Σχολείο ανοικτό για όλες και για όλους.
27 Σεπ 2024

ERASMUS+KA122 Ενδοϋπηρεσιακή Επιμόρφωση

Συντάκτης: Τμήμα Εκπαιδευτικών Θεμάτων Δ.Δ.Ε. Δυτικής Αττικής | Κάτω από: Χωρίς κατηγορία
cropped Elefsina Panagitsa

ERASMUS+KA122″

Σχολείο ανοικτό για όλες και για όλους: σύγχρονες  παιδαγωγικές συμπερίληψης”
“School open to all: contemporary pedagogies of inclusion”

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στο πλαίσιο της διάχυσης των αποτελεσμάτων της κινητικότητας του εγκεκριμένου και χρηματοδοτημένου από το Ι.Κ.Υ. σχεδίου του προγράμματος ERASMUS+ΚΑ122 – SCHFE72961D, με τίτλο “School open to all: contemporary pedagogies of inclusion- «Σχολείο ανοικτό για όλες και για όλους: σύγχρονες παιδαγωγικές συμπερίληψης” και κωδικό 2023-1-EL01-KA122-SCH-000146400, το οποίο υλοποιεί η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής, πραγματοποιήθηκε ενδοϋπηρεσιακή επιμόρφωση, την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024.

Απώτερος στόχος του συγκεκριμένου σχεδίου είναι να περιορίσει τα ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά μαθητικής διαρροής που σχετίζονται με το φύλο και τα διαφορετικά πολιτισμικά χαρακτηριστικά  των μαθητών/τριών των σχολικών μονάδων της Δ.Δ.Ε. Δυτικής Αττικής και η ενίσχυση της συμπεριληπτικής και ανοιχτής προς όλους εκπαίδευσης, με βάση τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

Κατά τη διάρκεια της επιμορφωτικής δράσης, οι κ.κ. Κατσαμάγκος Αντώνιος, Ιωάννου Βαρβάρα, Τσιαντού Ελένη και Μανουσάκη Βασιλική , οι οποίοι συμμετείχαν στο επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα: «A European School For All Children», που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη της Ιταλίας, με φορέα υποδοχής τον οργανισμό “ Europass Teacher Academy”, παρουσίασαν στο Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής κ. Κωτσάκη Σταύρο, στους/στις Προϊστάμενους/ες των Τμημάτων και στο προσωπικό, τις βασικότερες από τις θεματικές του σεμιναρίου.

  • Συγκεκριμένα, παρουσίασαν στρατηγικές που σχετίζονται  με τη διαχείριση της ετερότητας μαθητών/τριών, στόχους βελτίωσης διαπροσωπικής επικοινωνίας και ανάπτυξης ανθρώπινων δεσμών μεταξύ ντόπιων μαθητών και προσφύγων, Ρομά, μαθητών διαφορετικών εθνικοτήτων και διαφορετικού σεξουαλικού προσανατολισμού.

Η ομάδα που συμμετείχε στην κινητικότητα του job-shadowing  στη Λάρνακα της Κύπρου, αποτελείται από τους κ.κ.: Δρ Κωτσάκη Σταύρο, Αντωνιάδη Εύα και Καπετανάκη Αικατερίνη. Η ομάδα  παρουσίασε:

  • Βιωματικό εργαστήριο  των βασικών συστατικών,  χαρακτηριστικών και  στρατηγικών ενός λειτουργικού/επιτρεπτικού μαθησιακού περιβάλλοντος και  τρόπου συντονισμού και διαχείρισης της σχολικής τάξης με τη χρήση πρακτικών παραδειγμάτων.
  • Μελέτες περίπτωσης: τρόπων  ένταξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις πρακτικές της τάξης, Προώθησης της Ισότητας των Φύλων στην Εκπαίδευση.
  • Τρόπους ενσωμάτωσης  των ευρωπαϊκών αξιών στα προγράμματα σπουδών Κύπρου και Ελλάδας.

Συζητήθηκαν και  αναλύθηκαν τα βήματα που απαιτούνται για την ανάπτυξη ήπιων δεξιοτήτων σε επίπεδο προσωπικό, σχολείου και τάξης, με σκοπό την οικοδόμηση ενός συμπεριληπτικού εκπαιδευτικού πλαισίου. Έγινε αναφορά, επίσης, στις έννοιες του αναστοχασμού και της ανατροφοδότησης.

Της παρουσίασης, ακολούθησε συζήτηση, κατά την οποία οι συμμετέχονtες/ουσες  απάντησαν στα ερωτήματα και μοιράστηκαν τα προσωπικά βιώματα και οφέλη, τα οποία αποκόμισαν από τη συμμετοχή τους στις κινητικότητες στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+. Η συνέχιση της διάδοσης και διάχυσης των αποτελεσμάτων του σχεδίου, περιλαμβάνει επιμορφωτική δράση προς τους εκπαιδευτικούς των σχολικών μονάδων της Δ.Δ.Ε. Δυτικής Αττικής, κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί αναλυτική παρουσίαση των ανωτέρω θεματικών, με παράλληλη διανομή συμπληρωματικού ψηφιακού επιμορφωτικού υλικού.

Τα σχόλια είναι κλειστά.