ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΘΥΜΙΑ

Άλλος ένας ιστότοπος Blogs.sch.gr

ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΕ ΡΟΛΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΗ

Οκτώ μαθητές και μαθήτριες της Α’ Λυκείου συμμετείχαν στη 4η πανελλήνια μαθητική προσομοίωση των Επιτροπών του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.Η προσομοίωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων,του ΟΗΕ και της Unesco.

Οι εργασίες των 26 επιτροπών διεξήχθησαν στις 13 και 14 Δεκεμβρίου στις φιλόξενες εγκαταστάσεις των εκπαιδευτηρίων «Απόστολος Παύλος», ενώ η Γενική Συνέλευση με την τελετή λήξης έλαβαν χώρα την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου στο περίπτερο 12 της ΔΕΘ.

Στόχος αυτών των δραστηριοτήτων είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα που αφορούν την προστασία και προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, καθώς και η γνωριμία και η εξοικείωση τους με ζητήματα εφαρμογής των σχετικών διεθνών Συμβάσεων του ΟΗΕ. Η προσομοίωση επικεντρώθηκε στη διαδικασία ενώπιον των διαφόρων Επιτροπών, που δημιουργήθηκαν και λειτουργούν στο πλαίσιο των διεθνών πράξεων προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Αφορούσε μερικές από τις σημαντικότερες συμβάσεις του ΟΗΕ, το περιεχόμενο των οποίων πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο εκπαίδευσης όλων των μαθητών της χώρας μας.

Παράλληλα με το περιεχόμενο των συμβάσεων και τη διαδικασία ενώπιον των Επιτροπών, οι μαθητές εξοικειώνονται στα ζητήματα εφαρμογής των διεθνών πράξεων από τα κράτη μέρη, μαθαίνουν να υπερασπίζονται τα δικαιώματα του ανθρώπου, να δέχονται τα επιχειρήματα των άλλων, να σέβονται τις απόψεις των άλλων κρατών και να αναπτύσσουν την κατάλληλη επιχειρηματολογία προκειμένου να πείσουν για τις θέσεις τους. Γνωρίζουν τη διαδικασία των Επιτροπών, τη διαδικασία ενός διεθνούς forum, τη διπλωματία όπως εφαρμόζεται στο πλαίσιο ενός διεθνούς οργανισμού, βασισμένη σε κανόνες διεξαγωγής γόνιμου διαλόγου και στην καλλιέργεια του σεβασμού σε επίπεδο αντιλογίας.

Επικεφαλής και Επιστημονικά Υπεύθυνη της Οργανωτικής Επιτροπής είναι η κ.Παρούλα Νάσκου-Περράκη, Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου, ad hοc δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και δημιουργός του ThessIsMUN, του μοναδικού φοιτητικού Μοντέλου Προσομοίωσης των Ηνωμένων Εθνών στην Ελλάδα.

Την ομάδα των μαθητών-διπλωματών του σχολείου μας προετοίμασαν και συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί Σπύρος Γκικόπουλος και Ευθυμία Δημοπούλου.


Top
 
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων