2ο ΓΕΛ ΓΕΡΑΚΑ “Προς το σχολείο του 21ου αιώνα”

Ευρωπαϊκά Προγράμματα

Γενικές πληροφορίες

Τον Δεκέμβριο 2019 το 2ο ΓΕΛ Γέρακα ολοκληρώνει ένα συλλογικό 17μηνο πρόγραμμα ERASMUS KA1 επιμόρφωσης  εκπαιδευτικών με τίτλο «Προς το σχολείο του 21ου αιώνα»   φιλοδοξώντας να βελτιώσει την ποιότητα της προσφερόμενης παιδείας ώστε να καλύπτει τις ανάγκες όλων των μαθητών του, ανεξάρτητα από τις  διαφορές λόγω εθνικής και  κοινωνικής προέλευσης, ικανοτήτων, ειδικών μαθησιακών αναγκών. Το Πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή  Ένωση.

Στο συγκεκριμένο σχέδιο συμμετείχαν η Διευθύντρια και επτά (7 ) εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων, οι οποίοι παρακολούθησαν οκτώ (8) διαφορετικά επιμορφωτικά προγράμματα στις χώρες: Κύπρο (2), Ιταλία, Αγγλία (2), Σουηδία (3), Φινλανδία, τα οποία  κινήθηκαν σε τρεις βασικούς άξονες.

Βασικοί άξονες

1) Μελέτη των εκπαιδευτικών συστημάτων κυρίως των Σκανδιναβικών χωρών, Σουηδίας και Φινλανδίας, ως μέτρο σύγκρισης με το ελληνικό και τα άλλα ευρωπαϊκά συστήματα.

2) Η εισαγωγή και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και εφαρμοσμένων επιστημών και η ένταξή τους στην καθημερινή σχολική ζωή: παιχνιδοποίηση (gamification), κινητά τηλέφωνα, ρομποτική, STEM.

3) Η επιμόρφωση σε  καινοτόμες  μεθόδους διδασκαλίας, η εξατομικευμένη μάθηση, η ανάπτυξη κριτικής σκέψης, η επίλυση προβλημάτων, η καλλιέργεια της αισθητικής, της ενσυναίσθησης και της  δημιουργικότητας, η ενδυνάμωση της ψυχικής ανθεκτικότητας στους  μαθητές.

Οι δραστηριότητες περιελάμβαναν επιμορφωτικά σεμινάρια σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης ώστε οι συμμετέχοντες να έρθουν σε επαφή με διαφορετικά εκπαιδευτικά συστήματα και πολιτιστικά περιβάλλοντα, γνωριμία με εκπαιδευτικούς άλλων ευρωπαϊκών κρατών, παρακολούθηση εισηγήσεων, συμμετοχή σε εργαστήρια, παρουσίαση και εκμάθηση νέων τεχνολογιών, παρακολούθηση δομημένων κύκλων μαθημάτων, επισκέψεις σε σχολεία όλων των τύπων και βαθμίδων, πολιτιστικές επισκέψεις και βιωματική μάθηση.

Στόχοι

Στόχοι του σχεδίου είναι η βελτίωση της διδακτικής ικανότητας  των καθηγητών και η αναβάθμιση της παρεχόμενης παιδείας με την εφαρμογή  καινοτόμων  μεθόδων διδασκαλίας (εξατομικευμένη μάθηση, ανάπτυξη κριτικής σκέψης, δημιουργικότητα) και την εισαγωγή των νέων τεχνολογιών στην τάξη (gamification, robotics, STEM), η συνειδητοποίηση της κοινής ευρωπαϊκής πολιτιστικής ταυτότητας, η  αγωγή ενεργών πολιτών.

Μελλοντικές δράσεις

Τέλος, το 2ο ΓΕΛ Γέρακα, συνεπές στον στόχο του να διαμορφώσει την ταυτότητά του ως ένα σύγχρονο σχολείο και να επιτύχει την ένταξή του στην ευρωπαϊκή εκπαιδευτική κοινότητα,  συνεχίζει,  ως συντονιστικό σχολείο αυτή την φορά, την υλοποίηση  ενός διετούς  προγράμματος  ERASMUS KA2  με την εμπλοκή μαθητών και καθηγητών  με τίτλο «European Cultural Heritage and Identity» (Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Κληρονομιά και Ταυτότητα)  σε συνεργασία με σχολεία από την Ρουμανία, Ιταλία και Ισπανία.

Παραμείνετε ενημερωμένοι για τις δράσεις μας ακολουθώντας:

http://2lyk-gerak.att.sch.gr/erasmus

https://www.facebook.com/2lyk.gerak.Erasmus/