Ο πύργος της Βαβέλ και η σύγχυση των γλωσσών

Ο μύθος της Βαβέλ, σύμφωνα με την παράδοση, θεωρεί τη «σύγχυση των γλωσσών» ως το αποτέλεσμα ενός μοιραίου λάθους ή ως θεϊκή τιμωρία. Σύμφωνα όμως με τον ακαδημαϊκό και φιλόσοφο George Steiner η διαφοροποίηση των γλωσσών ίσως ήταν τελικά ευλογία και σωτηρία των ανθρώπων από τον μαρασμό.

Τη σχέση έχει όμως ο πύργος της Βαβέλ και η σύγχυση των γλωσσών με το παρόν ιστολόγιο;

Την περίοδο αυτή βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια σειρά κατακλυσμιαίων αλλαγών στη ζωή μας. Οι αλλαγές αυτές επηρεάζουν προφανώς την εκπαίδευση και τη λειτουργία του σχολείου μας. Η έναρξη του εγχειρήματος της Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης απαιτεί ολικό επαναπροσδιορισμό του τρόπου με τον οποίο έχουμε όλοι μας (εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς) μάθει να επικοινωνούμε και να εργαζόμαστε. Είναι πιθανόν λοιπόν να επικρατήσει προσωρινά η σύγχυση, καθώς διαφορετικοί άνθρωποι θα πρέπει να συνεργαστούμε με νέους τρόπους και νέα μέσα. Ας κάνουμε υπομονή μέχρι να βρούμε «τα πατήματά μας» σε αυτόν τον νέο δρόμο. Διαβάζετε με προσοχή το περιεχόμενο των αναρτήσεων. Είναι λογικό τα ερωτήματα να είναι πολλά, ενδεχομένως και περισσότερα από τις απαντήσεις που θα λάβετε. Καθώς όμως θα περνούν οι μέρες, και δεχόμενοι όλοι μας την ανατροφοδότηση αυτής της διαδικασίας, ευελπιστούμε πως θα μπορέσουμε να μειώσουμε τη σύγχυση και να αξιοποιήσουμε όσο πιο δημιουργικά μπορούμε αυτόν τον χρόνο.

Από τη Διεύθυνση του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αλιβερίου.

Εκτενή περιγραφή των σκέψεών μας για το εγχείρημα της Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης μπορείτε να διαβάσετε στην πρώτη δημοσίευση του παρόντος ιστολογίου.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων