Η ενσωμάτωση της μουσικής στα Ε.Ε.Ε.ΕΚ. (Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης) έχει αναγνωριστεί ως ιδιαίτερα ωφέλιμη για την ανάπτυξη των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Η μουσική λειτουργεί ως εργαλείο ενίσχυσης της επικοινωνίας, της κοινωνικοποίησης και της συναισθηματικής έκφρασης των μαθητών.
Ωρολόγιο Πρόγραμμα και Χρησιμότητα:
Εβδομαδιαία προβλέπεται δίωρο πρόγραμμα Μουσικής σε κάθε τάξη που στοχεύει στην:
Ανάπτυξη Κοινωνικών Δεξιοτήτων: Η συμμετοχή σε μουσικές δραστηριότητες (π.χ. χορωδίες) ενισχύει τη συνεργασία, την ομαδικότητα και την αλληλεπίδραση μεταξύ των μαθητών.
Ενίσχυση Επικοινωνίας: Η μουσική παρέχει εναλλακτικούς τρόπους έκφρασης, βοηθώντας τους μαθητές να επικοινωνούν αποτελεσματικά, ειδικά όταν αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη λεκτική επικοινωνία.
Συναισθηματική Έκφραση: Μέσω της μουσικής, οι μαθητές μπορούν να εκφράσουν και να αναγνωρίσουν συναισθήματα, προάγοντας την αυτογνωσία και την ενσυναίσθηση.
Αισθητηριακή Αντίληψη: Η επαφή με διάφορα μουσικά όργανα και ήχους ενισχύει την αισθητηριακή αντίληψη και την ικανότητα διάκρισης ήχων.
Κάθε εκπαιδευτικός έχει την ελευθερία να προσαρμόσει τα σχέδια μαθημάτων του στις δυνατότητες των μαθητών του, αντλώντας πληροφορίες από πολλές πηγές, δεδομένου ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο βιβλίο Μουσικής, το οποίο να προορίζεται για το Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Ωστόσο είναι χρήσιμες οι ασκήσεις sound lotto, όπου ένας μαθητής καλείται να αναγνωρίσει ηχογραφημένους ήχους και να τους ταυτοποιήσει με εικόνες. Τέτοιου είδους ασκήσεις μπορεί να κατασκευάσει ο ίδιος ο Μουσικός , αφού γνωριστεί με τους μαθητές και εντοπίσει τις αδυναμίες τους. Ήχοι από οχήματα (μηχανή , τρακτέρ, λεωφορείο), ήχοι της πόλης (κόρνες, καμπάνα, ήχοι ανθρώπων) ,
ήχοι από καθημερινές εργασίες, ήχος του νερού σε διάφορες εκφάνσεις κ.α. προσφέρουν την ικανοποίηση της αναγνώρισης του ηχητικού μηνύματος.
Επιπλέον οι ήχοι των μουσικών οργάνων παραδοσιακών και σύγχρονων , καθώς και η αναγνώρισή τους σε εικόνες ή βίντεο έχει ενδιαφέρον. Στη συνέχεια μπορεί να δοκιμάσει να διδάξει μονοφωνικές ή πολυφωνικές μελωδίες. Ωστόσο έχει παρατηρηθεί ότι αργόσυρτοι σκοποί και τραγούδια κυρίως σε ελάσσονες κλίμακες προκαλούν λυπημένη διάθεση στους μαθητές, ιδίως εκείνων που ανήκουν στο φάσμα
του αυτισμού, ενώ οι μείζονες κλίμακες και οι χορευτικοί ρυθμοί προκαλούν ευφορία και ευχαρίστηση.
Επιπρόσθετα , έχει ενδιαφέρον να προχωρήσει ο μουσικός σε κατασκευές ιδιόφωνων μουσικών οργάνων με διάφορα υλικά. Μαράκες, το βροχόμετρο, διάφορα αυτοσχέδια κρουστά όργανα κ.α.
Πολύ χρήσιμο επίσης είναι να προσπαθήσει να διδάξει τραγούδια με ηχοποίητες λέξεις που βοηθούν πολύ σε αρθρωτικά προβλήματα. Ενδεικτικά προτείνονται τα ακόλουθα τραγούδια 1. Μια γριά τσικιρικιτρόμ , τρακατρούμ ,τρακατρόμ…. 2. Ένα είναι τα αηδόνι λαλεί μωρέ λαλεί 3. Ντίλι , ντίλι το καντήλι.. 4. Όλα τα παραδοσικά τραγούδια της Δόμνας Σαμίου. Αυτά τα τραγούδια περιέχουν μαθηματικές
ακολουθίες σε ανιούσα και κατιούσα φορά για την ενίσχυση μνήμης. Γενικά όλα τα παραδοσιακά τραγούδια ενισχύουν τη μνήμη, την άρθρωση , την αίσθηση του ρυθμού και του μέτρου.
Ο μουσικός χρειάζεται να είναι προσεκτικός στις μουσικές του επιλογές για τη διδασκαλία του στο ΕΕΕΕΚ, δεδομένου ότι η μουσική έχει τη δύναμη να επηρεάσει συναισθηματικά το μαθητή σε μια αισιόδοξη ή απαισιόδοξη διάθεση. Η αγάπη του για τη μουσική και τους μαθητές, η συνεχή αναζήτηση της μουσικής γνώσης και η εμπειρία του με τα χρόνια, γίνονται οδηγοί μιας επιτυχημένης πορείας.