Κοινωνική Λειτουργός

Ο ρόλος του κοινωνικού λειτουργού στο παραπάνω πλαίσιο, είναι πολυδιάστατος.  Στοχεύει στην ολιστική υποστήριξη των μαθητών, διασφαλίζοντας την ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη και την ομαλή ένταξη τους στο κοινωνικό σύνολο. Τα κυριότερα καθήκοντα του περιγράφονται αμέσως παρακάτω:

1.Γίνεται η πρώτη επαφή με την οικογένεια του μαθητή για τη συλλογή πληροφοριών σε ατομικό, οικογενειακό και κοινωνικό επίπεδο. Εν συνεχεία γίνεται η αξιολόγηση τους ώστε να προγραμματιστεί η στήριξη του μαθητή ατομικά και σαν μέλος ομάδας με άλλους μαθητές. Μετά από αυτό δημιουργείτε ο ατομικός φάκελος του μαθητή.

2.Παράλληλα ενημερώνονται οι γονείς για το κοινωνικό-παιδαγωγικό έργο και τους στόχους του σχολείου μας, επιδιώκοντας τη θετική τους στάση και συνεργασία με το σχολείο. Και τονίζουμε ότι μέσα από την υποστήριξη τους από εμάς, εμείς θέλουμε να πετύχουμε υγιείς σχέσεις μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον.

3.Παρέχετε συστηματική και προγραμματισμένη στήριξη στους μαθητές, είτε ατομικά, είτε ομαδικά ώστε να αντιμετωπιστούν προσωπικά ή άλλα προβλήματα που μπορεί να επηρεάζουν την εκπαιδευτική τους πορεία.

4.Συνεργάζεται με το εκπαιδευτικό και ειδικό βοηθητικό προσωπικό για την ανάπτυξη και εφαρμογή εξατομικευμένων εκπαιδευτικών  προγραμμάτων, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του κάθε μαθητή.

5.Λειτουργεί ως σύνδεσμος μεταξύ του σχολείου, της οικογένειας και άλλων κοινωνικών φορέων είτε ανήκουν στη δημόσια είτε στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Στόχος του είναι να ενημερώσει ώστε να διευκολύνει την πρόσβαση των μαθητών και των οικογενειών τους σε εξωτερικές υπηρεσίες υποστήριξης.

6.Παρακολουθεί την ανάπτυξη και κοινωνική εξέλιξη των μαθητών, ενημερώνοντας τακτικά τους φακέλους και προσαρμόζοντας τις παρεμβάσεις ανάλογα με τις ανάγκες τους.

7.Οργανώνει συγκεντρώσεις και προγράμματα ευαισθητοποίησης της σχολικής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας σχετικά με άτομα με ειδικές ανάγκες, προωθώντας την κοινωνική ένταξη και αποδοχή.