Οι πιτσιρίκοι του Δημήτρη Ψαθά

ΟΙ ΠΙΤΣΙΡΙΚΟΙ

«Οι Πιτσιρίκοι» είναι το έργο του Δημήτρη Ψαθά από το οποίο προέρχεται το απόσπασμά μας. Στο έργο αυτό ο συγγραφέας καταγράφει τα γεγονότα της Κατοχής και της Εθνικής Αντίστασης. Στα χρόνια της σκλαβιάς και της τυραννικής παρουσίας του κατακτητή, οι Έλληνες έκαναν τον αγώνα τους εναντίον των δυνάμεων κατοχής. Σε αυτόν τον αγώνα, γνωστό ως Εθνική Αντίσταση συμμετείχαν Έλληνες κάθε φύλου και ηλικίας. Στο συγκεκριμένο απόσπασμα βλέπουμε ότι ακόμα και μικρά παιδιά συμμετείχαν στον αγώνα. Διακρίνουμε στο απόσπασμα τον τυπικό τρόπο γραφής του Δημήτρη Ψαθά, τον οποίο χαρακτηρίζει η χιουμοριστική διάθεση, αλλά και η ζωντανή, ρεαλιστική απεικόνιση των γεγονότων.

ΟΙ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

1η «Γενάρης του 42….αστείο η ζωή του»:Η κατάσταση των Ελλήνων τον Γενάρη του 1942 .

2η «Βραδάκι…..έγιναν άφαντοι»: Η δολιοφθορά (σαμποτάζ).

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ ΤΟΥ  ’42

Είναι η χειρότερη περίοδος της γερμανικής κατοχής με χιλιάδες θανάτους από την πείνα, τον βαρύ χειμώνα και τις γερμανικές βιαιοπραγίες. Φαίνεται από την εικόνα των τριών συμφορών, την πείνα, το κρύο και το φόβο που δίνει ο αφηγητής.

Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Ο λαός όχι μόνο δεν γονατίζει από αυτά τα κακά,  αλλά  έχει το κουράγιο να αστειεύεται. Προβάλλεται έτσι ο ανυπότακτος, αγωνιστικός και γεμάτος αισιόδοξη διάθεση χαρακτήρας του ελληνικού λαού. Παράδειγμα, αποτελεί το μικρό παιδί που άφοβα γελά και πειράζει Γερμανούς και Ιταλούς.

ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΠΙΤΣΙΡΙΚΟΙ

Δεν κάνουν ανοιχτό πόλεμο γιατί θα ηττούνταν, αλλά χρησιμοποιούν πανουργία και δόλο. Η σκληρότητα του εχθρού μόνο με πονηριά και τεχνάσματα μπορούσε να αντιμετωπιστεί.

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ  ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Οι Γερμανοί αντιδρούν σκληρά και βίαια. Παρά τον χιουμοριστικό χαρακτήρα του κειμένου, ο συγγραφέας καταγράφει με ωμό και ρεαλιστικό τρόπο τη βαρβαρότητα των κατακτητών (ο Γερμανός που τσακίζει το χέρι του παιδιού στο γόνατό του).Έτσι καταλαβαίνουμε την κατάσταση που επικρατούσε στη σκλαβωμένη Ελλάδα.

ΠΟΙΟΙ ΕΚΑΝΑΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

Αντίσταση έκαναν άνθρωποι κάθε ηλικίας ακόμη και μικρά παιδιά.

Η ΑΛΛΗΓΟΡΙΑ (παραλληλισμός)

Ο αφηγητής εξιστορώντας τα γεγονότα, παρομοιάζει τους πρωταγωνιστές με μυθικά πρόσωπα. Ο Γερμανός οδηγός παρομοιάζεται με τον Κύκλωπα Πολύφημο και ο μικρός δεκάχρονος σαμποτέρ παρομοιάζεται με τον Οδυσσέα. Με τον παραλληλισμό αυτό ο αφηγητής δηλώνει την παντοδυναμία των Γερμανών σε σχέση με την αδυναμία του δεκάχρονου παιδιού. Όμως ο μικρός με την πονηριά και την πανουργία του,  όπως ο Οδυσσέας, ξεγελάει τον γίγαντα και κερδίζει την άνιση μάχη.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Αλληγορία είναι μια μεταφορική  έκφραση που κρύβει νοήματα διαφορετικά από εκείνα που φανερώνουν οι λέξεις της. Βλέπε και την  κατηγορία Σχήματα λόγου ή εκφραστικά μέσα στο ιστολόγιο ¨Πειραματισμοί».

ΤΟ ΤΕΧΝΑΣΜΑ

Ο μικρός αποσπά την προσοχή του Γερμανού λέγοντάς του ότι θα ανάψει το τσιγάρο του από το φως του αυτοκινήτου και αστειεύεται μαζί του, ενώ η υπόλοιπη παρέα προκαλεί φθορές στο όχημά του.

ΤΑ ΚΩΜΙΚΑ (ΧΙΟΥΜΟΡΙΣΤΙΚΑ) ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Φαίνονται στους διαλόγους ανάμεσα στο πιτσιρίκι και τον Γερμανό. Το παιδί  χρησιμοποιεί γερμανικές λέξεις   και  λαϊκές φράσεις (μάπα) προκαλώντας το γέλιο μας. Κωμικό στοιχείο είναι ακόμη η ασυνεννοησία τους καθώς και τα περήφανα λόγια του Γερμανού για την ανωτερότητα της φυλής του ενώ την ίδια στιγμή αυτός ξεγελιόταν από το παιδί.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ  ΧΙΟΥΜΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΑΝΤΟΣ

Έτσι ο αφηγητής προβάλλει την εξυπνάδα, την ψυχραιμία, την πονηριά και το ταλέντο του παιδιού να παραπλανήσει τον Γερμανό. Από την άλλη προβάλλεται η αφέλεια του Γερμανού που πέφτει θύμα του δεκάχρονου παιδιού, αλλά και η ρατσιστική ιδεολογία του, την οποία είχε διακηρύξει ο Χίτλερ. Ο αφηγητής ειρωνεύεται τον στρατιώτη και την ιδεολογία του, καθώς αποδεικνύεται  ότι ο παντοδύναμος γίγαντας είναι απονήρευτος και ανόητος, αφού εξαπατάται από ένα αδύναμο παιδί.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ

«Ένας ακήρυκτος πόλεμος υπάρχει ανάμεσα στα θηρία και τα πεινασμένα αλητάκια της Αθήνας». Από τη μια ο παντοδύναμος εχθρός με τα ισχυρά όπλα και από την άλλη ο ανίσχυρος αντίπαλος με τα τεχνάσματα, τις δολιοφθορές και τον ανταρτοπόλεμο (δηλαδή χτυπά και εξαφανίζεται).

Η ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ  ΧΙΤΛΕΡ

Ο Χίτλερ με την προπαγάνδα του  είχε εμποτίσει τον γερμανικό λαό με τις ρατσιστικές απόψεις του περί ανωτερότητας της γερμανικής φυλής η οποία έπρεπε να κυβερνά όλους τους άλλους κατώτερους λαούς του κόσμου. Ο στρατιώτης, δηλαδή, πιστεύει ότι ανήκει σε έναν ανώτερο και εξυπνότερο λαό που έχει δεχθεί το χρίσμα από τον Θεό να κυβερνήσει όλον τον κόσμο.

ΠΩΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Έχουν άκαμπτο, αδούλωτο και άφοβο φρόνημα. Η σκληρότητα των Γερμανών δεν  έκαμψε τα παιδιά , αλλά συνέχισαν με ζήλο τον αγώνα να πλήξουν το γόητρο των Γερμανών.

ΠΩΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ

Σκληροί, βίαιοι, απάνθρωποι ( δεν διστάζουν να βασανίσουν ακόμα και ένα παιδί), πανίσχυροι (γίγαντες), αφελείς, ανόητοι, ευέξαπτοι, ρατσιστές (θεωρούν τον εαυτό τους ανώτερο).

Η ΓΛΩΣΣΑ

Απλή, ζωντανή δημοτική γλώσσα με πολλές λαϊκές φράσεις και λέξεις της προφορικής, καθημερινής ομιλίας των παιδιών (μάγκα, καρπαζά, μάπας, κ.λπ.). Συναντούνται και πολλές γερμανικές λέξεις που κάνουν ρεαλιστικό και παραστατικό τον διάλογο ανάμεσα στο Ελληνόπουλο και τον Γερμανό. Το κείμενο αποκτά ζωντάνια, παραστατικότητα και θεατρικότητα εξαιτίας των σύντομων, κοφτών διαλόγων, τη χρήση του ενεστώτα και τη ζωντανή απεικόνιση της σκηνής. Ξεχωρίζουν επίσης τα ειρωνικά, τα χιουμοριστικά και τα αλληγορικά στοιχεία (Κύκλωπας – Οδυσσέας).

ΤΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΛΟΓΟΥ

Εικόνες (» Ο πιτσιρίκος προπάντων….την περπατησιά τους»), μεταφορές («σκελετωμένοι άνθρωποι»), παρομοίωση (» Γιατί εκείνοι χυμούν σαν αετοί»), προσωποποίηση («το κρύο, η πείνα και ο φόβος αγωνίζονται ποιο από τα τρία αυτά κακά θα καταφέρει να γονατίσει τον λαό»), αλληγορία («Παίρνει τα μέτρα του ο Πολύφημος…και ο Κύκλωπας απορεί»), ειρωνεία, υπερβολή (» ο φόβος του είναι πράγμα άγνωστο»), κλιμάκωση («Ο πιτσιρίκος γελά, φλυαρεί, πειράζει»).

Ο ΑΦΗΓΗΤΗΣ

Τριτοπρόσωπος, παντογνώστης που παρουσιάζει την ιστορία με τρόπο ειρωνικό και κωμικό.

ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ

α)Αφήγηση: Ο αφηγητής παρουσιάζει ρεαλιστικά την πραγματικότητα της εποχής δείχνοντας την ωμότητα και την αφέλεια των Γερμανών με γρήγορο ρυθμό.

β) Διάλογος: Ανάμεσα στον πιτσιρίκο-Οδυσσέα με το Γερμανό-Πολύφημο. Δίνεται με γοργότητα, ζωντάνια, παραστατικότητα και θεατρικότητα. Περιέχει χιούμορ και ειρωνεία.

γ) Σχόλια: Σχολιάζει ο αφηγητής, ειρωνεύεται τους Γερμανούς και εκφράζει θαυμασμό για τους Έλληνες.

δ) Σκέψεις: Είναι οι σκέψεις του Γερμανού για την ανωτερότητα του έθνους του.

ε) Εσωτερικός μονόλογος: Οι ενδόμυχες σκέψεις του στρατιώτη.

Στην παρακάτω διεύθυνση βρίσκεται το ψηφιακό βιβλίο των Κειμένων.Πατώντας στον πρώτο υπερσύνδεσμο,  που  εμφανίζεται κάτω από τις «Διαθεματικές εργασίες¨, θα βρείτε πολλές γελοιογραφίες και πρωτοσέλιδα του 1940.

 http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGYM-A107/391/2585,21840/

Πατήστε εδώ για να βρείτε και άλλες γελοιογραφίες και πρωτοσέλιδα του 1940.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ
«ΣΥΣΣΙΤΙΟ» ΑΛΚΗ ΖΕΗ
[ Στα χρόνια της Κατοχής, 1941-1944, στην Αθήνα. ]Έγινε ακριβώς έτσι, όπως το ’λεγε ο Γιάννης κι ο Αχιλλέας […]. Γέμισαν τα ντουβάρια με μεγάλα κόκκινα και πράσινα γράμματα –πού και πού έβλεπες και μπλε– κι όταν η Αθήνα ολόκληρη είχε γίνει ένα απέραντο αλφαβητάριο, τότε κουβάλησαν στα σχολεία κάτι τεράστια μαύρα καζάνια.
Στου Πέτρου το σχολείο, το άδειο γκαράζ, άρχισαν πάλι τα μαθήματα, και τώρα δεν απουσιάζει σχεδόν κανένα παιδί, γιατί αν λείψει χάνει το ΣΥΣΣΙΤΙΟ. Κάθε μεσημέρι καταφθάνει ένα κάρο και ξεφορτώνει τον Δάμονα και τον Φιντία. Ο Δάμων και ο Φιντίας είναι δυο καζάνια μαύρα σαν πίσσα που αχνίζουν…
Την πρώτη μέρα που τα περίμεναν, κανένα παιδί δεν είχε νου για μάθημα, κι ο κύριος Λουκάτος άρχισε να τους διαβάζει κάτι ιστορίες από ένα βιβλίο:
«…Στα παλιά τα χρόνια, στην αρχαία Αθήνα υπήρχανε δυο αχώριστοι φίλοι. Ο Δάμων και ο Φιντίας…»
– Έρχονται! Έρχονται! ακούστηκε μια ψιλή φωνούλα από την άκρη της τάξης.
Ήταν ένα μικρό κοριτσάκι, που παραμόνευε από τη χαραμάδα της μεγάλης πόρτας, κι είδε να καταφτάνουν, όχι βέβαια ο Δάμων και ο Φιντίας, αλλά τα καζάνια με το συσσίτιο, που έτσι τους έμεινε το όνομα.
Όλα τα παιδιά βάλανε τα γέλια και πετάχτηκαν από τη θέση τους. Ο κύριος Λουκάτος πήγε αργά και σοβαρά κι άνοιξε διάπλατα την πόρτα. Έξω, στεκότανε ένα κάρο φορτωμένο με τα καζάνια. Δυο κυρίες καλοντυμένες και μια κοπέλα με μαύρο πουλόβερ και ξέθωρη γαλάζια μπλούζα, ρωτούσανε ποιος είναι ο δάσκαλος. Γύρω είχε μαζευτεί κόσμος. Έτσι όπως μαζεύεται πάντα στη γειτονιά άμα γίνεται κάτι. Δεν μιλούσανε, δεν λαλούσανε. Μονάχα μια γυναίκα σήκωσε τα δυο της χέρια ψηλά και φώναξε:
– Τα παιδάκια μας θα φάνε!
Οι κυρίες με το κορίτσι μιλούσανε με τον κύριο Λουκάτο. Κάτι άνθρωποι ξεφόρτωναν τα καζάνια, τα ’βαλαν μέσα στο σχολείο, κι ύστερα ο δάσκαλος γύρισε στα παιδιά και τους είπε με ύφος επίσημο, λες κι έβγαζε λόγο για την Εθνική γιορτή:
– Πάρτε τα κουτιά σας και μπείτε στη σειρά. Αρχίζει το συσσίτιο.
Βρόντηξαν τα τενεκεδάκια, σίγησαν ξανά, κι ο κύριος Λουκάτος έδινε τα παραγγέλματα όπως στην παρέλαση: «Οι μικροί μπροστά, οι μεγάλοι πιο πίσω, οι άλλοι στη μέση. Μη θορυβείτε…».
Ο Σωτήρης κι ο Πέτρος στεκόντανε στη μέση. Κοιτάνε όσο να φτάσει η σειρά τους, τις μεγάλες σιδερένιες κουτάλες, που βυθίζονται στα καζάνια, χάνονται για λίγο κι ύστερα ξανασηκώνονται βαριές βαριές κι αχνιστές κι αδειάζουν, μέσα σε κάθε τενεκεδάκι, μια πηχτουλή σούπα. Τα μικρά είναι τυχερά, που είναι μπροστά· πήραν κιόλας το συσσίτιό τους και φεύγουν γλείφοντας τις σταγόνες που έχουν περιχυθεί έξω από το τενεκεδάκι. Τη μια κουτάλα τη κρατάει μια δασκάλα και την άλλη το κορίτσι με το μαύρο πουλόβερ που το λένε Σοφία. Οι καλοντυμένες κυρίες έχουν στα χέρια τους κάτι χαρτιά, που πάνω είναι ζωγραφισμένος ο ερυθρός σταυρός. Σημειώνουν νούμερα και κουβεντιάζουν με τον κύριο Λουκάτο.
– Προβλέπουμε περίσσευμα ώς τριάντα μερίδες, λέει η μια.
– Ποια παιδιά έχουν περισσότερη ανάγκη; ρωτάει η άλλη.
– Όλα, απαντάει ο κύριος Λουκάτος. Αδενίτις εκατό τα εκατό.
– Μπα, σπρώχνει ο Σωτήρης τον Πέτρο, το ’ξερες πως έχουμε αδενίτιδα;
Ο Πέτρος δεν το ’ξερε, μα δεν πρόλαβε να του απαντήσει, είχε φτάσει η σειρά του.
Το κορίτσι με το μαύρο πουλόβερ βύθισε την κουτάλα.
Αυτό, λοιπόν, είναι το ΣΥΣΣΙΤΙΟ που τόσες φορές το ’γραφε στους τοίχους. Το ΣΥΣΣΙΤΙΟ που, σαν το πρόφερε ο Αχιλλέας, έπαιρνε τόσο επίσημο ύφος η φωνή του. «Πρέπει να οργανώσουμε τα ΣΥΣΣΙΤΙΑ.» Από εδώ και πέρα ο Πέτρος θα ξέρει πως όποια μαγική λέξη γραφτεί στον τοίχο θα γίνεται αλήθεια.
Η κουτάλα αδειάζει μέσα στο τενεκεδάκι του. Το τενεκεδάκι είναι ένα άδειο κουτί από φυτίνη, κίτρινο με μαύρα γράμματα. Ο παππούς φώναζε, πριν από τον πόλεμο, που μαγείρευε η μαμά με φυτίνη. Το βούτυρο, έλεγε ο παππούς, είναι πιο νόστιμο. Mα η φυτίνη είχε τη μισή τιμή. Κι η μαμά ήθελε να κάνει οικονομίες… Το κουτί βάρυνε, του ζεματάει σχεδόν τα χέρια. Το κορίτσι με το μαύρο πουλόβερ του χαμογελάει.
– Ευχαριστώ, μουρμουρίζει ο Πέτρος.
– Νά κι ένας που είπε ευχαριστώ, σκάει στα γέλια η κοπέλα και του βάζει γρήγορα γρήγορα ακόμη μισή κουταλιά.
– Ευχαριστώ! βροντοφώνησε ο Σωτήρης που ήτανε πίσω από τον Πέτρο και παρακολούθησε τη σκηνή. Ο Πέτρος ορκίστηκε να μην ξαναπεί «ευχαριστώ».
Ο Πέτρος πήρε μόνος του το δρόμο για το σπίτι. Ο Σωτήρης θα έμενε ώς το τέλος γιατί, λέει άμα τον έβλεπαν τόσο ζαρωμένο θα του έδιναν οπωσδήποτε περίσσευμα… Περπατάει και κρατάει στα χέρια του το τενεκεδάκι της φυτίνης. Η καυτή σούπα τον ζεσταίνει. Είναι πηχτουλή και, καθώς περπατάει, τρεμουλιάζουν στη επιφάνεια κάτι κηλίδες λάδι που μοιάζουν σα μικρά νησάκια. Αν δε ζεματούσε τόσο πολύ, θα ’πινε μια ρουφηξιά να δοκίμαζε τη γεύση της, μα πάλι καλύτερα που καίει, γιατί η μια ρουφηξιά θα ’φερνε την άλλη και θα κινδύνευε το κουτί της φυτίνης να μείνει άδειο. Έφτασε στο σπίτι κι ακούμπησε το τενεκεδάκι στο τραπέζι.
– Έφερα το ΣΥΣΣΙΤΙΟ! είπε, τόσο περήφανα, λες κι είχε βγει πρώτος στην τάξη.
Η μαμά πήγε κοντά, έκανε το σταυρό της κι έσκυψε και φίλησε το κίτρινο κουτί με τα μαύρα γράμματα, λες κι ήτανε εικόνισμα.
(από το βιβλίο: Aνθολόγιο για τα παιδιά του Δημοτικού, μέρος δεύτερο, Oργανισμός Eκδόσεως Διδακτικών Bιβλίων, 1975)

 

«ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΚΕΣ» ΑΛΚΗ ΖΕΗ

(απόσπασμα από το μυθιστόρημα ¨Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου»

Το μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου αναφέρεται στη γερμανική κατοχή, στην Αθήνα του 1941-44. Ο λαός μέσα από τις οργανώσεις αντιστεκόταν όπως μπορούσε, με απεργίες, διαδηλώσεις, καταστροφές σε εγκαταστάσεις ή υλικά του εχθρού. Ορισμένες φορές αντιστέκονταν και τα παιδιά με το δικό τους τρόπο.

Με το σχολείο του Πέτρου ήτανε χειρότερα τα πράματα. Το είχανε επιτάξει οι καραμπινιέροι και τώρα τα μαθήματα γινόντανε σ’ ένα πρώην γκαράζ. Χάμω ήτανε πατημένο χώμα σκληρό, γεμάτο ξεραμένα λάδια. Από την τεράστια σιδερένια πόρτα, ακόμα κι αν ήτανε κλειστή, έμπαινε κρύο. Σε κάθε γωνιά έκανε μάθημα κι από μια τάξη του Δημοτικού και πολλές φορές, σαν έλειπε κανένας δάσκαλος, κάνανε και δυο και τρεις τάξεις μαζί. Τελειώνανε στις δώδεκα, γιατί μετά ερχότανε το Γυμνάσιο. Πολλές φορές, σα σχολνούσε, συναντούσε το Γιάννη, που πήγαινε για μάθημα. Από τα εβδομήντα παιδιά της τάξης του Πέτρου ήτανε ζήτημα αν ήταν παρόντα κάθε μέρα τα είκοσι. Ο κύριος Λουκάτος δε διάβαζε πια τον κατάλογο για να βάλει «απών», κι ούτε ρωτούσε κανέναν, «γιατί άργησες;» σαν έφτανε στη μέση του μαθήματος. Δεν κρατούσε πια βέργα, δεν έλεγε «σκασμός» κι ούτε την αγαπημένη του φράση, που την ξέρανε πια απέξω κι ανακατωτά: «Θα σε στείλω να κόβεις ξύλα». Την πρώτη μέρα που πήγανε για μάθημα, τρομάξανε να τον γνωρίσουνε. Τους είπε «καλά μου παιδάκια» και τους ρώτησε αν φάγανε το πρωί. Σήκωσε το χέρι της μονάχα η Νιούρα, η κόρη του φούρναρη.

Από τη μέρα που τους είπε ο Γιάννης, την ώρα που σχολούσανε, «Σας θέλω», πήρανε τη συνήθεια να έρχονται στις πέντε να τον περιμένουνε να σχολάσει. Στην αρχή ο Πέτρος νόμιζε πως θα τον θέλει πάλι κάτι να του πει για την Αντιγόνη, μα ο Γιάννης, τούτη τη φορά, ούτε τον ρώτησε τι κάνει η αδελφή του. Τους έπιασε από τους ώμους, εκείνον και το Σωτήρη, και πήρανε κάτι σοκάκια, ώσπου βγήκανε στη μεγάλη λεωφόρο… Στάθηκαν σ’ ένα υψωματάκι και χάζευαν τα τεράστια γερμανικά φορτηγά που περνούσανε και θαρρείς κι έλειωνε η άσφαλτος από το βάρος τους.

– Τι διάολο κουβαλάνε; ρωτάει ο Σωτήρης.

– Πολεμικό υλικό, το πάνε στο Κέντρο χημικού πολέμου, απάντησε ο Γιάννης και κάτι ψαχούλευε μέσα στομπλουζόν του.

Ύστερα τους κοίταξε πονηρά.

– Τι λέτε, τους σκάμε κανένα λάστιχο;

– Πώς; Πετάχτηκαν κι οι δυο μαζί.

Ο Γιάννης έβγαλε από το μπλουζόν του μια χαρτοσακούλα. Ήτανε γεμάτη κοντόχοντρες πρόκες με μεγάλο κεφάλι. Βάλθηκαν να τις πετάνε με φόρα, λες κι ήτανε χαρτοπόλεμος, κατά την άσφαλτο. Κούρνιασαν μετά και περίμεναν το πρώτο αυτοκίνητο που προχωρούσε αργά και βαριά. Ξαφνικά ακούστηκε ένας ξερός κρότος σαν πιστολιά. Ο Σωτήρης κι ο Πέτρος κόλλησαν στη γη. Ο Γιάννης τους σφύριξε στο αυτί:

– Έσκασε, έσκασε…, και το μπαλάκι χοροπηδούσε χαρούμενα στο λαιμό του.

Με πολλή προφύλαξη κοιτάζανε κι οι τρεις τους το βαρύ φορτηγό που είχε σταματήσει λίγο πιο κάτω κι η μηχανή του λαχάνιαζε. Κατέβηκε από μέσα ένας Γερμανός κι ύστερα άλλοι δυο και καταπιάστηκαν ν’ αλλάξουνε τη ρόδα.

– Έχουνε δουλειά για ώρα, λέει ο Γιάννης. Τούτο δω είναι ολόκληρο φρούριο.

– Οι δικές μου πρόκες ήτανε, είπε ο Σωτήρης, εγώ τις πέταξα κατά κει.

– Τρέχα να το κοκορευτείς, τον ψευτομάλωσε ο Γιάννης.

Πέρα από την ανηφόρα, ξεπρόβαλε η μούρη ενός άλλου φορτηγού.

Ο Γιάννης όμως τους πήρε βιαστικά από το χέρι και φύγανε. Σαν είχανε φτάσει στα σοκάκια, ακούστηκε πάλι ο ξερός κρότος.

– Τώρα ήτανε οι δικές μου πρόκες, γέλασε ο Γιάννης.

Από τότε, ο Πέτρος κι ο Σωτήρης πήγαιναν κάθε τόσο στο υψωματάκι που κοίταζε τη μεγάλη λεωφόρο, αλλάζοντας πάντα στέκι να μην τους επισημάνουν οι Γερμανοί. Ο Γιάννης τους είχε μάθει πώς να πετάνε τις πρόκες ακριβώς, δίχως να τις σπαταλάνε, κι ο ίδιος δεν ερχότανε πια μαζί τους. Την τελευταία φορά πήγανε μ’ όλη την ομάδα τού φουτμπόλ και το βρήκανε πως είναι πολύ πιο διασκεδαστικό. Φουτμπόλ παίζεις κάθε μέρα. Έσκασε, όμως, μόνο ένα λάστιχο και κοντέψανε να δαρθούνε, γιατί ο καθένας έλεγε πως ήτανε το δικό του καρφί. Δεν μπορέσανε να ξαναπάνε, άρχισε να φυσάει για μέρες τόσο δυνατός αέρας, που οι πρόκες δεν έφταναν εκεί που τις πετούσανε. Κι ύστερα ο Γιάννης δεν μπορούσε να βρει άλλα καρφιά.

– Να τινάξουμε ένα γερμανικό τρένο, είπε ο Σωτήρης, δε χρειάζονται πρόκες.

Ο Γιάννης δε γέλασε καθόλου, σαν τ’ άκουσε, ούτε τον κορόιδεψε.

– Για το τρένο θα πάρω μονάχα τον Πέτρο, του είπε σοβαρά. Εσύ είσαι ζαβολιάρης και θα λογαριάζεις όλα τα τρένα για δικά σου.

 

 

Υποβολή σχολίου Δημοσιευμένο στην κατηγορία  ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 20 Οκτωβρίου 2020 ΑΡΚΟΥΛΗ ΕΛΕΝΗ

H τελευταία φάση της γαλλικής επανάστασης και η εποχή του Ναπολέοντα, Το συνέδριο της Βιέννης, Τα επαναστατικά κινήματα των ετών 1820-21 στην Ευρώπη, η αρχή των εθνοτήτων (διάγραμμα με ερωτήσεις)

ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΒΟΝΑΠΑΡΤΗΣ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ)

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ 1794-1799

Ποια  γεγονότα συμβαίνουν στην τελευταία φάση της γαλλικής επανάστασης; (ενημερωτικά)

 • Οι μετριοπαθείς (θερμιδοριανοί) ελέγχουν την Συμβατική συνέλευση.
 • Ψηφίζουν ένα νέο πιο συντηρητικό Σύνταγμα (πενταμελές Διευθυντήριο για εκτελεστική εξουσία).
 • Αναζητούν τη στήριξης στρατηγών.
 • Ο Ναπολέων αναλαμβάνει την εξουσία με τη συγκατάθεση του Διευθυντηρίου.

Η  ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΑ (1799-1815) 

Ποιες είναι οι σημαντικότερες ενέργειες του Ναπολέοντα στην εσωτερική πολιτική; ( ενημερωτικά)

 • Ο Ναπολέων καταλαμβάνει την εξουσία και σταδιακά γίνεται αυτοκράτορας.
 • Προωθεί μεταρρυθμίσεις στη διοίκηση την εκπαίδευση και την οικονομία.
 • Θεσπίζει τον Ναπολεόντειο Κώδικα, νομοθεσία που ως σήμερα αποτελεί τη βάση του νομικού συστήματος των Ευρωπαϊκών κρατών

Ποια ήταν η εξωτερική του πολιτική; (ενημερωτικά)

 • Με νικηφόρους πολέμους θέτει υπό έλεγχο μεγάλο μέρος της Ευρώπης.
 • Εμποδίζει τη διακίνηση αγγλικών εμπορευμάτων στα γαλλικά λιμάνια.
 • Το 1812 επιτέθηκε στη Ρωσία αλλά ηττήθηκε.
 • Κατά την υποχώρηση, ένας νέος συνασπισμός ευρωπαϊκών κρατών καίριο πλήγμα στις γαλλικές δυνάμεις (μάχη της Λιψίας, 1813).
 • Η ήττα των Γάλλων στο Βέλγιο, στη μάχη του Βατερλό (1815), σήμανε και το τέλος της κυριαρχίας του Ναπολέοντα.

Γιατί η Γαλλική επανάσταση και εποχή του Ναπολέοντα (1789-1815) αποτελεί σπουδαιότατο γεγονός στην ευρωπαϊκή αλλά και στην παγκόσμια ιστορία;

 • Η αστική τάξη της Γαλλίας κατέλαβε την εξουσία, δείχνοντας τον δρόμο και στις άλλες αστικές τάξεις της Ευρώπης.
 • Τα συμφέροντα της αστικής τάξης προωθήθηκαν και η φιλελεύθερη οικονομία, η οικονομία της ελεύθερης αγοράς, κέρδισε έδαφος.
 • Οι αρχές του Διαφωτισμού έγιναν πολιτικά αιτήματα και, σε ένα βαθμό, δικαιώθηκαν.
 • Η απολυταρχία γκρεμίστηκε στη Γαλλία και κλονίστηκε στην υπόλοιπη Ευρώπη.
 • Αναπτύχθηκε η ιδέα ότι τα όρια του έθνους και του κράτους πρέπει να συμπίπτουν. Πολίτες και κράτος συνδέθηκαν μ’ ένα πλέγμα δικαιωμάτων και υποχρεώσεων (π.χ. πολιτικά δικαιώματα-υποχρέωση στρατιωτικής θητείας). Έτσι γεννήθηκε η σύγχρονη έννοια της πατρίδας, στο πλαίσιο του έθνους-κράτους, που ενέπνεε αφοσίωση στους ανθρώπους.
 • Η εκκλησία διαχωρίστηκε, για πρώτη φορά στη νεότερη εποχή, από το κράτος.
 • Τα προνόμια των ευγενών και του κλήρου καταργήθηκαν και επικράτησε η αντίληψη ότι όλοι οι άνθρωποι γεννιόνταν έχοντας, τουλάχιστον θεωρητικά, τα ίδια δικαιώματα.
 • Ο λαός αναδείχτηκε σε κινητήρια δύναμη της ιστορίας και σε αποκλειστική πηγή εξουσίας με την καθιέρωση συνταγμάτων και την επικράτηση της αρχής της λαϊκής κυριαρχίας. Τα φυσικά δικαιώματα του Διαφωτισμού έγιναν πολιτικά δικαιώματα. Οι υπήκοοι έγιναν πολίτες.
 • Αναπτύχθηκαν ή αναδύθηκαν ιδέες και κινήματα που σφράγισαν την παγκόσμια ιστορία, όπως ο φιλελευθερισμός, ο εθνικισμός, ο κοινωνικός ριζοσπαστισμός και ο σοσιαλισμός.

 Από ποιους και γιατί συγκαλείται το Συνέδριο Βιέννης (1814-15); Τι αποφασίζεται σε αυτό;

Το Συνέδριο της Βιέννης συγκαλείται από τους νικητές του Ναπολέοντα (1814- 1815) και εκεί  αποφασίζεται:

 • Η επαναχάραξη των συνόρων των ευρωπαϊκών κρατών σε μια βιώσιμη ισορροπία.
 • Η ανασυγκρότηση απολυταρχίας
 • Η καταστολή των επαναστατικών ιδεών

Πότε και γιατί ιδρύεται η Ιερή Συμμαχία;

Τον Νοέμβριο του 1815 ιδρύθηκε η Ιερή Συμμαχία, από τη Ρωσία, την Αυστρία και την Πρωσία, χώρες-προπύργια της απολυταρχίας και της αντεπανάστασης. Οι περισσότεροι εκθρονισμένοι ηγεμόνες επανήλθαν στους θρόνους τους.

                         ΤΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΤΩΝ 1820-1821 ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Πώς αντέδρασαν οι ευρωπαϊκοί λαοί στις αποφάσεις του Συνεδρίου της Βιέννης;

Οι ευρωπαϊκοί λαοί αμφισβήτησαν τις αποφάσεις του συνεδρίου της Βιέννης (1815) διατυπώνοντας πολιτικές και εθνικές διεκδικήσεις.

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ

Ποιες ήταν οι πολιτικές διεκδικήσεις των ευρωπαϊκών λαών μετά το Συνέδριο της Βιέννης;

 • Σύνταγμα
 • Κοινοβουλευτικοί θεσμοί
 • Αναγνώριση ατομικών ελευθεριών και πολιτικών δικαιωμάτων.

Ποια ήταν τα τρία πολιτικά ρεύματα που σχηματίστηκαν; (ενημερωτικά)

 • Οι μετριοπαθείς φιλελεύθεροι (μεγαλοαστοί, φιλελεύθεροι ευγενείς): ήθελαν συνταγματική μοναρχία με εκλογικό δικαίωμα εξαρτημένο από την περιουσία.
 • Οι ριζοσπάστες δημοκρατικοί (μικροαστοί, διανοούμενοι): ήθελαν αβασίλευτη δημοκρατία με πολιτικά δικαιώματα για όλους.
 • Οι σοσιαλιστές (διανοούμενοι, εργάτες): ήθελαν κοινωνική και πολιτική ισότητα.

ΕΘΝΙΚΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ

Ποιες ήταν οι εθνικές διεκδικήσεις των ευρωπαϊκών λαών μετά το Συνέδριο της Βιέννης; Πώς δημιουργήθηκαν;

Εθνική διεκδίκηση =  κάθε λαός ζητά να έχει το δικό του κράτος.

Η συνειδητοποίηση της ιδέας του έθνους είχε ως αποτέλεσμα εθνικές διεκδικήσεις, καθώς πληθυσμοί με εθνική συνείδηση δεν διέθεταν κράτος, επειδή:

 • ζούσαν σε μεγάλες πολυεθνικές αυτοκρατορίες (Αυστριακή, Οθωμανική).
 • ζούσαν διάσπαρτοι σε διάφορα κράτη (γερμανικό, ιταλικό, πολωνικό έθνος).

Τι ήταν «η αρχή των εθνοτήτων» και από πού πήγαζε;

Ήταν η επιδίωξη να συγκεντρωθούν όλοι οι ομοεθνείς σε ένα κράτος ( έθνος = κράτος).

Η αρχή των εθνοτήτων πηγάζει από δύο πηγές:

 • τη γαλλική επανάσταση
 • την αντίδραση στη γαλλική κυριαρχία ειδικά στο γερμανικό χώρο.

Πού βασίζεται η έννοια του έθνους κατά τους Γερμανούς φιλοσόφους;

 • την ιστορία
 • τη γλώσσα
 • τη θρησκεία.

Ποια επαναστατικά κινήματα προκάλεσαν  οι πολιτικές και εθνικές διεκδικήσεις;

 • του 1820-1821
 • του 1830
 • του 1848

Πού έγιναν οι επαναστάσεις των ετών 1820-1821;

 • Η επανάσταση στην Ισπανία (1820).
 • Οι επαναστάσεις στην Ιταλία (1820-1821)
 • Η επανάσταση στην Ελλάδα (1821).

Ποιο ήταν το τέλος αυτών των επαναστάσεων;                                                                             .

Οι επαναστάσεις αυτές  καταπνίγηκαν από την Ιερή Συμμαχία, με εξαίρεση την  Ελληνική που είχε αίσιο τέλος.

Υποβολή σχολίου Δημοσιευμένο στην κατηγορία  ΙΣΤΟΡΙΑ Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 13 Οκτωβρίου 2020 ΑΡΚΟΥΛΗ ΕΛΕΝΗ

Η ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ

Η παράγραφος αποτελείται από τρία μέρη:

 • τη θεματική πρόταση, η οποία είναι η πρώτη πρόταση -περίοδος λόγου της παραγράφου
 • τα σχόλια / τις λεπτομέρειες  της θεματικής περιόδου και
 • την κατακλείδα, η οποία είναι η τελευταία πρόταση – περίοδος λόγου και μπορεί να απουσιάζει.

Το Περιεχόμενο του κάθε μέρους:

 • Η θεματική πρόταση εισάγει τον αναγνώστη στο θέμα της παραγράφου.
 • Τα σχόλια-λεπτομέρειες αναπτύσσουν το θέμα (μπορεί να είναι επιχειρήματα, παραδείγματα, σκέψεις, μία περιγραφή κλπ.)
 • Η κατακλείδα είναι το συμπέρασμα όσων έχω γράψει.

Η συνοχή των μερών της παραγράφου:

Για να συνδέονται οι προτάσεις -περίοδοι λόγου μεταξύ τους, χρησιμοποιώ συνδετικές λέξεις, όπως: αρχικά, επίσης, επιπλέον, όμως, ωστόσο, επομένως, άρα, λοιπόν, τέλος.

Οι συνδετικές λέξεις ή φράσεις με τις οποίες επιτυγχάνεται η συνοχή και η σημασία τους:

 

Προσθήκη: ακόμη, επίσης, επιπλέον, επιπρόσθετα κ.α.
Αιτιολόγηση: γιατί, επειδή, διότι, αφού, μια που, καθώς, εξαιτίας κ.α.
Αποτέλεσμα Συμπέρασμα ώστε, λοιπόν, άρα, επομένως, έτσι τελικά, συνεπώς,  συνοψίζοντας, συμπερασματικά, συνεπώς, κ.α.
Αντίθεση αλλά, όμως, ωστόσο, ενώ, από την άλλη πλευρά, αντίθετα, αν και, παρ’ όλα αυτά, ακόμη κι αν, μολονότι, παρόλο που, από τη μια … από την άλλη, κ.α.
Γενίκευση: γενικά, τις περισσότερες φορές, σε γενικές γραμμές, κ.α
Παράδειγμα λόγου χάρη, για παράδειγμα, κ.α
Επεξήγηση: δηλαδή, αυτό σημαίνει ότι…, ειδικότερα, με άλλα λόγια, (πιο) συγκεκριμένα κ.α
Έμφαση: το σημαντικότερο απ’ όλα…, το κυριότερο…, αξίζει να σημειωθεί πως…, πρέπει να τονιστεί ότι…, ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως… κ.α
Επιβεβαίωση ασφαλώς, βεβαίως, σίγουρα, πράγματι, αναμφίβολα, αναμφισβήτητα, δε χωρεί αμφιβολία ότι… κ.α
Ομοιότητα – αναλογία όπως, σαν, ομοίως, ανάλογα, κάτι ανάλογο συμβαίνει και με… κ.α
Όρος – προϋπόθεση αν, εκτός αν, εφόσον, με τον όρο, με την προϋπόθεση, σε περίπτωση που…, …αποτελεί βασική προϋπόθεση για…, ίσως, πιθανώς, ενδεχομένως κ.α
Σύγκριση παρά, απ’ όσο, απ’ ό,τι, συγκριτικά, σε σχέση με …, κ.α
Σκοπός για να, έχει ως σκοπό/στόχο/επιδίωξη, προκειμένου να… κ.α
Διαίρεση πρώτον, δεύτερον… αφενός…αφετέρου, απ’ τη μια…απ’ την άλλη… κ.α
Διάζευξη ή, είτε…είτε… κ.α
Πιθανότητα ενδεχομένως, πιθανώς, ίσως … κ.α.
Χρόνος όταν, αφού, καθώς, όποτε, μόλις, έως ότου, πριν, πριν από, κάθε φορά που, αρχικά, στη συνέχεια, πρώτα, ύστερα, μετά από λίγο, αφότου, προτού, ώσπου, ωσότου, όσο που, κτλ…
Τόπος εδώ, εκεί, πιο κάτω… κ.α

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν ξεχνώ να διαβάζω ό,τι γράφω τουλάχιστον 1 φορά, για να διορθώσω τυχόν ορθογραφικά και εκφραστικά λάθη!!!

ΠΗΓΗ:  http://www.schooltime.gr

Υποβολή σχολίου Δημοσιευμένο στην κατηγορία  ΓΛΩΣΣΑ Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ,ΓΛΩΣΣΑ Β΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 11 Οκτωβρίου 2020 ΑΡΚΟΥΛΗ ΕΛΕΝΗ

Η έκρηξη και η εξέλιξη της γαλλικής επανάστασης (1789-1794) με ερωτήσεις και απαντήσεις

Η έκρηξη και η εξέλιξη της γαλλικής επανάστασης (1789-1794)

Πώς ήταν οργανωμένη η γαλλική κοινωνία κατά τον 18ο αιώνα ;

Η γαλλική κοινωνία του 18ου αιώνα ήταν οργανωμένη σε τρεις θεσμοθετημένες τάξεις:

 • τον κλήρο (0,5% του πληθυσμού),
 • τους ευγενείς (1,5% του πληθυσμού) και
 • την τρίτη τάξη (98% του πληθυσμού), που την αποτελούσαν όλοι όσοι δεν ανήκαν στις δύο προηγούμενες τάξεις, δηλαδή οι αστοί, οι αγρότες και οι εργάτες.

Ο κλήρος και οι ευγενείς είχαν προνόμια, ενώ η τρίτη τάξη είχε μόνο υποχρεώσεις (πλήρωνε το σύνολο των φόρων, τη στιγμή που οι άλλες τάξεις δεν φορολογούνταν).

Με ποιο κριτήριο διαμορφώνονταν οι κοινωνικές τάξεις;

Οι άνθρωποι κατατάσσονταν στις κοινωνικές τάξεις  με κριτήριο την καταγωγή τους και τα προνόμια που τους είχαν απονεμηθεί από τον ηγεμόνα.

Τι ήταν το παλιό καθεστώς και σε ποιους προκαλούσε δυσαρέσκεια; Για ποιους λόγους;

Η κατάσταση αυτή της γαλλικής κοινωνίας αποτελούσε το παλαιό καθεστώς και γεννούσε τη δυσαρέσκεια, ιδίως της αστικής τάξης (του ανώτερου στρώματος της τρίτης τάξης), η οποία, αν και δέσποζε στην οικονομία, ήταν αποκλεισμένη από τη λήψη των πολιτικών αποφάσεων.

Παράλληλα, η δυσφορία εξαπλωνόταν στο σύνολο της τρίτης τάξης, καθώς, από τα μέσα του 18ου αιώνα, οι συνθήκες ζωής επιδεινώνονταν διαρκώς. Μάλιστα, κατά τον φοβερό χειμώνα του 1788-1789, η πείνα οδήγησε τον λαό σε λεηλασίες πλούσιων σπιτιών και κρατικών αποθηκών.

Η  ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ, ΜΑΙΟΣ 1789 – ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 1792

Τι ήταν η Βαστίλη

Η Βαστίλη ήταν τόπος φυλάκισης και βασανιστηρίων όσων αντιδρούσαν στο παλαιό καθεστώς και μισητό σύμβολο της απολυταρχίας.

Ποια  γεγονότα  οδήγησαν στην άλωσή της Βαστίλης; 

 1. Η κατάσταση αυτή (δυσφορία τρίτης τάξης, πείνα του χειμώνα 1788-89) έκανε τον βασιλιά Λουδοβίκο ΙΣΤ  να συγκαλέσει συνέλευση των τάξεων στο ανάκτορο των Βερσαλιών. Εκεί, οι αντιπρόσωποι της τρίτης τάξης απαίτησαν μεταρρυθμίσεις, αλλά ο βασιλιάς ζήτησε να επιβληθούν νέοι φόροι που θα πλήρωναν αποκλειστικά τα μέλη της τρίτης τάξης. (Μάιος 1789).
 2. Οι αντιπρόσωποι της τρίτης τάξης αντέδρασαν και, με το επιχείρημα ότι εκπροσωπούσαν το 98% των Γάλλων, αυτοανακηρύχθηκαν Εθνική συνέλευση. Ο βασιλιάς, ωστόσο, δεν τους αναγνώρισε και διέταξε να κλείσει η αίθουσα όπου συνεδρίαζαν οι τάξεις.
 3. Τότε, οι αντιπρόσωποι της τρίτης τάξης συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα του σφαιριστηρίου, όπου ορκίστηκαν ότι θα συντάξουν σύνταγμα. Στο πλευρό τους τάχθηκαν ορισμένοι κληρικοί και ευγενείς.
 4. Ο βασιλιάς αναγκάστηκε να υποχωρήσει. Η Εθνοσυνέλευση αυτοανακηρύχθηκε Συντακτική συνέλευση που είχε δηλαδή σκοπό της δηλαδή ήταν  να συντάξει σύνταγμα(Ιούλιος 1789).
 5. Η υποχώρηση του Λουδοβίκου ΙΣΤ’, ωστόσο, δεν ήταν παρά μια κίνηση τακτικής, καθώς την ίδια στιγμή συγκέντρωνε, κρυφά, στρατό για να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση.
 6. Όταν έγιναν γνωστές οι παρασκηνιακές κινήσεις του βασιλιά, οργισμένοι πολίτες οπλίστηκαν για να υπερασπιστούν την Εθνοσυνέλευση: στις 14 Ιουλίου 1789 ο λαός του Παρισιού κατέλαβε τη Βαστίλη, τόπο φυλάκισης και βασανιστηρίων, μισητό σύμβολο της απολυταρχίας. Η 14η Ιουλίου αποτελεί σήμερα εθνική γιορτή των Γάλλων. Παράλληλα, όλο και περισσότερες περιοχές στην ύπαιθρο της Γαλλίας επαναστατούσαν.

Ποιες ήταν οι ενέργειες της Συντακτικής Συνέλευσης;

Σε αυτό το κλίμα, η Συντακτική συνέλευση:

 • ανακοίνωσε την κατάργηση των προνομίων (4 Αυγούστου 1789) και
 • ψήφισε τη Διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη , βασισμένη στις αρχές του Διαφωτισμού.

Ο βασιλιάς αποδέχθηκε αναγκαστικά αυτές τις αποφάσεις μετά την κατάληψη των ανακτόρων των Βερσαλιών από τον επαναστατημένο λαό.

Ποια ήταν τα  πολιτικά ρεύματα της Συντακτικής Συνέλευσης;

Στη Συντακτική συνέλευση είχαν διαμορφωθεί τρία πολιτικά ρεύματα που πήραν τα ονόματά τους από τις θέσεις στις οποίες κάθονταν οι υποστηρικτές τους στην αίθουσα συνεδριάσεων:

 • Δεξιά: δεν επιθυμούσε περαιτέρω μεταβολές του παλαιού καθεστώτος.
 • Κέντρο: αποδοχή της μοναρχίας με συμμετοχή ευγενών και μεγαλοαστών.
 • Αριστερά: είχε όραμα ένα πολίτευμα αμερικανικού τύπου.

Ποιοι ήταν οι φορείς διάδοσης των ιδεών της επανάστασης;

 • Ένα από τα αποτελέσματα της δυναμικής συμμετοχής ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων στις πολιτικές εξελίξεις ήταν και η δημιουργία πολιτικών οργανώσεων, των λεσχών.Οι λέσχες των Ιακωβίνων και των  Κορδελιέρων, που  έμοιαζαν με τις σημερινές κομματικές οργανώσεις και κινητοποιούσαν πολλούς πολίτες.
 • Οι εφημερίδες, που πολλαπλασιάστηκαν και διέδιδαν τις πολιτικές απόψεις.

Ποια ήταν τα βασικά σημεία του πρώτου συντάγματος της Γαλλίας (1791) το οποίο  εγκαθίδρυσε το πολίτευμα της συνταγματικής μοναρχίας;

Η Συντακτική ψήφισε, το 1791, το πρώτο σύνταγμα της Γαλλίας εγκαθιδρύοντας το πολίτευμα της συνταγματικής μοναρχίας.

 1. Το έθνος ανακηρύχτηκε κυρίαρχο .
 2. Ως νομοθετικό σώμα ορίστηκε η Νομοθετική συνέλευση (Βουλή), που θα προέκυπτε από εκλογές.
 3. Δικαίωμα ψήφου, όμως, αναγνωρίστηκε μόνο σε όσους κατείχαν περιουσία και πλήρωναν φόρους.
 4. Η εκτελεστική εξουσία ανατέθηκε στον βασιλιά και σε έξι υπουργούς.
 5. Η δικαστική εξουσία αφαιρέθηκε από τον βασιλιά και κηρύχθηκε ανεξάρτητη.

 Ποιες ήταν οι επόμενες ενέργειες της Συντακτικής Συνέλευσης;

 1. Τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα ώθησαν την επανάσταση στην εθνικοποίηση της περιουσίας του κλήρου που χρησιμοποιήθηκε ως εγγύηση για την έκδοση χαρτονομίσματος.
 2. Οι κληρικοί ορίστηκαν λειτουργοί του κράτους που όφειλαν υπακοή, πρώτα απ’ όλα, στην πολιτεία.
 3. Επίσης, καταργήθηκαν οι συντεχνίες (ενώσεις εμπόρων ή τεχνιτών με σκοπό την προάσπιση των επαγγελματικών συμφερόντων) και απαγορεύτηκαν οι απεργίες.

Ποιά ήταν η αντίδραση του βασιλιά και της εκκλησίας στα μέτρα της Συντακτικής Συνέλευσης;

Οι παραπάνω ρυθμίσεις δεν έγιναν αποδεκτές ούτε από την εκκλησία ούτε από τον βασιλιά, ο οποίος επιχείρησε να διαφύγει από τη Γαλλία αλλά έγινε αντιληπτός και αναγκάστηκε να επιστρέψει.

Ποια προβλήματα αντιμετώπιζε η Νομοθετική Συνέλευση που προήλθε μετά από τις εκλογές του 1791;

Η Νομοθετική συνέλευση, που προήλθε από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 1791, ελεγχόταν από τους Γιρονδίνους (μετριοπαθείς)και είχε να λύσει σοβαρά προβλήματα.

 • Ο βασιλιάς και ορισμένοι αριστοκράτες σχεδίαζαν, σε συνεννόηση με τους βασιλείς της Αυστρίας και της Πρωσίας, επέμβαση εναντίον του επαναστατικού καθεστώτος.
 • Την ίδια στιγμή ριζοσπαστικά τμήματα των λαϊκών στρωμάτων, οι sans-culottes (σαν-κιλότ˙ ο όρος αποδόθηκε παλαιότερα στα ελληνικά «αβράκωτοι», επειδή οι άνθρωποι αυτοί δεν φορούσαν τα εφαρμοστά παντελόνια, που συνήθιζαν να φορούν τότε οι αριστοκράτες και οι αστοί, αλλά απλά παντελόνια, όμοια με τα σημερινά), αξίωναν την έκπτωση του βασιλιά.

Ποιες ενέργειες έκανε η Νομοθετική Συνέλευση και οι  Γιρονδίνοι (πολιτική ομάδα με μετριοπαθείς πολιτικές θέσεις) μετά τις εκλογές το 1791;

 

 • Οι Γιρονδίνοι, που εκτιμούσαν ότι μια πολεμική σύγκρουση θα συσπείρωνε τον λαό γύρω από το επαναστατικό καθεστώς, ώθησαν στην κήρυξη πολέμου εναντίον της Αυστρίας και της Πρωσίας (20 Απριλίου 1792).
 • α)Οι πρώτες αποτυχίες του γαλλικού στρατού, β)η ύποπτη στάση του βασιλιά και γ)η πείνα ώθησαν τα λαϊκά στρώματα σε επαναστατική δράση. Ο λαός του Παρισιού κατέλαβε τα ανάκτορα του Κεραμεικού. Ο βασιλιάς κατέφυγε στη Νομοθετική, η οποία, όμως, τον έθεσε υπό περιορισμό.
 • Οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες. Η Νομοθετική:

α) αναγνώρισε σε όλους τους άνδρες πολιτικά δικαιώματα (θέσπιση της καθολικής ψηφοφορίας),

β) δήμευσε τις περιουσίες των αριστοκρατών που είχαν διαφύγει στο εξωτερικό,

γ)θέσπισε τον διαχωρισμό της εκκλησίας από το κράτος και κήρυξε την πατρίδα σε κίνδυνο.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: Η νίκη κατά των Πρώσων στο Βαλμί (20 Σεπτεμβρίου 1792) έσωσε, στην κυριολεξία την τελευταία στιγμή, την επανάσταση.

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ (ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 1792 – ΙΟΥΛΙΟΣ 1794)

Ποιες ενέργειες κάνει η Συμβατική Συνέλευση στη δεύτερη φάση (την πιο ακραία) της Γαλλικής Επανάστασης;

Μετά από εκλογές με καθολική ψηφοφορία, αναδείχτηκε η Συμβατική συνέλευση, η οποία οδηγείται σε:

 • Κατάργηση της μοναρχίας ( για πρώτη φορά στην Ευρώπη εγκαθιδρύεται η αβασίλευτη δημοκρατία)
 • Εγκαθίδρυση του πολιτεύματος της αβασίλευτης δημοκρατίας.
 • Υιοθέτηση νέου ημερολογίου.
 • Καταδίκη του βασιλιά σε θάνατο.
 • Συνέχιση του πολέμου.

Ποι προβλήματα  αντιμετωπίζει η Συμβατική  Συνέλευση (τέλη 1792 – αρχές 1793);

 • Η συσπείρωση πολλών χωρών εναντίον της Γαλλίας
 • Η εκδήλωση αντεπαναστατικών εξεγέρσεων στο εσωτερικό
 • Η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης
 • Αποτέλεσμα:  Ανατροπή των  Γιρονδίνων (μετριοπαθών) από    τους Ορεινούς (που ήταν ριζοσπαστικότεροι)

Ποιες ήταν οι ενέργειες της επαναστατικής κυβέρνησης των Ορεινών με ηγέτη το Ροβεσπιέρο;

 • Έγκριση του συντάγματος του έτους 1 της Δημοκρατίας.
 • Αναδιοργάνωση του στρατού για την αντιμετώπιση των αντεπαναστατικών κινήσεων.
 • Εκτελέσεις υπόπτων για αντεπαναστατική δράση (περίοδος της Τρομοκρατίας).
 • Κατάργηση της χριστιανικής θρησκείας και θέσπιση της λατρείας του Ανώτατου Όντος.
 • Υιοθέτηση νέων ονομάτων για τους μήνες.

Το τέλος του Λουδοβίκου 16ου στην λαιμητόμο:

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

https://youtu.be/Gc9R4PyH-Ic

https://youtu.be/BOyfobOzMCs?t=6

https://youtu.be/VLG7Or4Eots

Υποβολή σχολίου Δημοσιευμένο στην κατηγορία  ΙΣΤΟΡΙΑ Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 7 Οκτωβρίου 2020 ΑΡΚΟΥΛΗ ΕΛΕΝΗ

ΕΝΟΤΗΤΑ 2Β Η ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Είναι ένα κειμενικό είδος στο οποίο ένα άτομο καταγράφει τα πιο σημαντικά γεγονότα της προσωπικής του ζωής καθώς και της δημόσιας ζωής της εποχής του. Είναι κείμενο με προσωπικό χαρακτήρα και δε γράφεται για να δημοσιευτεί ή για να διαβαστεί από άλλους εκτός από τον ίδιο τον συγγραφέα.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ

 • Ακριβής προσδιορισμός του χρόνου και του τόπου με την καταγραφή της ημερομηνίας  στην αρχή  της σελίδας πάνω δεξιά.         Π.χ   Δευτέρα    25 Ιανουαρίου 2015.
 • Χρησιμοποίηση της φράσης «αγαπημένο μου ημερολόγιο» από κάτω και  αριστερά .
 • Αυστηρά χρονολογική παράθεση των γεγονότων που επιλέγει ο δημιουργός του να καταγράψει.
 • Χρήση συνήθως πρώτου ενικού προσώπου. Υπάρχει περίπτωση το ημερολόγιο να απευθύνεται  σε   κάποιο τρίτο, συνήθως φανταστικό πρόσωπο, οπότε χρησιμοποιείται το δεύτερο ενικό πρόσωπο.
 • Λόγος αυθόρμητος, απλός , καθημερινός .
 • Ύφος  απλό, προσωπικό.
 • Αν προορίζεται για δημοσίευση, τότε το ύφος είναι  πιο φροντισμένο.

   

 

Παράδειγματα  ημερολογίου

Απόσπασμα από το βιβλίο της  Zωρζ Σαρή » Το ψέμα»

19 Oκτωβρίου, στο δωματιάκι μου.

Oι μέρες πέρασαν χωρίς να γράψω ούτε μια λέξη. Kι όμως, Xριστινάκι, εσύ το ξέρεις καλά πόσα πολλά θα ‘χα να σου πω. H μητέρα κοιμάται. Όταν βραδιάζει, είναι πάντα κουρασμένη. […]

Άρχισα γερμανικά σ’ ένα φροντιστήριο της πλατείας Kάνιγγος. Παίρνω το λεωφορείο που σταματάει μπροστά στο σπίτι μας και κατεβαίνω στο τέρμα. Tρεις φορές την εβδομάδα. Έχω πολλή μελέτη.

H μαμά δεν έφερε αντίρρηση για τα γερμανικά. Ξέρω όμως πως πολύ στενοχωρέθηκε. Aχ, θα ήθελα να μη μου περίσσευε καιρός ούτε για να πάρω ανάσα. Δε θέλω να σκέφτομαι. Προσπαθώ να σβήσω απ’ το μυαλό μου τον πατέρα, το θυρωρείο. Kι όμως, η κάθε λεπτομέρεια της ζωής μου μπήγεται στη σκέψη μου σαν τη βελόνα της μαμάς στο ρούχο της πελάτισσας.

 

ΠΗΓΗ  http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGYM-A112/346/2304,8796/

 

Απόσπασμα από το βιβλίο «Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ»

Σάββατο, 7 Νοεμβρίου 1942

Αγαπητή Κίτυ,

Η μητέρα είναι τρομερά εκνευρισμένη, πράγμα που με εκθέτει σε κίνδυνο. Είναι τάχα τυχαίο που πάντα εγώ τα πληρώνω και ποτέ η Μαργκότ; Χθες βράδυ, για παράδειγμα, η Μαργκότ διάβαζε ένα βιβλίο εικονογραφημένο με υπέροχα σκίτσα· κάποια στιγμή σηκώθηκε και βγήκε από το δωμάτιο, αφήνοντας το βιβλίο της ανοιχτό, για να συνεχίσει το διάβασμα μόλις θα ξαναγύριζε. Δεν είχα τίποτα το ιδιαίτερο να κάνω εκείνη την ώρα και το πήρα για να χαζέψω τις εικόνες. Μόλις γύρισε η Μαργκότ, με είδε με το βιβλίο στα χέρια, ζάρωσε τα φρύδια της και με παρακάλεσε να της το δώσω. Θέλησα να το κρατήσω ακόμα μια στιγμή. Η Μαργκότ θύμωσε για τα καλά και τότε μπήκε στη μέση η μητέρα λέγοντας: – Η Μαργκότ είχε και διάβαζε αυτό το βιβλίο· πρέπει λοιπόν να της το δώσεις…….. (συνεχίζεται)

                                                                                                                                                              Δική σου, Άννα

Διαβάστε  όλο το απόσπασμα στη διεύθυνση :

 http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL105/229/1685,5378/

Υποβολή σχολίου Δημοσιευμένο στην κατηγορία  ΓΛΩΣΣΑ Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 7 Οκτωβρίου 2020 ΑΡΚΟΥΛΗ ΕΛΕΝΗ

ΕΝΟΤΗΤΑ 2 Β, ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ

Καταρχάς πρέπει να αποσαφηνιστεί ότι ο προφορικός και ο γραπτός λόγος αντιπροσωπεύουν διαφορετικές επικοινωνιακές περιστάσεις, γεγονός που σημαίνει πως αλλιώς μιλάμε και αλλιώς γράφουμε, ανάλογα με την περίσταση. Επίσης, ο προφορικός λόγος ιστορικά και ιεραρχικά προηγείται του γραπτού, εφόσον η προφορική ομιλία προϋπήρξε της γραπτής και ο άνθρωπος πρώτα μαθαίνει να μιλάει και μετά να γράφει.

Συγκρίνοντας τα δύο είδη μπορούμε να εντοπίσουμε τις διαφορές τους στα εξής χαρακτηριστικά:

 1. Στη φυσικότητα και αμεσότητα. Ο προφορικός λόγος είναι ζωντανός, πιο φυσικός,  πιο παραστατικός, πιο άμεσος, σε αντίθεση με το γραπτό που είναι πιο «απρόσωπος» και πιο ψυχρός.
 2.  Στην επικοινωνία. Ο προφορικός λόγος διευκολύνει καλύτερα την επικοινωνία, τον διάλογο, τη συζήτηση και την κατανόηση. Αποφεύγονται οι παρερμηνείες και οι παρεξηγήσεις. Αντίθετα, ο γραπτός λόγος δυσκολεύει έως και αποκλείει το διάλογο και, μερικές φορές, οδηγεί σε παρερμηνείες τον αναγνώστη.
 3. Στη διάρκεια. Ο γραπτός λόγος μένει αναλλοίωτος στον χρόνο και τον χώρο και  παρέχει τη δυνατότητα στον αναγνώστη να μελετά ξανά και ξανά το κείμενο. Παράλληλα, συντηρεί την ιστορική μνήμη. Αντίθετα, ο προφορικός λόγος έχει στιγμιαία διάρκεια και χρήση, γιατί  η μνήμη μας δύσκολα και για λίγο  συγκρατεί τη μηνύματά του. Ωστόσο  διατηρεί ζωντανή την προφορική παράδοση και όλα τα στοιχεία που μέσω αυτής μεταφέρονται, (ήθη και έθιμα, λαϊκές παραδόσεις κ.λπ.).
 4. Στην άνεση της αντίδρασης. Η ίδια η φύση του γραπτού μηνύματος επιτρέπει στον αναγνώστη να το μελετά και να το αναλύει με το δικό του ρυθμό και το δικό του τρόπ0. Έχει δηλαδή τη χρονική άνεση να το επεξεργαστεί προσεκτικά. Με τον προφορικό λόγο, αντίθετα, ο ακροατής είναι υποχρεωμένος να ακολουθεί το ρυθμό και την ταχύτητα του συνομιλητή και να επεξεργάζεται τα γλωσσικά μηνύματα γρήγορα και βιαστικά.
 5. Στην απόσταση. Το γραπτό μήνυμα, εν αντιθέσει με το προφορικό, προορίζεται για κάποιον που δε βρίσκεται στο άμεσο περιβάλλον του πομπού, αλλά σε κάποια απόσταση από αυτόν, όσον αφορά τον χρόνο και τον χώρο. Έτσι, ο αναγνώστης είναι υποχρεωμένος να αποκωδικοποιεί μηνύματα που έχουν συνταχθεί σε άλλο περιβάλλον ή ακόμη και σε άλλη εποχή, χωρίς να έχει στη διάθεσή του κανένα άλλο στοιχείο πέρα από το ίδιο το γραπτό μήνυμα. Για παράδειγμα, δεν έχει άμεση αντίληψη των συνθηκών υπό τις οποίες συντάχθηκε ούτε έχει απέναντί του τον συντάκτη για να του υποβάλλει ερωτήσεις και να επιλύσει τυχόν απορίες του.
 6. Στην τυπικότητα. Ο γραπτός λόγος σε αντιδιαστολή με τον προφορικό διαθέτει και ένα ακόμη χαρακτηριστικό, την τυπικότητα. Με τον όρο «τυπικότητα» εννοείται η ιδιότητα ενός κειμένου να εντάσσεται σε μια κατηγορία κειμένου που έχει κοινά χαρακτηριστικά τόσο ως προς τη μορφή τους όσο και ως προς το περιεχόμενο, όπως είναι για παράδειγμα τα λογοτεχνικά κείμενα, η επιστολή, το άρθρο κ.λπ..
 7. Στην επιμέλεια (φροντίδα). Ο γραπτός λόγος είναι πιο επιμελημένος σε σχέση με τον προφορικό. Ειδικότερα είναι προσεγμένος:
 • Στη σύνταξη. Στον προφορικό λόγο  η σύνταξη είναι πιο αφρόντιστη, υπάρχουν συχνά ασυνταξίες,  ελλειπτικές προτάσεις,  ανολοκλήρωτες φράσεις και, γενικά,   δεν ακολουθείται η «κανονική» σειρά των όρων μιας πρότασης. Ο γραπτός λόγος, αντίθετα,  έχει κατά βάση φροντισμένη και επιμελημένη σύνταξη.
 • Ως προς τη διατύπωση-έκφραση. Ο προφορικός λόγος χαρακτηρίζεται από αυθορμητισμό, προχειρότητα και είναι συνήθως απροσχεδίαστος,  διότι η κατανόηση του μηνύματος διευκολύνεται από χειρονομίες, γκριμάτσες κ.λπ.. Αντίθετα, ο γραπτός λόγος πρέπει εξ’ αρχής να είναι καλοδιατυπωμένος, με σαφήνεια, ακρίβεια, καθαρότητα, διότι δεν παρέχει τη δυνατότητα άμεσης αναδιατύπωσης και διόρθωσης των ασαφειών και των συντακτικών σφαλμάτων.
 • Ως προς το λεξιλόγιο. Στο γραπτό λόγο είναι πιο επεξεργασμένο, πιο προσεγμένο, σε σχέση με τον προφορικό που είναι απλούστερο.
 •   Ως προς τη νοηματική πυκνότητα. Ο γραπτός λόγος είναι πιο σύνθετος και πιο γεμάτος σε νοήματα. Αντίθετα ο προφορικός λόγος είναι λιγότερο πυκνός και πιο απλός.
 • Ως προς τη συνοχή. Η συνεκτικότητα στο γραπτό λόγο είναι πιο φροντισμένη. Για παράδειγμα, χρησιμοποιείται γενικά μεγαλύτερος αριθμός συνδετικών λέξεων και φράσεων, με πιο αυστηρή δομή, βάσει προμελετημένου σχεδιαγράμματος. Οι ιδέες  παρουσιάζονται έτσι ώστε να διασφαλίζεται η λογική ακολουθία. Αντίθετα στον προφορικό η δομή είναι πιο χαλαρή και η συνοχή είναι πιο χαλαρή.

  H ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑ- TO ΜΕΣΟ ΚΑΙ H  ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όταν μελετούμε τον προφορικό και γραπτό λόγο αναζητούμε: ™

 • Τον πομπό που στέλνει το μήνυμα.
 • Τον δέκτη που το παίρνει.
 • Το μήνυμα, δηλαδή το θέμα, τις απόψεις, τις ιδέες, κ.λπ.
 • Τον σκοπό του πομπού.
 • Το μέσο, τον δίαυλο επικοινωνίας, δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο μεταδίδεται το μήνυμα, για παράδειγμα με το τηλέφωνο ή με τον υπολογιστή κ.α..
 • Τις συνθήκες επικοινωνίας, για παράδειγμα τη σχέση μεταξύ αυτών που επικοινωνούν(συγγενική, φιλική σχέση, οικείο/γνωστό πρόσωπο), τον χώρο(φιλικό/εργασίας, σπίτι, γραφείο) στον οποίο βρίσκονται κτλ.

ΠΗΓΗ:  http://www.schooltime.gr

 

Υποβολή σχολίου Δημοσιευμένο στην κατηγορία  ΓΛΩΣΣΑ Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 7 Οκτωβρίου 2020 ΑΡΚΟΥΛΗ ΕΛΕΝΗ

ΕΝΟΤΗΤΑ 2 ΤΟ ΤΕΧΝΑΣΜΑ ΤΟΥ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ, ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Γ ΚΛΙΣΗΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΩΝ, ΑΦΩΝΟΛΗΚΤΑ Γ ΚΛΙΣΗΣ

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

Ἂλλ’ ἐ­πεὶ τῶν πο­λε­μί­ων ὁ στό­λος Αλλά όταν ο στόλος των εχθρών
τῇ Ἀτ­τι­κῇ κα­τὰ τὸ Φα­λη­ρι­κὸν προ­σφε­ρό­με­νος πλησιάζοντας στην Αττική από την πλευρά του Φαλήρου
τοὺς πὲριξ ἀ­πέ­κρυ­ψεν αἰ­γι­α­λούς, απέκρυψε τις γύρω παραλίες
πά­λιν ἐ­πά­πται­νον οἱ Πε­λο­πον­νή­σι­οι πρὸς τὸν Ἰ­σθμόν. οι Πελοποννήσιοι φοβισμένοι πάλι σκέφτονταν να αποπλεύσουν για τον Ισθμό.
Ἔν­θα δὴ ὁ Θε­μι­στο­κλῆς ἐ­βου­λεύ­ε­το Ενώ λοιπόν έτσι είχε η κατάσταση, ο Θεμιστοκλής σκεφτόταν
καὶ συ­νε­τί­θει τὴν πε­ρὶ τὸν Σί­κι­νον πραγ­μα­τεί­αν. και κατάστρωνε τέχνασμα με το Σίκινο.
Ἦν δὲ τῷ μὲν γέ­νει Πέρ­σης ὁ Σί­κι­νος, Ο Σίκινος ήταν Πέρσης στην καταγωγή,
αἰχ­μά­λω­τος, εὔ­νους δὲ τῷ Θε­μι­στο­κλεῖ αιχμάλωτος, φιλικός στον Θεμιστοκλή
καὶ τῶν τέ­κων αὐ­τοῦ παι­δα­γω­γός. και παιδαγωγός των παιδιών του.
Τοῦ­τον ἐκ­πέμ­πει πρὸς τὸν Ξερ­ξην κρύ­φα, Αυτόν τον στέλνει κρυφά προς τον Ξέρξη,
κε­λεύ­σας λέ­γειν ὅ­τι Θε­μι­στο­κλῆς διατάζοντάς τον να πει ότι ο Θεμιστοκλής,
ὁ τῶν Ἀ­θη­ναί­ων στρα­τη­γὸς αἱ­ρού­με­νος τὰ βα­σι­λέ­ως ο στρατηγός των Αθηναίων, παίρνοντας το μέρος του Πέρση βασιλιά
ἐ­ξαγ­γέλ­λει πρῶ­τος αὐ­τῷ στέλνει πρώτος σ’ αυτόν την πληροφορία
τοὺς Ἕλ­λη­νας ἀ­πο­δι­δρά­σκον­τας, ότι οι Έλληνες προσπαθούν να δραπετεύσουν
καὶ δι­α­κε­λεύ­ε­ται ἐ­πι­θέ­σθαι καὶ δι­α­φθεῖ­ραι τὴν ναυ­τι­κὴν δύ­να­μιν και συμβουλεύει να τους επιτεθεί και να τους εξοντώσει τη ναυτική δύναμη
ἐν ᾧ τα­ράτ­τον­ται τῶν πε­ζῶν χω­ρὶς ὄν­τες. ενώ βρίσκονται σε σύγχυση χωρίς το πεζικό.
Ταῦ­τα δ’ ὁ Ξερ­ξης ὡς ἀπ’εὐ­νοί­ας λε­λεγ­μέ­να δε­ξά­με­νος, ἥ­σθη Ο Ξέρξης, επειδή δέχτηκε αυτά πιστεύοντας ότι είχαν λεχθεί με φιλική διάθεση, ευχαριστήθηκε
καὶ εὐ­θὺς ἐ­ξέ­φε­ρε πρὸς τοὺς ἡ­γε­μό­νας τῶν νε­ῶν και έδωσε αμέσως διαταγή στους κυβερνήτες των πλοίων
δι­α­κο­σί­αις ναυ­σὶν ἀ­να­χθέν­τας ἤ­δη αφού αποπλεύσουν με διακόσια καράβια
δι­α­ζῶ­σαι τάς νή­σους, ὅ­πως ἐκ­φύ­γοι μη­δεὶς τῶν πο­λε­μί­ων. να περικυκλώσουν τα νησιά, για να μη ξεφύγει κανείς από τους εχθρούς.

Πλούταρχος, Βίοι Παράλληλοι, Θεμιστοκλῆς 12.2-6 (διασκευή)

ΠΗΓΗ

http://users.sch.gr/ipap/Ellinikos%20Politismos

ΤΡΙΤΗ ΚΛΙΣΗ ΤΩΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΩΝ

Κατά την τρίτη κλίση κλίνονται ονόματα και των τριών γενών περιττοσύλλαβα (=ανισοσύλλαβα).

ΚΑΤΑΛΗΞΕΙΣ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΗΣ

Τα τριτόκλιτα ουσιαστικά στην ονομαστική ενικού λήγουν σ’ ένα από τα φωνήεντα α, ι, υ, ω, ή σ’ ένα από τα σύμφωνα ν, ρ, ς (ξ, ψ)·

στην γενική ενικού λήγουν σε -ος, -ως, ή -ους.

ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΤΡΙΤΟΚΛΙΤΩΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΩΝ

Α) ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΚΑΤΑΛΗΚΤΑ

Τα ουσιαστικά της Γ΄κλίσης που σχηματίζουν την ονομαστική ενικού με την κατάληξη –ς και λέγονται καταληκτικά (ἥρω-ς, ἰχθύ-ς).

Τα ουσιαστικά της Γ΄κλίσης που σχηματίζουν την ονομαστική ενικού χωρίς καμιά κατάληξη και λέγονται ακατάληκτα(χιών, ἠχώ, σῶμα).

Β) ΜΟΝΟΘΕΜΑ ΚΑΙ ΔΙΠΛΟΘΕΜΑ

Από τα ουσιαστικά της γ΄ κλίσης άλλα έχουν σε όλες τις πτώσεις ένα μόνο θέμα και γι’ αυτό λέγονται μονόθεμα (χιτών, χιτῶν-ος).

Άλλα παρουσιάζονται με δύο θέματα και γι’ αυτό λέγονται διπλόθεμα (ἡγεμόν-ος, ἡγεμών).

Ισχυρό και αδύναμο θέμα

Στα διπλόθεμα τριτόκλιτα το θέμα που έχει στην τελευταία συλλαβή μακρόχρονο φωνήεν λέγεται ισχυρό θέμα (ποιμήν, ῥήτωρ), ενώ το άλλο που έχει στην τελευταία συλλαβή βραχύχρονο φωνήεν λέγεται αδύνατο θέμα (ποιμεν-, ῥητορ-).

Πώς βρίσκω το θέμα στα ουσιαστικά της Γ΄κλίσης;

Το θέμα στα μονόθεμα ουσιαστικά της γ΄ κλίσης βρίσκεται από τη γενική του ενικού, αφού αφαιρεθεί από αυτήν η κατάληξη: πίνακ-ος (θ. πινακ-), κλητῆρ-ος(θ. κλητηρ-). Στα διπλόθεμα το ισχυρό θέμα βρίσκεται από την ονομαστική του ενικού και το αδύνατο από τη γενική του ενικού, αφού αφαιρεθεί η κατάληξη: ὁ ἡγεμὼν (ισχυρό θ. ἡγεμων-), τοῦ ἡγεμόν-ος (αδύνατο θ. ἡγεμον-)· ὁ ποιμὴν (ισχυρό θ. ποιμην-), τοῦ ποιμέν-ος (αδύνατο θ. ποιμεν-).

Γ) ΦΩΝΗΕΝΤΟΛΗΚΤΑ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΟΛΗΚΤΑ

Κατά το χαρακτήρα (= τελευταίο γράμμα του θέματος που  βρίσκω από τη γενική αν αφαιρέσω την κατάληξη), τα ουσιαστικά της γ΄ κλίσης διαιρούνται:

α) σε φωνηεντόληκτα: ἥρω-ς, ἥρω-ος/ πόλις, πόλε-ως·

β) σε συμφωνόληκτα: κόραξ, κόρακ-ος/ σωλήν, σωλῆν-ος.

Γ΄ΚΛΙΣΗ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΩΝ

Αφωνόληκτα

Τα αφωνόληκτα τριτόκλιτα ουσιαστικά κατά το χαρακτήρα είναι:

α) ουρανικόληκτα (δηλ. με χαρακτήρα ουρανικό κ, γ, χ

β) χειλικόληκτα (δηλ. με χαρακτήρα χειλικό π, β, φ

γ) οδοντικόληκτα (δηλ. με χαρακτήρα οδοντικό τ, δ, θ).

 

α) Ουρανικόληκτα καταληκτικά μονόθεμα

(θ. κορακ-) (θ. πτερυγ-) (θ. ὀνυχ-)
Ενικός αριθμός
ον. κόραξ (κ-ς) τττέρυξ (γ-ς) ὄνυξ (χ-ς)
γεν. τοῦ κόρακ-ος τῆς πτέρυγ-ος τοῦ ὄνυχ-ος
δοτ. τῷ κόρακ-ι τῇ πτέρυγ-ι τῷ ὄνυχ-ι
αιτ. τὸν κόρακ-α τὴν πτέρυγ-α τὸν ὄνυχ-α
κλ. (ὦ) κόραξ (κ-ς) (ὦ) πτέρυξ (γ-ς) (ὦ) ὄνυξ (χ-ς)
Πληθυντικός αριθμός
ον. οἱ κόρακ-ες αἱ πτέρυγ-ες οἱ ὄνυχ-ες
γεν. τῶν κοράκ-ων τῶν πτερύγ-ων τῶν ὀνύχ-ων
δοτ. τοῖς κόραξι(κ-σι) ταῖς πτέρυξι (γ-σι) τοῖς ὄνυξι (χ-σι)
αιτ. τοὺς κόρακ-ας τὰς πτέρυγ-ας τοὺς ὄνυχ-ας
κλ. (ὦ) κόρακ-ες (ὦ) πτέρυγ-ες (ὦ) ὄνυχ-ες

β) Χειλικόληκτα καταληκτικά μονόθεμα

(θ. γῡπ-) (θ. Ἀραβ-) (θ. γῡπ-) (θ. Ἀραβ-)
Ενικός αριθμός Πληθυντικός αριθμός
ον. γὺψ (π-ς) Ἄραψ (β-ς) οἱ γῦπ-ες Ἄραβ-ες
γεν. τοῦ γυπ-ὸς Ἄραβ-ος τῶν γυπ-ῶν Ἀράβ-ων
δοτ. τῷ γυπ- Ἄραβ-ι τοῖς γυψ (π-σὶ) Ἄραψι (β-σι)
αιτ. τὸν γῦπ-α Ἄραβ-α τοὺς γῦπ-ας Ἄραβ-ας
κλ. (ὦ) γὺψ (π-ς) Ἄραψ (β-ς) (ὦ) γῦπ-ες Ἄραβ-ες

γ) Οδοντικόληκτα καταληκτικά μονόθεμα

με χαρακτήρα απλό οδοντικό τ ή δ ή θ

(θ. ταπητ-) (θ. πατριδ-) (θ. ὀρνιθ-)
Ενικός αριθμός
ον. τάπης (τ-ς) πατρὶς (δ-ς) ὄρνις (θ-ς)
γεν. τοῦ τάπητ-ος τῆς πατρίδ-ος τοῦ ὄρνιθ-ος
δοτ. τῷ τάπητ-ι τῇ πατρίδ-ι τῷ ὄρνιθ-ι
αιτ. τὸν τάπητ-α τὴν πατρίδ-α τὸν ὄρνιν
κλ. (ὦ) τάπης (τ-ς) (ὦ) πατρὶς (ὦ) ὄρνι
Πληθυντικός αριθμός
ον. οἱ τάπητ-ες αἱ πατρίδ-ες οἱ ὄρνιθ-ες
γεν. τῶν ταπήτ-ων τῶν πατρίδ-ων τῶν ὀρνίθ-ων
δοτ. τοῖς τάπησι (τ-σι) ταῖς πατρίσι (δ-σι) τοῖς ὄρνισι (θ-σι)
αιτ. τοὺς τάπητ-ας τὰς πατρίδ-ας τοὺς ὄρνιθ-ας
κλ. (ὦ) τάπητ-ες (ὦ) πατρίδ-ες (ὦ) ὄρνιθ-ες

δ) Οδοντικόληκτα καταληκτικά μονόθεμα με θέμα σε -ντ

(ον. -ας, γεν. -αντος και ον. -ους, γεν. -οντος)

(θ. ἱμᾰντ-) (θ. γιγαντ-) (θ. ὀδοντ-)
Ενικός αριθμός
ον. ἱμὰς (ντ-ς) γίγας (ντ-ς) ὀδοὺς (ὀδόντ-ς)
γεν. τοῦ ἱμάντ-ος γίγαντ-ος ὀδόντ-ος
δοτ. τῷ ἱμάντ-ι γίγαντ-ι ὀδόντ-ι
αιτ. τὸν ἱμάντ-α γίγαντ-α ὀδόντ-α
κλ. (ὦ) ἱμὰς γίγαν ὀδοὺς (ὀδόντ-ς)
Πληθυντικός αριθμός
ον. οἱ ἱμάντ-ες γίγαντ-ες ὀδόντ-ες
γεν. τῶν ἱμάντ-ων γιγάντ-ων ὀδόντ-ων
δοτ. τοῖς ἱμᾶσι (ᾰντ-σι) γίγασι (αντ-σι) ὀδοῦσι (ὀδόντ-σι)
αιτ. τοὺς ἱμάντ-ας γίγαντ-ας ὀδόντ-ας
κλ. (ὦ) ἱμάντ-ες γίγαντ-ες ὀδόντ-ες

ε) Οδοντικόληκτα ακατάληκτα διπλόθεμα με θέμα σε -ντ

(ον. -ων, γεν. -οντος)

(θ. γεροντ-)

Ενικός Πληθυντικός
ον. γέρων οἱ γέροντ-ες
γεν. τοῦ γέροντ-ος τῶν γερόντ-ων
δοτ. τῷ γέροντ-ι τοῖς γέρουσι (γέροντ-σι)
αιτ. τὸν γέροντ-α τοὺς γέροντ-ας
κλ. (ὦ) γέρον (ὦ) γέροντ-ες

ζ) Οδοντικόληκτα ουδέτερα ακατάληκτα

μονόθεμα σε -α (γεν. -ατος)

(θ. κτηματ-)

Ενικός Πληθυντικός
ον. τὸ κτῆμα τὰ κτήματ-α
γεν. τοῦ κτήματ-ος τῶν κτημάτ-ων
δοτ. τῷ κτήματ-ι τοῖς κτήμασι (ατ-σι)
αιτ. τὸ κτῆμα τὰ κτήματ-α
κλ. (ὦ) κτῆμα (ὦ) κτήματ-α

ΠΗΓΗ

http://ebooks.edu.gr

 

Υποβολή σχολίου Δημοσιευμένο στην κατηγορία  ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 6 Οκτωβρίου 2020 ΑΡΚΟΥΛΗ ΕΛΕΝΗ

Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1775-1783

Οι αγγλικές αποικίες στην Αμερική

Πότε και πού δημιουργήθηκαν οι πρώτες αποικίες;

Κατά την περίοδο 1607-1732 δημιουργήθηκαν στα ανατολικά παράλια της Βόρειας Αμερικής 13 αποικίες υπό αγγλικό έλεγχο.

Ποια ήταν η  προέλευση των πρώτων αποίκων;

Οι άποικοι ήταν Άγγλοι, Γάλλοι, Γερμανοί και Σουηδοί. Ήταν τεχνίτες και κατεστραμμένοι μικροεπιχειρηματίες, θύματα θρησκευτικών διώξεων αλλά και κατάδικοι. Όλοι αναζητούσαν μια καλύτερη τύχη.

Πώς ήταν η σύνθεση του πληθυσμού σε Βορρά και Νότο παραμονές της επανάστασης (1773);

Οι αποικίες του βορρά είχαν 1.000.000 περίπου κατοίκους, από τους οποίους 40.000 περίπου ήταν μαύροι σκλάβοι. Οι οικονομικές συνθήκες εκεί ήταν παρόμοιες με εκείνες της δυτικής Ευρώπης. Είχε αναπτυχθεί μια δυναμική αγροτική οικονομία, ενώ άκμαζε το εμπόριο με κέντρα τις μεγάλες πόλεις Βοστόνη, Νέα Yόρκη και Φιλαδέλφεια. Τα πρώτα πανεπιστήμια (Χάρβαρντ, Γέιλ) ήταν χώροι διάδοσης των ιδεών του Διαφωτισμού.

Οι αποικίες του νότου είχαν 750.000 περίπου κατοίκους και 300.000 περίπου από αυτούς ήταν μαύροι σκλάβοι. Η οικονομία βασιζόταν στις μεγάλες φυτείες καπνού, ρυζιού και βαμβακιού. Ιδιοκτήτες των φυτειών ήταν αποκλειστικά Ευρωπαίοι άποικοι, οι οποίοι και δέσποζαν στην οικονομική και κοινωνική ζωή. Η γη καλλιεργούνταν από μαύρους σκλάβους που ζούσαν σε άθλιες συνθήκες. Οι μεγάλες πόλεις ήταν λίγες.

Πώς κυβερνούνταν οι αποικίες;

Κάθε πολιτεία διοικούνταν από έναν κυβερνήτη, που διοριζόταν από την Αγγλία. Παράλληλα, υπήρχε μια συνέλευση πλούσιων αποίκων που είχε λόγο στην ψήφιση νόμων και στην έγκριση φόρων. Οι άποικοι δεν εκπροσωπούνταν στο αγγλικό κοινοβούλιο. Επίσης, το εξωτερικό εμπόριο των αποικιών ελεγχόταν πλήρως από την Αγγλία.

Η αποικιακή κρίση και η αμερικανική επανάσταση

Ποιες ήταν οι αιτίες της αμερικανικής επανάστασης;

 • Η γρήγορη ανάπτυξη των αποικιών έκανε πολλούς αποίκους, ιδίως τους πλουσιότερους, να δυσφορούν για την κηδεμονία της Αγγλίας αφού το εξωτερικό εμπόριο των αποικιών ελεγχόταν πλήρως από την Αγγλία και η κάθε αποικία διοικούνταν από κυβερνήτη που διοριζόταν από την Αγγλία.
 • Η διάδοση των ιδεών του Διαφωτισμού μέσα από μαχητικά φυλλάδια που κυκλοφορούσαν και υποστήριζαν ότι η Αγγλία δεν δικαιούνταν να ασκεί εξουσία στις αποικίες.
 • Το γεγονός ότι οι άποικοι συνειδητοποιούσαν τα κοινά τους στοιχεία και γεννιόταν η αμερικανική εθνική συνείδηση.

Ποια ήταν η αφορμή της αμερικανικής επανάστασης;

Μετά τον Επταετή πόλεμο (αγγλογαλλικός πόλεμος όπου νίκησε η Αγγλία) των ετών 1756-1763, η Αγγλία όχι μόνο απαγόρευσε στους Αμερικανούς να εκμεταλλευτούν τον Καναδά και τη Φλόριντα, που μόλις είχε καταλάβει, αλλά τους επέβαλε και νέους φόρους για να καλύψει ένα μέρος των πολεμικών δαπανών. Αυτό πυροδότησε την εξέγερση.

Πώς εξελίχθηκαν τα γεγονότα που οδήγησαν στη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας;

 1. Μετά την επιβολή φόρων,οι άποικοι αντέδρασαν σταματώντας να αγοράζουν αγγλικά προϊόντα.
 2. Αν και η Αγγλία υποχώρησε, καταργώντας τους νέους φόρους και διατηρώντας μόνο τον φόρο στο τσάι, οι άποικοι ήταν ανένδοτοι και κατέστρεψαν τα αγγλικά φορτία τσαγιού.
 3. Η Αγγλία επέβαλε εμπορικούς περιορισμούς στο λιμάνι της Βοστόνης.
 4. Οι Αμερικανοί συγκάλεσαν Κογκρέσο (συνέλευση) στη Φιλαδέλφεια (Σεπτέμβρης 1774) των αντιπροσώπων όλων των αποικιών με διάθεση συμβιβασμού. Όμως ο βασιλιάς  της Αγγλίας  ήταν αδιάλλακτος και διάλεξε την ένοπλη σύγκρουση.
 5. Οι Αμερικανοί νίκησαν στην μάχη του Λέξινγκτον. Η ρήξη ξεκινούσε. Συγχρόνως,  οι οπαδοί του Διαφωτισμού διέδιδαν τις ιδέες του και γεννιόταν η αμερικανική εθνική συνείδηση.
 6. Το Κογκρέσο της Φιλαδέλφειας 4 Ιουλίου του 1776 ψήφισε τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας που είχε συνταχθεί από τους Τζέφερσον και Φραγκλίνο (οπαδούς του Διαφωτισμού)

 Πού οφείλεται η νίκη των αποίκων στον πόλεμο της ανεξαρτησίας;

Αρχικά, οι Αμερικανοί, με αρχιστράτηγο τον Τζορτζ Ουάσινγκτον, αντιμετώπισαν προβλήματα. Όμως, σύναψαν συμμαχίες με τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ολλανδία, οι οποίες επιδίωκαν τον περιορισμό της Αγγλίας. Η άφιξη γαλλικών στρατευμάτων στην Αμερική οδήγησε στην ήττα των Άγγλων στη μάχη του Γιόρκταουν (1781) σήμανε και το τέλος του πολέμου.

Ανεξαρτησία και νέο κράτος

Πότε αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία των αποικιών;

Η Αγγλία, μετά την ήττα,  υποχρεώθηκε  με τη συνθήκη των Βερσαλιών,  το 1783 να αναγνωρίσει τις 13 αποικίες ως ανεξάρτητο κράτος με το όνομα Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ).

Πώς κυβερνούνται οι ΗΠΑ με βάση το Σύνταγμα του 1787;

Το σύνταγμα των ΗΠΑ (1787), που ισχύει κατά βάση μέχρι σήμερα, ανακήρυξε τη χώρα ένωση (ομοσπονδία) πολιτειών και βασίστηκε στην αρχή της διάκρισης των εξουσιών.

Η κεντρική κυβέρνηση αποφασίζει για την οικονομία, την άμυνα και την εξωτερική πολιτική. Οι πολιτείες ρυθμίζουν μόνες τους ζητήματα τοπικής αυτοδιοίκησης, δικαιοσύνης, εκπαίδευσης και αστυνόμευσης.

Α)Η νομοθετική εξουσία ασκείται από το Κογκρέσο που αποτελείται από τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Κάθε πολιτεία εκπροσωπείται στη Γερουσία από δύο γερουσιαστές, ανεξαρτήτως του πληθυσμού της. Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ωστόσο, οι πολιτείες εκπροσωπούνται από αριθμό βουλευτών ανάλογο προς τον πληθυσμό τους.

Β)Η εκτελεστική εξουσία ασκείται από τον Πρόεδρο, που εκλέγεται κάθε τέσσερα χρόνια από ένα σώμα εκλεκτόρων και μπορεί να επανεκλεγεί μόνο μία φορά. Πρώτος Πρόεδρος των ΗΠΑ εκλέχτηκε, το 1789, ο Τζορτζ Ουάσινγκτον (προς τιμή του η πρωτεύουσα των ΗΠΑ πήρε αργότερα το όνομά του).

Γ)Η δικαστική εξουσία ορίστηκε να είναι ανεξάρτητη και αιρετή.

Η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας

Θεωρούμε ως αλήθειες αυταπόδεικτες ότι όλοι οι άνθρωποι πλάστηκαν ίσοι, ότι προικίστηκαν από τον Δημιουργό τους με μερικά απαράγραπτα δικαιώματα, όπως αυτά της ζωής, της ελευθερίας και της αναζήτησης της ευτυχίας. Για να εξασφαλιστούν αυτά τα δικαιώματα, καθιερώθηκαν οι κυβερνήσεις των ανθρώπων, αντλώντας τη δίκαιη εξουσία τους από τη συγκατάθεση των κυβερνωμένων. Όποτε οποιαδήποτε μορφή διακυβέρνησης έρθει σε αντίθεση με αυτές τις αρχές, είναι δικαίωμα του λαού να την αλλάξει ή να την καταργήσει και να καθιερώσει νέα κυβέρνηση βασισμένη σε αυτές τις αρχές και οργανωμένη με τέτοιο τρόπο, ώστε να θεωρείται από τον λαό πιο αποτελεσματική για την εξασφάλιση της ευτυχίας των πολιτών.
Προοίμιο της Διακήρυξης, 4 Ιουλίου 1776. Πηγή: http://www.spartacus.schoolnet.co.uk/

ΠΗΓΗ:

Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία Γ΄Γυμνασίου

 

Υποβολή σχολίου Δημοσιευμένο στην κατηγορία  ΙΣΤΟΡΙΑ Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 5 Οκτωβρίου 2020 ΑΡΚΟΥΛΗ ΕΛΕΝΗ

Το πιο γλυκό ψωμί, Λαϊκό παραμύθι

ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ
Λαϊκό είναι το παραμύθι που δημιουργείται από τον λαό, απευθύνεται στους απλούς ανθρώπους και έχει στόχο να τους τέρπει ( ευχαριστεί), να τους συμβουλεύει και να τους ξεκουράζει. Οι ρίζες του παραμυθιού αναζητούνται στην προϊστορική εποχή όπου εμπνέονταν από την καθημερινότητα και τις θρησκευτικές τελετές. Κατά τα ιστορικά χρόνια, η Ινδία, η Βαβυλώνα, η Αίγυπτος και η Ασσυρία ήταν τα κέντρα του παραμυθιού. Στην Ευρώπη εμφανίστηκαν κατά τον Μεσαίωνα (5ο ως 15ο αιώνα μ. Χ.). Στην Ελλάδα τα παραμύθια εμφανίστηκαν στην αρχαιότητα (ο Όμηρος και ο Ηρόδοτος διέσωσαν πολλά παραμύθια). Τα χρόνια της Τουρκοκρατίας μπήκαν ανατολίτικα θέματα στο παραμύθι, όπως το θεριό, ο αράπης και ο δράκος. Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες παραμυθιών, όπως οι θρησκευτικές διηγήσεις, οι ιστορίες για ζώα, (μύθοι Αισώπου), τα μυθικά, τα μαγικά, τα εξωτικά, τα σατιρικά κ.α. παραμύθια. Σήμερα στο παραμύθι υπάρχουν νέοι πρωταγωνιστές, όπως ο μαθητευόμενος μάγος Χάρι Πότερ, που αντιμάχεται τις δυνάμεις του κακού. Κύριο θέμα του παραμυθιού είναι η ανατροπή του ισχυρού, γι’ αυτό και ο λαός το αγάπησε τόσο πολύ. Στα παραμύθια όλα είναι δυνατά, χάρη στους καλούς ήρωες που συνήθως βασανίζονται από τους κακούς, αλλά τελικά νικάνε.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ:
Α) Γλώσσα απλή, λιτή και κατανοητή. Προτάσεις απλές, κύριες και μικρές περίοδοι.
Β) Σύνδεση με τη ζωή και τις ασχολίες των ανθρώπων κάθε περιοχής.
Γ) Υπόθεση που περιέχει μαγικά, υπερφυσικά γεγονότα με ήρωες μάγους, γίγαντες, δράκους, βασιλιάδες και απλούς ανθρώπους του λαού.
Δ) Τα γεγονότα διαδραματίζονται σε αόριστο τόπο και χρόνο, πράγμα που δίνει διαχρονική αξία στα παραμύθια.
Στ) Χρησιμοποιείται ο διάλογος για ζωντάνια.
Ζ) Στο τέλος υπάρχει ηθικό δίδαγμα (επιμύθιο)
Η) Συχνά έχουν μαγικούς αριθμούς (3,7,12,40).
Θ) Κατά κανόνα έχουμε καλό και ευτυχισμένο τέλος.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά ισχύουν για το παραμύθι «Το πιο γλυκό ψωμί»;


ΕΝΟΤΗΤΕΣ
1η ΕΝΟΤΗΤΑ «Κάποτε ήταν….που λέει ο λόγος», Η ανορεξία του βασιλιά και η δυστυχία της απραξί-ας.
2η ΕΝΟΤΗΤΑ « Οπού κάποια μέρα….τότε θα γιατρευτείς», Η διάγνωση και η συμβουλή του σοφού γέ-ροντα.
3η ΕΝΟΤΗΤΑ «Από την ίδια μέρα….και περίμενε», Η λανθασμένη εφαρμογή της συμβουλής του σοφού γέροντα.
4η ΕΝΟΤΗΤΑ «Άκουσέ με βασιλιά μου…του απάντησε κείνος», Η δοκιμασία του βασιλιά.
5η ΕΝΟΤΗΤΑ «Σε λίγο βγήκανε τα καρβέλια…κι εμείς έτσι», Η γιατρειά του βασιλιά.

