Της Μαύρης Παρασκευής το συναπάντημα

Black_FridayΝαι, ήρθε και σε μας!

Μαζικές απουσίες στα σχολεία, ιαχές θριάμβου ενθουσιωδών περαστικών, συζητήσεις σε αίθουσες αναμονής ιατρείων, καυγάδες ζευγαριών για το αν θα ξοδευτούν τα τελευταία ευρώ στη μοναδική ευκαιρία, όλα κινούνται στο ρυθμό της..

Ο λόγος για την «Black Friday», την τελευταία Παρασκευή του Νοέμβρη, όπου ¨το αφεντικό τρελάθηκε» και μοιράζει «τζάμπα» συσκευές, ρούχα, παπούτσια, κατσαρόλες, κόφτες κάλων, [..], και που δίχασε (;) το καταναλωτικό κοινό σε ευσυνείδητους καταναλωτές και θύματα της αμερικανιάς.

Γιατί περί αμερικανικού εθίμου πρόκειται, της Παρασκευής μετά την ημέρα των Ευχαριστιών, και που η Ελλάδα δεν ήταν δυνατόν – και πολύ άργησε- να μην ακολουθήσει.

Τι κι αν οργανώσεις καταναλωτών και σωματεία εργαζομένων κατήγγειλαν την πρακτική αυτή, η οποία ωφελεί μόνο τις εταιρείες, που βρίσκουν την ευκαιρία να ξεφορτωθούν εν μία νυκτί τη σαβούρα που στόκαρε στις αποθήκες τους με την επίφαση «μοναδικών προσφορών» (γιατί τελικά για απλές ακπτώσεις πρόκειται) σε βάρος των δύστυχων εργαζόμενων. Ο Έλληνας Καταναλωτής (Consumus Graecus) σήκωσε τη σημαία και στάθηκε στο ύψος του καπάτσου κυνηγού της ευκαιρίας. Τα ρεπορτάζ λένε, βέβαια, πως κράτησε επίπεδο (ακόμα!) και δε μιμήθηκε τους Αμερικανούς «ομοτέχνους» του, που κάποτε έφτασαν στο σημείο να αγοράζουν κυριολεκτικά μέχρι θανάτου…

Και η επόμενη μέρα μας βρίσκει πιο πλούσιους σε κινητά, τηλεοράσεις, πλατφόρμες, τοπάκια, nike και adidas, αλλά φτωχότερους σε αλληλεγγύη (προς τους εργαζόμενους που ξεζουμίζονται τις Κυριακές, τις μαύρες Παρασκευές, τους Αγίους Βαλεντίνους και τις μέρες της μητέρας, του πατέρα και του κακού συναπαντήματος), σε καταναλωτική και οικολογική συνείδηση (ωχ, το ξενέρωσα) και αξιοπρέπεια.

                                                                                                                                     Βοήθειά μας!

ΥΓ1 Την επόμενη της «Black Friday» 21 εταιρείες κλήθηκαν στη δικαιοσύνη για καταπάτηση της εργατικής νομοθεσίας (αφού ξεζούμισαν τους δυστυχείς υπαλλήλους με υπερωρίες). Φτάνει όμως μόνο αυτό;

ΥΓ2 Και λίγη ιστορία: αυτό και, φυσικά, αυτό

Κατηγορίες: Επικαιρότητα. Ετικέτες: . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.