Feed
Άρθρα
Σχόλια
Μηχανισμός Αντικυθήρων

Παρά το γεγονός ότι οι αρχαίοι Έλληνες συχνά χαρακτηρίζονται σαν θεωρητικοί στοχαστές χωρίς ενδιαφέρον για πρακτικές εφαρμογές στην πραγματικότητα αποδεικνύεται ότι οι Έλληνες προχώρησαν σε σημαντικές τεχνολογικές εφαρμογές. Οι Έλληνες ενδιαφέρονταν για την θεωρία, την επιστήμη και την φιλοσοφία προσπαθώντας να εξηγήσουν και να καταλάβουν ορθολογιστικά της αρμονία του σύμπαντος. Τεχνολογικές και πρακτικές εφαρμογές θεωρήθηκαν σε μερικές περιπτώσεις όχι τόσο σημαντικές όσο οι θεωρητικές από πολλούς Έλληνες στοχαστές, όμως η Ελλάδα έχει να επιδείξει και σημαντικούς εφευρέτες όπως ο Ευπάλινος, ο Αρχιμήδης, ο Κτησίβιος, ο Ήρων και άλλοι.

Οι  Μηχανές του Αρχιμήδη

Στον Αρχιμήδη αποδίδεται ο ατέρμονας κοχλίας. Τον χρησιμοποιούσαν για την άντληση του νερού στα μεταλλεία, την άρδευση, το πότισμα των κήπων, τη διάλυση του αλατιού σε εδάφη πλούσια σε αλάτι και φυσικά για την παροχή νερού στις πόλεις.

Στην απλούστερη μορφή του αποτελείται από έναν σπειροειδή σωλήνα που περιστρεφόταν γύρω από άξονα ελαφρά κεκλιμένο με το ένα άκρο του μέσα στο νερό. Η φυγόκεντρη δύναμη την οποία προκαλούσε η περιστροφή έκανε μεγαλύτερη τη ροή, αλλά βέβαια χρησιμοποιούσε μεγαλύτερα ποσά ενέργειας. Υπήρχε ένας άξονας που στήριζε το περιστρεφόμενο μέρος και στηριζόταν σε δύο έδρανα, που το ένα βρισκόταν μέσα στο νερό και το άλλο στο πάνω μέρος. Για μικρές κλίσεις το σύστημα μπορούσε να γυρίζει από σκλάβους, με τα πόδια τους αλλά για μεγαλύτερες κλίσεις και μεγαλύτερες παροχές μπορούσε να γυρίζει μ’ ένα μεγαλύτερο τροχό με τη βοήθεια γραναζιών. Βρέθηκε ακόμη ότι ήταν δυνατόν να κατευθύνουμε το νερό προς τα πάνω μ ‘έναν κοχλία που γυρίζει μέσα σ’ ένα σταθερό κυλινδρικό σωλήνα.

Τηλεβόλο του Αρχιμήδη

Επίσης ήταν ο εμπνευστής του τηλεβόλου. Η κατασκευή του ήταν απλή και αποτελείτο από έναν μπρούτζινο σωλήνα με κλειστό το ένα άκρο και λειτουργούσε σαν κανόνι. Στο κανόνι έβαζαν λίγο νερό και μετά το έκλειναν με μια σφαίρα βάρους 8 κιλών. Πρόσθεταν την απαιτούμενη ενέργεια υπό την μορφή φωτιάς κάτω από το κλειστό άκρο του κανονιού. Το νερό θερμαινόταν και μετατρεπόταν σε ατμό, μετατρέποντας την σφαίρα σε βλήμα που εκτινασσόταν σε αρκετή απόσταση.

Ανυψωτικές μηχανές

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων