↑ Επιστροφή σε Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Κυβερνοεκφοβισμός

Τι είναι ο Εκφοβισμός μέσω Διαδικτύου (Cyber Bullying);

Ο Εκφοβισμός μέσω του Διαδικτύου (ή Κυβερνοεκφοβισμός ή Διαδικτυακός Εκφοβισμός) είναι οποιαδήποτε πράξη εκφοβισμού, επιθετικότητας, παρενόχλησης, τρομοκρατικής ή αυταρχικής συμπεριφοράς που θεσπίζεται και πραγματοποιείται μέσω της χρήσης των ψηφιακών συσκευών επικοινωνίας, συγκεκριμένα  του Διαδικτύου και των κινητών τηλεφώνων και η οποία επαναλαμβάνεται ανά τακτά ή άτακτα χρονικά διαστήματα.  όπως και στον παραδοσιακό σωματικό ή ψυχολογικό εκφοβισμό, ο στόχος του επιτιθέμενου είναι να προκαλέσει ζημιά ή να βλάψει το θύμα του.

Τι περιλαμβάνει ο εκφοβισμός μέσω Διαδικτύου;

  • Πειράγματα με στόχο τη διασκέδαση
  • Διάδοση άσχημων-προσβλητικών φημών on-line
  • Αποστολή ανεπιθύμητων μηνυμάτων (υβριστικά – προσβλητικά)
  • Παρενόχληση
  • Δυσφήμηση σε τρίτους (άλλους πλέον του θύματος) μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μηνυμάτων μέσω κινητού, φωτογραφίες και βίντεο στο διαδίκτυο, ιστοσελίδες, μπλογκς, chat rooms κ.ά.

Ο εκφοβισμός μέσω του Διαδικτύου μπορεί να είναι άμεσος ή έμμεσος εμπλέκοντας και άλλα άτομα που ενδεχομένως να μην γνωρίζουν καν το θύμα. Τα μέσα που χρησιμοποιούνται για τον εκφοβισμό μέσω του Διαδικτύου είναι το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail), τα γραπτά μηνύματα (text messaging), οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης (social networking sites), τα μέρη συζητήσεως στο Διαδίκτυο (chat rooms), τα blogs, τα web sites, ακόμα και τα διαδικτυακά παιχνίδια (Internet gaming).

Πώς μπορώ να στραφώ ενάντια σε κάποιο κακόβουλο σχόλιο στο Διαδίκτυο;

Εφόσον έχουμε αντιληφθεί κάποια ιστοσελίδα όπου χρησιμοποιούνται προσωπικά δεδομένα μας ή φιλοξενούνται ρατσιστικά σχόλια για εμάς μπορούμε να την αναφέρουμε στην Ελληνική Aνοικτή Γραμμή για το παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο (www.safeline.gr) οι οποίοι και θα προβούν στις απαραίτητες ενέργειες. Για περαιτέρω δυνατότητες, εφόσον ο εκφοβισμός διεξήχθη μέσω κάποιας ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης ή chat room, δείτε εδώ.

Πηγή: Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο, συγγραφείς: Βάνια Φισούν & Γεώργιος Φλώρος

Κι μερικά βίντεο για να θυμόμαστε:

Βάλε τέλος στην παρενόχληση

Σκέψου καλά πριν δημοσιεύσεις ή στείλεις ένα μήνυμα!


Περαιτέρω Διαδικτυακή Μελέτη:

  1. Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο
  2. Cyberkids-Ψηφιακή παρενόχληση
  3. Έκθεση για τον κυβερνοεκφοβισμό (UK): 2011-08-21
  4. Τηλεοπτικά σποτ στο SaferInternet
  5. Μια εικόνα για τον εκφοβισμό του Γιώργου Κουκούλη
Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων