Κηπουρική – ανθοκομία

Ο κύριος στόχος του Εργαστηρίου της Κηπουρικής είναι η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης, η αναγνώριση του εαυτού και των δυνατοτήτων του. Αναγνωρίζονται το τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει ο μαθητής, καταφέρνοντας αρχικά να αποδεχθεί τον εαυτό του και στη συνέχεια μέσω δράσεων, συνεργασιών και ευρύτερων αλληλεπιδράσεων καλλιεργείται η κοινωνικοποίηση. Επιπλέον στόχοι είναι η αυτονόμηση του ατόμου και η κατανόηση του φυσικού περιβάλλοντος. Παράλληλα στοχεύουμε σε προ-επαγγελματικές και επαγγελματικές δεξιότητες, πάνω σε πρακτικά κυρίως θέματα κηπουρικής και ανθοκομίας.

Σε γνωστικό επίπεδο μέσω της καλλιέργειας λαχανικών και ανθοκομικών φυτών, επιτυγχάνεται η εκμάθηση των καλλιεργητικών εργασιών και φροντίδων των φυτών. Η εκμάθηση της χρήσης των εργαλείων και των καλλιεργητικών φροντίδων είναι τα μέσα για να επιτευχθούν κυρίως οι στόχοι που προαναφέρθηκαν.

Το εργαστήριο υλοποιείται κυρίως στα παρτέρια του σχολείου, όπου οι μαθητές φυτεύουν, σπέρνουν, ποτίζουν, κλαδεύουν και υποστυλώνουν και γενικά φροντίζουν τα φυτά.

Λόγω έλλειψης χώρου, υποδομών και συνεπώς στέρησης σχετικών εμπειριών των μαθητών, το σχολείο μας οργάνωσε συνεργασίες με υπηρεσίες του νομού, σκοπεύοντας έτσι στην πρακτική των γνώσεων, αλλά και την διεύρυνση αυτών. Έτσι επιτυγχάνεται και έμμεσα το άνοιγμα του σχολείου μας, προς την κοινωνία.