Βιβλιοταξιδευτές της Ευρώπης

0

Συγγραφέας: ΚΩΛΕΤΣΟΥ ΕΥΤΥΧΙΑ | Κατηγορία books | , στις 25-04-2013

Μία Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης μοιάζει σαν μια απλή ωστόσο ιδιαίτερη συνταγή για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας. Στόχος είναι τα παιδιά να εξοικειωθούν με το βιβλίο και την ανάγνωση και η ανάγνωση ενός καλού βιβλίου να εδραιωθεί ως συνήθεια και μέρος της καθημερινότητάς τους. Μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία θα ασκηθούν στην αναγνωστική απόλαυση, θα αναδιηγηθούν ιστορίες, θα αναπτύξουν συναισθήματα, θα γνωρίσουν τα βιβλία, θα συζητήσουν γι’ αυτά, θα καλλιεργήσουν δεξιότητες προσεκτικής ακρόασης, θα παίξουν, θα γελάσουν και πάνω από όλα θα αγαπήσουν το βιβλίο.

Η ιδέα της δημιουργίας της Παιδικής Λέσχης Ανάγνωσης Βιβλιοταξιδευτές της Ευρώπης αποτελεί μία πρωτοποριακή δραστηριότητα για την πόλη των Ιωαννίνων η οποία στηρίζεται και υλοποιείται χάρη στην εθελοντική προσφορά εκπαιδευτικών διαφόρων ειδικοτήτων, υπό την αιγίδα του Europe Direct (Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης) Ηπείρου, ευελπιστώντας ν’ ανοίξει το δρόμο για τη δημιουργία ενός δικτύου από παιδικές λέσχες ανάγνωσης σε κάθε γειτονιά της πόλης των Ιωαννίνων, όπου θα δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά να συμμετέχουν δωρεάν.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το έτος 2013 είναι αφιερωμένο από την Ε.Ε. στον «Ενεργό Πολίτη», η θεματολογία των βιβλίων με τα οποία θα ασχοληθεί η Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης τη φετινή χρονιά, θα κινηθεί στο παραπάνω πλαίσιο σε μία προσπάθεια προσέγγισης της έννοιας του «Ενεργού Πολίτη». Τα βιβλία προτάθηκαν από τη Δρ. Σμαράγδα Παπαδοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Π.Τ.Δ.Ε. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων – Λογοτέχνης και επιστημονική σύμβουλος της Ομάδας Βιβλίου.

Στο πλαίσιο αυτών των συναντήσεων πραγματοποιούνται, μεταξύ άλλων, βιωματικά και θεατρικά παιχνίδια, εικαστικές δραστηριότητες και άλλες μορφές δημιουργικής έκφρασης πετυχαίνοντας έτσι την ενδυνάμωση των μελών της ομάδας σε κλίμα συντροφικότητας, δημιουργικότητας, επικοινωνίας και συνεργασίας.

Συντονιστές της Ομάδας Βιβλίου είναι οι εκπαιδευτικοί κα Αγγελάκη Άννα (Καθηγήτρια Αγγλικών), κα Βώττη Κωνσταντίνα (Δασκάλα, Ειδική Παιδαγωγός & Νηπιαγωγός), κα Καψάλη Μαργαρίτα (Φιλόλογος), κα Κωλέτσου Ευτυχία (Καθηγήτρια Πληροφορικής) και ο κ Σφαιρόπουλος Νίκος (Θεατρολόγος).

Μελλοντικός στόχος της Ομάδας Βιβλίου είναι να επισκεφτούν βιβλιοπωλεία, να γνωρίσουν συγγραφείς και εικονογράφους, να οργανώσουν εκθέσεις (βιβλίου, εικαστικής δημιουργίας, θεατρικά δρώμενα κ.α.). Για την επίτευξη αυτών των στόχων χρειάζονται την αρωγή και την ενίσχυσή όλων, με δωρεές βιβλίων και άλλων ειδών για τα εικαστικά δρώμενα, με μπογιές, κόλλες κ.λπ.

Η κατάθεση των εμπειριών θα λειτουργήσει ως πρόσκληση στην ευρύτερη τοπική εκπαιδευτική κοινότητα κινητοποιώντας την εθελοντική προσφορά των λειτουργών της εκπαίδευσης – στους χαλεπούς καιρούς που περνάει η χώρα μας – για μελλοντική εμπλοκή τους, στη διαδικασία δημιουργίας δικτύου Λεσχών Ανάγνωσης στην πόλη μας.

Πηγή: in.gr

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση