Αρχική » Ανακοινώσεις ΕΚΦΕ » Δράση “Μαθαίνω για το DNA με ασφάλεια”

Δράση “Μαθαίνω για το DNA με ασφάλεια”

Είσαι μαθητής/μαθήτρια Στ’ Δημοτικού, Α’, Β’ ή Γ’ Γυμνασίου, Α’ ή Β’ Λυκείου της Π.Ε. Κοζάνης;

Θέλεις να μάθεις περισσότερα για το DNΑ;

Αν η απάντησή σου στις δύο προηγούμενες ερωτήσεις είναι “Ναι”, τότε μπορείς να συμμετάσχεις στη δράση «Μαθαίνω για το DNA με ασφάλεια», που θα υλοποιηθεί με αφορμή την Ημέρα DNA, που γιορτάζεται κάθε χρόνο διεθνώς στις 25 Απριλίου.

Η Α’ φάση θα διεξαχθεί στο διάστημα από 25 Απριλίου έως 8 Ιουνίου. Κατά το διάστημα αυτό θα μπορείς να απαντήσεις σε ένα quiz με ερωτήσεις κλειστού τύπου που θα έχουν σχέση με το DNA, να παίξεις το παιχνίδι “DΝΑ detective” αλλά και να πειραματιστείς κι εσύ στο σπίτι σου απομονώνοντας DNA από κάποια πηγή της επιθυμίας σου χρησιμοποιώντας απλά υλικά και ακολουθώντας τις οδηγίες που θα σου δοθούν! Οι σύνδεσμοι που παραπέμπουν στα παραπάνω βρίσκονται εδώ.

Η φάση αυτή δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα. Θα μπορείς να μάθεις, να αξιολογήσεις τις γνώσεις σου και να πειραματιστείς μόνος ή μόνη σου από το σπίτι σου. Θα μπορείς να ασχοληθείς με τις δραστηριότητες της Α’ φάσης όποτε θέλεις μέσα στο προβλεπόμενο διάστημα και για όσες φορές θέλεις, χωρίς να καταχωρείται πουθενά βαθμολογία.

Προσοχή όμως! Αν θέλεις να λάβεις έπαινο συμμετοχής, θα πρέπει να συμπληρώσεις τη φόρμα συμμετοχής,  και να μας αποστείλεις 1 φωτογραφία που να αποδεικνύει ότι συμμετείχες στην Α’ φάση π.χ. μπορείς να στείλεις ένα screenshot του αποτελέσματός σου στο quiz ή το παιχνίδι ή μια φωτογραφία από το DNA που απομόνωσες. Δεν χρειάζεται να φαίνεσαι εσύ στη φωτογραφία. Με λίγα λόγια, όλοι οι συμμετέχοντες, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, έχουν δικαίωμα να λάβουν έπαινο συμμετοχής, εφόσον συμπληρώσουν τη φόρμα και αποστείλουν 1 φωτογραφία που να αποδεικνύει τη συμμετοχή τους. Επιπλέον, εφόσον το επιθυμούν, έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν στη Β’ φάση και να διεκδικήσουν δώρα για το σχολείο τους.

Σε περίπτωση που θέλεις να συμμετέχεις και στη Β’ φάση καλείσαι να ετοιμάσεις ένα παραδοτέο που να έχει σχέση με το DNA. Το παραδοτέο μπορεί να είναι:

  • μια αφίσα,
  • μία ζωγραφιά,
  • ένα κολάζ,
  • μια κατασκευή,
  • ένα video,
  • ένα animation,
  • ένα παιχνίδι,
  • ένα ποίημα,
  • ένα τραγούδι,
  • ένα comic,
  • ένα παραμύθι ή ό,τι άλλο σκεφτείς.

Η τελική ημερομηνία για την αποστολή του παραδοτέου είναι η 8η Ιουνίου 2021. Το παραδοτέο μαζί με τα στοιχεία του συμμετέχοντα (ονοματεπώνυμο, τάξη, σχολική μονάδα, τίτλος έργου, email επικοινωνίας) θα πρέπει να αποσταλεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση mail@ekfe.koz.sch.gr και να συνοδεύεται από τη δήλωση συγκατάθεσης κηδεμόνα, που μπορείς να κατεβάσεις από εδώ.



Λήψη αρχείου

Το παραδοτέο θα κριθεί ως προς την πρωτοτυπία, τη δημιουργικότητα και τη συνάφεια με το θέμα της δράσης. Όλα τα έργα θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του ΕΚΦΕ Κοζάνης και, εφόσον υπάρξουν αρκετές συμμετοχές, πιθανότατα θα παρουσιαστούν σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά.

Απαντήσεις σε πιθανά ερωτήματά σου

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να συμμετάσχω στη δράση;

  • Να είσαι μαθητής Στ’ Δημοτικού, Α’, Β’ ή Γ’ Γυμνασίου ή Α’ ή Β’ Λυκείου της Π.Ε. Κοζάνης.
  • Να έχεις ηλεκτρονική συσκευή με σύνδεση στο internet.

Μπορώ να συμμετάσχω στην Α’ φάση χωρίς να συμμετάσχω στη Β’ φάση;

Ναι!!

Μπορώ να συμμετάσχω στην Α’ φάση χωρίς να συμπληρώσω τη φόρμα συμμετοχής και να στείλω φωτογραφία που να αποδεικνύει τη συμμετοχή μου;

Ναι!!! Αλλά στην περίπτωση αυτή δε θα λάβεις έπαινο συμμετοχής, γιατί δε θα ξέρουμε ότι συμμετείχες!

Μπορώ να συμμετάσχω στη Β’ φάση χωρίς να συμμετάσχω στην Α’ φάση;

Όχι!!

Τι πρέπει να κάνω για να συμμετάσχω στη Β’ φάση;

Να έχεις συμπληρώσει τη φόρμα συμμετοχής και να αποστείλεις με email στο ΕΚΦΕ Κοζάνης 1 φωτογραφία που να αποδεικνύει τη συμμετοχή σου στην Α’ φάση μέχρι 8 Ιουνίου 2021. Στην περίπτωση αυτή ο έπαινος που θα λάβεις θα αφορά και τις δύο φάσεις.

Μπορώ να συνεργαστώ για τη δημιουργία του παραδοτέου με τον αδελφό ή την αδελφή μου ή κάποιον/κάποια/κάποιους/κάποιες φίλο/φίλη/φίλους/φίλες μου;

Μπορείς, αρκεί να φοιτά/φοιτούν στο ίδιο σχολείο με σένα και η συνεργασία σας να πραγματοποιηθεί τηρώντας τα μέτρα κατά του κορωνοϊού. Στην περίπτωση αυτή το παραδοτέο θα πρέπει να συνοδεύεται από τα στοιχεία επικοινωνίας και τη δήλωση συγκατάθεσης κηδεμόνα για κάθε συμμετέχοντα.

Πού μπορώ να απευθυνθώ, αν χρειάζομαι κάποια πληροφορία ή διευκρίνιση ή ακόμη και υποστήριξη σε σχέση με τη δράση και το παραδοτέο;

Στην περίπτωση αυτή μη διστάσεις να απευθυνθείς στο ΕΚΦΕ Κοζάνης με email (mail@ekfe.koz.sch.gr) ή τηλεφωνικά (2461024158).

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση