Υλικό σε Flash Player (.swf) και eLearning

Προς συναφέλφους εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας.

Το Υπουργείο Παιδείας @MinEduGR έχει μεγάλο αριθμό υποστηρικτικών ασκήσεων.

Πάρα πολλές είναι σε FLASH PLAYER της Adobe (.swf) το οποίο όμως έχει End Of Life την 31-12-2020.

-https://theblog.adobe.com/adobe-flash-update/

-https://support.microsoft.com/el-gr/help/4520411/adobe-flash-end-of-support

Ηδη υπάρχουν προβλήματα με διάφορες συσκευές όπως iPad, Tablet, Smartphones αλλά και Φυλλομετρητές σε Windows ή ζητούν διακιώματα πρόσβασης κλπ. Αυτό μπερδεύει τους χρήστες και γονείς.

Μελλοντικά θα αυξηθούν τα προβλήματα αυτά και πολλοί ΔΕΝ θα μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν.

Κατά την γνώμη μου θα πρέπει να επέμβει τώρα το @MinEduGR και να αφαιρέσει ***ΑΜΕΣΑ*** τέτοιο υλικό  από Φωτόδεντρο, e-yliko κλπ ώστε να διευκολύνει *μελλοντικά* εκπαιδευτικούς ΚΑΙ μαθητές/γονείς.

Διευκολύνουν σήμερα για το #μενουμεστοσπιτι αλλά δεν είναι μεγάλης διάρκειας.

Σχετικά με Sotiris PAN

Εκπαιδευτικός Πληροφορικής του Υπουργείο Παιδείας.

Προϋπηρεσία: Β/θμια και Α/θμια – 2 χρόνια Τεχνικός Υπεύθυνος ΚεΠΛΗΝΕΤ – 2 χρόνια Διοικητική θέση (Συντονιστικό Γραφείο).


Περισσότερες πληροφορίες
Δημοσιεύθηκε στην blogs - ιστολόγια, E-Learning, learning objects, LMS, moodle, virtual school, Γενικά, εικονικοί κόσμοι (Virtual Worlds), εκπαιδευτικός σχεδιασμός, εμπειρική μάθηση (experiential learning), εργαλεία e-Learning και χαρακτηρίσθηκε , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

4 Responses to Υλικό σε Flash Player (.swf) και eLearning

 1. Σωστή η σκέψη αλλά:
  1) Έχουν δοθεί κάποιοι πόροι και χρήματα για να κατασκευαστούν όλα αυτά οπότε θεωρώ οτί είναι κρίμα να αποσυρθούν πριν την ώρα τους χωρίς αντικατάσταση .
  2) Η flash τεχνολογία δεν είναι απαιτητική , όλα αυτά τα εργαλεία μπορούν να παίξουν απροβλημάτιστα σε celeron-600 / WinXP / 0,5GB Ram . Μελλοντικές υλοποιήσεις ίσως απαιτήσουν αναβάθμιση οικογενειακών η/υ .

  • Ο/Η Σωτήρης λέει:

   1) Μακάρι να ξεκινήσει η αντικατάστασή τους.
   Να ξοδεύουν όμως χρόνο οι εκπ/κοι σήμερα για μαθήματα του eClass, τα οποία πιθανότατα δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι μαθητές το 2021; Εγώ λέω όχι. Να γνωρίζουν πως το 2021 θα πρέπει να βρούν άλλο υλικό για το ίδιο θέμα.

   2) Το θέμα προφανώς δεν είναι οι απαιτήσεις του FlashPlayer. Οι οικογενειακοί Η/Υ αν έχουν XP δεν θα μπορούν να κάνουν και πολλά σήμερα (Τράπεζες, FB, Instagram κλπ κλπ). Λόγω υποστηριζόμενων εκδόσεων αλλά και «βάρους» ιστοσελίδων (javascript, εικόνες, βίντεο κλπ).
   Προφανώς οι γονείς είδαν τώρα πως χρειάζονται πραγματικά κάτι αναβαθμισμένο, αλλά και το ΥΠΕΠΘ έκανε κάποιες κινήσεις για να ικανοποιήσει άμεσα τις ανάγκες των μαθητών.

 2. Σχετικά με το (1) πιστεύω πως υπάρχει μία παρανόηση σχετικά με την λήξη υποστήριξης: Οι υπάρχουσες offline εφαρμογές (αυτές που παίζουν από CD) δεν χρειάζονται κανέναν browser , ουσιαστικά τρέχει η εφαρμογή ‘srart.exe’ οπού θα συνεχίσει να τρέχει αρκετές δεκαετίες ακόμα .

  Σχετικά με το (2) Ναι οι απαιτήσεις των γονέων είναι πιο απαιτητικές , μπορούμε όμως ακόμα στα παιδιά να κάνουμε χρήση παλιών Η/Υ για τις ανάγκες του eclass / flash (πλην τηλε-εκπαιδεύσεων οπου στα παιδιά μπορούν να γίνονται από κινητό / ταμπλετ , δεν χρειάζεται να μοιράσουν ή να δείξουν υλικό). Ναι τα flash δε δουλεύουν σε android, ένας λόγος παραπάνω όμως το παιδί να πλησιάσει και να ασχοληθεί με έναν κανονικό Η/Υ έστω και παλιάς κοπής .

  Με εκτίμηση

  • Ο/Η Sotiris PAN λέει:

   α) Οι browsers δεν θα το τρέχουν σε λίγο, μάλλον γιατί έχει συνέχεια κενά ασφαλείας. Σήμερα εξάλλου υπάρχουν browsers που κλωτσάνε σε flash, ζητούν επιβεβαίωση στην καλύτερη περίπτωση.
   β) Την offline χρήση θα πρέπει να την «διδάξεις» άρα επιπλέον δουλειά και αμφιβόλου αποτελέσματος, ειδικά σε γονείς.
   Γενικά, αν αρχίσουμε εξαιρέσεις, χρώμα στο μπλουζάκι να φορούν και τι κάλτσες, θα την κάνουν τρέχοντας.
   🙂

Αφήστε μια απάντηση