Α. Αναζήτηση με Κριτική Σκέψη
Το Διαδίκτυο είναι πραγματικά ένα καταπληκτικό εργαλείο. Μικροί μεγάλοι μπορούν να παίξουν, να μάθουν, να αλληλογραφήσουν και να συνομιλήσουν.
Όλοι οι άνθρωποι μπορούμε να καταχωρίζούμε πληροφορίες στο Διαδίκτυο. Όμως δεν είναι όλοι ειδικοί και επιστήμονες. Δεν είναι εύκολο να βεβαιωθούμε για την εγκυρότητα των πληροφοριών που αντλούμε από το Διαδίκτυο.
Υπάρχουν όμως βήματα που μπορούν να μας βοηθήσουν :
1. Συμβουλευόμαστε περισσότερες από μια πηγές
2. Ελέγχουμε και συγκρίνουμε τα αποτελέσματα με βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά
3. Να μαθαίνουμε πληροφορίες για τους υπέυθυνους των ιστοσελίδων, να έχουν “καλή φήμη”
4. Ελέγχουμε την ημερομηνία της τελευταίας ενημέρωσης της ιστοσελίδας
Β. Αναφορά των πηγών μας – Πνευματικά Δικαιώματα
Όπως στην καθημερινή μας δραστηριότητα η συμπεριφορά μας διέπεται από κανόνες, έτσι και ο διαδικτυακός κόσμος διέπεται από κανόνες, οι οποίοι συμβάλλουν στη δημοκρατική διάχυση της πληροφορίας. Πρέπει να αναφέρουμε πάντα τις ιστοσελίδες που μας βοήθησαν στην υποστήριξη της γνώμης μας ή της εργασίας μας, τις πηγές μας δηλαδή όπως λέμε.
Πνευματικό δικαίωμα : είναι το αποκλειστικό δικαίωμα του δημιουργού επάνω στο έργο του, σε σχέση με την χρήση, αντιγραφή, ή αναπαραγωγή με οποιοδήποτε τρόπο και σε οποιοδήποτε μέσο του δικού του. Όταν χρησιμοποιούμε υλικό από το Διαδίκτυο χωρίς τη συγκατάθεση του δημιουργού του γινόμαστε παραβάτες του νόμου.
Δραστηριότητα 3η
Συμπληρώστε τους πιο σημαντικού κανόνες που πρέπει να τηρούμε αναζητώντας πληροφορίες με κριτική σκέψη στο Διαδίκτυο στην εργασία που σας δόθηκε.