Ε.Κ.Φ.Ε. Κομοτηνής

ο ιστότοπος του ΕΚΦΕ κομοτηνής

Το Πείραμα του Ερατοσθένη ζωντανεύει στο CERN από τo 4ο Γυμνάσιο Κομοτηνής, το Γυμνασίου με ΛΤ Ξυλαγανής, το ΕΚΦΕ Κομοτηνής και την ΠΑΝΕΚΦΕ

φωτο cern μικρό Σαράντα περίπου μαθητές του 4ου Γυμνασίου Κομοτηνής και του Γυμνασίου με ΛΤ Ξυλαγανής, κατά την διάρκεια της εκπαιδευτικής τους επίσκεψης στο CERN, συμμετείχαν με τη καθοδήγηση της Δρ. Κυριαζοπούλου Σοφίας Υπεύθυνης του ΕΚΦΕ Κομοτηνής και των καθηγητών τους στη δράση της ΠΑΝΕΚΦΕ «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον Υπολογισμό της Ακτίνας της Γης – 2024»

Παρελθόν, παρόν και μέλλον στο ίδιο σημείο του χωροχρόνου: οι μαθητές  από τη Ροδόπη άφησαν ένα ευοίωνο μέλλον να διαφανεί στο πιο γνωστό Ερευνητικό Κέντρο Σύγχρονης Φυσικής, με την εμπνευσμένη κίνησή τους να ζωντανέψουν το πιο γνωστό ίσως πείραμα από την αρχαιότητα, το πείραμα του  Ερατοσθένη σε μια δράση που διοργανώνει κάθε χρόνο η ΠΑΝΕΚΦΕ κατά την εαρινή ισημερία.φωτο cern used 1 μικρό

Γύρω στο 220 π.Χ. ο Ερατοσθένης μετρώντας το ύψος και τη σκιά μιας κατακόρυφης ράβδου και την απόσταση της Αλεξάνδρειας από την αρχαία Συήνη υπολόγισε τη Περίμετρο της Γης με εξαιρετική ακρίβεια και απέδειξε ότι η γη δεν είναι επίπεδη! Το πείραμα συγκαταλέγεται στα 10 πιο όμορφα πειράματα στην Ιστορία της Φυσικής. Την περίμετρο της Γης υπολόγισαν με τις μετρήσεις τους και οι μαθητές των δυο Γυμνασίων της Ροδόπης μπροστά στο κτήριο του CERN με τον ταιριαστό τίτλο «[Υδρόγειος] σφαίρα της Επιστήμης και της Καινοτομίας» όπως φαίνεται και στη φωτογραφία. Δεν θα μπορούσαν να βρουν πιο κατάλληλο μέρος! Υπενθύμισαν σε όσους έτυχε να περνούν κοντά τους τη στιγμή εκείνη: μαθητές και εκπαιδευτικούς, εργαζομένους του CERN και επισκέπτες από άλλες χώρες από πού ξεκίνησαν όλα στην Επιστήμη!

eratosthenes cernΤο πείραμα του Ερατοσθένη ήταν από τις κορυφαίες στιγμές στην εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών στο CERN η οποία είχε οργανωθεί από πολλούς μήνες πριν και ήταν από τα πιο σημαντικά στοιχεία της ενδοσχολικής επιμόρφωσής καθηγητών και μαθητών «Φυσικές επιστήμες από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα». Το πρόγραμμα αυτό το επιμελήθηκε το ΕΚΦΕ Κομοτηνής με επιστημονική σύμβουλο την Δρ. Κυριαζοπούλου Σοφία, Υπεύθυνη του ΕΚΦΕ Κομοτηνής και πρώην Ερευνήτρια στο CERN και πραγματοποιήθηκε με την συνδρομή της Διεύθυνσης και των καθηγητών των δύο σχολείων. Το  πρόγραμμα περιελάμβανε μεταξύ άλλων δίωρη επιμόρφωση των μαθητών και του 4ου Γυμνασίου Κομοτηνής αλλά και του Γυμνασίου με ΛΤ Ξυλαγανής από την Δρ Κυριαζοπούλου Σοφία πάνω στη Σύγχρονη Φυσική, στα Στοιχειώδη Σωματίδια τους Επιταχυντές και τους Ανιχνευτές του CERN και την Ιστορία και τα επιτεύγματα του CERN. Για την καλύτερη κατανόηση των αρχών που διέπουν τη Φυσική των Επιταχυντών οι μαθητές παρακολούθησαν και συμμετείχαν σε απλά και εντυπωσιακά πειράματα ηλεκτρομαγνητισμού. Επίσης, οι μαθητές των δυο σχολείων, πριν ταξιδέψουν στη Γενεύη, παρακολούθησαν εικονική ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του πειράματος ATLAS στο CERN.

pic2 μικρόΕιδικά για τον Ερατοσθένη και το πείραμά του, οι μαθητές των δυο Γυμνασίων επιμορφώθηκαν από την Υπεύθυνη ΕΚΦΕ Δρ. Κυριαζοπούλου Σοφία και τη Φυσικό κ. Τρεμπέλα Ευδοξία και ζωντάνεψαν το πείραμα στην «αυλή» του CERN με την επίβλεψη και αρωγή των συνοδών καθηγητών τους κ. Παντελίδου Δανάη (Διευθύντρια 4ου Γυμνασίου Κομοτηνής), κ. Δαμιανού Φωτεινή (Διευθύντρια Γ. με ΛΤ Ξυλαγανής), κ. Καραγιοβάνογλου Θεοδώρα,κ. Ευαγγελίδου Ιωάννα, κ. Παναγιωτοπούλου Μαρία και κ. Γιανναράκη Μαρία.

Έτσι,  κατάφεραν να μεταφέρουν στο CERN με την βοήθεια των καθηγητών τους, της ΠΑΝΕΚΦΕ και του ΕΚΦΕ Κομοτηνής ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα της Ελληνικής Ιστορίας και της ανθρώπινης διανόησης!

Ευχαριστούμε τις εφημερίδες της Κομοτηνής που φιλοξενούν και αναδεικνύουν τις εμπνευσμένες δράσεις των σχολείων της περιοχής μας:

https://xronos.gr/epikairotita/mathitiko-peirama-komotinaion-sto-cern

https://www.paratiritis-news.gr/koinonia/to-4o-gymnasio-komotinis-to-gymnasio-me-l-t-xylaganis-kai-to-ekfe-komotinis-episkefthikan-to-cern/

https://inkomotini.news/mathites-apo-ti-rodopi-entiposiasan-sto-cern-ektelontas-to-peirama-tou-eratostheni/

Tο ΕΚΦΕ Κομοτηνής με το 3ο Πειραματικό ΓΕΛ Κομοτηνής στο CERN

Με μια εξαιρετική εκπαιδευτική επίσκεψη στο CERN,cern 1 corr small ολοκληρώθηκε το καινοτόμο πρόγραμμα του 3ου Πειραματικού ΓΕΛ «Κβαντικοί Ψίθυροι στο LHC» σε συνεργασία με το ΕΚΦΕ Κομοτηνής. Τη διεξαγωγή του προγράμματος επιμελήθηκε υποδειγματικά ο Φυσικός κ. Ευστάθιος Αψεμίδης, ενώ την επιμόρφωση μαθητών και εκπαιδευτικών η Δρ. Σοφία Κυριαζοπούλου, Yπεύθυνη του ΕΚΦΕ Κομοτηνής και πρώην Ερευνήτρια στο CERN.

Το πρόγραμμα μεταξύ άλλων συμπεριελάμβανε συστηματική προετοιμασία των μαθητών με δυο επιμορφώσεις σε ώρες εκτός σχολικού ωραρίου. Οι μαθητές επιμορφώθηκαν εκτενώς από την πρώην Ερευνήτρια στο CERN Δρ. Κυριαζοπούλου για το Καθιερωμένο Πρότυπο στη Σύγχρονη Θεωρία της Φυσικής, για την Ιστορία και τις τεχνολογικές ανακαλύψεις του CERN πουcern seminar 3 gel 2 corr small επηρεάζουν άμεσα την καθημερινή μας ζωή, όπως παγκόσμιος διαδικτυακός ιστός  (WWW), PET και θεραπείες κατά του καρκίνου. Με τη βοήθεια της Φυσικής έκαναν ένα ταξίδι πίσω στις απαρχές του χρόνου και του σύμπαντος και με απλό και εκλαϊκευμένο τρόπο ερμήνευσαν το λόγο ανάπτυξης των ισχυρών επιταχυντών του CERN και γνώρισαν τη λειτουργία τους. Με τη βοήθεια της υπευθύνου ΕΚΦΕ Κομοτηνής αντιλήφθηκαν τη σημασία των πολύπλοκων ανιχνευτών και σύνδεσαν τη δομή και τη λειτουργία τους με γνώσεις Φυσικής Λυκείου και ειδικότερα του ηλεκτρομαγνητισμού.

‘Έχοντας επιμορφωθεί για τα σύγχρονα πειράματα στο CERN, όπως το ATLAS και το CMS, ομάδα μαθητών του 3ου Πειραματικού ΓΕΛ με τον Φυσικό τους κ. Αψεμίδη και την υπεύθυνη ΕΚΦΕ Κομοτηνής Δρ. Κυριαζοπούλου, έλαβε μέρος σε διαδικτυακή ξενάγηση στο πείραμα ATLAS στις 06 Φεβρουαρίου 2024. atlas detector smallΟι μαθητές ξεναγήθηκαν στις υπόγειες εγκαταστάσεις του ATLAS από τον Δρ. Βαλδεράνη, Ερευνητή Φυσικό στο Πανεπιστήμιο Μονάχου και τον Δημήτριο Δαμιανόγλου, Ηλεκτρονικό στο ΑΠΘ. Η εκδήλωση οργανώθηκε από την κ. Ραχήλ Αβραμίδου, Ερευνήτρια Φυσικό στο CERN και την κ. Ευγενία Τσιτοπούλου-Χριστοδουλίδη πρώην υπεύθυνη ΕΚΦΕ Αιγάλεω.

Το αποκορύφωμα όμως του προγράμματος αποτέλεσε η εκπαιδευτική επίσκεψη στο ερευνητικό κέντρο του CERN στην Ελβετία κατόπιν πρόσκλησης από την Διευθύντρια του Τμήματος Εκπαίδευσης του πειράματος ALICE, Δρ. Χατζηφωτιάδου Δέσποινας. Στην εκπαιδευτική εκδρομή συμμετείχαν 85 μαθητές, 6 εκπαιδευτικοί των προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων: κ. Αψεμίδης, κ. Βερρή, κ. Στοικίδης, κ. Τσαρτσάλης, κ Τσαρδακλής, κ. Καλαιτζόγλου, ο σχολικός νοσηλευτής κ. Γούλας καθώς και η Δρ. Κυριαζοπούλου, υπεύθυνη του ΕΚΦΕ Κομοτηνής που ήταν ο σύνδεσμος με το CERN.cern rec linear acc small

Κατά την επίσκεψη στο CERN οι μαθητές/τριες είχαν την μοναδική ευκαιρία να γίνουν κοινωνοί του ρόλου που επιτελεί το ερευνητικό κέντρο. Όλοι οι μαθητές/τριες επισκέφτηκαν τις τρεις εκθέσεις του CERN κι εκεί με τη βοήθεια του καθηγητή φυσικής, κ. Τσαρτσάλη και της Δρ. Κυριαζοπούλου είχαν την ευκαιρία να επιμορφωθούν μέσα από πολλά διαδραστικά παιχνίδια φυσικής, να περιεργαστούν ομοιώματα των ανιχνευτών και να δουν από κοντά διάφορα συστήματα που χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθόδους ανίχνευσης στοιχειωδών σωματιδίων.

Στη συνέχεια, η πρώτη ομάδα των 38 μαθητών, ηλικίας κάτω των 16 ετών, ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του CERN από τον Κομοτηναίο μηχανικό του CERN, Νικόλαο Τρικούπη. Επισκέφτηκαν μαζί το Συγχροκύκλοτρο, δηλαδή το πρώτο επιταχυντή του CERN. Ο ιστορικός αυτός επιταχυντής είναι κυκλικός σταθερού στόχου και λειτουργούσε από το 1957 έως το 1990. Οι μαθητές βούτηξαν στην ιστορία και τη λειτουργία του επιταχυντή μέσα από μια μαγευτική παρουσίαση με ειδικά εφέ.cern 5 small Εκεί είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον Κομοτηναίο μηχανικό που ζει στην Ελβετία και εργάζεται στο CERN επί 12 έτη και να ενημερωθούν εκτενώς για τον τρόπο που ένας νέος επιστήμονας μπορεί να επιλεγεί να εργαστεί στο μεγάλο αυτό Ερευνητικό Κέντρο.

H δεύτερη ομάδα των 47 μαθητών, ηλικίας άνω των 16 ετών, μαζί με τον καθηγητή τους, κ. Αψεμίδη Ευστάθιο, επισκέφθηκαν έναν από τους τέσσερις ανιχνευτές που έχει στην περιφέρεια του ο επιταχυντής του CERN. Στο σημείο αυτό γίνεται το πείραμα LHC-ALICE, όπου, στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (Large Hadron Collider-LHC), πραγματοποιήθηκε μια πολύ ακριβής μέτρηση της διαφοράς μεταξύ των λόγων μάζας/ηλεκτρικού φορτίου των ελαφρών πυρήνων και αντιπυρήνων καθώς και μελέτη του πλάσματος quark-gluon. Στο ALICE οι μαθητές/τριες επισκέφθηκαν την αίθουσα ελέγχου κι επεξεργασίας των δεδομένων των συγκρούσεων, μίλησαν με την διευθύντρια του πειράματος και την επιστημονική επικεφαλής της ομάδας Δρ. Δέσποινα Χατζηφωτιάδου και παρακολούθησαν μια διάλεξη όλων αυτών που συμβαίνουν και cern 6 corr smallμελετώνται στο επιστημονικό κέντρο, στην πιο απλοποιημένη και κατανοητή τους μορφή από την φυσικό επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του πειράματος. Ακολούθησαν ερωτήσεις και απορίες από τους μαθητές, οι οποίοι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για αυτά που έβλεπαν και άκουγαν. Επιπλέον, ενημερώθηκαν για τις σπουδές και τη προσήλωση που χρειάζονται για να ακολουθήσει κάποιος το «λειτούργημα» του Ερευνητή στη Φυσική Υψηλών Ενεργειών και έλυσαν τια απορίες τους για τον τρόπο ζωής τους.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με το μεσημεριανό γεύμα στο εσωτερικό εστιατόριο του CERN, όπου οι μαθητές και οι συνοδοί τους, κινήθηκαν, έφαγαν και χαλάρωσαν ανάμεσα σε Ερευνητές και Νομπελίστες.

Τέλος, στην εκπαιδευτική εκδρομή μαθητές και συνοδοί επισκέφθηκαν και περιηγήθηκαν στο Μιλάνο, στο Αννεσί, στη Γενεύη και στη Βενετία και ενημερώθηκαν από τον ξεναγό για την ιστορία και τον πολιτισμό των περιοχών αυτών.

Μαθητές και συνοδοί καθηγητές επέστρεψαν από την εκπαιδευτική επίσκεψη με πολλές και πολύ σημαντικές εμπειρίες για τη σύγχρονη Έρευνα στη Φυσική. Για να αποφέρει τα μέγιστα οφέλη για τους μαθητές, το ολοκληρωμένο αυτό πρόγραμμα επιμόρφωσης, ήταν προσεκτικά σχεδιασμένο, ώστε οι μαθητές να κατανοήσουν, να ενθουσιαστούν και να εμπνευστούν από τα επιτεύγματα της ανθρώπινης διανόησης!

Επιμορφωτική Συνάντηση στο ΕΚΦΕ Κομοτηνής Φυσική Β Γυμνασίου

Woman With Dog Swimming

epimorfosi 8 feb 2024 b μικρήΕπιμορφωτική συνάντηση στο ΕΚΦΕ Κομοτηνής πραγματοποιήθηκε στις 08 Φεβρουαρίου 2024 από την Υπεύθυνη ΕΚΦΕ Σοφία Κυριαζοπούλου.κερι σε ποτηρι μικρό

Το θέμα ήταν η «Κατάδυση στη Φυσική των υγρών» για τη Φυσική Β Γυμνασίου.pascal μικρή Μιλήσαμε για πιέσεις (πανταχόθεν), κρίναμε και συγκρίναμε χρήσιμες προσομοιώσεις και προτάσεις από τις οδηγίες του υπουργείου. υδρο 1 μικρό

Μετά καταδυθήκαμε στα βάθη των ωκεανών μέσω ενός σεναρίου από την υπεύθυνη ΕΚΦΕ για την υδροστατική πίεση βασισμένο σε πειράματα και με τις αρχές της διερευνητικής μεθόδου. Το σενάριο περιέχει εύκολη ιδιοκατασκευή μανόμετρου που μπορεί να γίνει από τους μαθητές με απλά υλικά και χρησιμοποιείται επιτυχώς για τα πειράματα στην υδροστατική πίεση. Όπου αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, προτείνονται οι κατάλληλες προσομοιώσεις. BIGunderwater11Παίξαμε επίσης με το νερό σε διάφορα μικρά πειράματα επίδειξης και οι εκπαιδευτικοί δοκίμασαν σε αυτά και τις ικανότητές τους ως παρουσιαστές ώστε τα πειράματα αυτά να «ψυχαγωγήσουν» μαθητές και εκπαιδευτικούς. Δεν προλάβαμε να πούμε «Εύρηκα!!!», αλλά κρατείστε την ανάσα σας στο μακροβούτι…. για την επόμενη φορά που θα αναδυθούμε με τη βοήθεια της Άνωσης!

 

Επιμορφωτική συνάντηση στο ΕΚΦΕ Κομοτηνής για ΥΣΕΦΕ και Χημεία Γυμνασίου.

μικρογραφία για μαρμαρόσκονη

Την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε από την Υπεύθυνη του ΕΚΦΕ Κομοτηνής Κυριαζοπούλου Σοφία επιμορφωτική συνάντηση εκπαιδευτικών Γυμνασίων με θέμα εργαστηριακές ασκήσεις Χημείας Γ Γυμνασίου. Στη συνάντηση αναφέρθηκαν και θέματα που αφορούν στους ΥΣΕΦΕ.

Οι εργαστηριακές ασκήσεις στις οποίες επιμορφώθηκαν οι εκπαιδευτικοί αφορούσαν σε πειράματα στο κεφάλαιο των οξέων.  Στην συνάντηση, η Υπεύθυνη ΕΚΦΕ και οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί καλωσορίσαμε τους νεότερους άρτι αφιχθέντες  συνάδελφους βάζοντάς τους να κόψουν κόκκινο λάχανο για να παρασκευάσουν τον αντίστοιχο δείκτη. Για να συμπορευτούμε με τα καινούργια προγράμματα σπουδών, στη συνάντηση πρότεινα κάποιες διασκεδαστικές δραστηριότητες αφόρμησης με το στοιχείο της έκπληξης.

Οι δραστηριότητες αυτές, καθώς και τα πειράματα του κεφαλαίου αυτού έχουν βιντεοσκοπηθεί στο  ΕΚΦΕ Κομοτηνής από την υπ. ΕΚΦΕ Κυριαζοπούλου Σοφία  έχουν υποστεί επεξεργασία, ώστε να είναι σύντομα και θα αναρτηθούν σε επόμενες δημοσιεύσεις Με τον τρόπο αυτό, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως προετοιμασία του εκπαιδευτικού αλλά και μμαγ χημεία δεικτης κ λαχανοε προβολή τους στη τάξη διαδικτυακά ή σε δια ζώσης μάθημα (όταν είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί το πείραμα). Οι εργαστηριακές αυτές ασκήσεις είναι εντυπωσιακές, με μικρό βαθμό δυσκολίας, σχετικά ασφαλείς και πραγματοποιούνται με υλικά καθημερινής χρήσης.

Συνεχίζοντας το ταξίδι στη «μαγική χημεία» προτάθηκε από την υπ. ΕΚΦΕ Κομοτηνής και ένα νέο σενάριο για το πείραμα «επίδραση οξέων σε ανθρακικά άλατα» με διερευνητική μέθοδο (πάντα σύμφωνα και με τη φιλοσοφία του νέου προγράμματος σπουδών) Πρόκειται για ένα «νέο επεισόδιο» του Harry Potter που πιστεύω ότι θα συγκινήσει τους μαθητές (ο MacGyver είναι μάλλον πολύ παλιός για να τον γνωρίζουν). Η σχετική πειραματική δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε από τους εκπαιδευτικούς στο ΕΚΦΕ.

Η επιμόρφωση ολοκληρώθηκε με την πραγματοποίηση της εργαστηριακής άσκησης (και παραλλαγής της με υλικά καθημερινής χρήσης) «επίδραση οξέων σε μέταλλα» από όλους τους παραβρισκόμενους και έληξε επίσημα με το χαρακτηριστικό «μπαμ» από την έκρηξη του παραγόμενου υδρογόνου.

ΕΚΦΕ Κομοτηνής: Ημερίδες μικροσκοπίας στη Βιολογία στη Νέα Καλλίστη

Σειρά των μαθητών της Νέας Καλλίστης να «μυηθούν» στο μαγικό κόσμο του μικροσκοπίου!καλλιστη 1 μικρή

Η υπεύθυνη ΕΚΦΕ Κομοτηνής Κυριαζοπούλου Σοφία, στις 3,4 και 10 Οκτωβρίου 2023 επισκέφτηκε το Γυμνάσιο Νέας Καλλίστης για την οργάνωση και υλοποίηση των «Ημερίδων μικροσκοπίας στη Βιολογία Γυμνασίου».

Έξι μικροσκόπια στήθηκαν στο ΣΕΦΕ του Γυμνασίου με τη φιλοξενία και συνεργασία της Διευθύντριας κ. Κατσιπτσάκη. Σε συνεργασία με τη βιολόγο του σχολείου, κ. Παπουλιά, ακολούθησε διαθεματική παρουσίαση σε όλα τα τμήματα του σχολείου με θέμα το μικροσκόπιο και με αναφορές στην ιστορία του καθώς και στη φυσική που διέπει την αρχή λειτουργίας του. Οι μαθητές με ιδιαίτερο ζήλο έμαθαν τα μικρά «μυστικά» του μικροσκοπίου ώστε να το χειρίζονται μόνοι τουkallisti 3ς. Αυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημα των Γυμνασίων με μικρό αριθμό μαθητών: όλοι μαθητές έχουν την ευκαιρία να πιάσουν, να προσπαθήσουν, να δοκιμάσουν, να βιώσουν τη μάθηση.

Σε κλίμα ευφορίας, ανακάλυψης και δημιουργίας, οι μαθητές «βυθίστηκαν» στον κόσμο των  μυκήτων και των πρωτοζώων, και παρασκεύασαν και τα δικά τους δείγματα που με ενθουσιασμό  παρατήρησαν.   Κύτταρα, στόματα φύλλων και μικρές δομές, ένας καινούργιος κόσμος που βρίσκεται μπροστά μας και όμως είναι αόρατος, ανοίχτηκε. «Δεν έχω δει καλλιστη 1τέτοιο πράγμα στη ζωή μου!» αναφώνησε μια μαθήτρια που μετά την ημερίδα  άφησε το διάλλειμά της για να εισέλθει «λαθραία» στο ΣΕΦΕ και να συνεχίσει την παρατήρηση.

Αυτή δεν είναι και η δική μας συμβολή; Να ξεκλειδώνουμε καινούργιους κόσμους, να ανοίγουμε νέες προοπτικές για τους μαθητές μας.

Βραδιά αστροπαρατήρησης στο Γυμνάσιο με ΛΤ Ξυλαγανής

Η υπεύθυνη ΕΚΦΕ Κομοτηνής ευχαριστεί το Γυμνάσιο με ΛΤ Ξυλαγανής για τη πρόσκληση σε μια ενδιαφέρουσα βραδιά. Ελπίζουμε σε ανέφελους ουρανούς

Ενημέρωση: Η βραδιά ήταν όντως ανέφελη και μαγική. Μετά από μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του προέδρου του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης, οι μαθητές (όλων των ηλικιών) έσπευσαν στην αστροπαρατήρηση. Συγχαρητήρια για τη διοργάνωση στο σχολείο, στη διευθύντρια  και στους εκπαιδευτικούς του! Πάντα τέτοια!


Πρόσκληση

Δανεισμός οργάνων από τον Υπεύθυνο του ΕΚΦΕ Σερρών στην Υπ. του ΕΚΦΕ Κομοτηνής για τα σχολεία της Ροδόπης

παραλαβή

Την Τετάρτη, 17 Μαΐου η Υπεύθυνη του ΕΚΦΕ Κομοτηνής  Σοφία Κυριαζοπούλου με πολλή χαρά ταξίδεψε στις Σέρρες για τον δανεισμό και παραλαβή οργάνων φυσικής από τον Σωτήρη Μανδηλιώτη, Υπεύθυνο του ΕΚΦΕ Σερρών. Ο Σωτήρης Μανδηλιώτης πραγματικά μας δίνει μαθήματα συναδελφικότητας, αλτρουισμού και σωστής διαχείρισης. Άκουσε τις εκκλήσεις του ΕΚΦΕ Κομοτηνής για τις τεράστιες ελλείψεις που έχουμε σε όλη τη Θράκη και αναζήτησε όργανα που δεν χρειάζονται αυτή τη στιγμή και είναι διαθέσιμα στο νομό Σερρών. Τα συγκέντρωσε και με τη συμβολή της ΠΔΕ ΑΜΘ και άλλων φορέων της εκπαίδευσης οργανώθηκε ο μακροχρόνιος δανεισμός τους στο ΕΚΦΕ Κομοτηνής. Από κει θα δανείζονται εκ περιτροπής σε σχολεία του νομού Ροδόπης. Η φωτογραφία είναι μόλις φορτώσαμε το τζιπ έξω από το σχολείο στις Σέρρες. Σωτήρη, το ΕΚΦΕ Κομοτηνής και  οι μαθητές του νομού Ροδόπης σου είναι βαθιά ευγνώμονες!!!

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την αν. Διευθύντρια της ΠΔΕ ΑΜΘ κ. Μαριγούλα Κοσμίδου που με την προσωπική της παρέμβαση βρέθηκε η διαδικαστική οδός να γίνει δυνατός ο δανεισμός καθώς και τον αν. Διευθυντή ΔΔΕ Ροδόπης κ. Γεώργιο Γιαντσόπουλο που διευκόλυναν την πραγματοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας!

  • Μου αρέσει!

  • Απάντηση
  • 1 λ.

Εισάγοντας την Αστρονομία και τα ρομποτικά τηλεσκόπια στην τάξη για εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Ένα πολύ ενδιαφέρον σεμινάριο:
“Εισάγοντας την Αστρονομία και τα ρομποτικά τηλεσκόπια στην τάξη”
διοργανώνεται την Παρασκευή 5 Μαΐου από το 9ο Δημοτικό Σχολείο, τη ΔΔΕ Ροδόπης και το ΕΚΦΕ Κομοτηνής και τον Σύμβουλο Εκπαίδευσης Φυσικών Επιστημών Κουντουριώτη Γ. με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και της Ελληνογερμανικής Αγωγής, υπό την αιγίδα του ΕΛΙΔΕΚ (Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας καφισααι Καινοτομίας).
Δείτε την αφίσα στο  https://rb.gy/7xsjx 
Γραφτείτε στο https://rb.gy/pxxgt μέχρι και την Τετάρτη3 Μαΐου (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)
Θα δοθούν πιστοποιητικά παρακολούθησης.
Μη ξεχάσετε να πάρετε το φορητό υπολογιστή μαζί σας
Σκοπός του επιμορφωτικού εργαστηρίου είναι να ενισχύσει την εισαγωγή της αστρονομίας στην τάξη μέσω της χρήσης ρομποτικών τηλεσκοπίων παράλληλα με τη σύνδεση με το αναλυτικό πρόγραμμα και τη διδασκαλία επιστημονικών εννοιών και ιδεών με τη βοήθεια μιας διαθεματικής προσέγγισης.
Το επιμορφωτικό βιωματικό εργαστήριο «Αστρονομίας» θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 9ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής, την Παρασκευή 5 Μαΐου 2023 και ώρες 17:00΄ – 22:00΄

Ο ήλιος βοήθησε να “μετρήσουμε” και να υπολογίσουμε την ακτίνα της Γης!

erat 2

Ο αρχικός προβληματισμός με τη συννεφιά που σκέπαζε από το πρωί την Κομοτηνή, διαλύθηκε μαζί με τα σύννεφα γύρω στις 11:00! Έτσι τα σχολεία της Κομοτηνής που ήθελαν φέτος να βοηθήσουν τους μαθητές τους να γνωρίσουν και να πραγματοποιήσουν το εμπνευσμένο πείραμα του Ερατοσθένη, κατάφεραν να πάρουν μετρήσεις. Θα έχουμε νέα και από τα Γυμνάσια από τα γύρω χωριά (Σάπες,  Ξυλαγανή, Ίασμο, Οργάνη αλλά και το ΕΕΕΕΚ στη Μελέτη).

Η Υπεύθυνη ΕΚΦΕ “μέτρησε” με τους μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Κομοτηνής και με διάφορες μεθόδους. Μαζί με μια από τις ομάδες μαθητών του ΕΠΑΛ διάλεξαν αρχικά να βοηθηθούν  για το κατακόρυφο της ράβδου με ένα κουτί από χαρτί φωτοτυπιών. Εντέλει αποφάσισαν να βεβαιωθούν χρησιμοποιώντας το νήμα της στάθμης. Τα αποτελέσματα φαίνονται στο παρακάτω φύλλο εργασίας

2023 corr      ερατοσθένης Κομοτηνή συμπλ

Ένα από τα πιο όμορφα πειράματα ποτέ ξαναζωντάνεψε στις αυλές πολλών σχολείων του νομού Ροδόπης (αλλά και της  Ελλάδας και πιο πέρα) και μας ξαναγέμισε δέος μπροστά στο τι μπορεί να καταφέρει ένα φωτισμένο μυαλό ακόμη και με πολύ λίγα μέσα!

Εβδομάδα+ μικροσκοπίας με το ΕΚΦΕ στο 5ο Πειραματικό Γυμνάσιο Κομοτηνής

biolo1 corr2

Από την Παρασκευή 03 Φεβρουαρίου 2023 έως και τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου η Υπεύθυνη ΕΚΦΕ Κομοτηνής Δρ. Κυριαζοπούλου Σοφία με τη συνεργασία της εκπαιδευτικού Δρος Τσίρκα Θεοδώρας υλοποίησαν με μεγάλη επιτυχία την δράση “Το μικροσκόπιο στις Φυσικές Επιστήμες”, η οποία αφορά σε εβδομάδα+ μικροσκοπίας στο 5ο Πειραματικό Γυμνάσιο Κομοτηνής.

Στο χώρο του Γυμνασίου στήθηκαν επτά μικροσκόπια βιολογίας από το ΕΚΦΕ Κομοτηνής και όλοι οι μαθητές του σχολείου γνώρισαν την ιστορία και τον τρόπο λειτουργείας του οργάνου. Εξασκήθηκαν επίσης για δύο ώρες το κάθε τμήμα του σχολείου, στη χρήση του μικροσκοπίου και κάθε μαθητής έμαθε να το χειρίζεται μόνος του.

 micro5 corr2              biolo3 corr2

Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν παρατηρώντας σε διάφορες μεγεθύνσεις έτοιμα δείγματα από μύκητες (μούχλα), κεφάλι πεταλούδας και μύγας καθώς και ιστούς.

micro6 corr2                       biolo2 corr2

Αλλά ο ενθουσιασμός τους ήταν ακόμη μεγαλύτερος όταν ετοίμασαν μόνοι τους δείγματα  από χιτώνα κρεμμυδιού και το παρατήρησαν στο μικροσκόπιο, όπου αναγνώρισαν το κύτταρο και διάφορα μέρη του (πυρήνας, κυτταρικό τοίχωμα).

biolo4 corr2 deigm2 corr

Η υπεύθυνη ΕΚΦΕ με μεγάλη χαρά από τις ενθουσιώδεις αντιδράσεις των μαθητών έδωσε υπόσχεση να ξαναοργανώσει και να υλοποιήσει σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου και άλλες πειραματικές δράσεις.


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων