Η Καρδίτσα στην Εσθονία

ethnos.gr

Τι είδαν οι δασκάλες από την Καρδίτσα, στην Εσθονία;

 

Τρεις εκπαιδευτικοί από την Καρδίτσα βρέθηκαν στην Εσθονία, στο πλαίσιο διακρατικού προγράμματος και μεταφέρουν στο ethnos.gr τις εντυπώσεις τους

Υπερσύγχρονες και πεντακάθαρες αίθουσες διδασκαλίας, γυμναστήρια πλήρως εξοπλισμένα, ειδικούς χώρους για το μάθημα της ρομποτικής και εργαστήρια για φυσική και μαθηματικά, ακόμη και μικρές αίθουσες γυμναστικής για τους δασκάλους. Έτσι είναι τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Εσθονία και αυτά είδαν τρεις δασκάλες από την Καρδίτσα που πήγαν στη χώρα, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα Erasmus+, Ecu-us support, για την προστασία του περιβάλλοντος.

Η καθηγήτρια Αγγλικών, Αθηνά Καζάνα παρήγγειλε μάλιστα από την Εσθονία, tablets με μαθήματα που είδε να χρησιμοποιούν συνάδερφοί της στις μικρές τάξεις, ενώ όπως αναφέρει στο ethnos.gr, «ακόμη και το κουδούνι μας έκανε εντύπωση, γιατί χτυπάει με μια ωραία μουσική μελωδία». Η Αθηνά Καζάνα εκπροσώπησε το 2ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας, το οποίο συμμετείχε στο πρόγραμμα και στην αποστολή ήταν επίσης η διευθύντρια του σχολείου, Αριστέα Παπαδημητρίου και η εκπαιδευτικός, Πολυτίμη Γκουσιάρη.

Η διακρατική συνάντηση εκπαιδευτικών έγινε στην πόλη Kohtla-Järve και τα σχολεία-εταίροι που πήραν μέρος ήταν από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Τουρκία, την Σλοβενία, την Βουλγαρία και φυσικά την Εσθονία.

«Το εκπαιδευτικό σύστημα στην Εσθονία είναι πολύ εξελιγμένο, όλα είναι ψηφιακά. Νιώσαμε περίεργα, γιατί στις αίθουσες υπάρχουν προηγμένα συστήματα διδασκαλίας, οι μαθητές έχουν tablets, ενώ παρακολουθήσαμε δράσεις των παιδιών με θεατρικά δρώμενα και άλλες, πολύ ενδιαφέρουσες. Σε κάποια μάλιστα, τα παιδιά φορούσαν υπέροχες ενδυμασίες απόανακυκλώσιμα υλικά», μας είπε η κ. Καζάνα. Στο παράλληλο πρόγραμμα οι Ελληνίδες εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν σημαντικά μνημεία της Εσθονίας, όμως το Μουσείο Υγείας στο Ταλίν, αλλά και το κάστρο της πόλης Νάρβα με τον υπέροχο πύργο στον ομώνυμο ποταμό, στα σύνορα Εσθονίας-Ρωσίας.

Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας συμμετέχει σε ένα ακόμη ευρωπαϊκό πρόγραμμα, το Digital Society-Make the force be with us, για το οποίο ήδη οι εκπαιδευτικοί προετοιμάζονται. Τον Ιούνιο θα ταξιδέψουν στην Πολωνία, ενώ αυτές τις μέρες στην Καρδίτσα βρίσκονται δύο δασκάλες από την Πολωνία, οι Elzbieta Klinska και Magdalena Kurcharska και παρακολουθούν το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση