↑ Επιστροφή σε Στ΄ Δημοτικού

Προγραμματισμός σε Scratch

1. Πώς θα εγκαταστήσω το Scratch στον Η/Υ μου?

Οδηγίες για εγκατάσταση του προγράμματος Scratch μπορείτε να διαβάσετε στη σελίδα Δημιουργώ παιχνίδια στο Scratch.

Το πρόγραμμα Scratch μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν από την σελίδα: http://info.scratch.mit.edu/el/Scratch_1.4_Download

2. Γρήγορη ξενάγηση στο Περιβάλλον Εργασίαςτου Scratch

Μελετήστε την εικόνα που ακολουθεί στην οποία παρουσιάζονται οι βασικές περιοχές του περιβάλλοντος εργασίας του Scratch.

Διακρίνονται τέσσερεις περιοχές: Σκηνή, Περιοχή σεναρίων, Παλέτα εντολών και Λίστα των μορφών.

Η Σκηνή είναι ο χώρος όπου ζωντανεύουν οι ιστορίες μας, τα παιχνίδια και τα κινούμενα σχέδια. Οι μορφές κινούνται και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους επάνω στη Σκηνή. Η Σκηνή έχει μήκος 480 μονάδες και ύψος 360μονάδες. Είναι χωρισμένη σε άξονες x και y. Το κέντρο της Σκηνής έχει συντεταγμένες x:0 και y:0.

Η Λίστα των μορφών παρουσιάζει μικρογραφίες όλων των μορφών του έργου. Το όνομα της κάθε μορφής εμφανίζεται κάτω από τη μικρογραφία της. Για να δούμε ή να επεξεργαστούμε τα σενάρια, τις ενδυμασίες και τους ήχους μιας μορφής, κάνουμε κλικ πάνω στη μικρογραφία της στη Λίστα των μορφών ή κάνουμε διπλό κλικ πάνω στην ίδια τη μορφή μέσα στη Σκηνή. (Η επιλεγμένη μορφή είναι μαρκαρισμένη με μπλε περίγραμμα μέσα στη Λίστα των μορφών).

Για να προγραμματίσουμε μια μορφή, σέρνουμε εντολές (τουβλάκια) από την Παλέτα εντολών προς την Περιοχή σεναρίων. Για να εκτελεστεί μια εντολή, κάνουμε κλικ επάνω της. Δημιουργούμε σενάρια ενεργειών (προγράμματα) συνενώνοντας εντολές μεταξύ τους σε στήλες και κάνουμε κλικ οπουδήποτε στη στήλη για να εκτελεστεί ολόκληρο το σενάριο, από την αρχή ως το τέλος. Για να καταλάβουμε τι ακριβώς κάνει μια εντολή, κάνουμε δεξί κλικ πάνω της και επιλέγουμε τη βοήθεια από το αναδυόμενο μενού. Όταν σέρνουμε μία εντολή μέσα στη Περιοχή σεναρίων, μία λευκή υπογράμμιση υποδεικνύει πού μπορούμε να την αφήσουμε ώστε να δημιουργήσει μια σωστή ένωση με άλλη εντολή.

Πηγές: Δημιουργώ παιχνίδια στο Scratch

Προσαρμογή του βιβλίου Πληροφορικής της Γ’ Γυμνασίου για διδασκαλία με Scratch του Χαραλαμπίδη

Δείτε μια παρουσίαση του Περιβάλλοντος Εργασίας του Scratch.

Πηγή: http://www.slideshare.net/elmaraki/scratch-24829890

Δείτε μια σύντομη παρουσίαση του Περιβάλλοντος Εργασίας του Scratch.

Πηγή: Δημιουργώ παιχνίδια στο Scratch.

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων