ΕΝΟΤΗΤΑ 35: Οι διεκδικήσεις της Αντάντ και της ελλάδας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία (ερωτήσεις-απαντήσεις)

10 Μαρτίου 2021 ΑΡΚΟΥΛΗ ΕΛΕΝΗ

Απόβαση του ελληνικού στρατού στην Σμύρνη:


Στο συνέδριο του Παρισιού το 1919 εγκρίνεται
η απόβαση ελληνικού στρατού στην Σμύρνη:

 Ποιες ενέργειες έκαναν οι δυνάμεις της Αντάντ μετά τη συνθηκολόγηση του σουλτάνου;

Μετά τη συνθηκολόγηση του σουλτάνου (Οκτώβριος 1918), δυνάμεις της Αντάντ κατέλαβαν νευραλγικά σημεία στην Οθωμανική αυτοκρατορία θέτοντας τη χώρα υπό κατοχή.

Ποιες ήταν οι ενέργειες της Ελλάδας μετά τη συνθηκολόγηση;

α)Ελληνικές δυνάμεις συμμετείχαν στην κατάληψη της Κωνσταντινούπολης, εκφράζοντας, και με αυτό τον τρόπο, τις ελληνικές διεκδικήσεις.

β)Παράλληλα, ο Βενιζέλος έστειλε στο συνέδριο του Παρισιού υπόμνημα (Δεκέμβριος 1918) με το οποίο διεκδικούσε μια ευρύτατη ζώνη εδαφών στη δυτική Μικρά Ασία με κέντρο τη Σμύρνη, την Α. Θράκη μέχρι τα πρόθυρα της Κωνσταντινούπολης και τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος στην είσοδο των Στενών.

γ)Επιπλέον, ο Βενιζέλος, θέλοντας να υποστηρίξει τις παραπάνω διεκδικήσεις, έστειλε ελληνικό στρατό στην εκστρατεία της Αντάντ εναντίον των μπολσεβίκων.

Γιατί η Βρετανία υποστήριξε τα ελληνικά αιτήματα;

Στη συγκεκριμένη συγκυρία η στρατιωτική παρουσία της Ελλάδας, χώρας που αποτελούσε στενό σύμμαχο της Βρετανίας, στη Μικρά Ασία, θα αναχαίτιζε τις ιταλικές επιδιώξεις στην περιοχή και θα παρείχε στήριξη στις μικρές βρετανικές δυνάμεις που βρίσκονταν στα Στενά. Έτσι, η Βρετανία υποστήριξε τα ελληνικά αιτήματα.

Ποια εντολή έδωσε στην Ελλάδα το Συμβούλιο του Παρισιού;

Πράγματι, με την υποστήριξη της Βρετανίας, το Συμβούλιο του Παρισιού έδωσε εντολή στην Ελλάδα, τον Απρίλιο του 1919, να στείλει στρατεύματά της στη Μικρά Ασία. Στις 2 Μαΐου 1919 Έλληνες στρατιώτες αποβιβάστηκαν στη Σμύρνη και κατέλαβαν την πόλη και μια περιοχή περίπου 17.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων γύρω από αυτή.

Πώς είδαν την άφιξη του ελληνικού στρατού οι Έλληνες, οι Τούρκοι και οι Ιταλοί της Μικράς Ασίας;

  • Οι Έλληνες της Μικράς Ασίας δέχτηκαν το γεγονός με ενθουσιασμό.
  • Οι Τούρκοι αντέδρασαν αρνητικά. Με ευθύνη και των δύο πλευρών (Ελλήνων και Τούρκων) σημειώθηκαν από την πρώτη στιγμή επεισόδια με νεκρούς και τραυματίες.
  • Οι Ιταλοί, που είχαν καταλάβει εδάφη νότια της ελληνικής ζώνης, δυσαρεστήθηκαν, καθώς διεκδικούσαν και εκείνοι τη Σμύρνη. Σε αρκετές περιπτώσεις οι τουρκικές επιθέσεις εναντίον των ελληνικών δυνάμεων προέρχονταν από περιοχές που ήταν υπό ιταλική διοίκηση.

Δημοσιευμένο στην κατηγορία  ΙΣΤΟΡΙΑ Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ .

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.


Πρόσφατα άρθρα

Πρόσφατα σχόλια

    Ιστορικό

    Kατηγορίες

    Μεταστοιχεία


    Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
    Αντίθεση