Η αξία της σωστής διατροφής

Τη Δευτέρα 29/01/2024 στο πλαίσιο του μαθήματος της Κοινωνικής και Επαγγελματικής Αγωγής οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί Φίλιππος Στεργιανός ΠΕ03 και Καλλιόπη Καραλή ΠΕ02 σε συνεργασία με τον Βησσαρίωνα Μπακάλη, σχολικό νοσηλευτή του σχολείου, και την κοινωνική λειτουργό του Σχολείου, Στεφανία Χαζαρή, μίλησαν στους μαθητές/τριες για την αξία της σωστής διατροφής χρησιμοποιώντας την Πυραμίδα Μεσογειακής Διατροφής.
Ακολούθησε συζήτηση με τους μαθητές και τις μαθήτριες για τις καθημερινές διατροφικές συνήθειές τους και μία εκπαιδευτική δραστηριότητα κατά την οποία οι μαθητές/τριες κλήθηκαν να επιλέξουν τα κατάλληλα τρόφιμα και να σχηματίσουν υγιεινά γεύματα ανάλογα με την ώρα της ημέρας.
Έτσι, με παιγνιώδη τρόπο, μπόρεσαν οι μαθητές/ τριες να κατανοήσουν την αξία της ισορροπημένης διατροφής για την υγεία του σώματος.
Σε συνέχεια του θεωρητικού μέρους, την Παρασκευή, οι μαθητές /τριες επισκέφθηκαν την λαϊκή αγορά της πόλης του Αλμυρού για να προμηθευτούν φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής αφού πρώτα έγραψαν την απαραίτητη λίστα αγορών. Στη διάρκεια των αγορών οι μαθητές /τριες αλληλεπίδρασαν με τους πωλητές, εξασκήθηκαν, σε πραγματικές συνθήκες, στις οικονομικές συναλλαγές αλλά και σε δεξιότητες αυτόνομης διαβίωσης. Κατά την επιστροφή στο σχολείο μας οι μαθητές/τριες μας με πολύ κέφι και χαρά έστυψαν τα πορτοκάλια και παρασκεύασαν φυσικό χυμό πορτοκάλι. Καταευχαριστήθηκαν τη διαδικασία κι απόλαυσαν μια ολόφρεσκη πορτοκαλάδα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά την οποία συνόδευσαν με ψωμί ολικής άλεσης και κίτρινο τυρί ως δεκατιανό γεύμα. Ήταν μια εκπληκτική βιωματική εμπειρία για τους μαθητές και τις μαθήτριες μας!
Στο κλείσιμο της θεματικής «Κανόνες υγιεινής διατροφής», μία ομάδα μαθητών/τριων με τη συνοδεία των υπεύθυνων εκπαιδευτικών του μαθήματος της Κοινωνικής και Επαγγελματικής Αγωγής επισκέφτηκαν το διαιτολογικό κέντρο της κ. Κωνσταντίνας Μάγγα. Εκεί οι μαθητές/ τριες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη διατροφολόγο- διαιτολόγο, να συνομιλήσουν μαζί της και να γνωρίσουν το επάγγελμα της, να δουν από κοντά τον επαγγελματικό χώρο και τον εξοπλισμό του. Ενημερώθηκαν για τα εξατομικευμένα προγράμματα υγιεινής διατροφής που λαμβάνοντας υπόψη τις σωματικές μετρήσεις και τις διατροφικές συνήθειες, βοηθούν όχι μόνο στη μείωση του βάρους αλλά και στην πρόληψη των ασθενειών. Συν τοις άλλοις είχαν την ευκαιρία να δουν την Πυραμίδα Μεσογειακής Διατροφής με προπλάσματα τροφίμων και να θυμηθούν όσα είχαν ακούσει στο προηγούμενο μάθημα και να κατανοήσουν τη σημασία της υγιεινής διατροφής καθώς και την αξία του πρωινού και των τακτικών γευμάτων.
Ευχαριστούμε θερμά την κ. Μάγγα που μας δέχθηκε στον χώρο της, απάντησε στις ερωτήσεις και έλυσε τις απορίες των μαθητών/τριων. Επιπλέον την ευχαριστούμε για τη
χορήγηση του έντυπου υλικού, τον «Δεκάλογο της υγιεινής διατροφής», που είχε ετοιμάσει ειδικά για τους μαθητές και τις μαθήτριες του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Αλμυρού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *