1iep 1

Α. ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ

Καταγράφονται συνοπτικά τα χαρακτηριστικά και οι ιδιαιτερότητες της σχολικής μονάδας, που κρίνονται σημαντικά για την αποτύπωση της εικόνας του σχολείου.

 Το Ε.Ε.Ε.ΕΚ Σύρου στεγάζεται στο Σχολικό συγκρότημα Ξηροκάμπου στην Ερμούπολη Σύρου από το 2002. Κατά το σχολικό έτος 2021-2022 ήταν εγγεγραμμένοι στη δομή 7 μαθητές/τριες και 1 μαθητής που πήρε μεταγραφή. Το διδακτικό προσωπικό με το ΕΕΠ/ΕΒΠ αποτελούνταν από 9 άτομα. Αναλυτικά, το Προσωπικό της ΣΜΕΑΕ ήταν το εξής: 4 Εκπαιδευτικοί πλήρους ωραρίου (Μαθηματικός, Φιλόλογος, Εικαστικός με διάθεση για 5 ώρες στο ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ-Λ , Γεωπόνος, Πληροφορικός με διάθεση από το ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ-Λ για 6 ώρες), 4 μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (1 Ψυχολόγος πλήρους ωραρίου, 1 Φυσιοθεραπεύτρια πλήρους ωραρίου, 1 Κοινωνική Λειτουργού πλήρους ωραρίου) ενώ και υπήρχε 1 μέλος του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού και ένα 1 μέλος Προσωπικού Καθαριότητας, το οποίο τοποθετήθηκε από τη Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Σύρου-Ερμούπολης. Στο σχολείο φοιτούν μαθητές και μαθήτριες από όλη τη Σύρο οι οποίοι μετακινούνταν με μισθωμένο ταξί, πλην ενός μαθητή.

Το ΕΕΕΕΚ Σύρου διαθέτει δύο αίθουσες διδασκαλίας, μια αίθουσα Γυμναστικής, δύο αίθουσες Εργαστηρίων (Γεωπονίας και Χειροτεχνίας), ένα γραφείο αποτελούμενο από δύο χώρους, δύο τουαλέτες μαθητών, δύο τουαλέτες προσωπικού, 1 τουαλέτα ΑΜΕΑ και μία μικρή αποθήκη. Ωστόσο, δεν υπάρχει αίθουσα για το υποστηρικτικό έργο του ΕΕΠ. Το σχολείο είναι εξοπλισμένο με πολύ παλαιάς τεχνολογίας υπολογιστές εκ των οποίων λειτουργούσαν μόνο οι τρεις. Υπάρχει ασύρματη σύνδεση με το διαδίκτυο, η οποία ωστόσο δεν καλύπτει όλους τους χώρους του σχολείου. Η πρόσβαση σε μαθητές/τριες με κινητικές δυσκολίες είναι εύκολη στο μεγαλύτερο μέρος της ΣΜΕΑΕ, αλλά είναι αρκετά δύσκολη στον επάνω όροφο του κτηρίου λόγω έλλειψης λειτουργικού ανελκυστήρα. Ο αύλειος χώρος είναι απόλυτα επαρκής για τον αριθμό του μαθητικού δυναμικού. Εντούτοις η ανυπαρξία στεγάστρου στον αύλειο χώρο έχει ως αποτέλεσμα τη δυσκολία προαυλισμού κατά τους χειμερινούς μήνες. Αντίστοιχα, κατά τους θερινούς μήνες είναι δύσκολη η διακίνηση τους στον ανωτέρω χώρο λόγω της αυξημένης ηλιοφάνειας.

Το σχολείο δεν διαθέτει ικανοποιητικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό και εποπτικά μέσα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν κατά την εκπαιδευτική διαδικασία. Σε ότι αφορά την παιδαγωγική και διδακτική εμπειρία, οι εκπαιδευτικοί στο σύνολό τους κατέβαλλαν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να παράξουν ένα υψηλής ποιότητας έργο.

Τη Διεύθυνση του σχολείου έχει αναλάβει εκπαιδευτικός ειδικότητας ΠΕ03. Βασικός σκοπός του είναι η καθοδήγηση του ανθρώπινου δυναμικού του σχολείου προς την επίτευξη του οράματος και των στόχων αυτού. Μεριμνά για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού και συμβάλλει αποφασιστικά στη διατήρηση ενός συνεργατικού κλίματος. Οι διαδικασίες για τη λήψη αποφάσεων ανάλογα με την ιδιαιτερότητα των θεμάτων, έχουν άλλοτε τυπική μορφή με τη σύγκλιση των αρμοδίων οργάνων (Σύλλογος Διδασκόντων) και άλλοτε άτυπη μορφή. Η μεθοδολογία ηγεσίας που εφαρμόζεται εντάσσεται στο δημοκρατικό – συμμετοχικό μοντέλο. Στο πλαίσιο του Συλλόγου Διδασκόντων υπάρχει αρμονική και συνεργατική διάθεση. Το γεγονός αυτό βοηθά στην ανάπτυξη όλων των λειτουργιών της σχολικής μονάδας. Επιπλέον, υπάρχει άριστη συνεργασία με τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών/τριών μας.

Για να υλοποιηθεί αποτελεσματικά το πολυδιάστατο έργο του σχολείου, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη κανόνων τους οποίους αποδέχονται και σέβονται όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας (μαθητές/τριες, εκπαιδευτικοί, ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, γονείς και κηδεμόνες). Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας του Σχολείου διασφαλίζει τις προϋποθέσεις και τις συνθήκες που είναι απαραίτητες για να πραγματοποιείται όσο καλύτερα γίνεται το έργο του σχολείου και να επιτυγχάνονται ανεμπόδιστα, μεθοδικά και αποτελεσματικά οι στόχοι που θέτουμε κάθε φορά ως σχολική κοινότητα. Άξιο σημείωσης, ότι ο παραπάνω Εσωτερικός Κανονισμός επικαιροποιήθηκε κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Οι συνθήκες αυτές αποβλέπουν στη διαμόρφωση ενός παιδαγωγικού κλίματος συνεργασίας των μελών της σχολικής κοινότητας, χωρίς εντάσεις και συγκρούσεις, με αμοιβαίο σεβασμό, με ανοχή και αναγνώριση της αξίας όλων των μελών. Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας του Σχολείου δεν υποκαθιστά την ισχύουσα νομοθεσία για τη λειτουργία του σχολείου, αλλά είναι πλήρως εναρμονισμένος με αυτήν και με αυτή στοιχίζεται σε όσα θέματα δεν περιλαμβάνει ρητά στη θεματολογία του.

Β. ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Παιδαγωγική & Μαθησιακή Λειτουργία

Θετικά σημεία

 Οι καινοτόμες διδακτικές πρακτικές που εφαρμόστηκαν στο σύνολο της σχολικής χρονιάς.

 Η συνεχής επικοινωνία και ανάπτυξη συνεργασιών σε κλίμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης.

 Η άμεση ανταπόκριση στα αιτήματα γονέων και μαθητών/τριών.

 Η διαρκής και συστηματική υποστήριξη σε όλα τα παιδιά και τους γονείς.

 Η παρουσία ειδικού προσωπικού για την παροχή υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και συμβουλευτικής.

Σημεία προς βελτίωση

  Λόγω της διασποράς του covid-19 αναχαιτίστηκαν τα αρχικά σχέδια για πραγματοποίηση των εξωσχολικών δράσεων συνεργασίας, προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων ή Ευρωπαϊκά προγράμματα, καθώς και δεν ολοκληρώθηκαν συνεργασίες  με συστεγαζόμενα σχολεία.

 Στελέχωση με όλες τις αναγκαίες ειδικότητες εκπαιδευτικών και ΕΕΠ και μονιμοποίησή τους ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη σταθερότητα του προσωπικού.

 Δημιουργία δικτύων Πρακτικής Άσκησης στο πλαίσιο των Δήμων ή με την υποστήριξή τους, ώστε οι μαθητές μας να έχουν τη δυνατότητα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας σε πραγματικό εργασιακό χώρο. Οι μαθητές θα πρέπει να επιβλέπονται από υπεύθυνο εκπαιδευτικό που θα τους ενισχύει, θα τους ενδυναμώνει και θα τους καθοδηγεί.

 Οι μαθητές που ολοκληρώνουν την φοίτησή τους, θα πρέπει να έχουν την δυνατότητα, εάν το επιθυμούν, να συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους στις Επαγγελματικές Σχολές του ΟΑΕΔ.

 Το απολυτήριο των Ε.Ε.Ε.ΕΚ., θα πρέπει να κατοχυρώνει επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους, καθώς στην παρούσα φάση δεν μπορούν να διεκδικήσουν θέση εργασίας, ούτε μέσω κοινωνικών προγραμμάτων.

 Εναρμόνιση του δικαιώματος είσπραξης επιδόματος αναπηρίας με το δικαίωμα έμμισθης εργασίας (επί του παρόντος σε πολλές περιπτώσεις το επίδομα λειτουργεί ανασταλτικά για την ένταξη των ΑμεΑ στην αγορά εργασίας).

Διοικητική Λειτουργία

Θετικά σημεία

 Το αυξημένο κίνητρο των εκπαιδευτικών, η θετική ανταπόκριση μαθητών/ μαθητριών και η υποστήριξη των γονέων τους σε όλες τις Δράσεις μας.

 Η ευαισθητοποίηση και η εκδήλωση έντονου ενδιαφέροντος από άτομα και κοινωνικές ομάδες με τις οποίες ήρθαν σε επαφή τα μέλη της σχολικής μας κοινότητας.

 Η αποτελεσματικότερη διεκπεραίωση των ζητημάτων που προκύπτουν στο σχολείο.

 Οι εποικοδομητικές συνεργασίες με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στη σχολική ζωή.

Σημεία προς βελτίωση

 Πλήρης διαμόρφωση του εξωτερικού-αύλειου χώρου.

 Προσθήκη σκιάστρων στην αυλή.

 Παροχή τεχνολογικού εξοπλισμού & εποπτικών μέσων σε όλες τις αίθουσες διδασκαλίας και στα εργαστήρια του σχολείου.

 Συνέχιση της συνέργειας με άλλα σχολεία. Αρχικώς με σχολεία της ίδιας περιφέρειας και έπειτα με σχολικές μονάδες εκτός Περιφερείας Νοτίου Αιγαίου.

Επαγγελματική Ανάπτυξη Εκπαιδευτικών

Θετικά σημεία

 Άμεση ενημέρωση από τη Διεύθυνση για όλες τις επιμορφωτικές δράσεις που προτείνονται από διάφορους φορείς.

 Η διάθεση των εκπαιδευτικών να λάβουν μέρος σε επιμορφωτικές δράσεις.

 Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε σεμινάρια και επιμορφώσεις που άπτονταν του πλαισίου της Ειδικής Αγωγής.

Σημεία προς βελτίωση

  Σχεδιασμός και υλοποίηση επιμορφωτικών δράσεων σε συνεργασία με άλλα σχολεία.

 Ενίσχυση συνεργασιών της σχολικής μονάδας με εθνικούς και ευρωπαϊκούς φορείς.

 Συμμετοχή του συνόλου του διδακτικού προσωπικού σε εθνικά και Ευρωπαϊκά προγράμματα.

Γ. ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Παιδαγωγική και μαθησιακή λειτουργία

Αριθμός Δράσεων που υλοποιήθηκαν: 1

Άξονες στους οποίους υλοποιήθηκαν Δράσεις: Διδασκαλία, μάθηση και αξιολόγηση

Διοικητική Λειτουργία

Αριθμός Δράσεων που υλοποιήθηκαν:1

Άξονες στους οποίους υλοποιήθηκαν Δράσεις: Σχολείο και κοινότητα

Σημαντικότερα Αποτελέσματα Δράσεων

 Αλληλεπίδραση των μαθητών/μαθητριών με την κοινότητα.

 Ανάπτυξη δεσμών των μαθητών/μαθητριών με την τοπική κοινωνία της Σύρου.

 Δημιουργία σχέσεων των μαθητών/μαθητριών με συνομηλίκους.

 Κατάκτηση βασικών γνώσεων χρηματικών συναλλαγών στην τοπική αγορά (σούπερ μάρκετ, αρτοποιείο)

 Αναγνωσιμότητα του σχολείου μέσα από το blog και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 Καλλιέργεια του πνεύματος συνεργασίας και ενίσχυση της ομαδικότητας.

 Ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων των μαθητών και καλλιέργεια των θετικών στάσεων απέναντι στην ομαδικότητα.

 Ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης των μαθητών .

 Ενεργητική εμπλοκή των μαθητών σε βιωματικές δράσεις.

 Αξιοποίηση των ΤΠΕ από μέρους των μαθητών .

 Η μάθηση συνδυάστηκε με την ευχάριστη και δημιουργική συμμετοχή του συνόλου των μαθητών.

 Ανάπτυξη του αισθήματος της υπευθυνότητας και κατανόησης του ρόλου στην κοινωνική ομάδα.

Δυσκολίες που παρουσιάστηκαν

Λόγω των περιορισμών της πανδημίας και των ιδιαιτεροτήτων της σχολικής μας μονάδας περιορίστηκαν όχι μόνο οι σχεδιασμοί για διδακτικές επισκέψεις, αλλά και η υλοποίηση διαφόρων ομαδικών δράσεων. Επιπλέον, υπήρχαν σοβαρές τεχνικές δυσκολίες σχετικά με την ιστοσελίδα του σχολείου μας.

Προτάσεις για αναγκαίες επιμορφώσεις

Συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε επιμορφωτικές δράσεις

  • Περαιτέρω επιμορφώσεις για την αξιοποίηση του παιχνιδιού στο πλαίσιο της μάθησης.
  • Εξειδικευμένα σεμινάρια για την ανάπτυξη ήπιων δεξιοτήτων και βιωματικής μάθησης στο πλαίσιο του ΕΕΕΕΚ.

Σχολείο & Κοινότητα

Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινότητας για τον κοινωνικό αποκλεισμό μαθητών/τριών με αναπηρία.