Μοιράσαμε χαμόγελα

Μια αγκαλιά στα παιδιά του βρεφοκομείου «Άγιος Στυλιανός»

του Σωτήρη Ρουστέμη Β5

Ό,τι κι αν είχαμε ακούσει για το βρεφοκομείο Άγιος Στυλιανός, τίποτα δε συγκρίνεται με τη μοναδική εμπειρία που ζήσαμε από την επίσκεψή μας εκεί, στις 9 Μαΐου 2018, όταν παραδώσαμε τα έσοδα από την πώληση της εφημερίδας του σχολείου μας όπως είχε προαποφασιστεί.

Ο Άγιος Στυλιανός, είναι ένα δημόσιο βρεφοκομείο στην Κάτω Τούμπα Θεσσαλονίκης, το μοναδικό Δημοτικό Ίδρυμα στον ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα της κοινωνικής μέριμνας και περίθαλψης μικρών και απροστάτευτων παιδιών που φιλοξενούνται στους χώρους του από τον πρώτο κιόλας μήνα της ζωής τους. Στο Ίδρυμα λειτουργεί και βρεφονηπιακός σταθμός για τα παιδιά του βρεφοκομείου, αλλά και των υπολοίπων  δημοτών.

Οι ρίζες της δημιουργίας του ξεκινούν από την επιθυμία και το κληροδότημα του ομογενή ευεργέτη Αντωνίου Νινή, ο οποίος το 1840 θέλησε να δημιουργήσει ένα φορέα περίθαλψης απροστάτευτων βρεφών στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Αν κρίνουμε από αυτό που είδαμε, η ιδέα του, έπιασε τόπο..

Όλοι, όταν αντικρίσαμε  τα μικρά παιδιά στο βρεφοκομείο, η πρώτη σκέψη που κάναμε είναι πως η ζωή τους θα πρέπει να είναι πολύ δύσκολη.  Ιδιαίτερα μας συγκίνησε η προσφορά και η δουλειά των εθελοντών, οι οποίοι δουλεύουν ασταμάτητα για να φροντίσουν τα μικρά παιδιά. Δυστυχώς διαπιστώσαμε ότι ήταν πολύ λίγοι και δεν έφταναν για να καλύψουν όλες τις ανάγκες.

Εκείνο που κυριάρχησε στη συνάντησή μας με τα παιδιά, ήταν η χαρά. Μοιραστήκαμε μαζί τους, παιχνίδια, χορούς και χαμόγελα κι εκείνα, ανταποκρίθηκαν με απίστευτη χαρά. Όταν τα αποχαιρετήσαμε, τα συναισθήματα ήταν ανάμεικτα. Νιώθαμε ευγνωμοσύνη για όσα ζήσαμε μαζί τους αλλά και λύπη για τα δικά τους προβλήματα. Η εικόνα τους είναι βέβαιο πως έμεινε χαραγμένη στο μυαλό μας.