Συνέντευξη Βασίλη Σπανούλη

«Ήμουν ευλογημένος και τυχερός»

Η σχολική μας εφημερίδα κατάφερε να έρθει σε επαφή με τον σπουδαίο καλαθοσφαιριστή, Βασίλη Σπανούλη, και να του θέσει μερικές ερωτήσεις.

του Δημήτρη Χατζηβρέττα (Γ3)

Τι ήταν  αυτό που σας κέντρισε το ενδιαφέρον να  ασχοληθείτε με το μπάσκετ;

Με το που είδα την μπάλα του μπάσκετ, κατευθείαν αγάπησα αυτό το άθλημα. Είναι σαν να γεννήθηκα για να παίζω μπάσκετ. Από  την πρώτη στιγμή το αγάπησα και είναι κάτι που δυσκολεύομαι να εξηγήσω.

Φανταστήκατε ότι το χόμπι σας θα γινόταν επάγγελμα και ότι θα φτάνατε σε τόσο υψηλό επίπεδο;

Μέχρι τα δεκατρία μου, όχι. Μετά όμως πάντα έλεγα μέσα μου ότι θέλω να γίνω μπασκετμπολίστας. Βλέποντας μάλιστα ότι ξεχώριζα από τα παιδιά της ηλικίας μου, το να παίξω μπάσκετ έγινε το όνειρό μου.

Κοιτάζοντας στο παρελθόν, ποια θεωρείτε τη μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας  σας;

Δεν θα έλεγα μία. Ήμουν ευλογημένος και τυχερός και είχα πολλές καλές στιγμές, όπως και κακές. Θεωρώ ότι ο κάθε τίτλος που πήρα στην καριέρα μου είχε τη δική του αξία.

Ποια είναι  η άποψή σας για το σημερινό ελληνικό μπάσκετ  σε σχέση με το ελληνικό μπάσκετ του ‘90;

Το μπάσκετ έχει σίγουρα αλλάξει, είναι λογικό. Όσο εξελίσσεται η ζωή μας, εξελίσσεται και το μπάσκετ. Έχει γίνει πιο γρήγορο, τα 30 δευτερόλεπτα επίθεσης έγιναν 24,  το τρίποντο παίζει πλέον σημαντικότερο ρόλο, αλλά οι περισσότερες  ομάδες δε χρησιμοποιούν το μυαλό τους όσο παλιά και δεν ενδιαφέρονται για το διάβασμα του παιχνιδιού

Επειδή γνωρίζουμε ότι έχετε υπάρξει παίκτης και της EUROLEAGUE αλλά και του NBA, ποιο προτιμάτε όσον αφορά την ποιότητα του αθλήματος;

Όνειρο κάθε παιδιού είναι να παίξει  στο NBA. Απλώς, το NBA είναι να πας στην κατάλληλη ομάδα την κατάλληλη στιγμή. Προτιμώ την Ευρωλίγκα, επειδή στο NBA δεν κατάφερα να παίξω και ήταν πραγματικά μια πολύ δύσκολη περίοδος. Επίσης, μου αρέσει που εδώ κάθε παίκτης παίζει για τη νίκη. Λατρεύω το πάθος του κόσμου και ότι χρησιμοποιούμε περισσότερο το μυαλό μας για να παίξουμε, παρά τα φυσικά προσόντα.

Πώς νιώθετε που τιτλοφορείστε ως «KILL BILL>>  τα τελευταία χρόνια;. Τι σημαίνει για σας αυτός ο χαρακτηρισμός; Σας είναι εύκολο να μας δώσετε και μια γνώμη για την ταινία;

Είναι ωραίο να σου δίνουν ένα παρατσούκλι, διότι αυτό σημαίνει ότι κάτι κάνεις καλά. Την ταινία, να πω την αλήθεια, δεν την έχω δει. Σίγουρα όμως είναι όμορφο να κάνεις το χόμπι σου επάγγελμα, να   φτάνεις κάπου ψηλά και να σου δίνουν και ένα παρατσούκλι.

Όταν λήξει η καριέρα σας, θα συνεχίσετε να προσφέρετε στον χώρο του αθλητισμού;

Θα το ήθελα πάρα πολύ και αυτός είναι και ο στόχος μου, γιατί αυτό ξέρω να κάνω πολύ καλά. Δεν ξέρω να κάνω κάτι άλλο τόσο καλά όσο το μπάσκετ και για αυτό θα ήθελα να δώσω τη γνώση μου στη νέα γενιά.

Μπορείτε να φανταστείτε έναν κόσμο χωρίς αθλητισμό;

Όχι. Πιστεύω ότι ο αθλητισμός μπορεί να προσφέρει πολλά πράγματα σε όλους και κυρίως στα νέα παιδιά. Όπως έλεγαν και οι Αρχαίοι « νους υγιής εν σώματι υγιεί». Δεν μπορώ με κανέναν τρόπο να φανταστώ την κοινωνία χωρίς αθλητισμό.

 

Σύντομο βιογραφικό: Ο Βασίλης Σπανούλης είναι Έλληνας διεθνής καλαθοσφαιριστής που αγωνίζεται από το καλοκαίρι του 2010, στη Basket League ΣΚΡΑΤΣ και την Ευρωλίγκα, για την ομάδα του Ολυμπιακού Πειραιώς. Έχει ύψος  1.93, και παίζει ως Point Guard και Shooting Guard. Είναι ο τρέχων πρώτος σκόρερ και πρώτος σε τελικές πάσες στην ιστορία του Ελληνικού Πρωταθλήματος και ο πρώτος σε τελικές πάσες στην ιστορία της Ευρωλίγκα, καθώς και δεύτερος σκόρερ της.