E.E.E.EK ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Ο δικτυακός τόπος του Ε.Ε.Ε.ΕΚ Αγρινίου

Το Σχολείο μας

ΕΙΣΗΓΗΣΗ Ε.Ε.Ε.ΕΚ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Τα Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης  (Ε.Ε.Ε.ΕΚ.) αποτελούν μια νεοσύστατη δομή στο χώρο της ειδικής αγωγής . Είναι αυτοτελή δημόσια σχολεία και τόσο αυτά όσο και το προσωπικό τους υπάγονται στην οικεία Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης. Λειτουργούν σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο 2817/2000 καθώς και τον νόμο 3699/2008 ένα (1) τουλάχιστον σε κάθε νομό της χώρας. Στο νομό μας υπάρχουν δύο.

Στελεχώνονται με εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης των κλάδων δασκάλων, καθηγητών φυσικής αγωγής, μουσικής, οικιακής οικονομίας, τεχνολόγων εκπαιδευτικών, καλλιτεχνικών, ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό όπως επαγγελματικό σύμβουλο, ψυχολόγο , κοινωνικό λειτουργό, εργοθεραπευτή, λογοθεραπευτή , φυσικοθεραπευτή, σχολικό νοσηλευτή, καθώς και εκπαιδευτή κινητικότητας τυφλών και  ειδικευμένο στη νοηματική γλώσσα ( όπου υπάρχει ικανός αριθμός μαθητών). Ακόμα υπάρχει ειδικό βοηθητικό προσωπικό όπως επιμελήτρια πρόνοιας.

Εγγράφονται σε αυτό και φοιτούν απόφοιτοι μαθητές ειδικών δημοτικών σχολείων συνήθους εκπαίδευσης , ηλικίας 14-17 ετών, με διάρκεια φοίτησης πέντε (5) έτη και δυνατότητα παράτασης για ακόμα τρία ( 3) έτη, ανάλογα με τις εκπαιδευτικές ανάγκες.

Κατά συνέπεια για την εγγραφή μαθητή/τριας στο Ε.Ε.Ε.ΕΚ. απαιτούνται: α) αίτηση εγγραφής από το γονέα ή τον κηδεμόνα, β)απολυτήριο ειδικού δημοτικού σχολείου ή δημοτικού συνήθους εκπαίδευσης, γ) σχετική γνωμάτευση- εισήγηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες ( ΚΕ.Δ.Δ.Υ, Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα).

Κατά την αποφοίτηση χορηγείται απολυτήριος τίτλος ο οποίος επέχει θέση πιστοποιητικού επιπέδου 1, με τα αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα. Οι μαθητές που φοιτούν στο Ε.Ε.Ε.ΕΚ. είναι βασικά μαθητές με διαγνωσμένες «σοβαρές ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες» οι οποίες είναι αποτέλεσμα: α) συγκεκριμένης αναπηρίας  ( νοητική ανεπάρκεια ή ανωριμότητα, ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα στην όραση και ακοή, αυτισμό, κ.α), β) πολλαπλών αναπηριών ( νοητική ανεπάρκεια και αυτισμός μαζί ) , γ) σύνθετων γνωστικών συναισθηματικών και κοινωνικών δυσκολιών.

Στα Ε.Ε.Ε.ΕΚ. παράλληλα με τις εξειδικεύσεις που προβλέπονται – στο δικό μας λειτουργούν τα εργαστήρια βιολογικής καλλιέργειας / κηπουρικής και Πληροφορικής- συνεχίζονται να παρέχονται και ακαδημαϊκές δεξιότητες προσαρμοσμένες ποσοτικά και ποιοτικά στις ιδιαίτερες ανάγκες και δυνατότητες των μαθητών, όπως γλώσσα, μαθηματικά, κοινωνική και επαγγελματική αγωγή, καλλιτεχνικά και φυσική αγωγή.

Εφαρμόζοντα προγράμματα εξατομικευμένης διδασκαλίας και διδασκαλίας σε μικροομάδες με βραχυπροθέσμους και μακροπρόθεσμους στόχους.

Ισχύει για όλα τα  Ε.Ε.Ε.ΕΚ  εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα σε ό, τι αφορά στις διακοπές , αργίες, εορταστικές εκδηλώσεις και εφαρμόζονται οι διατάξεις που αφορούν στα σχολεία γενικής εκπαίδευσης.

Οι σκοποί και στόχοι του νέου σχολείου είναι η βιωματική εκπαίδευση των μαθητών , για τις ανάγκες της καθημερινής τους ζωής , για αυτόνομη ημιαυτόνομη διαβίωση. Παράλληλα επιδιώκει να δώσει στους μαθητές /τριες τη δυνατότητα για την όσο το δυνατόν πληρέστερη ένταξη στο επαγγελματικό και κοινωνικό γίγνεσθαι, για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους , καθώς και για την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας τους.

Στο Εργαστήρι μας (που ιδρύθηκε με την 89813/Γ6/03-09-2004 απόφαση του Υ.Π.Ε.Π.Θ.) όπου φοιτούν 58 μαθητές και μαθήτριες, γίνεται μια προσπάθεια και διευρύνοντας με προεπαγγελματικές δραστηριότητες τα εργαστήρια μας να έχουν άμεση σχέση με την τοπική παραγωγή και τις ανάγκες, προκειμένου να μπουν στην αγορά εργασίας, να ενταχθούν σε κάποιο προστατευμένο εργαστήριο, να έχουν αυτόνομη πορεία στη ζωή τους ή να ενταχθούν σε πλαίσιο ημιαυτόνομης διαβίωσης.

 

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ Ε.Ε.Ε.ΕΚ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Γαλάνης Ηλίας

Αφήστε μια απάντηση

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Ε.Ε.Ε.ΕΚ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ

(Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης)

Δ/νση : Μακριά Ράχη, Νεάπολη
Τ.Κ : 30100, Αγρίνιο

Τηλ : 2641031521 , 2641029732
Φαξ : 2641091894

e-mail: mail@eeeek-agrin.ait.sch.gr

Φεβρουάριος 2021
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Ιαν    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728


Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων