Υγιεινές μελομακαρονομπουκίτσες❗⁠
Με ετικέτα Ετικέτες: ,

Οι γιορτές των Χριστουγέννων πλησιάζουν και τι καλύτερο από μία υγιεινή και θρεπτική παραλλαγή της συνταγής των αγαπημένων χριστουγεννιατικων γλυκών των παιδιών! 

Υλικά
Για τα μπισκοτάκια:⁠

  • 100γρ extra παρθένο ελαιόλαδο⁠
  • 100γρ πάστα από βασιλικούς χουρμάδες (μουλιασμένοι για 10 λεπτά σε καυτό νερό + χτυπημένοι στο multi – χωρίς το κουκούτσι 😉)⁠
  • 50γρ μέλι⁠
  • 200γρ mix αλεύρι 100% ολικής (κλασικό & ντίνκελ)⁠
  • 60 ml χυμό πορτοκαλιού⁠
  • 70γρ καρύδια τριμμένα (+50γρ extra για το πασπάλισμα)⁠
  • 2 κ. γλυκού κανελλα Κεϋλάνης⁠
  • 10γρ bakin⁠
  • Ξύσμα πορτοκαλιού (όσο θέλετε)⁠
  • Ελάχιστο αλάτι⁠

Για το σιρόπι:⁠

  • 200γρ μέλι⁠
  • 100γρ νερό⁠
  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια⁠
  • Κανέλλα⁠
  • Γαρύφαλλα⁠


1️⃣ Σε multi, αναμιγνύουμε το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκάλι, το μέλι και την πάστα από χουρμάδες.⁠
2️⃣ Έπειτα προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά σταδιακά και πλάθουμε σε μικρά στρογγυλά μπαλάκια (15-20γρ /τεμάχιο).⁠
3️⃣ Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά στον αέρα⁠
4️⃣ Για το σιρόπι ζεσταίνουμε σε κατσαρολάκι το μέλι με το νερό και την κανέλλα (χωρίς να βράσετε) και στο τέλος προσθέτουμε 1 κ. γλυκού γαρύφαλλα ολόκληρα. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά.⁠
5️⃣ Βυθίζουμε τα μελομακάρονα όσο είναι ζεστά ακόμα στο κρύο σιρόπι για 10-15 και πασπαλίζουμε με έξτρα καρύδι.⁠

Tips⁠

  • Τα μελομακάρονα θέλουν ψυγείο (γιατί έχουν χουρμάδες & δεν θα μας κρατήσουν εκτός)⁠
  • Χρησιμοποίησα αλεύρι 100% ολικής που έχει τριπλάσια περιεκτικότητα σε ίνες από το κλασικό με αποτέλεσμα να έχουμε ένα μελομακάρονο με πιο χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη από το κλασικό, άρα πιο χορταστικό ⁠

Διατροφική ανάλυση (30 τμχ)⁠

115 θερμίδες /τμχ⁠
14,8 γρ υδατανθράκων (1,2γρ ινών)⁠
1,8 γρ πρωτεΐνης⁠
6,1 γρ λίπους⁠

( Instagram account: efi_koloverou_dietitian , https://www.instagram.com/p/Cz4IxcpptiJ/?img_index=1)