Οι γιορτές των Χριστουγέννων πλησιάζουν και τι καλύτερο από μία υγιεινή και θρεπτική παραλλαγή της συνταγής των αγαπημένων χριστουγεννιατικων γλυκών των παιδιών!
Υλικά
Για τα μπισκοτάκια:
- 100γρ extra παρθένο ελαιόλαδο
- 100γρ πάστα από βασιλικούς χουρμάδες (μουλιασμένοι για 10 λεπτά σε καυτό νερό + χτυπημένοι στο multi – χωρίς το κουκούτσι 😉)
- 50γρ μέλι
- 200γρ mix αλεύρι 100% ολικής (κλασικό & ντίνκελ)
- 60 ml χυμό πορτοκαλιού
- 70γρ καρύδια τριμμένα (+50γρ extra για το πασπάλισμα)
- 2 κ. γλυκού κανελλα Κεϋλάνης
- 10γρ bakin
- Ξύσμα πορτοκαλιού (όσο θέλετε)
- Ελάχιστο αλάτι
Για το σιρόπι:
- 200γρ μέλι
- 100γρ νερό
- Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- Κανέλλα
- Γαρύφαλλα
1️⃣ Σε multi, αναμιγνύουμε το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκάλι, το μέλι και την πάστα από χουρμάδες.
2️⃣ Έπειτα προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά σταδιακά και πλάθουμε σε μικρά στρογγυλά μπαλάκια (15-20γρ /τεμάχιο).
3️⃣ Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά στον αέρα
4️⃣ Για το σιρόπι ζεσταίνουμε σε κατσαρολάκι το μέλι με το νερό και την κανέλλα (χωρίς να βράσετε) και στο τέλος προσθέτουμε 1 κ. γλυκού γαρύφαλλα ολόκληρα. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά.
5️⃣ Βυθίζουμε τα μελομακάρονα όσο είναι ζεστά ακόμα στο κρύο σιρόπι για 10-15 και πασπαλίζουμε με έξτρα καρύδι.
Tips
- Τα μελομακάρονα θέλουν ψυγείο (γιατί έχουν χουρμάδες & δεν θα μας κρατήσουν εκτός)
- Χρησιμοποίησα αλεύρι 100% ολικής που έχει τριπλάσια περιεκτικότητα σε ίνες από το κλασικό με αποτέλεσμα να έχουμε ένα μελομακάρονο με πιο χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη από το κλασικό, άρα πιο χορταστικό
Διατροφική ανάλυση (30 τμχ)
115 θερμίδες /τμχ
14,8 γρ υδατανθράκων (1,2γρ ινών)
1,8 γρ πρωτεΐνης
6,1 γρ λίπους
( Instagram account: efi_koloverou_dietitian , https://www.instagram.com/p/Cz4IxcpptiJ/?img_index=1)