«Το πιο γλυκό ψωμί» είναι ένα παραμύθι διδακτικό Είναι μία περιπέτεια με δύο κεντρικούς ήρωες, χωρίς υπερφυσικά όντα και στοιχεία μαγείας. Ανήκει στα διηγηματικά ή κοσμικά παραμύθια.
ΘΕΜΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ
Η αξία της εργασίας.
ΣΤΟΧΟΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ
Στο παραμύθι μας σκοπός είναι να καταλάβουμε πόσο σημαντική είναι η εργασία για τον άνθρωπο. Το «πιο γλυκό ψωμί» ήταν αυτό που είχε φτιάξει ο βασιλιάς με τον κόπο του και όχι αυτό με τη ζάχαρη ή αυτό που του πρόσφεραν άλλοι. Ο βασιλιάς έμαθε την αξία της εργασίας και έτσι γιατρεύτηκε από την ανορεξία. Η ανορεξία του συμβολίζει τη δυστυχία που ένιωθε γιατί δεν είχε ανακαλύψει την αξία της εργασίας, της δημιουργικότητας.
Ο φτωχός γέροντας συμβολίζει την ελληνική λαϊκή σοφία. Το ψωμί είναι το βασικό τρόφιμο των απλών ανθρώπων του λαού. Στην αρχή ο γέροντας συμβούλεψε το βασιλιά να φάει το πιο γλυκό ψωμί και η συμβουλή του δεν είχε αποτέλεσμα γιατί ο βασιλιάς νόμιζε πως έπρεπε να φάει ψωμί με ζάχαρη! Ο γέροντας εννοούσε το ψωμί που βγαίνει με τον ιδρώτα μας, με την προσωπική εργασία.


ΤΟ ΜΟΤΙΒΟ ΤΗΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ
Ο βασιλιάς πέρασε από μια δοκιμασία. Δοκιμασίες συναντάμε και στη μυθολογία μας όπως π.χ. οι άθλοι του Ηρακλή. Από τη δοκιμασία του βασιλιά, μαθαίνουμε και πώς έφτιαχναν το ψωμί στα παλιά χρόνια, από το χωράφι μέχρι το ψήσιμό του. Στα χρόνια μας όλη η διαδικασία γίνεται με μηχανήματα.
ΔΙΔΑΓΜΑ
Από το παραμύθι διδασκόμαστε ότι ο άνθρωπος όταν δουλεύει αισθάνεται ικανοποιημένος, αμείβεται, νιώθει χαρά και ευτυχία. Για παράδειγμα, το διάβασμα, ως πνευματική εργασία μας κάνει πιο έξυπνους! Στο παραμύθι μας υπάρχει η αντίθεση ανάμεσα στον κόσμο των φτωχών και των πλουσίων. Ο φτωχός γέροντας όμως είναι αυτό που κατέχει τη σοφία ενώ ο βασιλιάς με όλα τα πλούτη του κόσμου, είναι δυστυχισμένος. Άρα τα υλικά αγαθά δεν φέρνουν τη γνώση και την ευτυχία.
Η ΑΝΩΝΥΜΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ, Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΥ
Τα πρόσωπα είναι ανώνυμα. Επίσης ο τόπος και ο χρόνος του παραμυθιού είναι άγνωστοι. Έτσι το παραμύθι μας αποκτά διαχρονική αξία, δηλαδή αυτό που θέλει να μας διδάξει, η αξία δηλαδή της εργασίας στη ζωή μας, ίσχυε στο παρελθόν, ισχύει στο παρόν και θα ισχύει και στο μέλλον.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ
ΒΑΣΙΛΙΑΣ: είναι τεμπέλης, αδρανής, νωθρός, αδιάφορος για τον λαό του, γκρινιάρης, παράξενος, ιδιότροπος και αυταρχικός. Μετά τη δοκιμασία του όμως γίνεται ήπιος, ήρεμος, υπάκουος και εργατικός. Τον λυπόμαστε για την αρρώστια του (την ανορεξία) αλλά, όταν γίνεται εργατικός, τον θαυμάζουμε.
ΓΕΡΟΝΤΑΣ: είναι εργατικός, σοφός, προνοητικός, ατρόμητος στις απειλές, ήρεμος και ψύχραιμος.


Ο ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Tριτοπρόσωπος παντογνώστης εκτός από ένα δυο σημεία που απευθύνεται στους ακροατές του, οπότε είναι πρωτοπρόσωπος (για παράδειγμα, «Κι ο βασιλιάς παιδί μου….»). Ο αφηγητής έχει απλό λόγο, καθημερινό και αφηγείται σε απλή, καθημερινή γλώσσα.

ΧΡΟΝΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ: Τα γεγονότα παρουσιάζονται με τη χρονολογική σειρά.
ΚΟΙΝΟ ΣΗΜΕΙΟ ΒΑΣΙΛΙΑ ΚΑΙ ΣΟΦΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ: Αν και είναι αντίθετοι στον τρόπο ζωής και στις αντιλήψεις, ο βασιλιάς και ο γέρος σοφός, μετά το τέλος της δοκιμασίας ταυτίζονται, γιατί συμφωνούν για την αξία της εργασίας.
ΓΛΩΣΣΑ
Απλή, λιτή, κατανοητή με έντονη προφορικότητα. Ο αφηγητής απευθύνεται σε κάποιο ακροατήριο όπως φαίνεται από τις φράσεις «που λέει ο λόγος, για να μην τα πολυλογούμε, παιδί μου, βλέπεις».
ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ
ΑΦΗΓΗΣΗ: δίνεται η εξέλιξη του παραμυθιού και μάλιστα με γρήγορη διαδοχή των γεγονότων. Για παράδειγμα «Κάποτε ήταν ένας πλούσιος βασιλιάς…»
ΔΙΑΛΟΓΟΣ: δίνονται καθαρότερα στοιχεία της προσωπικότητας, των σκέψεων και των ενεργειών των προσώπων.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: μπλέκεται με την αφήγηση (η μεταμφίεση του βασιλιά σε φτωχό).


ΣΧΗΜΑΤΑ ΛΟΓΟΥ  -ΕΚΦΡΑΣΤΙΚΑ ΜΕΣΑ
ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ: π.χ.«Έπεσαν με τα μούτρα στη δουλειά»
ΠΑΡΟΜΟΙΩΣΗ: π.χ. « σαν πεινασμένος λύκος»
ΥΠΕΡΒΟΛΗ: «ούτε το μικρό μου δαχτυλάκι δεν κουνώ»
ΕΙΚΟΝΕΣ : «Φόρεσε κι αυτός φτωχικά ρούχα..»( οπτική), « άρχισε να βγαίνει από τον φούρνο η μυρωδιά τους» (οσφρητική)
ΕΙΡΩΝΕΙΑ: «Φαίνεται ότι το ψωμί που σου ζύμωσαν δεν ήταν τόσο γλυκό όσο έπρεπε…»
ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ: «Κάποτε ήταν ένας πλούσιος βασιλιάς, πολύ πλούσιος».
ΑΝΑΔΙΠΛΩΣΗ: «που ό, τι επιθυμούσε η καρδιά του το ΄χε .Όλα τα είχε.»
ΗΧΟΠΟΙΗΤΕΣ ΛΕΞΕΙΣ: «γκαπ-γκουπ»

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Αναδίπλωση υπάρχει όταν η τελευταία λέξη ή φράση μιας πρότασης επαναλαμβάνεται στην αρχή της επόμενης. Για όλα τα σχήματα λόγου μελέτησε την κατηγορία «ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΛΟΓΟΥ  Ή ΕΚΦΡΑΣΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ».

Υποβολή σχολίου Δημοσιευμένο στην κατηγορία  ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 5 Οκτωβρίου 2020 ΑΡΚΟΥΛΗ ΕΛΕΝΗ

Η εποχή του Διαφωτισμού

Πώς ήταν η Ευρώπη την εποχή του Διαφωτισμού; Ποιες ήταν οι αντιλήψεις των Διαφωτιστών; Δείτε το βίντεο που ακολουθεί από τη σειρά κινουμένων σχεδίων «Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ο άνθρωπος»: ο  Αιώνας Διαφωτισμού.

Εξελίξεις στην Ευρώπη κατά τον 17ο και τον 18ο αι.

Οικονομικές μεταβολές

Στη διάρκεια του 18ου αιώνα στην Ευρώπη σημειώθηκαν:

 • θεαματική αύξηση του πληθυσμού.
 • μεταβολές στην αγροτική οικονομία (αγροτική επανάσταση).
 • ανάπτυξη του εμπορίου (Ευρώπη-Αφρική – Αμερική – Ευρώπη = τριγωνικό εμπόριο) και συσσώρευση κεφαλαίων.
 • μεταβολές στην παραγωγική διαδικασία -εκβιομηχάνιση (α΄ φάση βιομηχανικής επανάστασης: 1750 – 1780 στη Μ. Βρετανία)

Κοινωνικές μεταβολές

 • Αριστοκράτες: προσπαθούν να διαφυλάξουν τα προνόμιά τους.
 • Αστική τάξη: ενισχύει διαρκώς τη θέση της.
 • Αγρότες και ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα: ζουν σε άθλιες συνθήκες.

Πολιτική κατάσταση

 • Ευρώπη: απόλυτη μοναρχία.
 • Μ. Βρετανία: πολιτικά δικαιώματα για τις οικονομικά ισχυρές τάξεις ως αποτέλεσμα της ένδοξης επανάστασης του 1688.

Πνευματικές εξελίξεις

Πρόοδος των φυσικών επιστημών – Πρωτοπόροι:

 • Φράνσις Μπέικον: κάθε επιστημονική θέση πρέπει να επαληθεύεται με πείραμα.
 • Ρενέ Ντεκάρτ: η συστηματική αμφιβολία οδηγεί στην αληθινή γνώση.
 • Τζον Λοκ: Οι άνθρωποι έχουν απαραβίαστα φυσικά δικαιώματα.
 • Ισαάκ Νεύτων: νόμος της παγκόσμιας έλξης – το σύμπαν λειτουργεί με βάση φυσικούς νόμους.

Το κίνημα του Διαφωτισμού

Θεμελιακές θέσεις των διαφωτιστών:

 • απόρριψη κάθε αυθεντίας
 • κριτική υφιστάμενης γνώσης
 • αποδοχή λογικής για την ερμηνεία του κόσμου (ορθολογισμός)
 • πεποίθηση ότι ο άνθρωπος μπορεί να προοδεύει συνεχώς

Χρόνος και χώρος εκδήλωσης – Εκπρόσωποι του Διαφωτισμού:

 • τέλη 17ου αιώνα στην  Αγγλία: Νεύτων, Λοκ
 • 18ος αιώνας στη  Γαλλία: Βολτέρος, Ρουσό, Ντιντερό, Μοντεσκιέ
 • 18ος – 19ος αιώνας στη υπόλοιπη Ευρώπη: Καντ, Κοραής
 • 18ος – 19ος αιώνας στον υπόλοιπο κόσμο

Διαφωτισμός και πολιτική:

Ποιους επηρέασε ο Διαφωτισμός;

 • Την αμερικανική (1774) και γαλλική (1789) επανάσταση.
 • Τη φωτισμένη δεσποτεία (δηλαδή ορισμένοους μονάρχες που εφάρμοσαν κάποιες από τις αρχές του Διαφωτισμού για να κάνουν το κράτος τους πιο αποτελεσματικό).
 • Τις σύγχρονες δημοκρατίες.

Ποιες ήταν οι βασικές θέσεις του Διαφωτισμού στην πολιτική;

 • Φυσικά δικαιώματα (ζωής, ιδιοκτησίας, ισότητας, ελευθερίας σκέψης και έκφρασης)
 • Κοινωνικό συμβόλαιο (Τζον Λοκ: τα άτομα δέχτηκαν να παραχωρήσουν ορισμένες από τις ελευθερίες τους προκειμένου να συμβιώσουν και το κράτος εγγυήθηκε αυτή τη συμφωνία. Αυτό είναι το κοινωνικό συμβόλαιο. Αν το κράτος παραβεί τη συμφωνία και γίνει τυραννικό, τότε οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα αντίστασης).
 • Γενική βούληση ( Ρουσό: γενική βούληση είναι η σύνθεση των ατομικών βουλήσεων και εκφράζει το δημόσιο συμφέρον. Προϋποθέτει τη συμμετοχή του λαού στη λήψη αποφάσεων).
 • Διάκριση των εξουσιών: Ο Μοντεσκιέ είπε ότι έπρεπε να είναι διαφορετικοί φορείς εξουσίας:

Εκτελεστική εξουσία: την ασκεί η κυβέρνηση

Νομοθετική εξουσία: την ασκεί η η βουλή

Δικαστική εξουσία: την ασκούν οι δικαστές

Ποιες ήταν οι απόψεις των Διαφωτιστών για τη θρησκεία;

 • Πολλοί υποστήριζαν το Ντεϊσμό.Ο ντεϊσμός ήταν θρησκευτικό δόγμα που υποστήριζε ότι ο θεός έπλασε τον κόσμο, αλλά δεν παρεμβαίνει στη λειτουργία του.
 • Έκαναν αυστηρή κριτική στην καθολική εκκλησία.
 • Υποστήριζαν την ανεξιθρησκία (Βολτέρος).

Ποιες ήταν οι απόψεις των Διαφωτιστών για την εκπαίδευση;

 • Η εκπαίδευση είναι ένα μέσο εξασφάλισηςτης συνεχούς προόδου του ανθρώπου.
 • Ο Ρουσό στο έργο του  «Αιμίλιος»  υποστήριξε την κατάργηση της αυθεντίας του δασκάλου και την ανάγκη για προσωπική αναζήτηση της γνώσης από τον διδασκόμενο.

 Ποιες ήταν οι απόψεις των Διαφωτιστών για την οικονομία; Τι ήταν ο οικονομικός φιλελευθερισμός;

 • Οι Φυσιοκράτες οικονομολόγοι υποστήριξαν ότι η οικονομία πρέπει να αφεθεί να λειτουργήσει φυσικά δίχως κρατικές παρεμβάσεις ( Κεναί ).
 • Οικονομικός φιλελευθερισμός: Ο Άνταμ Σμιθ πίστευε ότι το κράτος δεν πρέπει να παρεμβαίνει παρά ελάχιστα στην οικονομική ζωή.

Τι ήταν η Εγκυκλοπαίδεια;

Συλλογικό έργο 33 τόμων, με πρωτεργάτες τους Ντιντερό και Ντ’ Αλαμπέρ, που συνοψίζει τις ιδέες του Διαφωτισμού.

Πώς έγινε η διάδοση των ιδεών του Διαφωτισμού;

Οι διαφωτιστικές ιδέες διαδόθηκαν αρχικά στα ανώτερα μορφωμένα κοινωνικά στρώματα και μέσα από εκλαϊκευτικά βιβλία έγιναν γνωστές και στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο.

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζεται η Εγκυκλοπαίδεια:

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΤΠΕ: ΟΙ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΦΩΤΙΣΤΩΝ

ΟΜΑΔΑ  Α΄

Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΜΟΝΤΕΣΚΙΕ

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Να μελετήσετε στους δικτυακούς τόπους που ακολουθούν τη ζωή και  το έργο του πρωτοπόρου των διαφωτιστών Μοντεσκιέ. Να δημιουργήσετε μια Προβολή Παρουσίασης (power point) , όπου  θα παρουσιάζετε:

 1. Τα βασικά βιογραφικά του στοιχεία (καταγωγή, γέννηση, θάνατος, ιδιότητες)
 2. Το σημαντικότερο έργο του.
 3. Τις βασικότερες φιλοσοφικές απόψεις που διατύπωσε στο φιλοσοφικό του έργο.
 4. Τη βασική συμβολή του στην πρόοδο των ανθρώπινων κοινωνιών.
 5. Τα πιο διαχρονικά και επίκαιρα, κατά τη γνώμη σας, αποφθέγματά του.
 6. Εκείνη την άποψή του που, κατά τη γνώμη σας, συντέλεσε περισσότερο στην πρόοδο της ανθρωπότητας ή που αγνοείται ως σήμερα και η ανθρωπότητα υποφέρει εξαιτίας αυτού του γεγονότος.
 7. Επιλέξτε εικόνες του φιλοσόφου και των  εξώφυλλων  των εκδόσεων του έργου του για να εμπλουτίσετε την παρουσίασή σας.
 8. Μπορείτε να επενδύσετε την παρουσίασή σας με μουσική της  εποχής του Διαφωτισμού (Μπετόβεν, Μότσαρτ κλπ).

ΠΡΟΣΟΧΗ: Πρώτα από όλα να μελετήσετε τους προτεινόμενους δικτυακούς τόπους, να αναζητήσετε και να καταγράψετε τις απαντήσεις σας στα ερωτήματα που τίθενται  σε ένα πρόχειρο και έπειτα να τις μεταφέρετε στην παρουσίασή σας!!

Η εργασία σας θα δημοσιευτεί στο  blog του σχολείου μας

Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%83%CE%BA%CE%B9%CE%AD

http://www.biblionet.gr/author/1384/%CE%9C%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%83%CE%BA%CE%B9%CE%AD

ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ

http://www.sansimera.gr/quotes/authors/168

http://www.gnomikologikon.gr/authquotes.php?auth=318

ΣΧΟΛΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ

http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGYM-C105/65/516,1884/

ΕΙΚΟΝΕΣ: Μπορείτε να κάνετε ελεύθερη αναζήτηση για εικόνες,  αφού πρώτα ενεργοποιήσετε το φίλτρο της ασφαλούς αναζήτησης για γρήγορα και ασφαλή  αποτελέσματα.

ΟΜΑΔΑ Β΄

Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΝΤΙΝΤΕΡΟ

Να μελετήσετε στους δικτυακούς τόπους που ακολουθούν τη ζωή και  το έργο του διαφωτιστή  Ντιντερό. Να δημιουργήσετε μια Προβολή Παρουσίασης (power point) , όπου  θα παρουσιάζετε:

 1. Τα βασικά βιογραφικά του στοιχεία (καταγωγή, γέννηση, θάνατος, ιδιότητες).
 2. Το σπουδαιότερο έργο του, και  το περιεχόμενο αυτού. Γιατί το θεωρείτε  σημαντικότερο;
 3. Τις βασικότερες απόψεις που διατύπωσε στο φιλοσοφικό του έργο.
 4. Τα πιο διαχρονικά και επίκαιρα, κατά τη γνώμη σας αποφθέγματά του.
 5. Εκείνη την άποψή του που, κατά τη γνώμη σας, συντέλεσε περισσότερο στην πρόοδο της ανθρωπότητας ή που αγνοείται ως σήμερα και η ανθρωπότητα υποφέρει εξαιτίας αυτού του γεγονότος.
 6. Επιλέξτε εικόνες του φιλοσόφου και των  εξώφυλλων  των εκδόσεων του έργου του για να εμπλουτίσετε την παρουσίασή σας.
 7. Μπορείτε να επενδύσετε την παρουσίασή σας με μουσική της  εποχής του Διαφωτισμού (Μπετόβεν, Μότσαρτ κλπ).

ΠΡΟΣΟΧΗ: Πρώτα από όλα να μελετήσετε τους προτεινόμενους δικτυακούς τόπους, να αναζητήσετε και να καταγράψετε τις απαντήσεις σας στα ερωτήματα που τίθενται  σε ένα πρόχειρο και έπειτα να τις μεταφέρετε στην παρουσίασή σας!!

Η εργασία σας θα δημοσιευτεί στο  blog του σχολείου μας

Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CF%84%CE%B5%CE%BD%CE%AF_%CE%9D%CF%84%CE%B9%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%81%CF%8C

http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=494977

ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ

http://www.sansimera.gr/quotes/authors/85

http://www.gnomikologikon.gr/authquotes.php?auth=1019

ΕΙΚΟΝΕΣ: Μπορείτε να κάνετε ελεύθερη αναζήτηση για εικόνες,  αφού πρώτα ενεργοποιήσετε το φίλτρο της ασφαλούς αναζήτησης για γρήγορα και ασφαλή  αποτελέσματα

ΟΜΑΔΑ Γ΄ 

Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΖΑΝ ΖΑΚ ΡΟΥΣΟ

Να μελετήσετε στους δικτυακούς τόπους που ακολουθούν τη ζωή και  το έργο του πρωτοπόρου των διαφωτιστών Ζαν Ζακ Ρουσό. Να δημιουργήσετε μια Προβολή Παρουσίασης (power point) , όπου  θα παρουσιάζετε:

 1. Τα βασικά βιογραφικά του στοιχεία (καταγωγή, γέννηση, θάνατος, ιδιότητες)
 2. Το σημαντικότερο πολιτικό του έργο του και σύντομα το περιεχόμενό του.
 3. Τις βασικότερες πολιτικές απόψεις που διατύπωσε στο φιλοσοφικό του έργο.
 4. Τα ιστορικά γεγονότα που σχετίζονται με την πολιτική του φιλοσοφία.
 5. Τα πιο διαχρονικά και επίκαιρα, κατά τη γνώμη σας αποφθέγματά του.
 6. Εκείνη την πολιτική άποψή του που, κατά τη γνώμη σας, συντέλεσε περισσότερο στην πρόοδο της ανθρωπότητας ή που αγνοείται ως σήμερα και η ανθρωπότητα υποφέρει εξαιτίας αυτού του γεγονότος.
 7. Επιλέξτε εικόνες του φιλοσόφου και των  εξώφυλλων  των εκδόσεων του έργου του για να εμπλουτίσετε την παρουσίασή σας.
 8. Μπορείτε να επενδύσετε την παρουσίασή σας με μουσική της  εποχής του Διαφωτισμού (Μπετόβεν, Μότσαρτ κλπ).

ΠΡΟΣΟΧΗ: Πρώτα από όλα να μελετήσετε τους προτεινόμενους δικτυακούς τόπους, να αναζητήσετε και να καταγράψετε τις απαντήσεις σας στα ερωτήματα που τίθενται  σε ένα πρόχειρο και έπειτα να τις μεταφέρετε στην παρουσίασή σας!!

Η εργασία σας θα δημοσιευτεί στο  blog του σχολείου μας

Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%96%CE%B1%CE%BD-%CE%96%CE%B1%CE%BA_%CE%A1%CE%BF%CF%85%CF%83%CF%83%CF%8E

 • Αποφθεγματα:

http://www.gnomikologikon.gr/authquotes.php?auth=321

http://www.sansimera.gr/quotes/authors/63

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ

http://www.politeianet.gr/books/9789604350483-rousseau-jean-jacques-polis-to-koinoniko-sumbolaio-198355

ΑΙΜΙΛΙΟΣ

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%B9%CE%BC%CE%AF%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%82,_%CE%AE_%CE%A0%CE%B5%CF%81%CE%AF_%CE%91%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%AE%CF%82

ΟΜΑΔΑ   Δ΄

Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΖΑΝ ΖΑΚ ΡΟΥΣΟ

Να μελετήσετε στους δικτυακούς τόπους που ακολουθούν τη ζωή και  το έργο του πρωτοπόρου των διαφωτιστών Ζαν Ζακ Ρουσό. Να δημιουργήσετε μια Προβολή Παρουσίασης (power point) , όπου  θα παρουσιάζετε:

 1. Τα βασικά βιογραφικά του στοιχεία (καταγωγή, γέννηση, θάνατος, ιδιότητες)
 2. Το σημαντικότερο παιδαγωγικό του έργο του και σύντομα το περιεχόμενό του.
 3. Τις βασικότερες παιδαγωγικές απόψεις που διατύπωσε στο φιλοσοφικό του έργο.
 4. Τα πιο διαχρονικά και επίκαιρα, κατά τη γνώμη σας αποφθέγματά του.
 5. Εκείνη την παιδαγωγική άποψή του που, κατά τη γνώμη σας, συντέλεσε περισσότερο στην πρόοδο της ανθρωπότητας ή που αγνοείται ως σήμερα και η ανθρωπότητα υποφέρει εξαιτίας αυτού του γεγονότος.
 6. Επιλέξτε εικόνες του φιλοσόφου και των  εξώφυλλων  των εκδόσεων του έργου του για να εμπλουτίσετε την παρουσίασή σας.
 7. Μπορείτε να επενδύσετε την παρουσίασή σας με μουσική της  εποχής του Διαφωτισμού (Μπετόβεν, Μότσαρτ κλπ).

ΠΡΟΣΟΧΗ: Πρώτα από όλα να μελετήσετε τους προτεινόμενους δικτυακούς τόπους, να αναζητήσετε και να καταγράψετε τις απαντήσεις σας στα ερωτήματα που τίθενται  σε ένα πρόχειρο και έπειτα να τις μεταφέρετε στην παρουσίασή σας!!

Η εργασία σας θα δημοσιευτεί στο  blog του σχολείου μας

ΔΙΚΤΥΑΚΟΙ ΤΟΠΟΙ

Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%96%CE%B1%CE%BD-%CE%96%CE%B1%CE%BA_%CE%A1%CE%BF%CF%85%CF%83%CF%83%CF%8E

 • Αποφθέγματα:

http://www.gnomikologikon.gr/authquotes.php?auth=321

http://www.sansimera.gr/quotes/authors/63

ΑΙΜΙΛΙΟΣ

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%B9%CE%BC%CE%AF%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%82,_%CE%AE_%CE%A0%CE%B5%CF%81%CE%AF_%CE%91%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%AE%CF%82

ΟΜΑΔΑ Ε΄

Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΤΖΟΝ ΛΟΚ

Να μελετήσετε στους δικτυακούς τόπους που ακολουθούν τη ζωή και  το έργο του πρωτοπόρου των διαφωτιστών Τζον Λοκ. Να δημιουργήσετε μια Προβολή Παρουσίασης (power point) , όπου  θα παρουσιάζετε:

 1. Τα βασικά βιογραφικά του στοιχεία (καταγωγή, γέννηση, θάνατος, ιδιότητες)
 2. Το σημαντικότερο έργο του και σύντομα το περιεχόμενό του.
 3. Τις βασικότερες πολιτικές και παιδαγωγικές απόψεις που διατύπωσε στο φιλοσοφικό του έργο.
 4. Τα ιστορικά γεγονότα που σχετίζονται με την πολιτική του φιλοσοφία.
 5. Τα πιο διαχρονικά και επίκαιρα, κατά τη γνώμη σας αποφθέγματά του.
 6. Εκείνη την άποψή του που, κατά τη γνώμη σας, συντέλεσε περισσότερο στην πρόοδο της ανθρωπότητας ή που αγνοείται ως σήμερα και η ανθρωπότητα υποφέρει εξαιτίας αυτού του γεγονότος.
 7. Επιλέξτε εικόνες του φιλοσόφου και των  εξώφυλλων  των εκδόσεων του έργου του για να εμπλουτίσετε την παρουσίασή σας.
 8. Μπορείτε να επενδύσετε την παρουσίασή σας με μουσική της  εποχής του Διαφωτισμού (Μπετόβεν, Μότσαρτ κλπ).

ΠΡΟΣΟΧΗ: Πρώτα από όλα να μελετήσετε τους προτεινόμενους δικτυακούς τόπους, να αναζητήσετε και να καταγράψετε τις απαντήσεις σας στα ερωτήματα που τίθενται  σε ένα πρόχειρο και έπειτα να τις μεταφέρετε στην παρουσίασή σας!!

Η εργασία σας θα δημοσιευτεί στο  blog του σχολείου μας

Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%B6%CF%89%CE%BD_%CE%9B%CE%BF%CE%BA

http://tvxs.gr/news/san-simera/tzon-lok-apo-tabula-rasa-se-ena-koinoniko-symbolaio-idioktisias

ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ

http://www.ethnos.gr/entheta.asp?catid=23573&subid=2&pubid=3930879

ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ

http://el.wikiquote.org/wiki/%CE%A4%CE%B6%CF%89%CE%BD_%CE%9B%CE%BF%CE%BA

ΕΙΚΟΝΕΣ: Μπορείτε να κάνετε ελεύθερη αναζήτηση για εικόνες,  αφού πρώτα ενεργοποιήσετε το φίλτρο της ασφαλούς αναζήτησης για γρήγορα και ασφαλή  αποτελέσματα.

ΟΜΑΔΑ ΣΤ΄

Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΚΕΝΕ

Να μελετήσετε στον δικτυακό τόπο και την παρουσίαση που ακολουθούν, τη ζωή και  το έργο του οικονομολόγου  Φρανσουά Κενέ. Να δημιουργήσετε μια Προβολή Παρουσίασης (power point) , όπου  θα παρουσιάζετε:

 1. Τα βασικά βιογραφικά του στοιχεία (καταγωγή, γέννηση, θάνατος, ιδιότητες)
 2. Το σημαντικότερο έργο του.
 3. Τις βασικότερες οικονομικές του  απόψεις.
 4. Την οικονομική σχολή που θεμελιώθηκε από αυτόν και τη βασική θέση αυτής της σχολής.
 5. Τη γνώμη του Μαρξ για τον Κενέ.
 6. Επιλέξτε εικόνες του φιλοσόφου και των  εξώφυλλων  των εκδόσεων του έργου του για να εμπλουτίσετε την παρουσίασή σας.
 7. Μπορείτε να επενδύσετε την παρουσίασή σας με μουσική της  εποχής του Διαφωτισμού (Μπετόβεν, Μότσαρτ κλπ).

ΠΡΟΣΟΧΗ: Πρώτα από όλα να μελετήσετε τους προτεινόμενους δικτυακούς τόπους, να αναζητήσετε και να καταγράψετε τις απαντήσεις σας στα ερωτήματα που τίθενται  σε ένα πρόχειρο και έπειτα να τις μεταφέρετε στην παρουσίασή σας!!

Η εργασία σας θα δημοσιευτεί στο  blog του σχολείου μας

ΔΙΚΤΥΑΚΟΙ ΤΟΠΟΙ

Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A6%CF%81%CE%B1%CE%BD%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%AC_%CE%9A%CE%B5%CE%BD%CE%AD

Οι αρχές της φυσιοκρατικής οικονομικής σκέψης (σελ. 33-34) from Αντιγόνη Κριπαροπούλου

ΟΜΑΔΑ Ζ΄

Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΒΟΛΤΕΡΟΥ

Να μελετήσετε στους δικτυακούς τόπους που ακολουθούν τη ζωή και  το έργο του πρωτοπόρου των διαφωτιστών Βολτέρου. Να δημιουργήσετε μια Προβολή Παρουσίασης (power point) , όπου  θα παρουσιάζετε:

 1. Τα βασικά βιογραφικά του στοιχεία (καταγωγή, γέννηση, θάνατος, ιδιότητες)
 2. Το σημαντικότερο έργο του .
 3. Τις βασικότερες φιλοσοφικές απόψεις που διατύπωσε στο φιλοσοφικό του έργο.
 4. Τη βασική συμβολή του στην πρόοδο των ανθρώπινων κοινωνιών.
 5. Τα πιο διαχρονικά και επίκαιρα, κατά τη γνώμη σας αποφθέγματά του.
 6. Εκείνη την άποψή του που, κατά τη γνώμη σας, συντέλεσε περισσότερο στην πρόοδο της ανθρωπότητας ή που αγνοείται ως σήμερα και η ανθρωπότητα υποφέρει εξαιτίας αυτού του γεγονότος.
 7. Επιλέξτε εικόνες του φιλοσόφου και των  εξώφυλλων  των εκδόσεων του έργου του για να εμπλουτίσετε την παρουσίασή σας.
 8. Μπορείτε να επενδύσετε την παρουσίασή σας με μουσική της  εποχής του Διαφωτισμού (Μπετόβεν, Μότσαρτ κλπ).

ΠΡΟΣΟΧΗ: Πρώτα από όλα να μελετήσετε τους προτεινόμενους δικτυακούς τόπους, να αναζητήσετε και να καταγράψετε τις απαντήσεις σας στα ερωτήματα που τίθενται  σε ένα πρόχειρο και έπειτα να τις μεταφέρετε στην παρουσίασή σας!!

Η εργασία σας θα δημοσιευτεί στο  blog του σχολείου μας

Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ

http://www.ethnos.gr/b/arthro/boltairos_1694_1778-3930880/

https://el.globalvoices.org/2015/03/27695

ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ

https://www.sansimera.gr/quotes/authors/42

http://www.gnomikologikon.gr/finder.php?gnom=%CE%92%CE%9F%CE%9B%CE%A4%CE%91%CE%99%CE%A1%CE%9F%CE%A3

ΣΧΟΛΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ

http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGYM-C105/65/516,1884/

 

 

 

ΕΙΚΟΝΕΣ: Μπορείτε να κάνετε ελεύθερη αναζήτηση για εικόνες,  αφού πρώτα ενεργοποιήσετε το φίλτρο της ασφαλούς αναζήτησης για γρήγορα και ασφαλή  αποτελέσματα.

Υποβολή σχολίου Δημοσιευμένο στην κατηγορία  ΙΣΤΟΡΙΑ Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 27 Σεπτεμβρίου 2020 ΑΡΚΟΥΛΗ ΕΛΕΝΗ

Προηγούμενα άρθρα


Πρόσφατα άρθρα

Πρόσφατα σχόλια

Αρχείο

Kατηγορίες

Μεταστοιχεία