Feed
Άρθρα
Σχόλια

Ο Έλιοτ γεννήθηκε στο Σαιν Λιούις του Μιζούρι το 1888. Στην ίδια δεκαετία γεννήθηκαν και οι τρεις άλλοι μεγάλοι μοντερνιστές, η Βιρτζίνια Γουλφ το 1882, ο Τζέημς Τζόυς τον ίδιο χρόνο, ο Έζρα Πάουντ το 1885. Ήσαν όλοι νέοι όταν ξέσπασε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος και η φρικαλεότητα εκείνου του πολέμου είχε βαθύ αντίκτυπο στην ευαισθησία τους, στη συνείδησή τους, στη σκέψη τους, και κατά συνέπεια στο έργο τους. Ο Έλιοτ σπούδασε στο Χάρβαρντ φιλοσοφία. Άρχισε να γράφει ποιήματα που δημοσιεύονταν στο περιοδικό του πανεπιστημίου. Από τα πρώτα ακόμα έργα του, ο αναγνώστης μπορεί να κάποια πρόδρομα στοιχεία της ώριμης ποίησής του, όπως η απωθημένη σεξουαλικότητα και η θρησκευτικότητα.

Συνεχίστε να διαβάζετε ›

Το φασματοσκόπιο που φιλοξενείται στην αίθουσα επισημονικών οργάνων του Πανεπιστημίου Πανεπιστημίου Αθηνών φαίνεται να χρησιμοποιήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα από το εργαστήριο της Χημείας. Η φασματοσκοπική  παρατήρηση των στερεών ουσιών ή διαλυμάτων οδηγούσε στην ταυτοποίηση των μετάλλων, μέσα από τα γραμμικά φάσματα  που παράγονταν.  Η παρατήρηση των αερίων     οδησούσε αντίστοιχα στην ταυτοποίηση των αερίων στοιχείων του περιοδικού πίνακα [1].

Συνεχίστε να διαβάζετε ›

Εξεταστικά κέντρα Διαγωνισμού Ευκλείδη, Σάββατο 20-1-2018

ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ  ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Πανεπιστημίου (Ελευθερίου Βενιζέλου) 34
106 79   ΑΘΗΝΑ
Τηλ. 3616532 – 3617784 – Fax: 3641025
e-mail : info@hms.gr
www.hms.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο 78ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός (Π.Μ.Δ.) στα Μαθηματικά «ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ»
θα γίνει το Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018 στις 09.00-12.00 πμ.

Συνεχίστε να διαβάζετε ›

Ο Χάουαρντ Φίλιπς Λάβκραφτ, ένας από τους πιο αξιόλογους συγγραφείς φαντασίας του αιώνα μας, γεννήθηκε το 1890 στο Ρόουντ Άιλαντ των ΗΠΑ και πέθανε το 1937. Έζησε τα περισσότερα χρόνια του εντελώς αποκομμένος από τον κόσμο και την εποχή του. Από νεαρή ηλικία εκδήλωσε τη λογοτεχνική του κλίση και δεκαπέντε χρόνων έγραψε το πρώτο του διήγημα. «Όλες οι ιστορίες μου», έγραψε κάποτε σε έναν φίλο του, «αν και μπο¬ρεί να φαίνονται ασύνδετες μεταξύ τους, βασίζονται στον αρχέγονο μύθο, πως, δηλαδή, η γη κάποτε κα¬τοικούνταν από μιαν άλλη ράτσα, που έχασε την επα¬φή της με τον κόσμο μας και εκδώχθηκε…» Στο έργο του παρουσιάζεται ένα πάνθεο προσωποποιημένων δυνάμεων του Καλού και του Κακού, ενώ τα στοιχεία που δίνονται γι’ αυτές είναι αντλημένα από πηγές όπως το «Νεκρονομικόν» του Άραβα Αμπντούλ Αλχαζρέντ, τα «Πνακοτικά χειρόγραφα» κ.ά.

Παρά το γεγονός ότι οι αρχαίοι Έλληνες συχνά χαρακτηρίζονται σαν θεωρητικοί στοχαστές χωρίς ενδιαφέρον για πρακτικές εφαρμογές στην πραγματικότητα αποδεικνύεται ότι οι Έλληνες προχώρησαν σε σημαντικές τεχνολογικές εφαρμογές. Οι Έλληνες ενδιαφέρονταν για την θεωρία, την επιστήμη και την φιλοσοφία προσπαθώντας να εξηγήσουν και να καταλάβουν ορθολογιστικά της αρμονία του σύμπαντος. Τεχνολογικές και πρακτικές εφαρμογές θεωρήθηκαν σε μερικές περιπτώσεις όχι τόσο σημαντικές όσο οι θεωρητικές από πολλούς Έλληνες στοχαστές, όμως η Ελλάδα έχει να επιδείξει και σημαντικούς εφευρέτες όπως ο Ευπάλινος, ο Αρχιμήδης, ο Κτησίβιος, ο Ήρων και άλλοι.

Συνεχίστε να διαβάζετε ›

Τη δεκαετία του 1960 στη Βρετανία το ζήτημα της σχέσης μεταξύ των θετικών επιστημών και της τεχνολογίας με την ανθρωπιστική παιδεία και η θέση τους στο οικοδόμημα της ευρωπαϊκής παιδείας και εκπαίδευσης, τέθηκε με ιδιαίτερη σοβαρότητα στο επίκεντρο της περίφημης «συζήτησης των δύο παραδόσεων» (the «two cultures debate») μεταξύ του C. P. Snow και του F. R. Leavis.

Συνεχίστε να διαβάζετε ›

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων