Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα- Η επαφή του με το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Αθλητικά Επικαιρότητα

Γυρνάμε τον χρόνο πίσω, και πιο συγκεκριμένα στις 6 Οκτωβρίου 1988, την μέρα που ο Θεός της μπάλας θα έπαιζε στο γήπεδο της Τούμπας για τον επαναληπτικό αγώνα του UEFA cup ενάντια στον ΠΑΟΚ. Όλη η Θεσσαλονίκη μετρούσε αντίστροφα για την έναρξη του αγώνα απέναντι στον μεγάλο θρύλο, Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα. Ήταν μια βραδιά  που θα μείνει χαραγμένη στην ιστορία τόσο του συλλόγου όσο και στη μνήμη των φιλάθλων που παρευρέθηκαν εκεί.

Αρκετές ώρες πριν αρχίσει το πολυαναμενόμενο παιχνίδι, το γήπεδο είχε αρχίσει ήδη να γεμίζει ασφυκτικά. Εννοείται πως όλα τα διαθέσιμα εισιτήρια είχαν εξαντληθεί ενώ παρόλο που το γήπεδο είχε χωρητικότητα 40.100 θέσεις πάνω από 45.000 πιστοί του Θεού της μπάλας είχαν στριμωχτεί για να έχουν την ευκαιρία να τον παρακολουθήσουν από κοντά. Στα μάτια των φιλάθλων σπινθήριζε ο ενθουσιασμός και η ανυπομονησία. 

Χαρακτηριστική φωτογραφία του Μαραντόνα στο γήπεδο της Τούμπας.

Τη στιγμή που ο Μαραντόνα πάτησε στον αγωνιστικό χώρο η Τούμπα έμοιαζε με ένα καζάνι που κοχλάζει  ενώ πανό με τον δικέφαλο αετό να  ραμφίζει τον ποδοσφαιριστή με το νούμερο 10 κυμάτιζαν. Ο ίδιος, απολάμβανε την αδρεναλίνη που του πρόσφερε η ατμόσφαιρα ακούγοντας τα εφευρετικά συνθήματα των οπαδών του ΠΑΟΚ, παρόλο που δεν καταλάβαινε ούτε λέξη.

Αν και ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να πάρει την πρόκριση, είναι σίγουρο πως όσοι παρακολούθησαν τον αγώνα είχαν συνειδητοποιήσει πως εκείνη η νύχτα θα έμενε για πάντα χαραγμένη στη μνήμη τους.

Η επαφή του Μαραντόνα με την Ελλάδα όμως δεν σταματάει εδώ. Ο τελευταίος αγώνας στην ενεργό του δράση ως ποδοσφαιριστής ήταν απέναντι στην εθνική Ελλάδος το 1994. Επιπλέον, πάτησε για ακόμα μια φορά σε ελληνικό γήπεδο το καλοκαίρι του 2006 φορώντας την ερυθρόλευκη φανέλα με το νούμερο 10 ως επίτιμος προσκεκλημένος του ΟΣΦΠ στο γήπεδο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Για ακόμα μια φορά το γήπεδο ήταν γεμάτο από φιλάθλους που φώναζαν “Ντιέγκο Ντιέγκο” δείχνοντας τον σεβασμό και θαυμασμό τους στο πρόσωπο του ποδοσφαιριστή.

Ο Μαραντόνα πανηγυρίζει μαζί με τους φιλάθλους της θύρας 7 του Ολυμπιακού

Τον σεβασμό προς το πρόσωπο του Θεού της μπάλας από τους Έλληνες δείχνουν και οι παρακάτω τοιχογραφίες που δημιουργήθηκαν σε γήπεδα ανά την Ελλάδα μετά τον θάνατο του διάσημου θρύλου.

Μερικά από τα γκράφιτι που έχουν δημιουργηθεί στην Ελλάδα προς τιμή του Θεού της μπάλας.

Πηγή https://www.protothema.gr/