«Οδηγίες για τη Σύγχρονη Εξ Αποστάσεως εκπαίδευση στο σχολείο μας στην εποχή του Covid-19»

Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΑΣ
Αγαπητοί γονείς,
Σας ενημερώνω για τις νεότερες οδηγίες που έχει στείλει το Υπουργείο με εγκυκλίους στα Νηπιαγωγεία της χώρας. Μετά την καθολική εφαρμογή σε όλα τα Λύκεια, τα Γυμνάσια και τα Δημοτικά της χώρας, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ενεργοποιεί και για τα Νηπιαγωγεία ειδικά διαμορφωμένη ψηφιακή πλατφόρμα για την πραγματοποίηση μαθημάτων, μέσω τηλεδιάσκεψης, από την/τον εκπαιδευτικό προς τους μαθητές. Αυτή είναι η σύγχρονη μορφή εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Σύγχρονη (τηλεκπαίδευση) είναι η απευθείας διδασκαλία και μετάδοση μαθήματος σε πραγματικό χρόνο από τον εκπαιδευτικό, μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, σε μαθητές, που παρακολουθούν ζωντανάμέσω υπολογιστή, κινητού ή tablet. Στην πλατφόρμα μπορεί κανείς να συνδεθεί και διαδικτυακά και τηλεφωνικά.
Ασύγχρονη είναι η διδασκαλία κατά την οποία ο/η μαθητής/τρια συνεργάζεται με τον εκπαιδευτικό σε διαφορετικό χρόνο από τη διαδικασία παράδοσης του μαθήματος ή δημιουργίας υλικού από τον εκπαιδευτικό, έχοντας πρόσβαση σε μαθησιακό υλικό και χρονοδιάγραμμα μελέτης μέσω διαδικτύου (σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες ή πλατφόρμες που παρέχει το Υπουργείο)

Παρακάτω σας δίνω αναλυτικές οδηγίες που αφορούν τη χρήση της πλατφόρμας Webex.
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ
Θα σας παρουσιάσω τα βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε ως γονείς για να συνδεθείτε στο περιβάλλον της εικονικής τάξης του σχολείου μας.
Η Πλατφόρμα λέγεται Webex και τα βήματα τα οποία θα σας περιγράψω προσπάθησα να είναι ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ και ΑΠΛΑ:
1. Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να πατήσετε στο Link (σύνδεσμο), το οποίο θα σας στείλω έπειτα από τη συγκατάθεση σας. Ο Σύνδεσμος αποτελεί προσωπικό δεδομένο του σχολείου και απαγορεύεται αυστηρά η δημοσίευσή του σε κοινωνικά δίκτυα ή σε τρίτα μέλη της οικογένειας.
2. Πατώντας πάνω στο σύνδεσμο(Link), ακολουθείστε τις εξής οδηγίες: Η εικονική τάξη που θα δημιουργηθεί ,θα έχει το δικό μου όνομα και θα τη διαχειρίζομαι εγώ. Θα δείτε ότι κατεβαίνει αυτόματα ένα αρχείο κάτω αριστερά, για να εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας ένα πρόγραμμα εάν επιθυμείτε. Δεν χρειάζεται όμως και να το εγκαταστήσετε.
Μπορείτε να συνεχίσετε χωρίς εγκατάσταση και θα πατήσετε πάνω στο open the desktop app και στη συνέχεια θα επιλέξετε να πατήσετε στο join from your browser. Θα σας ζητηθούν κάποιες πληροφορίες, στις οποίες θα συμπληρώσετε το όνομα του παιδιού στα ελληνικά και το πρώτο γράμμα από το επίθετο. Στη δεύτερη σειρά συμπληρώνεται το email σας και πατάτε την επιλογή next.
3. Θα σας ζητήσει την άδεια για να χρησιμοποιήσει το μικρόφωνο και πρέπει να πατήσετε στο επιτρέπεται και μετά πατάτε το ΟΚ ξανά το ΟΚ για να ενεργοποιηθεί η κάμερα και το μικρόφωνο και μετά πατάτε το Join meeting.
4. Έχει γίνει η σύνδεση και περιμένετε να συνδεθείτε και στο εικονικό δωμάτιο για το ΜΑΘΗΜΑ. Τα παράθυρα που ανοίγουν δεν χρειάζονται, πατάμε το Χ για να τα κλείσουμε και μετά το ΟΚ.

ΧΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
Κάτω υπάρχει ένα οριζόντιο ΜΕΝΟΥ:
Το 1ο ΚΟΥΜΠΙ από αριστερά είναι το μικρόφωνο και για να λειτουργήσει και να είναι ΑΝΟΙΧΤΟ πρέπει να το πατήσετε για να γίνει ΜΑΥΡΟ. Θα το χρησιμοποιήσετε όταν δώσει η κυρία την έγκριση.
Το 2ο ΚΟΥΜΠΙ είναι η κάμερα και πρέπει να τo πατήσετε να γίνει ΜΑΥΡΟ, για να σας βλέπουν τα υπόλοιπα παιδιά (αν έχετε κάμερα στον υπολογιστή σας).
Το 5ο ΚΟΥΜΠΙ δίπλα από το ανθρωπάκι είναι το chat .Όταν το πατήσετε, γίνεται γαλάζιο και μπορείτε να γράψετε εσείς οι γονείς μια ερώτηση, ένα χαιρετισμό….
Όταν το παιδί θέλει να μιλήσει ή να ρωτήσει κάτι πρέπει να πατήσετε πάνω στο χεράκι που έχει το όνομά σας Θα γίνει ΜΠΛΕ και θα είναι πάνω-όρθιο. Μόνο εγώ η δασκάλα θα το βλέπω, για να σας δώσω την άδεια να μιλήσετε. Μετά το πατάτε ξανά για να κατέβει. Θερμή παράκληση όταν θα θέλει το παιδί να μιλήσει θα ανοίγετε το μικρόφωνο και την κάμερά σας για να σας ακούω εγώ και οι συμμαθητές των παιδιών. Όταν τελειώνει πρέπει να τα κλείσετε πάλι, για να μην διακόπτετε το μάθημα και να υπάρχει μια ροή.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Είναι απαραίτητο να φροντίσετε ο υπολογιστής να βρίσκεται σε χώρο απομονωμένο από τα άλλα μέλη της οικογένειας για να μπορέσει το παιδί με τη δική σας βοήθεια να συμμετέχει στο ΜΑΘΗΜΑ χωρίς να σας ενοχλούν και για να μην ακούγεται θόρυβος.
Δεν εμφανίζονται την ώρα του μαθήματος μικρότερα ή μεγαλύτερα παιδιά γιατί αποσπούν τη
προσοχή των νηπίων όπως και την παρακολούθηση.
Η όλη διαδικασία προβλέπεται χρονικά να κυμαίνεται από 30 λεπτά έως 45 λεπτά που είναι ώρα διδακτικής ενότητας σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας του σχολείου.
Θα γίνεται κάθε Παρασκευή απόγευμα 5.00μ.μ-5.45μ,μ.. Η τάξη θα κλειδώνει και θα δίνεται ραντεβού για την επόμενη εβδομάδα.
Θα πρέπει επίσης να φροντίσετε για την ακριβή ώρα παρακολούθησης. Γι αυτό πέντε λεπτά νωρίτερα του μαθήματος ετοιμαζόμαστε όλοι για τη σύνδεση. Αυτό θα πάρει λίγη ώρα μέχρι να σας κάνω αποδοχή εγώ οπότε θα πρέπει λίγο να περιμένετε.Θα σας καλέσω όποιοι γονείς επιλέξετε να συμμετέχει το παιδί τους σε δοκιμαστικό ραντεβού μετά τη διαδικασία συγκέντρωσης των υπεύθυνων δηλώσεων που θα μου στείλετε και θα μιλήσουμε και
εκεί πιο διεξοδικά.
Δεν επιτρέπεται όπως είπαμε αρχικά να δώσετε το ΣΥΝΔΕΣΜΟ που θα σας στείλω σε άλλα μέλη της οικογένειας ή σε συγγενείς.
Απαγορεύεται η φωτογράφηση και βιντεοσκόπηση όπως και η προβολή αυτών σε κοινωνικά δίκτυα.Η δημοσίευση διώκεται ποινικά.
Όταν τελειώσουμε τα ΜΑΘΗΜΑΤΑ με τις τηλεδιασκέψεις, θα διαγράψετε το σύνδεσμο που θα σας στείλω, όπως θα γίνει αντίστοιχα και με τα δικά σας στοιχεία τα οποία χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο προκειμένου να καταστεί τεχνικά δυνατή η σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία, μέσω της σχετικής πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων, και αποκλειστικά για όσο χρονικό διάστημα ισχύει η ως άνω απαγόρευση. Εν συνεχεία θα διαγραφούν από τους εν λόγω παρόχους.Φροντίστε το παιδί να είναι ξεκούραστο και να έχει φάει.
Συζητήστε μαζί του προηγουμένως για το πώς θα πρέπει να είναι η συμπεριφορά του στην εικονική τάξη. Οι κανόνες καλής συμπεριφοράς είναι αυτοί που ίσχυαν και στη κανονική μας τάξη. Μιλάμε αργά, σταθερά και πάντα με βάση την ερώτηση της δασκάλας. Δεν λέμε κουβέντες που δεν έχουν σχέση με το μάθημα!
Αποφύγετε να κάνετε ως γονείς σχόλια κάθε είδους στο παιδί την ώρα που έχουμε μάθημα.
Δεν επιτρέπεται να παρεμβαίνετε στο μάθημα των παιδιών παρά μόνο αν σας ζητηθεί από τη δασκάλα. Ο ρόλος σας είναι υποστηρικτικός και βοηθητικός σε όλη αυτή τη διαδικασία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Το παρακάτω βίντεο ενδεχομένως να σας βοηθήσει.
VIDEO με τις Οδηγίες https://www.youtube.com/watch?v=UbYz2wuBI08
Παρακαλώ να διαβάσετε πολύ προσεκτικά τις οδηγίες.
Τέλος σας κοινοποιώ την παρακάτω ενημερωτική επιστολή του Υπουργείου σχετικά με την
επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων τα οποία χορηγούνται αποκλειστικά για τον σκοπό της εξ
αποστάσεως εκπαίδευσης

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ Η ΚΑΙ ΓΟΝΕΩΝ Η ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
Κατ’ εφαρμογή του Νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων 2016/679 και του νόμου 4624/2019), σας ενημερώνουμε σχετικά με την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων σας από το Ελληνικό Δημόσιο όπως εκπροσωπείται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ως υπεύθυνο επεξεργασίας. Τα προσωπικά σας δεδομένα (e-mail) αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας από τη σχολική μονάδα λόγω της ιδιότητά σας ως μαθητών ή/και γονέων ή κηδεμόνων και της σχέσης σας με το Ελληνικό Δημόσιο, είναι δε αναγκαία για την εκπλήρωση των σκοπών και υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου, κατά τις κείμενες διατάξεις, για τη διασφάλιση
της απρόσκοπτης λειτουργίας της εκπαιδευτικής δραστηριότητας κατά την περίοδο εφαρμογής των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού Covid-19 και την απαγόρευση διδασκαλίας με φυσική παρουσία. Επιπλέον, οι Σελίδα 5 από 5 μαθητές κατά τη συμμετοχή τους στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση κοινοποιούν σε συνεργαζόμενους με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων παρόχους υπηρεσιών πληροφορικής και διαδικτυακού χώρου, κατ’ επιλογήν τους, όνομα ή όνομα χρήστη, αποκλειστικά προκειμένου να καταστεί τεχνικά δυνατή η σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία, μέσω της σχετικής πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων, και αποκλειστικά για όσο χρονικό διάστημα ισχύει η ως άνω απαγόρευση, και εν συνεχεία θα διαγραφούν από τους εν λόγω παρόχους.
Συστήνεται η σύνδεση των μαθητών μέσω λογισμικού πλοήγησης (browser) (και όχι μέσω εφαρμογής). Έχετε δικαίωμα να λάβετε επιβεβαίωση για το κατά πόσον ή όχι προσωπικά δεδομένα που σας αφορούν υφίστανται επεξεργασία. Σε περίπτωση που τα προσωπικά σας δεδομένα υφίστανται επεξεργασία, έχετε το δικαίωμα πρόσβασης στα προσωπικά σας δεδομένα, λήψης αντιγράφου αυτών, διόρθωσης ανακριβειών, συμπλήρωσης ελλιπών προσωπικών δεδομένων, διαγραφής προσωπικών δεδομένων, διακοπής της επεξεργασίας τους, λήψης τους σε δομημένη,κοινώς χρησιμοποιούμενη και αναγνωρίσιμη από μηχανήματα μορφή, διαβίβασής τους σε άλλον
υπεύθυνο επεξεργασίας, χωρίς αντίρρηση από το Ελληνικό Δημόσιο, διαβίβασής τους από το Ελληνικό Δημόσιο σε άλλον υπεύθυνο επεξεργασίας, εφόσον αυτό είναι τεχνικά εφικτό, υποβολής καταγγελίας στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, αντίταξης ανά πάσα στιγμή στην επεξεργασία τους για σκοπούς εμπορικής προώθησης. Υπενθυμίζεται ότι η καταγραφή της εικόνας ή της συνομιλίας άλλου προσώπου χωρίς τη συγκατάθεσή του είναι παράνομη και επισύρει ποινικές, διοικητικές και αστικές κυρώσεις. Ειδικά για τους ανηλίκους απαιτείται και η συγκατάθεση του γονέα ή κηδεμόνα του. Για οποιαδήποτε απορία έχετε σε σχέση με την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων από το Ελληνικό Δημόσιο ή/και τα σχετικά δικαιώματά σας, παραμένουμε στη διάθεσή σας (email επικοινωνίας cst@minedu.gov.gr).

Με εκτίμηση

Η Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου