Διατροφικοί Ισχυρισμοί στις Ετικέτες Τροφίμων

Πολλές φορές στις ετικέτες των συσκευασμένων τροφίμων συναντάμε μηνύματα δηλωτικά για τη διατροφική τους αξία, τους λεγόμενους διατροφικούς ισχυρισμούς. Το συνηθέστερο είδος τέτοιων μηνυμάτων αφορούν συγκεκριμένες ευεργετικές ιδιότητες που εμφανίζεται να έχει το τρόφιμο λόγω της ιδιαίτερης σύστασής του ως προς κάποια θρεπτικά συστατικά. Για παράδειγμα, θα δούμε φράσεις του τύπου

  • «μειωμένο σε…»
  • «χωρίς..»
  • «πηγή…»

την ακριβή σημασία των οποίων συχνά δεν γνωρίζουμε, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται παρανοήσεις σχετικά με το προϊόν. Όμως, αν και αρχικά μπορεί να φαίνονται δυσνόητες, θα πρέπει ως καταναλωτές να είμαστε ενήμεροι σχετικά, ώστε πρωτίστως να αποφύγουμε παρερμηνεύσεις και έπειτα να είμαστε σε θέση να επιλέξουμε ένα συγκεκριμένο προϊόν βάσει των δικών μας αναγκών και απαιτήσεων.

Ίσως οι πιο ευρέως χρησιμοποιούμενοι ισχυρισμοί εντάσσονται στις γενικές κατηγορίες

  1. μειωμένης περιεκτικότητας..» (light)
  2. χαμηλό σε..» (low)
  3. χωρίς..» (free)

η ερμηνεία των οποίων συχνά συγχέεται. Η χρήση της φράσης «μειωμένης περιεκτικότητας» δηλώνει ότι το προϊόν (ανά μονάδα) περιέχει σχετικά λιγότερη ποσότητα από το εν λόγω θρεπτικό συστατικό σε σχέση με το συμβατικό προϊόν, η φράση «χαμηλό σε..» δηλώνει ότι το προϊόν έχει χαμηλή περιεκτικότητα στο εν λόγω θρεπτικό συστατικό (σε απόλυτη δηλαδή έννοια), και η φράση «χωρίς..» δηλώνει ότι το προϊόν περιέχει αμελητέες ποσότητες από το εν λόγω θρεπτικό συστατικό.

πηγή: http://eyzin.minedu.gov.gr/nutritional-claims-on-food-labels/

Αφήστε μια απάντηση