Σκοπός της γλωσσικής διδασκαλίας στο Ε.Ε.Ε.ΕΚ., σύμφωνα με τα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών, είναι η ανάπτυξη της ικανότητας των µαθητών να χειρίζονται µε επάρκεια και αυτοπεποίθηση, υπεύθυνα και δηµιουργικά τον προφορικό και γραπτό λόγο και η ενδυνάµωση της επικοινωνιακής ικανότητας και συναισθηµατικής ανάπτυξής τους µε τελικό στόχο την κοινωνική προσαρµογή και την αυτονοµία. Η διδασκαλία πραγματοποιείται με βάση τα Εξατομικευμένα Προγράμματα Εκπαίδευσης (ΕΠΕ) των μαθητών στα οποία καθορίζονται οι τετραμηνιαίοι και οι ετήσιοι στόχοι. Οι μαθητές στο μάθημα της Γλώσσας εκπαιδεύονται στην ανάπτυξη των γλωσσικών δεξιοτήτων με έμφαση στην κατάκτηση της γραφής, της ανάγνωσης, καθώς και στον εμπλουτισμό του λεξιλογίου με βάση τις δυνατότητες του κάθε μαθητή. Ειδικότερα, οι στόχοι εστιάζονται α) στον προφορικό λόγο και το λεξιλόγιο, προκειμένου οι μαθητές να ενισχύσουν τη επικοινωνιακή τους δεξιότητα (να ακούν, να απαντούν, να ζητούν το λόγο για να διατυπώσουν την άποψή τους, να συμμετέχουν σε διάλογο, να αφηγούνται, να περιγράφουν, να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους, να εκπαιδευτούν σε ένα οπτικό λειτουργικό λεξιλόγιο, ώστε να μπορέσουν να αναπτύξουν στοιχειώδεις δεξιότητες επικοινωνίας) β) στην ανάγνωση και κατανόηση του γραπτού λόγου, προκειμένου οι μαθητές να αντλούν πληροφορίες απ’ αυτόν (να βελτιώσουν τις δεξιότητες ανάγνωσης, ώστε να κατανοούν ένα κείμενο που διαβάζουν και να αντλούν πληροφορίες απ’ αυτό, να αυξηθεί το κίνητρό τους για ανάγνωση), γ) στην παραγωγή γραπτού λόγου (να γράφουν ορθογραφημένα εφαρμόζοντας στοιχειώδεις ορθογραφικούς κανόνες, να παράγουν μικρά αφηγηματικά ή περιγραφικά κείμενα σωστά δομημένα με χρονική και λογική αλληλουχία, να βελτιώσουν την εικόνα του γραπτού τους, να χρησιμοποιούν σημεία στίξης και τόνους). Πέρα από τους γλωσσικούς στόχους, βασική επιδίωξη μέσα από το μάθημα είναι η καλλιέργεια και ανάπτυξη γνώσεων, δεξιοτήτων συμπεριφοράς και θετικών στάσεων, οι οποίες καθιστούν τους μαθητές ικανούς να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις, τα προβλήματα και τις προκλήσεις της ζωής. Επιπλέον, επιδιώκεται η καλλιέργεια της συνεργατικότητας, η κοινωνικοποίηση, η τήρηση κανόνων, η ανάληψη πρωτοβουλιών και ευθυνών, ώστε να ενσωματωθούν ομαλά στην κοινωνία. Σημαντική επιδίωξη αποτελεί, επίσης, η καλλιέργεια της φαντασίας και η ανάπτυξη του συναισθηματικού κόσμου των μαθητών.
Για την επίτευξη των στόχων αυτών αρχικά γίνεται προσπάθεια δημιουργίας ενός κλίματος εμπιστοσύνης και οικειότητας με τους μαθητές. Έπειτα, χρησιμοποιώντας διάφορα διδακτικά μέσα (π.χ. εικονογραφημένο υλικό, εκπαιδευτικές κάρτες, παραμύθια, μουσική, εκπαιδευτικά βίντεο, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, έντυπο υλικό από την καθημερινή ζωή, πάζλ, παιχνίδια συναρμολόγησης-κατασκευών, επιτραπέζια παιχνίδια, φύλλα εργασίας, αξιοποίηση του ηλεκτρονικού υπολογιστή και του διαδραστικού πίνακα), προσπαθούμε να ενισχύσουμε το κίνητρο των μαθητών για μάθηση.
Όσον αφορά τη χρήση σύγχρονων τεχνικών και μεθοδολογιών, αξίζει να αναφερθεί ότι προσφέρονται ευκαιρίες στους μαθητές για να συμμετέχουν ενεργά και με επιτυχία στο μάθημα, διαφοροποιώντας τις δραστηριότητές και προσαρμόζοντας τη διδασκαλία στο επίπεδό τους. Χρησιμοποιούνται τεχνικές και μέθοδοι για παροχή κινήτρων μάθησης (βιωματική διδασκαλία, δραματοποίηση, παιχνίδι ρόλων, ομαδοσυνεργατική διδασκαλία, διαφοροποιημένη διδασκαλία), συσχετίζοντας το περιεχόμενο του μαθήματος με τα ενδιαφέροντα και τις εμπειρίες των μαθητών και δίνοντας θετική ενίσχυση στην προσπάθεια που καταβάλλουν. Οι μαθητές αξιολογούνται κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας και λαμβάνουν ανατροφοδότηση.