιά, καθώς τα παιδιά αποτελούν συχνά στόχους αυτών .

Cyberstalking

[Cyberstalking] είναι η χρήση του Διαδικτύου ή άλλων ηλεκτρονικών μέσων για την καταδίωξη ή την παρενόχληση ενός ατόμου, μιας ομάδας ατόμων ή ενός οργανισμού. Μπορεί να περιλαμβάνει ψευδείς καταγγελίες ή δηλώσεις (δυσφήμηση), παρακολούθηση, απειλές, κλοπή ταυτότητας, βλάβη δεδομένων ή εξοπλισμού, προσβολή ανηλίκων για σεξ ή συλλογή πληροφοριών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για παρενόχληση.

Ηλεκτρονική παρενόχληση

Η ηλεκτρονική παρενόχληση είναι η επίθεση εναντίον ενός ατόμου ή μιας ομάδας μέσω της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων όπως η άμεση ανταλλαγή μηνυμάτων, τα κοινωνικά δίκτυα, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και άλλες μορφές

ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

sid 1

H ασφάλεια στο Διαδίκτυο ή η διαδικτυακή ασφάλεια είναι η γνώση των κινδύνων προσωπικής ασφάλειας και ασφάλειας του χρήστη σε ιδιωτικές πληροφορίες και περιουσίες που σχετίζονται με τη χρήση του Διαδικτύου και την αυτοπροστασία από το ηλεκτρονικό έγκλημα.

Δεδομένου ότι ο αριθμός των χρηστών του Διαδικτύου συνεχίζει να αυξάνεται παγκοσμίως, διαδικτυακοί οργανισμοί, κυβερνήσεις και οι οργανισμοί εξέφρασαν ανησυχίες για την ασφάλεια των παιδιών που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο .

Ασφάλεια πληροφοριών

Οι ευαίσθητες πληροφορίες όπως οι προσωπικές και η ταυτότητα του χρήστη , οι κωδικοί πρόσβασης συνδέονται συχνά με προσωπικά είδη (π.χ. τραπεζικοί λογαριασμοί) και με την ιδιωτική τους ζωή και ενδέχεται να παρουσιάζουν ανησυχία σχετικά με την ασφάλεια των χρηστών εάν διαρρεύσουν. Η μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση και η χρήση ιδιωτικών πληροφοριών μπορεί να έχει ως συνέπεια την κλοπή ταυτότητας , καθώς και την κλοπή ιδιοκτησίας.