Η ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ – Ο ΚΑΡΛΟΜΑΓΝΟΣ ΚΑΙ Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ (ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ)

7 Μαρτίου 2023 ΑΡΚΟΥΛΗ ΕΛΕΝΗ

Η ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΛΟΜΑΓΝΟΥ

 

 

 

Ποιο ήταν το μέλλον του Δυτικού και ποιο του Ανατολικού  Ρωμαϊκού Κράτους;

Μετά τη διαίρεση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας το 395, το δυτικό τμήμα αποδιοργανώνεται και συρρικνώνεται κάτω από την πίεση των Βαρβάρων, όπως ονομάστηκαν τα γερμανικά φύλα και οι Ούννοι. Το δυτικό κράτος οδηγείται τελικά στην πτώση του το 476 και δημιουργούνται τα γερμανικά ή βαρβαρικά βασίλεια. Το ανατολικό κράτος, με πρωτεύουσα την Κωνσταντινούπολη, αντιμετωπίζει επιτυχώς τους κινδύνους. Επιβιώνει με τη μορφή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, την εξέλιξη της οποίας παρακολουθήσαμε στα προηγούμενα κεφάλαια.

Ποιος ήταν ο σημαντικότερος βασιλιάς της μεσαιωνικής Ευρώπης;

Ο Καρλομάγνος, βασιλιάς του Φραγκικού Κράτους (771-814), θεωρείται ως ο σπουδαιότερος βασιλιάς της μεσαιωνικής Ευρώπης. Στέφθηκε αυτοκράτορας το 800 και κατόρθωσε να συμπεριλάβει στο κράτος του μεγάλο μέρος του ευρωπαϊκού χώρου. Μετά το θάνατο του, όμως, η αυτοκρατορία του διαλύθηκε.

Ποιο νέο οικονομικό-πολιτικό σύστημα αναπτύσσεται;

Αναπτύσσεται το φεουδαρχικό σύστημα ή φεουδαρχία, που θα κυριαρχήσει στη δυτική Ευρώπη μέχρι το 13ο αιώνα. Μέσα στο πλαίσιο αυτό η Καθολική Εκκλησία διαδραματίζει αποφασιστικό ρόλο.

Ο ΚΑΡΛΟΜΑΓΝΟΣ ΚΑΙ Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ

Η αυτοκρατορία

Με ποιες  ενέργειες του Καρλομάγνου επεκτάθηκε το Φραγκικό Βασίλειο; Γιατί ο Καρλομάγνος προξένησε διαμάχες μεταξύ Δύσης και Βυζαντινής Αυτοκρατορίας;

Ο Καρλομάγνος (768-814) με συνεχείς πολέμους κατόρθωσε να επεκτείνει το Φραγκικό Βασίλειο και να δημιουργήσει ένα πανίσχυρο χριστιανικό κράτος.

Την ημέρα των Χριστουγέννων του έτους 800 στέφθηκε στη Ρώμη από τον πάπα αυτοκράτορας του Ρωμαϊκού Κράτους.

Το γεγονός αυτό υπήρξε αφετηρία διαμάχης μεταξύ της Δύσης και της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, γιατί οι Βυζαντινοί θεωρούσαν τον αυτοκράτορά τους ως τον μοναδικό κληρονόμο και συνεχιστή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Πώς οργάνωσε το κράτος του ο Καρλομάγνος;

  • Ο Καρλομάγνος όρισε ως έδρα του τηνΑιξ- Λα-Σαπέλ (σημερινό Άαχεν), που αναδείχθηκε σε διοικητικό και πολιτιστικό κέντρο της αυτοκρατορίας.
  • Για να ασκεί τον έλεγχο ενός τόσο εκτεταμένου κράτους οργάνωσε τους πολιτικούς και διοικητικούς θεσμούς του βασιλείου, αξιοποιώντας τη ρωμαϊκή παράδοση αλλά και τα γερμανικά έθιμα.
  • H αποκατάσταση της τάξης και η οργάνωση του κράτους δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για οικονομική ανάκαμψη με την αύξηση της αγροτικής παραγωγής και την αναθέρμανση του εμπορίου.

Τι απέγινε το μεγάλο κράτος του Καρλομάγνου μετά τον θάνατό του;

Μετά το θάνατο του Καρλομάγνου, η ενότητα του Φραγκικού Κράτους άρχισε να κλονίζεται και οι διάδοχοι του μοίρασαν μεταξύ τους την αυτοκρατορική κληρονομιά με τη Συνθήκη του Βερντέν (843). Συγκεκριμένα, η αυτοκρατορία διαιρέθηκε σε τρία τμήματα που αντιστοιχούσαν περίπου στη σημερινή Γερμανία, στη σημερινή Γαλλία και στα εδάφη που περιλαμβάνουν το σημερινό Βέλγιο, την Ελβετία και την κεντρική Ιταλία, ως τη Ρώμη. Η συνθήκη αυτή, που χώρισε την Ευρώπη για πρώτη φορά γλωσσικά, αποτέλεσε την απαρχή της δημιουργίας της νεότερης Ευρώπης.

img98 1

Η ΕΥΡΩΠΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΒΕΡΝΤΕΝ

Ποιες εισβολές δέχεται η Ευρώπη μετά τον θάνατο του Καρλομάγνου;

Την ίδια εποχή, που οι κληρονόμοι του Καρλομάγνου συγκρούονται μεταξύ τους για την κληρονομιά, η Ευρώπη δέχεται νέες εισβολές.

α)Από το νότο οι Σαρακηνοί επιτίθενται στα παράλια της Μεσογείου και

β)από τα ανατολικά οι Μαγυάροι (Ούγγροι) εξαπολύουν επιδρομές σε μεγάλο τμήματα της δυτικής Ευρώπης.

γ)Τέλος, από τις Σκανδιναβικές Χώρες φτάνουν οι Νορμανδοί ή Βίκιγκς που αναστατώνουν την Ευρώπη με αιφνίδιες επιδρομές και εγκαθίστανται στα εδάφη της.

Η Καρολίδεια Αναγέννηση

Τι ονομάζουμε Καρολίδεια Αναγέννηση;

Η Καρολίδεια Αναγέννηση είναι μια σημαντική άνθηση των γραμμάτων και των τεχνών τα χρόνια της βασιλείας του Καρλομάγνου και των διαδόχων του.

Ποιο ρόλο έπαιξαν οι κληρικοί στη μεταρρύθμιση του Καρλομάγνου;

Η οργάνωση του κράτους απαιτούσε την ύπαρξη ικανών στελεχών που θα πλαισίωναν το διοικητικό μηχανισμό, δηλ. γραφέων, αντιγραφέων και δασκάλων.Φορείς αυτής της δραστηριότητας ήταν οι κληρικοί, γεγονός που εξηγεί τις εκκλησιαστικές μεταρρυθμίσεις του Καρλομάγνου καθώς και τις προσπάθειες για βελτίωση του μορφωτικού επιπέδου του κλήρου.

Με ποια μέτρα προσπάθησε ο Καρλομάγνος να ενισχύσει την παιδεία;

α)Προσκάλεσε διάσημους λογίους και δασκάλους από την Ιρλανδία και την Αγγλία στο αυτοκρατορικό ανάκτορο της Αιξ – λα- Σαπέλ, που αναδείχθηκε σε πραγματικό πολιτιστικό κέντρο.

β)Στη νεοσύστατη Ανακτορική Ακαδημία και στα μοναστήρια δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην αντιγραφή βιβλίων.

γ)Καθιερώθηκε μια γραφή με ευανάγνωστα πεζά γράμματα, που ονομάστηκε καρολίδεια γραφή.

δ)Ο αυτοκράτορας αποβλέποντας σε μια γενικότερη πνευματική ανανέωση, διέταξε να λειτουργούν σχολεία σε κάθε επισκοπή και μοναστήρι.

ε)Στα σχολεία αυτά διδάσκονταν εκτός από γραφή και ανάγνωση, γραμματική, ρητορική, αριθμητική και άλλα μαθήματα.

στ)Μεγάλη ανάπτυξη γνώρισαν και οι τέχνες με σαφείς βυζαντινές επιδράσεις. Η αρχιτεκτονική, η γλυπτική, η ζωγραφική κ.λπ..

Δημοσιευμένο στην κατηγορία  ΙΣΤΟΡΙΑ Β΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ .

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.


Πρόσφατα άρθρα

Πρόσφατα σχόλια

    Ιστορικό

    Kατηγορίες

    Μεταστοιχεία


    Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
    Αντίθεση