Science, life

Evangelia Chasapi, 2ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας

Μαθητές της Νισύρου εμπνέονται από τον έναστρο ουρανό!

Φεβ 201618
Καταγράφοντας τις παρατηρήσεις μας

Απόσπασμα από την εφημερίδα Έθνος: Το Γυμνάσιο Νισύρου είναι το πρώτο σχολείο στην Ελλάδα που έχει ήδη υλοποιήσει παρατήρηση του έναστρου ουρανού στο πλαίσιο του προγράμματος Globe at Night. Δέκα μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα υπό την εποπτεία της καθηγήτριας Φυσικής Ευαγγελίας Χασάπη συναντήθηκαν σε σκοτεινή τοποθεσία, μια βραδιά χωρίς σύννεφα, και ακολούθησαν τις οδηγίες του Αστεροσκοπείου. «Βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα την πρωτοβουλία και το ανακοίνωσα στα παιδιά», λέει η ίδια στο «Εθνος». «Το άκουσαν με πολύ ενδιαφέρον και αποφασίσαμε να το κάνουμε», συμπληρώνει. 

«Μου φάνηκε πολύ ωραία ιδέα γιατί έχει σχέση με τα αστέρια», λέει η Κωνσταντίνα Κουλάκη, μαθήτρια της Α’ Γυμνασίου που συμμετείχε στην παρατήρηση. «Βγήκαμε έξω κατά τις επτά παρά τέταρτο. Πήγαμε σε ένα μέρος, λίγο πιο ψηλά από τον οικισμό, ένα σημείο χωρίς σπίτια μόνο με δέντρα και καθίσαμε δέκα λεπτά για να συνηθίσει το μάτι μας στο σκοτάδι. Επρεπε να βρούμε τον Ωριώνα», λέει. «Τον βρήκαμε κατευθείαν», συμπληρώνει η συμμαθήτριά της, Χριστίνα Καραγιάννη. «Προηγουμένως είχαμε δει κάποιες φωτογραφίες των αστερισμών στην τάξη, είχαμε μιλήσει με την καθηγήτριά μας για το τι είναι η φωτορρύπανση και ποιες οι συνέπειές της, είχαμε λύσει απορίες και έτσι τον εντοπίσαμε αμέσως. Ηταν εύκολο».

Στη συνέχεια, όπως εξηγεί η Κωνσταντίνα, «μπήκαμε στον υπολογιστή του σχολείου και επιλέξαμε -με βάση το πόσα αστέρια είχαμε δει- την εικόνα που αντιστοιχούσε στην παρατήρησή μας. Οπως φαίνεται εδώ δεν έχει φωτορρύπανση γιατί η εικόνα που βρήκαμε αντιστοιχεί στο επίπεδο 6 με άριστα το 7». Η Χριστίνα και η Κωνσταντίνα ανυπομονούν να επαναλάβουν τη μέτρηση τον Μάρτιο αναζητώντας αυτήν τη φορά τον αστερισμό του Λέοντα. Οι παρατηρήσεις τους, που βρίσκονται ήδη στο παγκόσμιο ηλεκτρονικό αρχείο, θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να εξάγουν συμπεράσματα για το φαινόμενο.

Η ομάδα των μαθητών του Γυμνασίου Νισύρου που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Ο πλανήτης Γη τη Νύχτα» μαζί με την επιβλέπουσα καθηγήτρια Ευαγγελία Χασάπη.

Η ομάδα των μαθητών του Γυμνασίου Νισύρου που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Ο πλανήτης Γη τη Νύχτα».

Πριν από εκατό χρόνια ο Γαλαξίας μας ήταν ορατός από κάθε γωνιά του πλανήτη κατά τις βραδινές ώρες. Το θέαμα των χιλιάδων αστεριών συνιστούσε κομμάτι της καθημερινής ζωής εμπνέοντας ζωγράφους όπως τον Van Gogh, μουσικούς ή συγγραφείς, όπως αναφέρει η δημοσιογράφος Κατερίνα Ροββά στο άρθρο της.

Στην όμορφη Νίσυρο παρατηρούμε τον έναστρο ουρανό και εμπνεόμαστε από αυτόν. Συμμετέχοντας σε ένα παγκόσμιο πείραμα για τη φωτορύπανση, στέλνουμε ηχηρό μήνυμα ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Ευχαριστώ τους μαθητές μου, οι οποίοι με τη δημιουργικότητα τους μου προσφέρουν στιγμές συγκίνησης, σαν και αυτή, αλλά και την αισιοδοξία ότι μπορούμε επιτέλους να σώσουμε τη Γη μας! Οι παρατηρήσεις μας βρίσκονται ήδη στο παγκόσμιο ηλεκτρονικό αρχείο και θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να εξάγουν συμπεράσματα για το φαινόμενο.

Δείτε το άρθρο πατώντας εδώ.

Ας ευαισθητοποιηθούμε όλοι! Πατήστε εδώ για να συμμετέχετε και εσείς και καταχωρήστε τις μετρήσεις σας εδώ.

 

 

από κάτω από: ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ, ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ, Χωρίς κατηγορία| με ετικέτα ,  |  | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μαθητές της Νισύρου εμπνέονται από τον έναστρο ουρανό!    

Τα σχόλια είναι κλειστά.

ΝΙΣΥΡΟΣ

ΝΙΣΥΡΟΣ

ΝΙΣΥΡΟΣ

Μην αναβάλλεις τίποτα για αύριο!

Kατηγορίες

Translate



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων