BANNER ERASMUS KA1 Προς το σχολείο του 21ου αιώνα small

Παρουσίαση του προγράμματος ERASMUS+ KA1 «Προς το σχολείο του 21ου αιώνα»

Ευρωπαϊκά Προγράμματα

Την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων των μαθητών μας σχετικά με το 17μηνο πρόγραμμα ERASMUS+ KA1 που ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο 2019 στο 2ο ΓΕΛ Γέρακα.

Ήταν ένα συλλογικό πρόγραμμα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών με τίτλο «Προς το σχολείο του 21ου αιώνα». Το Πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο συγκεκριμένο σχέδιο συμμετείχαν η Διευθύντρια και επτά εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων, οι οποίοι παρακολούθησαν οκτώ διαφορετικά επιμορφωτικά προγράμματα, τα οποία κινήθηκαν σε τρεις βασικούς άξονες:

  • 1) Μελέτη των εκπαιδευτικών συστημάτων, κυρίως των Σκανδιναβικών χωρών, Σουηδίας και Φινλανδίας, ως μέτρο σύγκρισης με το ελληνικό και τα άλλα ευρωπαϊκά συστήματα.
  • 2) Εισαγωγή και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και εφαρμοσμένων επιστημών και ένταξή τους στην καθημερινή σχολική ζωή: παιχνιδοποίηση (gamification), κινητά τηλέφωνα, ρομποτική, STEM.
  • 3) Καινοτόμες μέθοδοι διδασκαλίας, εξατομικευμένη μάθηση, ανάπτυξη κριτικής σκέψης, επίλυση προβλημάτων, καλλιέργεια της αισθητικής, της ενσυναίσθησης και της δημιουργικότητας, ενδυνάμωση της ψυχικής ανθεκτικότητας στους μαθητές.

Οι δραστηριότητες περιελάμβαναν επιμορφωτικά σεμινάρια σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης ώστε οι συμμετέχοντες να έρθουν σε επαφή με διαφορετικά εκπαιδευτικά συστήματα και πολιτιστικά περιβάλλοντα, γνωριμία με εκπαιδευτικούς άλλων ευρωπαϊκών κρατών, παρακολούθηση εισηγήσεων, συμμετοχή σε εργαστήρια, παρουσίαση και εκμάθηση νέων τεχνολογιών, παρακολούθηση δομημένων κύκλων μαθημάτων, επισκέψεις σε σχολεία όλων των τύπων και βαθμίδων, πολιτιστικές επισκέψεις και βιωματική μάθηση.

 

Επιμορφωτικά Σεμινάρια

  1.  «Learn, Experience, Create, through Art and Culture», από τον φορέα υποδοχής N.P. Fine Arts Studio στην Λάρνακα, Κύπρος (Κωνσταντή Βασιλική)
  2. «The 4 Cs: Creativity, Critical Thinking, Communication and Collaboration in Schools», από τον φορέα υποδοχής Europass Teacher Academy στην Φλωρεντία, Ιταλία (Οικονομοπούλου Στυλιανή)
  3.  «Developing Problem Solving and Critical Thinking Skills in the classroom» από τον φορέα υποδοχής Oxford International Study Centre, OISC, Οξφόρδη, Αγγλία (Σιδερά Παρασκευή)
  4. «Gamification : Active Methodologies in Education», από τον φορέα υποδοχής PMS Erasmus Plus (PMSE+), στο Λονδίνο, Αγγλία (Τσιαπράζη Μαρία)
  5.  «Robotics and STEM in Education» από τον φορέα υποδοχής STANDOutEdu, στην Λευκωσία, Κύπρος (Τσιαπράζη Μαρία)
  6.  «Benchmarking the schools of Sweden and Finland», από τον φορέα υποδοχής Eucourses.eu, στην Στοκχόλμη, Σουηδία και Τούρκου, Φινλανδία (Γεωργάκη Ευαγγελία)
  7. «Structured Educational Visit to Schools/Institutes & Training Seminar in SWEDEN», από τον φορέα υποδοχής English Matters S.L., στην Στοκχόλμη, Σουηδία (Ταούζη Βασιλική)
  8. «Individualised Learning in Swedish Schools», από τον φορέα υποδοχής Forum Eltern und Schule, στο Χελσινμποργκ και στο Μάλμε, Σουηδία (Ψαρουδάκη Ευδοξία)

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Η βελτίωση της διδακτικής ικανότητας των καθηγητών μας με την εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας (εξατομικευμένη μάθηση, ανάπτυξη κριτικής σκέψης, δημιουργικότητα) και την εισαγωγή των νέων τεχνολογιών στην τάξη (gamification, robotics, STEM), η συνειδητοποίηση της κοινής ευρωπαϊκής πολιτιστικής ταυτότητας, η αγωγή ενεργών πολιτών έχει άμεσα αποτελέσματα στην αναβάθμιση της παρεχόμενης παιδείας στο σχολείο μας με άμεσους αποδέκτες τους μαθητές μας.

Το 2ο ΓΕΛ Γέρακα, με την υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, διαμορφώνει την ταυτότητά του ως ένα σύγχρονο, ανοικτό σχολείο και επιτυγχάνει την ένταξή του στην ευρωπαϊκή εκπαιδευτική κοινότητα.

http://2lyk-gerak.att.sch.gr/erasmus/
https://www.facebook.com/2lyk.gerak.Erasmus/