ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ Α’ ΤΑΞΗΣ 2024-25

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΤΥΣΣΕΛΝΤΟΡΦ

 

ΕΓΓΡΑΦΕΣ στην Α΄ τάξη

 

Οι εγγραφές των μαθητών στην Α΄ τάξη θα πραγματοποιηθούν από 1 έως και 20 Μαρτίου 2024.

Επισημαίνεται ότι Κατά το σχολικό έτος 2024-2025 στην Α’ Τάξη του Δημοτικού Σχολείου θα φοιτήσουν οι μαθητές/τριες που γεννήθηκαν από 1-1-2018 έως και 31-12-2018.

 

Για την εγγραφή μαθητή στην Α΄ τάξη ο γονέας πρέπει απαραίτητα να προσκομίσει τα παρακάτω δικαιολογητικά:

  1. Πιστοποιητικό γέννησης Δήμου από την Ελλάδα.
  1. Αποδεικτικό στοιχείο (Unmeldung)  απ’ το οποίο να φαίνεται ότι ο μαθητής έχει δηλωθεί στο Δήμο.
  2. Το  Διαβατήριο  του  παιδιού.
  3. Προσκόμιση βιβλιαρίου υγείας του μαθητή στο οποίο να φαίνεται, ότι έγιναν τα εμβόλια, που προβλέπονται.
  4. Βεβαίωση γιατρού για την καλή υγεία του παιδιού ώστε να συμμετέχει στο μάθημα της Φ. Αγωγής. Η βεβαίωση αυτή θα έχει διάρκεια 3 χρόνων.

Οι εγγραφές θα γίνονται καθημερινά  8:30-10:30, χωρίς  προηγούμενο ραντεβού.

Εξετάσεις Ελληνομάθειας 2024

Επίπεδα Ημερομηνίες Εξετάσεις Εξέταστρα
Α1 (για παιδιά 8-12 ετών) Στοιχειώδης Γνώση Τρίτη 14 Μαΐου 2024 (πρωί) γραπτές * 90 ευρώ
Α1 (για εφήβους και ενηλίκους)
A2 & Α2 για ειδικούς επαγγελματικούς σκοπούς Βασική Γνώση Τρίτη 14 Μαΐου 2024 (μεσημέρι) γραπτές *
Β1 Μέτρια Γνώση Πέμπτη 16 Μαΐου 2024 (πρωί) γραπτές *
Β2 Καλή Γνώση Τετάρτη 15 Μαΐου 2024 (πρωί) γραπτές * 100 ευρώ
Γ1 Πολύ Καλή Γνώση Τετάρτη 15 Μαΐου 2024 (απόγευμα) γραπτές *
Γ2 Άριστη Γνώση Πέμπτη 16 Μαΐου 2024 (απόγευμα) γραπτές *
Εγγραφές Από 1 Φεβρουαρίου έως 20 Μαρτίου 2024

* Οι προφορικές εξετάσεις διεξάγονται αμέσως μετά τις γραπτές.

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ 2024

Εγγραφή υποψηφίων

«Οι εγγραφές των υποψηφίων πραγματοποιούνται κάθε χρόνο από την 1η Φεβρουαρίου έως τα μέσα Μαρτίου περίπου. Οι ακριβείς ημερομηνίες ανακοινώνονται στην αρχή της σχολικής/ακαδημαϊκής χρονιάς. Μετά τη λήξη της προθεσμίας δε γίνεται δεκτή καμιά αίτηση. Για να λειτουργήσει ένα κέντρο ως εξεταστικό, απαιτείται να έχει εγγράψει συνολικά τουλάχιστον πέντε υποψήφιους για τις εξετάσεις. Σε περίπτωση που δε συμπληρώνεται ο απαιτούμενος αριθμός υποψήφιων, το κέντρο δε λειτουργεί κατά τη συγκεκριμένη εξεταστική περίοδο, εκτός αν δοθεί ειδική άδεια από το Κ.Ε.Γ.

Οι αιτήσεις συμμετοχής στις εξετάσεις υποβάλλονται στα κατά τόπους αναγνωρισμένα εξεταστικά κέντρα και όχι απευθείας στο Κ.Ε.Γ. Δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις έχουν οι υποψήφιοι που έχουν συμπληρώσει το 8ο έτος της ηλικίας τους την 31η Μαΐου του τρέχοντος έτους. Ειδικότερα, δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις για το επίπεδο Α1 για παιδιά 8-12 ετών έχουν τα παιδιά αλλοδαπών, αλλογενών και ομογενών που είναι 8–12 ετών (έχουν συμπληρώσει το 8ο έτος και δεν έχουν υπερβεί το 12ο την 31η Μαΐου του τρέχοντος έτους). Πρέπει να συστήνεται στους υποψήφιους ηλικίας κάτω των 16 ετών να μην επιδιώκουν τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις του Β2, του Γ1 και του Γ2 επιπέδου, γιατί το περιεχόμενο των εξεταστικών θεμάτων[1] απαιτεί γνώσεις και εμπειρίες που δε διαθέτουν οι μικρής ηλικίας υποψήφιοι. Ομογενείς που είναι κάτοχοι απολυτηρίου ελληνικού σχολείου του εξωτερικού δε χρειάζονται το πιστοποιητικό για να αποδείξουν την ελληνομάθειά τους.

Κάθε υποψήφιος έχει δικαίωμα να εξεταστεί, με τον ίδιο κωδικό αριθμό, σε περισσότερα από ένα επίπεδα, εφόσον βέβαια καταβάλει το ποσό που απαιτείται για τη συμμετοχή του στις εξετάσεις σε κάθε επίπεδο. Υπογραμμίζεται ότι σε καμιά περίπτωση και με καμία δικαιολογία δεν επιστρέφεται το ποσό συμμετοχής που καταβάλλεται από τους υποψήφιους, αν τελικώς δεν πάρουν μέρος στις εξετάσεις. Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η αντικατάσταση υποψήφιου από άλλον.

Η αλλαγή εξεταστικού κέντρου εκ μέρους του υποψήφιου ή η αλλαγή επιπέδου επιτρέπεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και με την προϋπόθεση ότι ενημερώνεται έγκαιρα και εγκρίνει σχετικά το Κ.Ε.Γ.»

Ο υπεύθυνος του εξεταστικού κέντρου οφείλει να ενημερώνει τους υποψήφιους σχετικά με την ύλη των εξετάσεων, να τους παρέχει δείγματα εξεταστικών θεμάτων ή να τους ενημερώνει για την ύπαρξη βοηθητικού υλικού και για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να το προμηθευτούν (από το Κ.Ε.Γ.)[2] και να τους βοηθά να συμπληρώνουν τα απαραίτητα έντυπα. Αν δεν είναι σε θέση να απαντήσει σε ερωτήματα των υποψήφιων, πρέπει να ζητά διευκρινίσεις από το προσωπικό του τμήματος Πιστοποίησης στο Κ.Ε.Γ.

Κατά τη διάρκεια των εγγραφών θα πρέπει να υπάρχει κάποιος υπεύθυνος όλες τις εργάσιμες ώρες που θα παραλαμβάνει τις αιτήσεις και θα εξυπηρετεί τους υποψήφιους. Το άτομο αυτό θα πρέπει να είναι σε θέση να επικοινωνεί στα ελληνικά με τους υποψήφιους, να γνωρίζει το περιεχόμενο των εντύπων και να έχει ενημερωθεί και εκπαιδευτεί σχετικά από τον υπεύθυνο του εξεταστικού κέντρου.

Ειδικές περιπτώσεις υποψηφίων

Το Κ.Ε.Γ., σε συνεννόηση με τα εξεταστικά κέντρα, μπορεί να προβεί σε ειδικές ρυθμίσεις για υποψήφιους με ειδικές ανάγκες (λ.χ. να δοθεί περισσότερος χρόνος στη γραπτή εξέταση ή περισσότερα διαλείμματα κτλ.). Ο υποψήφιος συμπληρώνει την «Αίτηση συμμετοχής για άτομα με ειδικές ανάγκες» όπου αναφέρει με ακρίβεια το συγκεκριμένο είδος ειδικής ανάγκης και τον τρόπο αξιολόγησης που ενδείκνυται για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Η αίτηση συνοδεύεται απαραιτήτως από επίσημες ιατρικές βεβαιώσεις (μεταφρασμένες στα ελληνικά) που πιστοποιούν το πρόβλημα. Τα πιστοποιητικά υποβάλλονται στο εξεταστικό κέντρο και από εκεί διαβιβάζονται στο Κ.Ε.Γ. μέσα στην καθορισμένη προθεσμία.

Συμπλήρωση εντύπων εγγραφής από τον υποψήφιο

Αίτηση

Ο υποψήφιος συμπληρώνει την αίτηση σύμφωνα με τις οδηγίες που του δίνονται από το εξεταστικό κέντρο. Το ονοματεπώνυμο κάθε υποψήφιου πρέπει να αναγράφεται με κεφαλαία γράμματα, όπως ακριβώς είναι γραμμένο στο αποδεικτικό ταυτότητας που προσκομίζει. Ο κωδικός αριθμός του υποψηφίου θα δοθεί αυτόματα όταν καταχωρισθεί η αίτηση του υποψηφίου ηλεκτρονικά. Η ταυτότητα υποψηφίου που εμφανίζεται, στην οποία αναγράφεται ο κωδικός αριθμός του υποψηφίου, είτε θα αποσταλεί ηλεκτρονικά στον/ στην υποψήφιο/-α, είτε θα του/της δοθεί εκτυπωμένη

Ονομασία και κωδικός εξεταστικού κέντρου: Συμπληρώνονται τα ανάλογα πεδία.

Ημερομηνία γέννησης: Αναφέρονται αριθμητικώς με τη σειρά η ημέρα, ο μήνας και ο χρόνος. Για παράδειγμα: 04-09-71 (δηλ. 4 Σεπτεμβρίου 1971).

Φύλο:Ανάλογα με το φύλο ο υποψήφιος συμπληρώνει το σύμβολο  στο σχετικό πλαίσιο.

Διεύθυνση: Η διεύθυνση κατοικίας συμπληρώνεται από τον υποψήφιο καθαρά με κεφαλαία γράμματα. Δηλώνεται επίσης η διεύθυνση αλληλογραφίας στην περίπτωση που διαφέρει από αυτή της κατοικίας.

Επίπεδο εξέτασης: Ο υποψήφιος συμπληρώνει το σύμβολο  στο επίπεδο στο οποίο θέλει να εξεταστεί. Αν επιθυμεί να εξεταστεί σε περισσότερα από ένα επίπεδα, συμπληρώνει και τα ανάλογα πλαίσια, εφόσον βέβαια καταβάλει το ποσό που απαιτείται για τη συμμετοχή του στην εξέταση του κάθε επιπέδου.

Η συμπλήρωση της αίτησης ολοκληρώνεται με την αναγραφή της ημερομηνίας κατά την οποία υποβάλλεται η αίτηση και με την υπογραφή του υποψήφιου.

Ερωτηματολόγιο υποψήφιου

Ο κάθε υποψήφιος πρέπει να συμπληρώσει και το ερωτηματολόγιο, σύμφωνα με τις οδηγίες που του δίνονται από το εξεταστικό κέντρο. Το ερωτηματολόγιο, χωρίς την αίτηση, θα αποσταλεί στο ΚΕΓ με τα εξεταστικά τετράδια μετά το τέλος των εξετάσεων.

Τα στοιχεία του ερωτηματολογίου συμπληρώνονται από τον υποψήφιο:

Μαθήματα ελληνικής γλώσσας: Οι ώρες, εφόσον ο υποψήφιος έχει παρακολουθήσει μαθήματα σε κάποιον φορέα, υπολογίζονται κατά προσέγγιση. Αν ο υποψήφιος έχει μάθει τη γλώσσα μόνος του, τότε συμπληρώνει στη διπλανή στήλη («Χώρα και φορέας») πού και πώς την έμαθε.

Βιβλία που χρησιμοποιήσατε για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας: Συμπληρώνεται μόνο στην περίπτωση που ο υποψήφιος έμαθε την ελληνική γλώσσα χρησιμοποιώντας κάποιο διδακτικό εγχειρίδιο.

Οι υποψήφιοι μαζί με την αίτηση για τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις πρέπει να παρουσιάσουν έγκυρο αποδεικτικό στοιχείο της ταυτότητάς τους (ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης κτλ.).

Αφού ελεγχθούν τα έγγραφα που υποβάλλει ο υποψήφιος, του χορηγείται έντυπο με τον κωδικό του αριθμό, την επωνυμία και τον κωδικό αριθμό του εξεταστικού κέντρου, τα έγγραφα τα οποία υπέβαλε ο υποψήφιος και τις ημερομηνίες των εξετάσεων (βλ. παράρτημα).

Εξέταστρα

Το ποσό που πρέπει να καταβάλει ένας υποψήφιος για τη συμμετοχή του στις εξετάσεις καθορίζεται κάθε χρόνο από το Κ.Ε.Γ. και ανακοινώνεται εγκαίρως στα εξεταστικά κέντρα. Υπογραμμίζεται ότι σε καμιά περίπτωση και με καμία δικαιολογία δεν επιστρέφεται το ποσό συμμετοχής που καταβάλλεται από τους υποψήφιους, οι οποίοι για οποιονδήποτε λόγο δεν παίρνουν τελικώς μέρος στις εξετάσεις. Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η αντικατάσταση υποψήφιου από άλλον.

Το ποσό συμμετοχής καταβάλλεται στα εξεταστικά κέντρα μαζί με την αίτηση εγγραφής. Από αυτό τα εξεταστικά κέντρα, αφού παρακρατήσουν το ποσοστό, το ύψος του οποίου καθορίζεται ετησίως από το Κ.Ε.Γ., για την αντιμετώπιση των λειτουργικών τους εξόδων (ταχυδρομικά τέλη, έξοδα διαφήμισης/κοινοποίησης των εξετάσεων, αμοιβές επιτηρητών, εξεταστών και αξιολογητών στη δεξιότητα παραγωγής προφορικού λόγου) οφείλουν να αποδώσουν το υπόλοιπο χρηματικό ποσό στο Κ.Ε.Γ. το αργότερο σε 15 ημέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας των εγγραφών. Το ποσό που αποδίδει κάθε εξεταστικό κέντρο στο Κ.Ε.Γ. κατατίθεται με την ένδειξη «Εξετάσεις Πιστοποίησης Ελληνομάθειας» στον παρακάτω λογαριασμό:

Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (Centre for the Greek Language)
Αριθμός λογαριασμού: 5202002100151
Τράπεζα Πειραιώς (υποκατάστημα: Αγγελάκη 18, Θεσσαλονίκη)
Swiftcode: PIRBGRAA
IBAN (International Bank Account Number): GR 310172 2020 0052 0200 2100 151

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αμέσως μετά την κατάθεση των χρημάτων πρέπει να αποστέλλεται στο Κ.Ε.Γ. με φαξ το αποδεικτικό στοιχείο της κατάθεσης. Στην περίπτωση που ένα εξεταστικό κέντρο δεν καταβάλει έγκαιρα στο Κ.Ε.Γ. το οφειλόμενο ποσό, δε θα του ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των υποψήφιων και δε θα του αποσταλούν τα πιστοποιητικά των επιτυχόντων.

Αποτελέσματα και πιστοποιητικά

Τα πρώτα αναλυτικά αποτελέσματα αποστέλλονται στα εξεταστικά κέντρα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου. Τα εξεταστικά κέντρα έχουν την υποχρέωση να παραλαμβάνουν και να ενημερώνουν αμέσως και με κάθε τρόπο τους υποψήφιους. Τα πιστοποιητικά των επιτυχόντων αποστέλλονται μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου κάθε έτους στα εξεταστικά κέντρα και από εκεί πρέπει να προωθούνται άμεσα και με ασφαλή τρόπο στους υποψήφιους. Υπενθυμίζεται ότι αποτελέσματα αποστέλλονται μόνο στα εξεταστικά κέντρα που έχουν τακτοποιήσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις απέναντι στο Κ.Ε.Γ.

Πιστοποιητικό Ελληνομάθειας δικαιούνται να πάρουν μόνον όσοι υποψήφιοι πετυχαίνουν και στις τέσσερις δεξιότητες (ή στις πέντε για τα επίπεδα Β2, Γ1, Γ2) στις οποίες εξετάστηκαν. Αν αποτύχουν έστω και σε μία δεξιότητα, αποτυγχάνουν συνολικά και, αν το επιθυμούν, μπορούν να πάρουν μέρος σε επόμενες εξετάσεις ακολουθώντας την ίδια διαδικασία. Η συνολική αξιολόγηση των υποψήφιων που επέτυχαν στις εξεταστικές δοκιμασίες δεν εμφανίζεται στα πιστοποιητικά με αριθμητικούς δείκτες αλλά με τους χαρακτηρισμούς: «Καλώς», «Λίαν καλώς», «Άριστα». Σύμφωνα με το Π.Δ. 363/1998 (ΦΕΚ 242/Α΄/29.10.98) άρθρο 4, παράγραφος 1γ και άρθρο 9, παράγραφος 1, όσοι υποψήφιοι το επιθυμούν μπορούν, μέσα σε διάστημα 2 μηνών από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από το Κ.Ε.Γ., να υποβάλουν αίτημα αναθεώρησης της βαθμολογίας τους με την καταβολή αντίστοιχου παράβολου 60 €. Η αναθεώρηση διενεργείται από αξιολογητές που ορίζει το Κ.Ε.Γ., χωρίς την παρουσία των υποψήφιων. Το αποτέλεσμα-χαρακτηρισμός («Καλώς» κτλ.) της αναθεωρημένης βαθμολογίας ανακοινώνεται στους υποψήφιους χωρίς λεπτομέρειες για τις επιμέρους βαθμολογίες τους σε κάθε δεξιότητα.

Σε περίπτωση απώλειας του πιστοποιητικού, ο κάτοχός του κάνει αίτηση προς το Κ.Ε.Γ. ζητώντας την επανέκδοσή του και καταβάλλοντας το σχετικό παράβολο το οποίο ορίζεται ετησίως από το Κ.Ε.Γ. Στην αίτηση πρέπει να τεκμηριώνεται ο λόγος για τον οποίο ζητείται η επανέκδοση του πιστοποιητικού.

Για αναλυτικότερες πληροφορίες σχετικά με την επανέκδοση του πιστοποιητικού, μπορείτε να βρείτε στα συνημμένα αρχεία.

Συνημμένα:

 

 


[1] Η δομή των εξεταστικών δοκιμασιών, ο τρόπος με τον οποίο εξετάζονται οι υποψήφιοι και δείγμα εξεταστικών θεμάτων υπάρχουν στον Οδηγό για τις εξετάσεις επάρκειας της ελληνομάθειας.

 

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ: https://www.greek-language.gr/certification/application/index.html

ΟΔΗΓΙΕΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ: https://www.greek-language.gr/certification/docs/Applications-UserManual-v2014.pdf

Μήνυμα για την 28η Οκτωβρίου

Αγαπητοί γονείς, το σχολείο τιμά την 83η επέτειο του «ΟΧΙ». Στον άνισο αγώνα που ανέλαβε ο ελληνικός λαός εναντίον της Ιταλίας, αρχικά, και της Γερμανίας και Βουλγαρίας, στη συνέχεια,  έδωσε ακόμη ένα ιστορικό παράδειγμα γενναιότητας και αυταπάρνησης, σ’ ένα αγώνα  για την ελευθερία.

Η επέτειος μας δε στρέφεται εναντίον κανενός λαού. Δεν επαινεί τον πόλεμο. Δεν μνησικακεί εναντίον κανενός, γιατί  δεινή η ανθρώπινη φύση.

Θυμάται, όμως, και θυμίζει την αξία της ελευθερίας ως βάση της ευτυχίας, ως θεμέλιο λίθο των ατομικών δικαιωμάτων, της Δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας, ως αυτήν που νοηματοδοτεί, συνολικά, την ανθρώπινη ύπαρξη, γιατί απονέμει, στον καθένα μας, την ευθύνη να κάνει τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος για όλους τους ανθρώπους. Χρόνια Πολλά στην Ελλάδα μας. Ζήτω η Ελευθερία!

Για το Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο Ντύσσελντορφ, 27/3/23.

Κατάκης Βαγγέλης



Λήψη αρχείου

Έκθεση εσωτερικής αξιολόγησης 2022-2023



Λήψη αρχείου

Καλό καλοκαίρι!

Ο Σύλλογος διδασκόντων του Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου Ντύσσελντορφ σας εύχεται Καλό καλοκαίρι!!

PXL 20230625 060720701.MP

 

Kunstsamlung- Etel Adnan

Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας επισκέφτηκαν στο μουσείο Kunstsamlung την έκθεση Etel Adnan. Η ξενάγηση έγινε από την κυρία Γιαννιδάκη, την οποία και ευχαριστούμε πολύ!
KunstsamlungKunstsamlung2Kunstsamlung6Kunstsamlung3

Βιβλιοπαρουσίαση

Την Παρασκευή 9 Ιουνίου, η συγγραφέας Σοφία Τουτσίδου επισκέφτηκε το σχολείο μας προκειμένου να παρουσιάσει το βιβλίο της “Το άσπρο συννεφάκι με τα ροζ μαγουλάκια” Η παρουσίαση έγινε στην Α΄και Β΄τάξη . Η παρουσίαση εμπλουτίστηκε με εικόνες, αφήγηση και τραγούδι. ‘Ήταν μία πολύ όμορφη εμπειρία για τους μικρούς μας μαθητές και μαθήτριες.

IMG 20230610 WA001820230609 104601

Επίσκεψη στο Ελληνικό Προξενείο του Ντύσσελντορφ

Την Τετάρτη 07 Ιουνίου 2023 , οι μαθητές και οι μαθήτριες του Ε2 με συνοδούς τη διευθύντρια Φωτεινή Ταχματζίδου και τη δασκάλα των γερμανικών Τσολοπούλου Ευγενία, επισκέφτηκαν το Γενικό Ελληνικό Προξενείο του Ντύσσελντορφ στο πλαίσιο εκπαιδευτικών προγραμμάτων που εκπονούνται στο σχολείο.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες ενημερώθηκαν για τον τρόπο λειτουργίας του Προξενείου και έθεσαν διάφορες ερωτήσεις στον κύριο Πρόξενο. Στο τέλος της επίσκεψης ξεναγήθηκαν από τον κύριο Πρόξενο στους χώρους του Προξενείου.

Η φιλοξενία ήταν πολύ θερμή και οι μικροί μαθητές και μαθήτριές μας έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Προξενείο3Προξενείο Προξενείο4 Προξενείο5