Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1775-1783

5 Οκτωβρίου 2020 ΑΡΚΟΥΛΗ ΕΛΕΝΗ

Οι αγγλικές αποικίες στην Αμερική

Πότε και πού δημιουργήθηκαν οι πρώτες αποικίες;

Κατά την περίοδο 1607-1732 δημιουργήθηκαν στα ανατολικά παράλια της Βόρειας Αμερικής 13 αποικίες υπό αγγλικό έλεγχο.

Ποια ήταν η  προέλευση των πρώτων αποίκων;

Οι άποικοι ήταν Άγγλοι, Γάλλοι, Γερμανοί και Σουηδοί. Ήταν τεχνίτες και κατεστραμμένοι μικροεπιχειρηματίες, θύματα θρησκευτικών διώξεων αλλά και κατάδικοι. Όλοι αναζητούσαν μια καλύτερη τύχη.

Πώς ήταν η σύνθεση του πληθυσμού σε Βορρά και Νότο παραμονές της επανάστασης (1773);

Οι αποικίες του βορρά είχαν 1.000.000 περίπου κατοίκους, από τους οποίους 40.000 περίπου ήταν μαύροι σκλάβοι. Οι οικονομικές συνθήκες εκεί ήταν παρόμοιες με εκείνες της δυτικής Ευρώπης. Είχε αναπτυχθεί μια δυναμική αγροτική οικονομία, ενώ άκμαζε το εμπόριο με κέντρα τις μεγάλες πόλεις Βοστόνη, Νέα Yόρκη και Φιλαδέλφεια. Τα πρώτα πανεπιστήμια (Χάρβαρντ, Γέιλ) ήταν χώροι διάδοσης των ιδεών του Διαφωτισμού.

Οι αποικίες του νότου είχαν 750.000 περίπου κατοίκους και 300.000 περίπου από αυτούς ήταν μαύροι σκλάβοι. Η οικονομία βασιζόταν στις μεγάλες φυτείες καπνού, ρυζιού και βαμβακιού. Ιδιοκτήτες των φυτειών ήταν αποκλειστικά Ευρωπαίοι άποικοι, οι οποίοι και δέσποζαν στην οικονομική και κοινωνική ζωή. Η γη καλλιεργούνταν από μαύρους σκλάβους που ζούσαν σε άθλιες συνθήκες. Οι μεγάλες πόλεις ήταν λίγες.

Πώς κυβερνούνταν οι αποικίες;

Κάθε πολιτεία διοικούνταν από έναν κυβερνήτη, που διοριζόταν από την Αγγλία. Παράλληλα, υπήρχε μια συνέλευση πλούσιων αποίκων που είχε λόγο στην ψήφιση νόμων και στην έγκριση φόρων. Οι άποικοι δεν εκπροσωπούνταν στο αγγλικό κοινοβούλιο. Επίσης, το εξωτερικό εμπόριο των αποικιών ελεγχόταν πλήρως από την Αγγλία.

Η αποικιακή κρίση και η αμερικανική επανάσταση

Ποιες ήταν οι αιτίες της αμερικανικής επανάστασης;

  • Η γρήγορη ανάπτυξη των αποικιών έκανε πολλούς αποίκους, ιδίως τους πλουσιότερους, να δυσφορούν για την κηδεμονία της Αγγλίας αφού το εξωτερικό εμπόριο των αποικιών ελεγχόταν πλήρως από την Αγγλία και η κάθε αποικία διοικούνταν από κυβερνήτη που διοριζόταν από την Αγγλία.
  • Η διάδοση των ιδεών του Διαφωτισμού μέσα από μαχητικά φυλλάδια που κυκλοφορούσαν και υποστήριζαν ότι η Αγγλία δεν δικαιούνταν να ασκεί εξουσία στις αποικίες.
  • Το γεγονός ότι οι άποικοι συνειδητοποιούσαν τα κοινά τους στοιχεία και γεννιόταν η αμερικανική εθνική συνείδηση.

Ποια ήταν η αφορμή της αμερικανικής επανάστασης;

Μετά τον Επταετή πόλεμο (αγγλογαλλικός πόλεμος όπου νίκησε η Αγγλία) των ετών 1756-1763, η Αγγλία όχι μόνο απαγόρευσε στους Αμερικανούς να εκμεταλλευτούν τον Καναδά και τη Φλόριντα, που μόλις είχε καταλάβει, αλλά τους επέβαλε και νέους φόρους για να καλύψει ένα μέρος των πολεμικών δαπανών. Αυτό πυροδότησε την εξέγερση.

Πώς εξελίχθηκαν τα γεγονότα που οδήγησαν στη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας;

  1. Μετά την επιβολή φόρων,οι άποικοι αντέδρασαν σταματώντας να αγοράζουν αγγλικά προϊόντα.
  2. Αν και η Αγγλία υποχώρησε, καταργώντας τους νέους φόρους και διατηρώντας μόνο τον φόρο στο τσάι, οι άποικοι ήταν ανένδοτοι και κατέστρεψαν τα αγγλικά φορτία τσαγιού.
  3. Η Αγγλία επέβαλε εμπορικούς περιορισμούς στο λιμάνι της Βοστόνης.
  4. Οι Αμερικανοί συγκάλεσαν Κογκρέσο (συνέλευση) στη Φιλαδέλφεια (Σεπτέμβρης 1774) των αντιπροσώπων όλων των αποικιών με διάθεση συμβιβασμού. Όμως ο βασιλιάς  της Αγγλίας  ήταν αδιάλλακτος και διάλεξε την ένοπλη σύγκρουση.
  5. Οι Αμερικανοί νίκησαν στην μάχη του Λέξινγκτον. Η ρήξη ξεκινούσε. Συγχρόνως,  οι οπαδοί του Διαφωτισμού διέδιδαν τις ιδέες του και γεννιόταν η αμερικανική εθνική συνείδηση.
  6. Το Κογκρέσο της Φιλαδέλφειας 4 Ιουλίου του 1776 ψήφισε τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας που είχε συνταχθεί από τους Τζέφερσον και Φραγκλίνο (οπαδούς του Διαφωτισμού)

 Πού οφείλεται η νίκη των αποίκων στον πόλεμο της ανεξαρτησίας;

Αρχικά, οι Αμερικανοί, με αρχιστράτηγο τον Τζορτζ Ουάσινγκτον, αντιμετώπισαν προβλήματα. Όμως, σύναψαν συμμαχίες με τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ολλανδία, οι οποίες επιδίωκαν τον περιορισμό της Αγγλίας. Η άφιξη γαλλικών στρατευμάτων στην Αμερική οδήγησε στην ήττα των Άγγλων στη μάχη του Γιόρκταουν (1781) σήμανε και το τέλος του πολέμου.

Ανεξαρτησία και νέο κράτος

Πότε αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία των αποικιών;

Η Αγγλία, μετά την ήττα,  υποχρεώθηκε  με τη συνθήκη των Βερσαλιών,  το 1783 να αναγνωρίσει τις 13 αποικίες ως ανεξάρτητο κράτος με το όνομα Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ).

Πώς κυβερνούνται οι ΗΠΑ με βάση το Σύνταγμα του 1787;

Το σύνταγμα των ΗΠΑ (1787), που ισχύει κατά βάση μέχρι σήμερα, ανακήρυξε τη χώρα ένωση (ομοσπονδία) πολιτειών και βασίστηκε στην αρχή της διάκρισης των εξουσιών.

Η κεντρική κυβέρνηση αποφασίζει για την οικονομία, την άμυνα και την εξωτερική πολιτική. Οι πολιτείες ρυθμίζουν μόνες τους ζητήματα τοπικής αυτοδιοίκησης, δικαιοσύνης, εκπαίδευσης και αστυνόμευσης.

Α)Η νομοθετική εξουσία ασκείται από το Κογκρέσο που αποτελείται από τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Κάθε πολιτεία εκπροσωπείται στη Γερουσία από δύο γερουσιαστές, ανεξαρτήτως του πληθυσμού της. Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ωστόσο, οι πολιτείες εκπροσωπούνται από αριθμό βουλευτών ανάλογο προς τον πληθυσμό τους.

Β)Η εκτελεστική εξουσία ασκείται από τον Πρόεδρο, που εκλέγεται κάθε τέσσερα χρόνια από ένα σώμα εκλεκτόρων και μπορεί να επανεκλεγεί μόνο μία φορά. Πρώτος Πρόεδρος των ΗΠΑ εκλέχτηκε, το 1789, ο Τζορτζ Ουάσινγκτον (προς τιμή του η πρωτεύουσα των ΗΠΑ πήρε αργότερα το όνομά του).

Γ)Η δικαστική εξουσία ορίστηκε να είναι ανεξάρτητη και αιρετή.

Η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας

Θεωρούμε ως αλήθειες αυταπόδεικτες ότι όλοι οι άνθρωποι πλάστηκαν ίσοι, ότι προικίστηκαν από τον Δημιουργό τους με μερικά απαράγραπτα δικαιώματα, όπως αυτά της ζωής, της ελευθερίας και της αναζήτησης της ευτυχίας. Για να εξασφαλιστούν αυτά τα δικαιώματα, καθιερώθηκαν οι κυβερνήσεις των ανθρώπων, αντλώντας τη δίκαιη εξουσία τους από τη συγκατάθεση των κυβερνωμένων. Όποτε οποιαδήποτε μορφή διακυβέρνησης έρθει σε αντίθεση με αυτές τις αρχές, είναι δικαίωμα του λαού να την αλλάξει ή να την καταργήσει και να καθιερώσει νέα κυβέρνηση βασισμένη σε αυτές τις αρχές και οργανωμένη με τέτοιο τρόπο, ώστε να θεωρείται από τον λαό πιο αποτελεσματική για την εξασφάλιση της ευτυχίας των πολιτών.
Προοίμιο της Διακήρυξης, 4 Ιουλίου 1776. Πηγή: http://www.spartacus.schoolnet.co.uk/

ΠΗΓΗ:

Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία Γ΄Γυμνασίου

 

Δημοσιευμένο στην κατηγορία  ΙΣΤΟΡΙΑ Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ .

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.


Πρόσφατα άρθρα

Πρόσφατα σχόλια

    Ιστορικό

    Kατηγορίες

    Μεταστοιχεία


    Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
    Αντίθεση