Δράση συλλογής και φύτευσης σπόρων ήμερης Βελανιδιάς

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός Γκερλιώτου Μαγδαληνή (ΠΕ 88.02)

Ένα μικρό φυτώριο βαλανιδιών σε σχολείο της Λήμνου!

Τη Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2023, η γεωπόνος του MedINA Δανάη Σφακιανού, σε συνεργασία με τους δασκάλους και τους μαθητές του Εργαστήριου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Ε.Ε.Ε.ΕΚ.) Ρεπανιδίου της Λήμνου, δημιούργησαν ένα μικρό φυτώριο βαλανιδιών αλλά και έναν οπωρώνα στις εγκαταστάσεις του σχολείου!

velanidia

Ούσα μια από τις πιο σημαντικές βαλανιδιές της Ελλάδας, η ήμερη βαλανιδιά (Quercus ithaburensis subsp. macrolepis) είναι ένα από τα έντεκα είδη δρυός που εντοπίζονται στη χώρα μας, η οποία αποτελούσε διαχρονικά ένα σημαντικό είδος για τις τοπικές κοινότητες. Με χρήσεις ως ζωοτροφή, με εξέχουσα θέση στη βαφική και τη βυρσοδεψία αλλά και ως δέντρο, από τους καρπούς του οποίου παράγεται αλεύρι, αποτελεί σήμερα έναν ιδανικό σύμμαχο σε δράσεις προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή καθώς χαρακτηρίζεται ως αρκετά ξηρανθεκτικό.

RES 002 F

Εντοπίζοντας δέντρα στον Κάμπο του Ρεπανιδίου, πραγματοποιήθηκε συλλογή περισσότερων από 200 καρπών (βαλανιδών), τα οποία στη συνέχεια φυτεύτηκαν σε ειδικά σακουλάκια στον χώρο του σχολείου. Μαζί με το φυτώριο των βαλανιδιών, δημιουργήθηκε και ένας μικρός εδώδιμος κήπος οπωροφόρων δέντρων με τη φύτευση ροδιάς, μηλιάς και λεμονιάς.

RES 038 F

Σκοπός της δράσης είναι η παραγωγή περισσότερων από 100 δέντρων ήμερης βαλανιδιάς, τα οποία θα διανεμηθούν την επόμενη χρονιά σε αγρότες και κτηνοτρόφους του νησιού, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των φυσικών φυτοφρακτών περιμετρικά των αγροτικών τους εκμεταλλεύσεων. Οι φυτοφράκτες αποτελούν εστίες βιοποικιλότητας με σημαντικές οικολογικές λειτουργίες και οικονομικές ωφέλειες για τους παραγωγούς.

RES 193 F

Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου “Διατήρηση και ενίσχυση της βιοποικιλότητας στα αγροοικοσυστήματα της Λήμνου”, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη.



Λήψη αρχείου